La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 88_ 20-26 setembre 2004 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • 11a Reunió General de Telecentres

Dimarts passat va tenir lloc l'11a Reunió General de Telecentres a Ribes de Freser. Després d’un gustós esmorzar, el Sr. Marc Prat, tinent d’alcalde i regidor de Turisme de l’Ajuntament de Ribes de Freser, va donar la benvinguda a tots els assistents i va destacar la importància de Televall per posar la tecnologia a l’abast de totes les persones i per contribuir a frenar el despoblament del territori.

Joaquim Roqué es va encarregar de presentar la Fundació Televall i explicar-ne les diverses línies d'actuació, com la formació, el suport al teletreball, la promoció econòmica i el desenvolupament local, entre d’altres. Amb les dades obtingudes a partir d'un estudi realitzat per la Fundació, va destacar l’impacte que ha tingut la seva presència a la Vall de Ribes.

A continuació va intervenir el Sr. Ramon Barlam, nou cap de l’àrea de Societat del Coneixement de la Secretaria de Telecomunicacions, que va parlar de la reestructuració de la Xarxa 365, de la importància de la figura del dinamitzador i el curs per a dinamitzadors que s’està dissenyant, de les possibilitats del contracte-programa, de la protecció de dades i del programari lliure. També va parlar de la importància de treballar en xarxa i la Festa Internet, que és el 8 de febrer. Es va obrir un petit debat entorn de tots aquests temes i, a continuació, es va fer una visita a Televall, on es va poder veure el funcionament de l’aplicatiu de gestió d’usuaris que s’ha instal·lat al telecentre i als punts de connexió que hi ha a la Vall de Ribes.

Després de dinar i amb una mica de retard, es va iniciar la sessió de la tarda, que va començar amb el recordatori de l’entrega dels plans de treball per part dels telecentres a l’Oficina Tècnica. A continuació es va presentar la web www.teletreball.net per part de la Laura Megías, del telecentre de Sant Bartomeu del Grau. En la presentació es va explicar les àrees en què està dividida la web i el seu funcionament, els telecentres hauran d'introduir les seves dades i podran enviar notícies i ofertes de treball. La presentació va ser interrompuda per un petit terratrèmol que va provocar uns moments d’incertesa.

Es va acordar que la propera reunió seria el 14 de desembre, en principi a Santa Bàrbara (Montsià).

Presentació de la web www.teletreball.net [pdf]
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Estadístiques d'ús de juny i juliol del 2004

Aquest és el resum de dades després d'haver recollit i sumat les estadístiques d'ús dels tecentres corresponents als mesos de juny i juliol:

Mesos Juny Juliol
Nombre de nous usuaris registrats durant aquest mes 491 516
Nombre total d'usuaris 5.456 5.668
Nombre total de nous carnets emesos aquest mes 61 65
D a d e s   a c u m u l a d e s Usos Hores Usos Hores
13.330 11.488 13.609 10.077

Respecte dels mesos anteriors hi ha un lleuger augment d'usuaris i d'usos, tot i que han disminuït les hores totals d'ús. Pel que fa als nous carnets emesos, juny i juliol es mantenen en xifres molt similars, però confirmen la davallada que va començar el mes d'abril, després que el mes de març arribés a un nombre màxim de 126 nous carnets. Els mes d'abril se'n van emetre 122; i el maig, 84.

Pel que fa a la distinció d'usos, aquest és el quadre corresponent al mes de juliol. Com es pot apreciar, el teletreball representa encara un percentatge reduït de l'activitat dels telecentres: un 5,5% dels usuaris, tot i que la utilització que fan de les instal·lacions del telecentre representa el 10% de l'activitat total.

Dades acumulades Usuaris Usos Hores
Connectivitat 4.781 10.755 7.605
Escolars o universitaris 327 1124 689
Teletreball i activitats econòmiques 312 746 1.005
Formació 209 984 777
TOTAL 5.629 13.609 10.077
 • Suport de la XTC a una tesi doctoral sobre el teletreball als telecentres

Tal com ja es va explicar a la reunió de Ribes, una estudiant de psicologia de la Universitat de Barcelona, Milene Alves Pereira, va entrar recentment en contacte amb la Secretaria de Telecomunicacions i amb l'OTC perquè està realitzant una tesi sobre el teletreball als telecentres de Catalunya.

Tant ella personalment com el Departament de Psicologia Social de la Universitat de Barcelona, a través del catedràtic Enric Pol, s'han adreçat formalment a l'OTC demanant la col·laboració dels telecentres per a la realització d'aquesta tesi. Milene Alves contactarà amb els dinamitzadors per concretar una visita als telecentres amb l'objectiu de conèixer-los directament i fer arribar als teletreballadors una enquesta sobre la seva activitat i l'ús que fan de les instal·lacions.

Des de l'OTC creiem que els resultats d'aquest estudi seran de gran utilitat per a la XTC, ja que permetran conèixer amb detall les característiques del teletreball als telecentres. Per això us demanem que atengueu aquesta persona i li presteu la vostra col·laboració.

OTC
 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El DURSI i l'Ajuntament de la Seu impulsen la creació del Centre Tecnològic de l'Alt Pirineu

El conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, i l'alcalde de la la Seu d'Urgell, Jordi Ausàs, acompanyats del secretari de Telecomunicacions, Oriol Ferran, van signar el passat dia 22 un protocol de col·laboració que permetrà crear a la capital de l’Alt Urgell el Centre Tecnològic de l’Alt Pirineu.

El CTAP, que s’instal·larà en el termini de sis mesos a la tercera planta del centre cultural de Les Monges i costarà uns 575 mil euros, actuarà com a centre de referència tecnològic per al conjunt del territori de l'Alt Pirineu i implica una nova estratègia per acostar la innovació, l'assistència tècnica i la recerca als àmbits no metropolitans i, molt especialment, al món rural. La creació del CTAP és una de les actuacions incloses en el projecte Alt Pirineu Digital, que també preveu el desplegament integral de les infraestructures de telecomunicacions de banda ampla amb totes les aplicacions, serveis i continguts.

Nota de premsa [DURSI]
Nota de premsa [Ajuntament de la Seu d'Urgell]

 • La recerca de feina a través d’Internet creix espectacularment

Segons Nielsen//NetRatings el nombre de persones que a l’Estat espanyol busquen feina a través d’Internet es van incrementar un 43% durant el primer trimestre del 2004, amb un total d’1,8 milions de persones.

La mitjana de temps dedicat a trobar feina navegant és de 34 minuts. El portal Infojobs lidera el rànquing amb 906.000 usuaris i 92 milions de visites durant el primer trimestre del 2004. En segon lloc hi ha Trabajos.com, amb 660.000 usuaris i en tercer lloc Infoempleo.com, amb 389.000. Monster.es ocupa el quart lloc del rànquing amb 318.000 candidats i Laboris.net el cinquè amb 185.000 usuaris.

Nota de premsa [Nielsen//NetRatings]

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Formació per a directius

Darrerament s’està parlant força dels directius d’empresa que s’anomenen “híbrids”, o sigui dels que a més d’entendre en gestió empresarial també tenen coneixements suficientment amplis en noves tecnologies. Aquest tipus de directiu cada vegada és més necessari -i més buscat- perquè és capaç d’aprofitar molt millor les possibilitats empresarials d’internet o de les telecomunicacions de banda ampla, per exemple.

Això ofereix l’oportunitat als telecentres de plantejar-se actuacions de formació per a un col·lectiu concret (petits i mitjans empresaris i directius, professionals de qualsevol especialitat, etc.) que fins ara no havia estat considerat com a tal. No es tracta, evidentment de fer-los un curs de Word ni de construcció de pàgines web. Es tractaria de formació encarada a explicar la Societat de la Informació i el Coneixement, el seu impacte en l’activitat econòmica, les possibilitats actuals en la gestió d’empreses, les perspectives de futur...

Algú està pensant o ha preparat ja activitats de formació d’aquest tipus? Si és així, que ho digui. Si no, podríem pensar en una preparació col.lectiva de sessions de formació per a directius o empresaris, que podrien convertir-se ser un recurs efectiu per a molts telecentres.


:::::::: AGENDA ::::::::

 • II Jornades sobre programari lliure i empresa

El 25 de setembre a l'Infocentre de Santa Bàrbara (Montsià). Adreçades a professionals i empresaris principalment. Aquest any el tema de xarxes serà l'element central i vertebrador de la jornada.

 • Solucions de programari lliure per a pimes

El 29 de setembre a les 18.00 a Pedreguer (Marina Alta). Programa: Panorama general del programari lliure, a càrrec de Francesc Camprubí, tècnic de CREAMA. Solucions de programari lliure per a pimes, a càrrec de Dosmar informàtica.

 • 3a Diada de les telecomunicacions a Catalunya

Dia 29 de setembre a l'hotel Fira Palace de Barcelona. Organitzat pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya. Assistència gratuïta amb inscripció prèvia obligatòria  [+ info]

 • Sectores emergentes de empleo en el medio rural de Castilla y León

Dia 5 d'octubre a Valladolid. Una anàlisi d'alternatives innovadores de treball en el medi rural. Organitzat per Excellence Innova.  [+ info]

 • III Foro demostrativo de la aplicación de las nuevas tecnologías en entornos rurales

Dia 8 d'octubre a Burgos. Difondre formes concretes d'aplicació de noves tecnologies en l'àmbit rural, donar a conèixer experiències i realitzar demostracions pràctiques. Organitzat per l'associació Foro Info Rural de Castilla y León. [+ info]

 • Telecom I+D 2004

Del 23 al 25 de novembre a la seu del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç (Madrid). Jornada sobre els darrers avenços en matèria de telecomunicacions i societat de la informació. [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::