La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 79_ 7-13 juny 2004 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Projecte educatiu "Atles de la diversitat per a la gent gran" a Fundació Aplicació de Callús

Després de l'èxit que va assolir el projecte educatiu "Atles de la diversitat" a les escoles (vegeu setmanari_XTC núm. 64, secció notícies), la Fundació Aplicació de Callús està començant a treballar des de dos grups generacionals més: el dels joves desfavorits sense educació lectiva (que es gestiona conjuntament amb la UNESCO) i el de la gent gran. 

El projecte, de moment, és obert als països iberoamericans, Espanya i Portugal i es fa en tres llengües: català, castellà i portuguès. A l'any vinent, el projecte es vol obrir arreu del món. 

De moment de grup de la gent gran només hi ha participat el de Corrientes, Argentina i, ara, es vol començar aquí a Callús. Aquest estiu, a banda de fer la presentació del grup a Internet, es vol realitzar el retrat de les caramelles de Callús, perquè les puguin conèixer arreu del món. 

És per això que s'ha convocat una reunió per a presentar aquest projecte a la gent gran de Callús per al proper dissabte, 12 de juny, a 2/4 d'11 del matí. Farà la presentació el Sr. Narcís Vives, Coordinador General del projecte, que, amb l'Ajuntament de Callús i la Fundació Aplicació, estan molt il·lusionats en aquesta experiència. 

Totes les persones grans que tinguin ganes d'aprendre coses d'altres bandes del món d'una manera interessant, col·laborativa i amena, es poden apuntar al projecte. Des de Callús estan segurs que els engrescarà. 

Fundació Aplicació
fundació@callusdigital.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Nova secció al butlletí setmanari_XTC

El desenvolupament de noves tecnologies i de noves formes de coneixement tindria poc valor si no servia per edificar una societat més humana, més justa i amb més possibilitats. Hem d’anar coneixent, doncs, els nous recursos que ens poden ajudar a avançar en aquelles direccions. Amb aquest objectiu obrim una secció en el nostre butlletí setmanal que ens permeti presentar recursos i eines de tota mena (tecnològics, informàtics, d’Internet...) que millorin el nostre accés al coneixement. 

Fem una crida a la participació de tots els telecentres en aquesta secció: tothom qui vulgui presentar un recurs o informació útil als dinamitzadors o als usuaris dels telecentres, que ens ho digui. Hi ha la porta oberta a totes les col·laboracions. 

 • Properes visites de l'OTC a telecentres

L'Oficina Tècnica de Coordinació té previst visitar els telecentres del Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i La Pobla de Segur el proper dijous dia 17 de juny.

 • Protecció de dades als telecentres

El Dimecres passat dia 9 de juny, a la seu de l’Oficina Tècnica de Coordinació va tenir lloc una reunió amb Àlex Torras i Albert Prats, de l’empresa SG Concor Systems, especialistes en l’adequació d’instal.lacions informàtiques als requeriments de la Llei de Protecció de Dades. En la reunió se’ls va proporcionar tots els qüestionaris que havien omplert els telecentres a partir de la reunió trimestral que va tenir lloc a l’Ametlla de Merola.

Amb aquestes dades i amb les que es van derivar de la visita de treball que l’empresa va fer al telecentre de Solsona, SGConcor Systems prepararà una proposta global –que comprendrà tant els aspectes econòmics com la descripció de procediments de treball- sobre protecció de dades i control del continguts dels fitxers dels telecentres, de manera que s’adaptin al que estableix la llei. Tal com vam comentar, aquesta proposta global es farà arribar a la Secretaria de Telecomunicacions amb la intenció que se’n pugui fer càrrec. En cas que sigui així, més endavant començaran les visites personalitzades a cada telecentre per anar implantant el sistema. 

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El DURSI reorganitza la seva estructura interna

El Consell Executiu va aprovar dimarts 8 de juny el decret de reestructuració del DURSI, amb l'objectiu "d'adequar el seu funcionament a la realitat actual, d'acord amb els principis d'eficiència, desconcentració, descentralizació i coordinació que han de regir l'actuació administrativa". El decret integra les normes que regulen l'estructura del DURSI i de les entitats vinculades que s'han anat creant i modificant en els darrers anys, com ara l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI), el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), i l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya). 

El decret preveu la creació de l'Àrea de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, que tindrà com a funció el desenvolupament del Pla Director de les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) i la coordinació amb la resta de Departaments de la Generalitat en aquesta matèria. Aquesta àrea estarà dirigida pel coordinador del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) de Catalunya, i dependrà funcionalment de la Direcció de Serveis del DURSI per tot el que faci referència a les tecnologies de la informació i les comunicacions del Departament, i del CTTI per allò que faci referència a les tecnologies de la informació i comunicacions corporatives de l'Administració de la Generalitat. 

Pel que fa al text del decret, us recomanem especialment la lectura de les pàgines de la 7 a la 9 on parla de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació.

Notícia
DOGC núm. 4151

 • No només xarxes WiFi municipals sinó gairebé comarcals

La Mancomunitat de Municipis Campiña del Sur de Còrdova munten la primera xarxa WiFi intermunicipal d'Europa. Aquesta xarxa WiFi implica 100.000 habitants, 300 col·lectius socials i econòmics, 11 municipis de la província de Còrdova i 1097 m2 de superfície que es beneficien d'una interconnexió amb accés universal a Internet de banda ampla.

Es tracta d'un projecte finançat per Proder d'Andalusia i promogut pel Grup d'Acció Local Campiña Sur de Còrdova amb seu a Montilla. El seu gerent, José Jaraba, va explicar que la xarxa dóna accés a serveis compartits d'administració electrònica, videoconferència, telecontrol i televigilància amb tecnologia sense fils a 54 Mbps, fet que suposa l'èxit més gran aconseguit fins ara a tota Europa i tot plegat amb la garantia de la certificació electrònica de la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT). Els 11 municipis que gaudeixen d'aquesta xarxa de telecomunicacions pròpia amb serveis compartits i sense fils, actualment realitzen totes les seves trucades telefòniques entre ells mitjançant la xarxa i, per tant, sense cost de trucada i sense l'impacte visual, urbanístic, mediambiental o patrimonial de la fibra òptica o el cablejat.

Els beneficis i avantatges de la nomenada Xarxa Telemàtica WiFi Campiña del Sur Cordobesa es donaran a conèixer durant la seva inauguració oficial el proper 16 de juny. 

  Notícia
  Mancomunitat de Municipis de Campiña del Sur

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Ara que ve l'estiu

Ara que ve l’estiu i que tothom pensa en les vacances és el moment de recordar que Internet ofereix una extraordinària quantitat de possibilitats en l’àmbit turístic. Fa pocs dies que un telecentre va demanar a la xarxa una relació de recursos turístics per afavorir les visites físiques a la seva àrea. Aquí hi ha una relació de les companyies aèries de baix cost que coneixem: (i si algú en sap alguna altra, que ho digui): 

Air Berlin http://www.airberlin.com/ 
Basiq Air http://www.basiqair.com/wwwsp/baswbwrm.nsf 
EasyJet  http://www.easyjet.com/es/reservas/index.asp 
Germanwings http://www21.germanwings.com/index.es.shtml 
Helvetic.com http://www.helvetic.com/ 
Jet2 http://www.jet2.com/cgi-bin/jet2/I9/home 
Ryanair  http://www.ryanair.com/catalan/ 
Song http://www.flysong.com/home/index.jsp 
Transavia http://www.transavia.nl/wwwen/internet.nsf/framesets/home 
Virgin Express  http://www.virgin-express.com/ 
Vueling http://www.vueling.com/  

Tractant-se de viatges aeris potser s’hi hauria d’afegir l’adreça Internet d’Amadeus: http://www.amadeus.net/home/new/index-es.htm  . “Amadeus” no és cap companyia aèria sinó un gran cercador de vols que informa sobre els moviments aeris de tot el món. 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Jornada sobre competència i TIC

El dia 10 de juny a la sala d'actes de la UOC tindrà lloc la Jornada sobre competència i TIC que organitza la UOC i el Tribunal Català de Defensa de la Competència. D'entre els actes destaquem la presentació del treball "TIC i Competència" a càrrec del Sr. Alfons Cornella. [+ info]

 • Primeres Jornades de signatura electrònica a l'administració al World Trade Centre

Els dies 10 i 11 de juny l'Agència Catalana de Certificació i el Consorci de l'Administració Oberta Electrònica de Catalunya organitzen al Worlk Trade Centre les primeres Jornades de signatura electrònica a l'adminstració. 
[+ info]

 • Presentació de l'estudi "Les TIC i les transformacions a l'empresa catalana"

El dia 15 de juny a l'auditori del World Trade Centre es realitzarà la presentació de l'estudi promogut pel CIDEM "Les TIC i les transformacions a l'empresa catalana" i que ha realitzat la UOC durant el 2003 a 2.038 empreses catalanes amb l’objectiu d’analitzar la relació entre l’estratègia, la organització i les pràctiques empresarials amb els usos de les TIC a l’empresa catalana. [+ info]

 • Virtual Educa 2004

Del 16 al 18 de juny al Forum Universal de les Cultures de Barcelona tindrà lloc la V Trobada Internacional anual sobre Educació, Capacitació Professional i Tecnologies de la Informació, Virtual Educa 2004. [+ info]

 • Jornada Wireless organitzada per La Fundació I2Cat

El dia 22 de juny la Fundació I2cat organitza a l'auditori de l'edifici Vèrtex de Barcelona la Jornada Wireless que comptarà amb la presència a l'acte d'inauguració del secretari de la STSI el Sr. Oriol Ferran. [+ info]

 • 4es Jornades de Tecnologia i Sostenibilitat de petits municipis a Callús

Del 28 al 30 de juny a Callús. L'Ajuntament de Callús i la Fundació Aplicació organitzen les 4es Jornades de Tecnologia i Sostenibilitat de petits municipis que tindran lloc als matins dels dies 28, 29 i 30 de juny i que constaran de conferències, ponències i taules rodones. [+ info]

 • CITYWEB, PORTALS DE CIUTAT A INTERNET

Sabadell Universitat en col·laboració amb la Federació de Municipis de Catalunya organitzen  per al proper dia 5 de juliol el Seminari CITYWEB, PORTALS DE CIUTAT A INTERNET. [+ info]

 • III Jornades de Programari Lliure al Campus Manresa de l'UPC 

Del 7 al 10 de juliol al Campus Manresa de l'UPC tindran lloc les III Jornades de Programari Lliure que tenen com a principal objectiu la difusió del programari lliure. Es debatrà com potenciar el seu ús a la recerca, desenvolupament i docència, així com donar a conèixer les activitats on intervé el programari lliure que actualment es porten a terme a les diverses universitats catalanes i també a altres sectors del país inclosa l'administració. [+ info]

 • Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació

Del 9 a l'11 de setembre a Barcelona. La CMSI és auspiciada per l’ONU, i tracta sobre els reptes i les oportunitats d’una societat de la informació sense exclusions. El programa de treball inclou l’elaboració d’una Declaració Universal de la Diversitat Cultural, la implementació del Pla d’acció adoptat a Ginebra 2003 i el repartiment de rols entre governs, societat civil, empreses i organismes internacionals. [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::