La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 86_ 06-12 setembre 2004 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • El TeleColòni@ utilitza l'energia solar per alimentar la seva xarxa wireless

El telecentre del Consorci del Parc Fluvial del Llobregat, conegut com a TeleColòni@, ha posat en marxa una xarxa wireless amb una innovació significativa: la utilització de l'energia solar per al subministrament elèctric d'un punt d'accés.

El TeleColòni@ està situat a l'antiga colònia tèxtil de Cal Pons, terme municipal de Puig-reig, amb l'objectiu de donar servei al conjunt de les 16 colònies que hi han al llarg de 20 km del riu Llobregat, entre Navàs i Berga, i també als nuclis de Gironella, Puig-reig i Navàs. També formen part del TeleColòni@ dues subseus que es van crear fa un any a les colònies de l'Ametlla de Merola i Viladomiu Nou, que de moment funcionen amb el seu propi accés ADSL però que en un futur s'han d'integrar en la xarxa wireless que donarà cobertura a tot l'àmbit del Parc Fluvial.

La primera fase de la xarxa wireless que s'ha posat en marxa dona servei des del TelColòni@ a l'antiga estació de tren de la colònia de Cal Vidal que s'ha rehabilitat i que funciona com a Oficina d'Informació Turística.

La problemàtica que presentava aquesta primera fase d'implantació és que entre el TeleColòni@ i Cal Vidal hi ha una distància de 4.500 metres i sense visibilitat directa. Explorant el territori es troba un punt en un turó que permet veure alhora els dos indrets. Ara bé, en aquest punt no hi ha la possibilitat de connexió a cap xarxa elèctrica que permeti el subministrament d'energia que requereix el punt d'accés.

Es veia clar que l'alternativa passava per utilitzar l'energia solar, però no es coneixia cap experiència en aquest sentit. Així que vam experimentar aquesta nova implantació.

La solució adoptada consta de dues plaques solars fotovoltàiques que donen 12 V de corrent contínua i que alimenten, mitjançant un regulador, una bateria de baix manteniment. Després aquesta corrent es converteix a 5 V. que és el que necessita l'alimentació del punt d'accés i amb una intensitat màxima de 2000 mA. L'acumulació d'energia a la bateria dóna una autonomia de 48 hores a la instal·lació, que de moment no s'ha superat. Aquest muntatge disposa de dues antenes unidireccionals, una dirigida al TeleColònia i l'altra a Cal Vidal. El punt d'accés està configurat com a repetidor.El conjunt funciona satisfactòriament i permet que els llocs de treball que hi ha a l'Oficina de Turisme de Cal Vidal comparteixen els recursos de connexió ADSL, de fitxers i d'impressores que hi al TeleColòni@, ja que físicament formen part de la mateixa xarxa local.

Aquesta solució es preveu fer-la servir novament per anar completant la xarxa wireless del Parc Fluvial. Encara que sigui una mica cara, el cost ha estat de 3.800 euros, creiem que és una bona solució per entorns rurals a on de vegades és difícil tenir una font de subministrament elèctric pel punt d'accés.

Àngel Miralda Ferré
TeleColòni@ - Consorci del Parc Fluvial del Llobregat
TeleColòni@

 • Nous cursos al TeleColòni@

Després de l'estiu el TeleColòni@ inicia la seva activitat formativa amb tres nous cursos:

- Crea la teva pàgina web
30 hores. Dimarts, dimecres i dijous de 7 a 9 del vespre. Del 7 de setembre al 7 d'octubre

- De dret a Internet
Curs de 10 hores d'iniciació a Internet. Dimarts i divendres d'1/4 de 4 a 1/4 de 6. Del 10 al 24 de setembre

- Perd la por al ratolí
Curs de 8 hores d'iniciació a l'ordinador. Dimarts i divendres d'1/4 de 4 a 1/4 de 6. Del 28 de setembre al 5 d'octubre

TeleColòni@

 • Curs de fotografia digital al telecentre Lluçà

El telecentre Lluçà ha anunciat la realització d'un curs sobre fotografia digital. El programa inclou el funcionament de la càmera de fotografia digital (coneixement del menú, bateries, resolució, zoom òptic i digital, visionat, descàrrega de fotos, arxivar fotos...) i el retoc de fotos amb un programa de tractament fotogràfic (Photoshop).

Si voleu informació sobre horaris, preus, etc. podeu fer-ho per telèfon trucant al 93 855 40 34, o per correu electrònic a l'adreça telecentre.llusa@diba.es.

 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Visites a telecentres

El proper dimarts 14 de setembre els responsables de l'OTC visitaran el telecentre de Berga i el Telecolòni@.

OTC
 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Programari lliure i administracions públiques

El número 5 de la revista Coneixement i Societat (2n quadrimestre 2004), que edita el DURSI, inclou dos extensos articles sobre el programari lliure. "El programari lliure a debat: El programari lliure, l'últim tren de l'emancipació tecnològica" d'Orestes Mas, Leopold Palomo, Rafael Carreras, Eduard Fabra i Francesc Genové; i "El programari lliure a debat: Han de tenir les administracions públiques un paper actiu en la promoció del programari lliure?" d'Atilano Jorge Padilla, Pedro Luis Sánchez i Guillermo Lozano.

Es tracta de dos articles molt recomanables, en especial el segon, ja que exposa les diverses raons per les quals l'administració pública s'hauria d'implicar en l'adopció i el desenvolupament del programari lliure. També s'hi comenten les directrius bàsiques per tal que la migració al programari lliure es faci amb les màximes garanties d'èxit.

Coneixement i Societat núm 5 [pdf]

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Reproductors multimèdia portàtils

Fa pocs dies que Microsoft va presentar la seva botiga de música digital, amb la intenció d'entrar amb força en un mercat que es preveu que generarà moltíssims diners en el futur. D'altres, i sobretot Apple, ja hi havien entrat abans fent servir un reproductor musical específic, l'iPod, que ha tingut molt èxit. Però ara Microsoft aporta diverses novetats, entre elles la possibilitat de fer servir molts tipus de reproductors. Un dels que destaca és de la casa Creative, que l'ha anomenat Zen. Es tracta d'un nou tipus de productes que han estat qualificats de "Portable Media Center". Aquests aparells tenen grans possibilitats i en veurem aviat per tot arreu. No estan només dedicats a la música sinó a la reproducció de qualsevol element multimèdia: permeten veure vídeos, poden emmagatzemar una gran quantitat de fotos (s'haurà acabat allò que per veure fotos digitals s'ha d'anar sempre davant l'ordinador) i, és clar, milers de peces musicals.

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació

Del 9 a l'11 de setembre a Barcelona. La CMSI és auspiciada per l'ONU, i tracta sobre els reptes i les oportunitats d'una societat de la informació sense exclusions. El programa de treball inclou l'elaboració d'una Declaració Universal de la Diversitat Cultural, la implementació del Pla d'acció adoptat a Ginebra 2003 i el repartiment de rols entre governs, societat civil, empreses i organismes internacionals. [+ info]

 • 11a Reunió General de Telecentres

El 21 de setembre a Ribes de Freser.

 • European eSkills 2004 Conference

Del 20 al 21 de setembre a Thessalònica (Grècia). Estratègies per millorar les e-habilitats, la competitivitat i la creació d'ocupació. Organitzat per la Comissió Europea [+ info]

 • Optixcat 2004. Jornada de telecomunicacions de banda ampla

Del 20 al 22 de setembre a la sala d'actes de l'Escola Politècnica Superior de Vilanova i la Geltrú. Una visió de l'actual panorama de les infraestructures de telecomunicacions de banda ampla a Catalunya [+ info]

 • II Jornades sobre programari lliure i empresa

El 25 de setembre a l'Infocentre de Santa Bàrbara (Montsià). Adreçades a professionals i empresaris principalment. Aquest any el tema de xarxes serà l'element central i vertebrador de la jornada.

 • Solucions de programari lliure per a pimes

El 29 de setembre a les 18.00 a Pedreguer (Marina Alta). Programa: Panorama general del programari lliure, a càrrec de Francesc Camprubí, tècnic de CREAMA. Solucions de programari lliure per a pimes, a càrrec de Dosmar informàtica.

 • 3a Diada de les telecomunicacions a Catalunya

Dia 29 de setembre a l'hotel Fira Palace de Barcelona. Organitzat pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya. Assistència gratuïta amb inscripció prèvia obligatòria  [+ info]

 • Telecom I+D 2004

Del 23 al 25 de novembre a la seu del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç (Madrid). Jornada sobre els darrers avenços en matèria de telecomunicacions i societat de la informació. [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::