La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 80_ 14-20 juny 2004 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Cursos d'estiu al Telecentre de Terra Alta

Des del Telecentre de Terra Alta ens informen dels nous cursos que oferiran per a aquest estiu:

CURS INICI DURADA
Dissenya i gestiona Bases de Dades 6 juliol  15 hores
Portar la comptabilitat és fàcil amb Contaplus 6 juliol 15 hores
Edició d'imatge digital amb Photoshop 20 juliol 15 hores
Entra al món d'animacions per a web amb Flash 20 juliol 15 hores
Crea presentacions amb PowePoint 3 d'agost 10 hores
Disseny de pàgines web amb DreamWeaver 17 setembre 18 hores
No et quedis enrera i apunta't als cursos d'anglès 1 juliol 26 hores
Monogràfics en el lleure:
- Maquillatge, màscares de diables i de carnestoltes
- El cartró com a matèria prima


3 juliol
24 juliol


4 hores
5 hores

Informació cursos
telecentre@terra-alta.altanet.org 

 • Nou curs de creació de pàgines web al Telecolòni@


El Telecolòni@ iniciarà el proper 29 de juny un curs de 30 hores de creació de pàgines web. El curs es portarà a terme els dimarts i dijous durant tot el mes de juliol en sessions de 19 a 21 hores. Les 14 hores restants es realitzaran al setembre.

Parc Fluvial
info@parcfluvial.org

 • El Pla de l'Estany estrena la Xarxa Comarcal de Banda Ampla "real" amb tecnologia sense fils i un accés de 16Mb/s a Internet

El Pla de l’Estany ha tornat a demostrar que és una comarca capdavantera en les noves tecnologies. El dia 8 de maig es va presentar a l’Ajuntament de Banyoles un sistema de banda ampla d'accés a Internet, desenvolupat pel Consell Comarcal i pioner a Catalunya, que permet als usuaris gaudir d'una velocitat de connexió similar a la fibra òptica a través de radioenllaços. El sistema, que es podrà utilitzar de moment a Banyoles i Cornellà del Terri, permet connectar-se a la xarxa amb gran rapidesa, i des de llocs que normalment no tindrien aquest servei. Això és possible perquè funciona a través de radioenllaços, utilitzant antenes per transmetre la informació, i no per sistema terrestre.

La Xarxa Comarcal de Banda Ampla (XBA) és una de les accions que el Consell Comarcal del Pla de l'Estany té incloses dins el projecte “Territoris digitals” que compta amb el finançament del Ministeri d’Indústria (abans Ciència i Tecnologia), la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. El projecte té un cost de poc més d'un milió d'euros.

El projecte preveu que a finals d'estiu tots els consistoris del Pla de l'Estany disposin d'aquest sistema, si bé a partir de dilluns 10 de maig, ja es pot utilitzar des dels ajuntaments de Banyoles i Cornellà del Terri, des de la seu del Consell Comarcal, des del Telestany i des de la Incubadora, el viver d'empreses de base tecnològica. El 2005 es preveu que tots els ciutadans en puguin gaudir des dels seus domicilis.

Informació Xarxa Comarcal de Banda Ampla
telestany@plaestany.org

 • Programa de les 4es Jornades de Tecnologia i Sostenibilitat de petits municipis a Callús

Com ja us venim informant a l'agenda dels darrers setmanaris, des de l'Ajuntament de Callús i la Fundació Aplicació s'organitzen les 4es Jornades de Tecnologia i Sostenibilitat de petits municipis els dies 28, 29 i 30 de juny.

Des del telecentre de Callús ens han fet arribar el programa que posem a la vostra disposició. Si no els heu rebut ja, rebreu properament dos programes i un pasquí que us hem enviat des de l'Oficina Tècnica de Coordinació aquesta setmana.

Programa

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Estadístiques d'ús corresponents al maig del 2004

Recollides i sumades les estadístiques d'ús dels telecentres, aquest és el resum de dades.
 

Nombre de nous usuaris registrats durant aquest mes 480
Nombre total d'usuaris 5.528
Nombre total de nous carnets emesos aquest mes 84
D a d e s   a c u m u l a d e s Usos Hores
 13.310   12.004 

Respecte del mes d'abril hi ha disminució de nous usuaris registrats (-15), del nombre total d'usuaris (-65) i dels usos del telecentre (+ 868), però s'han disminuït en 3 els carnets emesos i els usos del telecentre (-1120). D'altra banda, destacar que hi ha hagut increment en les hores d'utilització dels telecentres (+1507).

Tipus de connectivitat
Usuaris, carnets, hores i usos

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • La OCU considera millor el cable que l'ADSL per accedir a Internet

IBLNEWS publicava el passat 11 de juny una notícia referent a un estudi realitzat per l'OCU entre uns 15 mil internautes que compara les connexions que ofereixen els operadors espanyols. L'estudi constata que els operadors de cable ofereixen un millor accés a Internet de banda ampla en comparació amb els que comercialitzen la connexió a la Xarxa d'Alta Velocitat mitjançant ADSL.

L'informe compara plans de proveïdors que ofereixen accés a Internet mitjançant dues tecnologies de banda ampla (cable i ADSL) i de banda estreta (mòdem analògic) i analitza les velocitats mitjanes obtingudes entorn a dos paràmetres: la velocitat de navegació i la velocitat de descàrrega de fitxers grans (que contenen música, imatges...).

Si accediu a la notícia trobareu la classificació amb puntuació dels diferents operadors espanyols. 

Notícia

 • La Diputació de Tarragona promou la ocupabilitat en relació a les noves tecnologies 

La Diputació de Tarragona va encetar dimarts passat la primera de tres sessions corresponents a la Ponència de la Ocupabilitat i les Noves Tecnologies , formada per un grup d'experts en la matèria, donant una visió tant des del món acadèmic com des del món laboral. Es tracta d'un grup de treball temàtic orientat a l'anàlisi i debat sobre eixos de les polítiques de promoció socioeconòmica.

  Notícia
 

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Llibres sense paper

Molts centres d’investigació del món estan treballant per desenvolupar el concepte de “tinta electrònica”, o sigui un sistema d’aparença, llegibilitat i facilitat de transport semblants a un full de paper, però en què els textos i les imatges apareguin i desapareguin de forma electrònica. El sistema hauria de permetre “passar les pàgines” fàcilment de qualsevol llibre o document, fer recerques de paraules o frases a tot el text, escriure anotacions i comentaris que es puguin adjuntar a l’original, seleccionar una part del text i arxivar-lo etc. Entre les empreses que treballen en aquest desenvolupament hi ha Philips i Sony, que de manera conjunta acaben de llançar al mercat el primer producte que va en aquesta línia. 

Es tracta d’un lector de llibres anomenat Librié, que presenta les característiques anteriors i, a més, d’altres: segons sembla és de lectura molt agradable, té forma de carpeta que es plega pel mig, pesa 300 grams, el text es pot llegir amb llum artificial o a ple sol, pot carregar el contingut de 500 llibres i funciona amb quatre piles que permeten passar 10.000 pàgines. Si l’estri funciona la indústria editorial pot haver entrat en una nova etapa, de repercussions insospitades. Valdrà la pena de seguir-ne l’evolució. 

 • Ara que ve l'estiu

En el butlletí anterior ( núm.79 ) vàrem iniciar aquesta nova secció sota aquest mateix títol, ara que ve l'estiu. Recordeu que us donàvem un llistat de companyies aèries de baix cost perquè poguéssiu oferir-les als vostres usuaris. Des del Telecolòni@ ens han adreçat un llistat que han elaborat amb totes les webs que li hem facilitat entre tots nosaltres. Us adjuntem aquest llistat.

Llistat recusos turístics

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Presentació de l'estudi "Les TIC i les transformacions a l'empresa catalana"

El dia 15 de juny a l'auditori del World Trade Centre es realitzarà la presentació de l'estudi promogut pel CIDEM "Les TIC i les transformacions a l'empresa catalana" i que ha realitzat la UOC durant el 2003 a 2.038 empreses catalanes amb l’objectiu d’analitzar la relació entre l’estratègia, la organització i les pràctiques empresarials amb els usos de les TIC a l’empresa catalana. [+ info]

 • Virtual Educa 2004

Del 16 al 18 de juny al Forum Universal de les Cultures de Barcelona tindrà lloc la V Trobada Internacional anual sobre Educació, Capacitació Professional i Tecnologies de la Informació, Virtual Educa 2004. [+ info]

 • Jornada Wireless organitzada per La Fundació I2Cat

El dia 22 de juny la Fundació I2cat organitza a l'auditori de l'edifici Vèrtex de Barcelona la Jornada Wireless que comptarà amb la presència a l'acte d'inauguració del secretari de la STSI el Sr. Oriol Ferran. [+ info]

 • 4es Jornades de Tecnologia i Sostenibilitat de petits municipis a Callús

Del 28 al 30 de juny a Callús. L'Ajuntament de Callús i la Fundació Aplicació organitzen les 4es Jornades de Tecnologia i Sostenibilitat de petits municipis que tindran lloc als matins dels dies 28, 29 i 30 de juny i que constaran de conferències, ponències i taules rodones. [+ info]

 • I Jornada sobre seguretat a la xarxa

El dia 29 de juny tindrà lloc una nova Tertúlia Digital a la Universitat Pompeu Fabra, la I Jornada sobre seguretat a la xarxa que organitzen IGC, la Fundació Barcelona Digital i CIDEM. [+ info]

 • CITYWEB, PORTALS DE CIUTAT A INTERNET

Sabadell Universitat en col·laboració amb la Federació de Municipis de Catalunya organitzen  per al proper dia 5 de juliol el Seminari CITYWEB, PORTALS DE CIUTAT A INTERNET. [+ info]

 • III Jornades de Programari Lliure al Campus Manresa de l'UPC 

Del 7 al 10 de juliol al Campus Manresa de l'UPC tindran lloc les III Jornades de Programari Lliure que tenen com a principal objectiu la difusió del programari lliure. Es debatrà com potenciar el seu ús a la recerca, desenvolupament i docència, així com donar a conèixer les activitats on intervé el programari lliure que actualment es porten a terme a les diverses universitats catalanes i també a altres sectors del país inclosa l'administració. [+ info]

 • Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació

Del 9 a l'11 de setembre a Barcelona. La CMSI és auspiciada per l’ONU, i tracta sobre els reptes i les oportunitats d’una societat de la informació sense exclusions. El programa de treball inclou l’elaboració d’una Declaració Universal de la Diversitat Cultural, la implementació del Pla d’acció adoptat a Ginebra 2003 i el repartiment de rols entre governs, societat civil, empreses i organismes internacionals. [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::