La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 81_ 21-27 juny 2004 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • 2n aniversari del Telecentre de la Ribera d'Ebre

El passat 17 de juny el Telecentre de la Ribera d'Ebre va fer el seu segon aniversari.

Amb motiu d'aquesta efemèride ens han fet arribar les següents estadístiques:

- 1.450 usuaris
- 32 teletreballadors
- 17.835 hores de connexió
- 286 alumnes

Web del Telecentre de la Ribera d'Ebre
Telecentre de la Ribera d'Ebre
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Participació en la jornada de cloenda del Programa Regional d'Accions Innovadores 2002-2003 d'Aragó (InnovAragón)

El passat dijous 24 de juny l'OTC va participar com en una taula rodona titulada "Teletrabajo, nuevo espacio laboral", que va tenir lloc a Saragossa amb motiu de la jornada de cloenda del projecte InnovAragón. Aquest projecte es va iniciar l'any 2002 en el marc del programa Regional d'Accions Innovadores del FEDER, a través de l'ITA, Instituto Tecnológico de Aragón. Recordareu que dues representants de l'ITA van assistir a la reunió trimestral de Gandesa el mes de març passat, on van presentar l'activitat de Labora i el seu sistema de promoció i implantació del teletreball. En el proper setmanari_XTC ampliarem aquesta informació.

Presentació

 • Visites de l'OTC a telecentres

Dimarts dia 22 de juny l'OTC va visitar el Telecentre de Callús d'acord amb el calendari de visites establert.

OTC
 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • La xarxa comarcal d'alta velocitat de l'Alt Berguedà guanya adeptes

Després de dos mesos de proves, aquest mes de juny s'ha posat en funcionament la xarxa comarcal d'alta velocitat de l'Alt Berguedà. Ja són 30 els usuaris de l'Alt Berguedà que són clients de la xarxa d'alta velocitat amb tecnologia sense fils que ha posat en funcionament Innovació Local. Aquests 30 usuaris estan distribuïts entre nuclis urbans i masies dels municipis de: Castellar de N'Hug, Sant Julià de Cerdanyola, Vallcebre, Saldes, la Pobla de Lillet, Bagà i Guardiola de Berguedà.

Segons un dels responsables de la creació de la xarxa, Josep Comolada, des que s'ha obert el servei a tots els usuaris aquest mes de juny, el creixement ha estat espectacular, i s'han passat de les tretze persones que van iniciar les proves als 30 usuaris que té la xarxa actualment. Aquest fet demostra, segons ha dit Comolada, que l'experiència de la prova pilot ha funcionat bé i que també ha funcionat el "boca-orella" ja que no s'ha fet cap campanya per a captar nous usuaris.

Innovació Local té la intenció d'estendre la xarxa des de l'Alt Berguedà fins a Berga i i donar servei també a Vilada, Cercs, la Nou de Berguedà i Borredà.

Font: Regió7 [dimarts, 22 de juny del 2004]

Característiques de la xarxa: Fins a 2 Mb per usuari.
- Usuaris regulars: 128/256 kbps. Tarifa plana mensual: 29€ + IVA
- Usuaris ocasionals: segons residències
- Targetes prepagament (de venda als comerços del poble):

24 hores 10€ (IVA inclòs)
Cap de setmana, 72 hores 18€ (IVA inclòs)
1 setmana, 7 dies 25€ (IVA inclòs)
1 mes, 31 dies 55€ (IVA inclòs)

Serveis: Navegació, correu electrònic, videovigilància, teletreball, domòtica, telefonia IP, UPN.
Monitorització
:
Control centralitzat, central de telecontrol, actuacions remotes a la xarxa.
Roaming
:
Els usuaris poden utilitzar la seva connexió en qualsevol poble de la xarxa ASPsat tant de l'Alt Berguedà com de la Cerdanya (Alp, Llívia, Volvir i Club de Golf).

Font: Regió7 [divendres, 18 de juny del 2004]

ASPsat

 • L'e-learning creix un 30% a Espanya

Segons Grup Doxa, la formació electrònica es consolida a les grans empreses al mateix temps que a les pimes comença a trobar-se gràcies a les subvencions.

L'e-learning creix a un ritme anual del 30% encara que la manca d'una política activa de recursos humans és un dels frens per al desenvolupament de l'aprenentatge online a moltes empreses.

Segons informa Grup Doxa en un comunicat, aquest creixement representava el 5,2% de la formació empresarial al 2003 arribant al 7% a les grans empreses davant del 2,8% al 2002.

Entre les dades que recull l'estudi s'observa que l'e-learning es troba en creixement en matèries horitzontals (ofimàtica 60%, TIC 21% i idiomes 31%) encara que no succeeix el mateix en àries corporatives on encara es troba en fase emergent.

Pel que fa a la demanda de plataformes, es confirma que la majoria de les empreses continua amb els seus sistemes de propietat i que la tendència de les grans i mitjanes empreses és utilitzar portals corporatius de formació de consultores del sector en modalitat ASP.

Així mateix, les empreses consultades per Grup Doxa coincideixen en què el disseny de la metodologia és la clau de tot projecte de formació, per tant, també de l'e-learning, és per aquest motiu que han d'estar clarament definits els objectius, el col·lectiu destinatari, la tecnologia de la que disposa l'empresa i els seus recursos abans del seu inici.

Notícia [vnunet.es]

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Cap a la telefonia IP 

Hi ha dues tendències innegables en el camp de les comunicacions telefòniques: l'extensió extraordinària de la telefonia mòbil (que està a punt de superar ja la telefonia fixa) i l'evolució cap a la telefonia IP. En aquests darrer cas s'ha de posar de relleu que si bé el telèfon i l'ordinador sempre s'han situat l'un al costat de l'altre, fins ara han format part de xarxes diferents i sense cap contacte. La telefonia IP incorpora la telefonia a la xarxa de dades i per tant integra el telèfon al flux general de les comunicacions de banda ampla. 

Fa pocs dies va tenir lloc a Barcelona la presentació d'IPhone, una de les primeres ofertes comercials de telefonia IP, que en aquest cas és promoguda per Al-Pi. L'oferta presentava característiques interessants que és d'esperar que es vagin generalitzant. Algunes són: la desaparició de les centraletes telefòniques tal com les coneixem avui, l'absoluta facilitat per augmentar o modificar els accessos telefònics a qualsevol indret on hi hagi una connexió de xarxa, la integració de la bústia de veu com un element més del correu electrònic, les trucades sense cap cost a qualsevol lloc del món mentre siguin dins de la xarxa Internet, etc.

El desenvolupament de la telefonia IP topa amb un únic gran obstacle: canvia de manera notable el model de negoci tradicional de les grans companyies telefòniques. 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Jornada Wireless organitzada per La Fundació I2Cat

El dia 22 de juny la Fundació I2cat organitza a l'auditori de l'edifici Vèrtex de Barcelona la Jornada Wireless que comptarà amb la presència a l'acte d'inauguració del secretari de la STSI el Sr. Oriol Ferran. [+ info]

 • 4es Jornades de Tecnologia i Sostenibilitat de petits municipis a Callús

Del 28 al 30 de juny a Callús. L'Ajuntament de Callús i la Fundació Aplicació organitzen les 4es Jornades de Tecnologia i Sostenibilitat de petits municipis que tindran lloc als matins dels dies 28, 29 i 30 de juny i que constaran de conferències, ponències i taules rodones. [+ info]

 • I Jornada sobre seguretat a la xarxa

El dia 29 de juny tindrà lloc una nova Tertúlia Digital a la Universitat Pompeu Fabra, la I Jornada sobre seguretat a la xarxa que organitzen IGC, la Fundació Barcelona Digital i CIDEM. [+ info]

 • CITYWEB, PORTALS DE CIUTAT A INTERNET

Sabadell Universitat en col·laboració amb la Federació de Municipis de Catalunya organitzen  per al proper dia 8 de juliol el Seminari CITYWEB, PORTALS DE CIUTAT A INTERNET. [+ info]

 • III Jornades de Programari Lliure al Campus Manresa de l'UPC 

Del 7 al 10 de juliol al Campus Manresa de l'UPC tindran lloc les III Jornades de Programari Lliure que tenen com a principal objectiu la difusió del programari lliure. Es debatrà com potenciar el seu ús a la recerca, desenvolupament i docència, així com donar a conèixer les activitats on intervé el programari lliure que actualment es porten a terme a les diverses universitats catalanes i també a altres sectors del país inclosa l'administració. [+ info]

 • Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació

Del 9 a l'11 de setembre a Barcelona. La CMSI és auspiciada per l'ONU, i tracta sobre els reptes i les oportunitats d'una societat de la informació sense exclusions. El programa de treball inclou l'elaboració d'una Declaració Universal de la Diversitat Cultural, la implementació del Pla d'acció adoptat a Ginebra 2003 i el repartiment de rols entre governs, societat civil, empreses i organismes internacionals. [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::