s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 66_ 8-14 de març 2004 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Resum de  la I Jornada sobre tecnologies de la informació i de la comunicació als telecentres de les Terres de l’Ebre: "Teletreball = professionals + noves tecnologies"

Com ja sabeu tots, ahir dia 11 de març va tenir lloc a Gandesa la jornada "Teletreball =  professionals + noves tecnologies". Destaquem l'èxit de participació de la jornada, que va aconseguir omplir la sala d'actes del Telecentre de la Terra Alta i també l'esforç dels organitzadors, perquè l'acte es desenvolupés segons estava previst. Malauradament, i per la fatal coincidència amb l'atemptat de Madrid, el secretari de la STSI, Oriol Ferran, no va poder assistir a la jornada i, per tant, se'n va suspendre l'acte de clausura.

La primera ponència va anar a càrrec de Josep Camprubí, de l'OTC. Sota el títol "Iniciatives presents i futures en matèria de foment del teletreball a les Terres de l'Ebre" va explicar què és el teletreball, què és la Xarxa de Telecentres de Catalunya i, concretament, quina és la seva tasca en matèria de foment del teletreball, especialment a les Terres de l'Ebre.

Tot seguit cada telecentre organitzador va presentar l'experiència d'un teletreballador del seu centre:

- Sr. Jordi Alfons dibuixant i teletreballador del Telecentre de la Ribera d'Ebre.
- Sra. Vanesa Casanova de Softmania, teletreballadora de l'Infocentre.
- Sr. Patricio Canahuate de Mundus Translations, teletreballador del telecentre de la Terra Alta.

De l'experiència dels tres teletreballadors es pot destacar la coincidència en haver trobat en el telecentre les eines tecnològiques i el suport i assessorament humà necessaris per poder desenvolupar la seva professió des de les Terres de l'Ebre amb independència d'on tingui la seu l'empresa que els contracta o el client que els proporciona feina.

Ángela Huertas i Rosana Montón de l'Instituto Tecnológico de Aragón van presentar el projecte "Innovaragón - LABORA" amb el qual va quedar palès que és possible impulsar el teletreball en les zones rurals gràcies a les TIC. L'ITA ha aconseguit aquest objectiu mitjançant una borsa de teletreball i una intensa tasca de difusió pel territori. La iniciativa Labora forma part d'un projecte d'accions innovadores finançat per la Unió Europea i ha tingut per objectiu el reequilibri territorial a les zones rurals a l'Aragó. 

El Sr. Eduard Elías, degà del col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya, va explicar breument què és el programari lliure i va centrar la seva ponència en la flexibilitat del programari lliure a l'hora de crear programes a mida.

La jornada va arribar al seu final amb la ponència del Sr. Jordi Vilaseca, director d'estudis d'economia i empresa de la Universitat Oberta de Catalunya, titulada " El teletreball a Catalunya: situació actual i perspectives". De la seva intervenció s'arriba a la conclusió que el teletreball és poc present a Catalunya i que un país, si vol ser competitiu, ha d'invertir en R+D i apostar per les noves tecnologies de la informació i de la comunicació així com en el teletreball.

Els telecentres organitzadors tenen previst editar un CD que repartiran a tots els telecentres amb informació sobre la jornada (ponències, recull de premsa, galeria de fotos...).

Programa
Telecentre de la Terra Alta 
Telecentre de la Ribera d'Ebre
Infocentre 

 • Èxit d'assistència a la Jornada Software Lliure i Empresa organitzada pel Telecentre de Sant Bartomeu del Grau

El dia 27 de febrer el Telecentre SBG va organitzar una jornada sobre sofware lliure i empresa amb un gran èxit d'assistència. A la web del telecentre podreu descarregar-vos les ponències de la jornada:

- Sr. Llorenç Valverde: Què és el software lliure?
- Sr. Ricardo Galli: Impacte econòmic del software lliure a les empreses
- Sr. Jaume Sans Rojals: Posicionament d'una empresa (de SW comercial) com IBM en front al fenomen del SW lliure
- Sr. Xavier de Blas: Linuxshow, conferència espectacle sobre Linux
- Sr.Pere Martínez: La resposta de Novell Suse al codi obert

Web Telecentre SBG/Ponències
Telecentre SBG 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Resum de la 9a Reunió general dels Centres de Teletreball de l'XTC 

Dimecres 10 de març ens vam trobar gairebé tots els centres de teletreball a Gandesa en la 9a reunió general de la XTC. Per aquells que no vau poder assistir-hi us en farem un resum malgrat que, properament, tots rebreu l'acta de la reunió.

Ens vam trobar a les 10.30 al telecentre de la Terra Alta i vam començar amb un bon esmorzar. Seguidament el Sr. Joaquim Gasulla, gerent del Consell Comarcal de la Terra Alta ens va donar la benvinguda. Tot seguit l'Elisabet Martínez de la Torre ens va fer la presentació del Telecentre de la Terra Alta.

A càrrec del Marc Pifarré i del Modest Guinjoan, vam rebre informació de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació sobre la Xarxa de Telecentres. El Marc Pifarré va tractar temes genèrics sobre els quals vol incidir la STSI en aquesta legislatura destacant tres aspectes bàsics: infraestructures, l'Administració Oberta i la Societat de la Informació. Va fer també un breu resum sobre el projecte NODAT des dels seus inicis i ens va dibuixar els propòsits de la STSI per al 2004 en aquest sentit, destacant que volen ampliar el nombre de telecentres a Catalunya i treballar en un pla de formació digital adient per a la població catalana i que impliqui molts agents. Es pot destacar també de la seva intervenció que des de la STSI es valora com a molt exitós el projecte dels centres de teletreball. El Modest Guinjoan va informar que segurament continuarà la seva tasca en la XTC per a la STSI i va explicar que va reunir-se amb el nou secretari, Oriol Ferran, i que havien estat parlant, entre d'altres temes, del conveni programa per solventar el problema de la continuïtat del personal i de l'estructura dels centres de teletreball dins de la XTC. 

Tot seguit, representants de SG Concor Systems van presentar La Llei de Protecció de Dades i el control de continguts als telecentres.

Abans de dinar el Josep Camprubí va parlar sobre temes de la Xarxa molt breument perquè quedava poc temps.

A la tarda es va estar parlant d'una solució temporal mentre no avança la borsa de teletreball per tal que tots els telecentres coneguin els perfils professionals que hi ha disponibles a la xarxa i començar amb algun tipus de promoció en l'àmbit de cada telecentre. Seguidament l'Elisabet Martínez i l'Albert pujol van explicar els estudis d’implantació de les TIC a les empreses que s'estan portant a terme a la Terra Alta i a la Ribera d’Ebre.

Properament us enviarem l'acta de la reunió amb informació molt més detallada de totes les intervencions.

Us avancem la data i lloc de la propera reunió general per tal que pugueu incloure-la a les vostres agendes: 

- 2 de juny al Telecolòni@, Colònia Cal Pons  -  Puig-reig (Berguedà)

telecentre@terra-alta.altanet.org  
OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Les auditories sobre l’ús de les TIC es portarà a terme a l’engròs al País Basc 

La Sociedad para la Promoción y Reconversión Industrial (SPRI) ha posat en marxa un programa mitjançant el qual subvencionarà la realització d'un estudi que permetrà a mil empreses conèixer la seva situació actual en l'ús de les tecnologies de la informació. Aquest nou programa "Diagnóstico Digital", que s'emmarca en el Plan Euskadi en la Sociedad de la Información,  compta amb un pressupost de 600.000 € i té com a objectiu estudiar la situació de la PIME vasca en l'ús de les noves tecnologies i, una vegada realitzat el diagnòstic, trametre un informe a cadascuna de les empreses analitzades amb tot un seguit de recomanacions perquè puguin aprofitar al màxim les tecnologies de la informació per al desenvolupament dels seus negocis.

En aquest programa hi col·laboren un total de 64 consultors d'entre els quals les empreses podran triar qui els realitzi el diagnòstic digital. El funcionament és molt senzill: les empreses que vulguin participar en aquesta iniciativa només hauran de connectar-se a la web de la SPRI i entrar en l'apartat de Diagnóstico Digital on caldrà omplir dades referents al sector, territori històric, i número de treballadors contractats. Posteriorment rebrà una clau que li donarà accés al número de consultors assignats. Passat el tràmit de tria de consultor s'inicia el procés d'anàlisi amb una entrevista personal i la realització del diagnòstic.

En l'informe final s'hi reflectirà el grau d'utilització de les tecnologies de la informació i les comunicacions i inclourà pressupostos sobre tecnologia, organització i accions de millora.

SPRI

 • Barcelona completa el desplegament de la xarxa d'accés gratuït i sense cables a Internet 

La Núria Farrús de Pobl@pirineu-e-centre ens ha fet arribar un correu electrònic que va enviar al seu telecentre el regidor de Ciutat del Coneixement de l'Ajuntament de Barcelona. Aquest correu diu que des de dilluns 8 de març ja estan actius tots els punts d'accés wi-fi públics del projecte Sensefils BCN a tots els districtes de la ciutat. Amb aquest projecte, es dóna accés gratuït les 24 hores del dia al portal d'Internet municipal i a 60 webs més d'interès públic, i s'hi pot accedir mitjançant un ordinador portàtil o una agenda electrònica (PDA), a través de la connexió estàndard 802.11.

Cadascun dels deu districtes de la ciutat ja compta, doncs, amb un punt de Sensefils BCN activat. La xarxa cobreix zones exteriors majoritàriament situades prop de les seus dels districtes, a més d'un punt addicional que dóna servei al costat del propi Ajuntament. D'aquesta manera, es poden realitzar gestions, cercar informació de tot tipus o utilitzar el correu ciutadà, entre d'altres, des de les places i la via pública, de forma gratuïta i sense cables.

Article de El Punt
Sensefils BCN

:::::::: AGENDA ::::::::

 • III Congrés & Saló Professional EXPOELEARNING 2004

Del dia 10 al 12 de març a IFEMA (Madrid) tindrà lloc el III Congrés & Saló Professional EXPOELEARNING 2004 organitzat per AEFOL (Associació d'e-learning) [+ info]

 • 9a Reunió General de Telecentres

Dia 10 de març al telecentre de la Terra Alta (Gandesa)

 • I Jornada sobre tecnologies de la informació i de la comunicació als telecentres de les Terres de l’Ebre: "Teletreball = professionals + noves tecnologies"

Dia 11 de març al Centre de Serveis de la Terra Alta (Gandesa)

 • Setmana de les noves tecnologies i de la societat de la informació, Castelldefels 2004

Del 15 al 19 de març al Centre Municipal Frederic Mompou de Castelldefels tindrà lloc la setmana de les noves tecnologies i de la societat de la informació. Destaquem que en la taula rodona inaugural "Quo vadis: Catalunya? El desenvolupament de la Societat de la Informació" i participa el conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la informació, Carles Solà.   
[+ info]
Programa

 • INTERNET GLOBAL CONGRESS 2004

Del 10 al 14 de maig Barcelona es convertirà en la capital mundial d'Internet. Fira de Barcelona acollirà l'Internet Global Congress 2004. L'IGC/INET2004 promet ser més gran i millor que mai. Més de 200 ponències respondran a temes relacionats amb l'Estratègia Empresarial, les Noves Tecnologies, les Aplicacions així com en l'àmbit de la Societat, la Política i la Cultura. [+ info]

 • ONLINE EDUCA MADRID 2004

Del 12 al 14 de maig tindrà lloc al Palau de Congressos y Exposicions de Madrid la 4ª Conferència Internacional de la Educació i la Formació basada en Tecnologies, ONLINE EDUCA MADRID 2004. Es tracta d'un fòrum de col·laboració i intercanvi d'idees del sector de l'e-learning en el món hispanoparlant. S'hi reuniran més de 500 directius, gestors de desicions, líders d'opinió del sector i altres professionals de l'e-learning. [+ info]

 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::