s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 65_ 1-7 de març 2004 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • 9a Reunió general dels Centres de Teletreball de l'XTC 

Com ja sabeu, dimecres 10 de març ens trobarem tots els centres de teletreball a Gandesa en la 9a reunió general.

ORDRE DEL DIA

10.30 – Trobada al telecentre de la Terra Alta (C/ Povet de la Plana, s/n, Gandesa) - Esmorzar al telecentre

11.00 - Benvinguda a càrrec del Sr. Xavier Pallarès i Pubill, president del Consell Comarcal de la Terra Alta

11.10 – Presentació del telecentre de la Terra Alta (Elisabet Martínez de la Torre)

12.00 - Informació de la Secretaria de Telecomunicacions sobre la Xarxa de Telecentres (Marc Pifarré, de la STSI)

12.30 – La Llei de Protecció de Dades i el control de continguts als telecentres (SG Concor Systems)

13.30 – Informació sobre temes de la Xarxa (borsa de teletreball, ECDL, formació, sistemes antivirus...) (OTC)

14.00 – Dinar
l’Hotel Piqué de Gandesa. Preu: 9.70 + IVA

15.45 – Intercanvi d’experiències: sistema d’organització de subseus (Telecolònia, Terra Alta, Conca de Barberà, Alt Urgell, Televall, Ribera d’Ebre), estudis d’implantació de les TIC a les empreses (Terra Alta i Ribera d’Ebre)

17.30 - Final de la reunió

Telecentre de la Terra Alta
C/ Povet de la Plana, s/n – 43780 Gandesa - * - Tel. 977 42 16 59
telecentre@terra-alta.altanet.org  

 • Inscripcions a la I Jornada sobre tecnologies de la informació i de la comunicació als telecentres de les Terres de l’Ebre: "Teletreball = professionals + noves tecnologies"

Us recordem que demà dissabte dia 6 de març finalitza el termini per a inscriure's a la jornada que organitzen els telecentres de les Terres de l'Ebre el dia 11 de març. Us animem a tots a que us hi inscriviu.

Informació per a qui es vulgui quedar a dormir:

Dia 10-11. Per qui es vulgui quedar a la Jornada es podrà allotjar a l’Hotel Miralles d’Horta de Sant Joan que està molt bé i es on es menja millor de la comarca. Està a 20-25 minuts de Gandesa. PREUS: 

- Habitació individual amb el sopar, dormir i l' esmorzar:  27.5 € + IVA 
- Habitació doble amb el sopar, dormir i l'esmorzar: 52 € + IVA

Dia 11. Els organitzadors de la Jornada i ponents dinarem a l’Hotel Piqué un altre cop. Si algú de vosaltres es vol apuntar cap problema només cal que ho digueu al telecentre de la Terra Alta per afegir més gent a la llista. 

Organitzen:

Programa
Inscripcions
telecentre@terra-alta.altanet.org 
telecentre@riberaebre.org
infocentre@sta-barbara.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Properes visites a telecentres 

Aquest divendres 5 de març l'OTC visitarà el telecentre del Pallars Sobirà, el telecentre de La Pobla de Segur i el Telecentre de l'Alta Ribagorça.

 • Assistència a la IV Jornada sobre Desenvolupament Local i Societat de la Informació organitzada pel Telecentre de Sant Bartomeu del Grau

El dia 27 de febrer l'OTC va assistir a la IV Jornada sobre la Societat de la Informació i Desenvolupament Local: El software lliure i l’empresa organitzada pel Telecentre de Sant Bartomeu del Grau. Malgrat les nevades que van afectar la zona la jornada va tenir una gran afluència de públic. Es va comptar amb la presència d’Oriol Ferran; el nou Secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya.

Oriol Ferran va explicar que s’apostava per un nou concepte, el de la Societat del Coneixement. Va posar èmfasi en la fractura digital que viu Catalunya distingint entre la fractura digital social, territorial i lingüística. Per pal·liar aquestes fractures digitals, des de la Secretaria es plantegen unes propostes d’acció que van encaminades a la dotació d’infrastructures tecnològiques, la digitalització de l’Administració pública i el desenvolupament d’uns continguts i la promoció de la indústria de les TIC. Aquestes propostes d’acció es tradueixen en:
1. Infrastructures tecnològiques:
- Impulsar el desplegament de noves infrastructures de telecomunicacions arreu del territori. 
- Promoure el dret a l’accessibilitat (banda ampla de 2 MB simètrics).
- Impulsar les possibilitats de la Fundació I2CAT com per exemple en el camp de la televisió per cable.
2. Digitalització de l’Administració Pública:
- Facilitar un accés ràpid i senzill a l’administració digital a través de l’Administració Oberta.
- Elaborar formes digitals de democràcia participativa.
- Apostar pel programari lliure en català per tal de fomentar-ne l’augment de producció.
3. Desenvolupament de continguts i promoció de la indústria TIC:
- Suport a recursos de formació i aprenentatge.
- Participació de les productores audiovisuals catalanes.
- Trasllat del patrimoni cultural català al DVD i a la xarxa.
- Recolzament del català en el sector de les TIC per tal d’evitar la fractura digital lingüística; promovent i donant suport a les empreses per tal que aquestes programin en català.

En relació a la Societat de la Informació i la Comunicació s’elaborarà un nou Pla Estratègic amb la creació del Consell Català per a la Societat del Coneixement.

 • Resum dades estadístiques gener 2004

Ja podeu consultar les dades estadístiques del mes de gener de 2004. 

Connectivitat, usuaris i carnets
Tipus d'usos 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El cervell recuperat. Entrevista a Manuel Castells

L'11 de gener El Periódico va entrevistar Manuel Castells en referència a la seva tasca com a coordinador de l'equip d'investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya i, concretament, pel projecte IN3.

En l'entrevista es parla dels resultats del Projecte Internet Catalunya, que presenta una societat marcada per una manca d'identitat catalana (només el 38% de la població se sent preferentment catalana), i on la principal força d'identitat és la família. Es destaca el baix nivell educatiu ja que el 62,3% de la població només té estudis primaris i també la manca d'interès per Internet. Per a en Manel Castells la solució a aquest problema passa per la creació de continguts a Internet que siguin de l'interès de la població i no per les campanyes d'ensenyar Internet, ja que, segons ell, no s'aprèn si no es vol.

Un altre element a destacar és el paper que ha de jugar l'administració, que ha d'assumir el repte de proveir Internet de continguts que s'adaptin a la gent i canviar-se a si mateixa internament per convertir-se en una administració flexible.

Tracten també el tema del retrocés del català en detriment del castellà i de la poca presència del català a Internet, ja que, fins i tot els joves catalanoparlants, naveguen en castellà.

Com no podia se d'altra manera, es parla també del programari lliure remarcant que tota la innovació actual en software es fa basant-se en software lliure.

Article

 • El paper del tutor en l'aprenentatge virtual

La UOC va publicar al febrer del 2004 un article titulat "El paper del tutor en l'aprenentatge virtual" que signa Javier Martínez, gerent de desenvolupament de projectes de GEC a Xile. 

Per a en Martínez, el paper del tutor virtual és el mateix que el del professor presencial: "ajudar els alumnes a aprendre i, més concretament, afavorir que les persones aprenguin a pensar i a decidir totes soles". Defineix també dos paper decisius que creu que ha de tenir el tutor:

- Oferir retroacció
- Manejar i reforçar relacions entre persones

Us aconsellem la lectura de l'article per tal d'aprofundir en aquests dos conceptes.

Article

:::::::: AGENDA ::::::::

 • III Jornades de Software Lliure de la Universitat de València i Linux Install Party 2004

De l'1 al 7 de març tindran lloc a les noves instal·lacions de l'ETSE al campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València les III Jornades de Software Lliure de la Universitat de València. Les conferències que s'allargaran durant tota la setmana laboral estan emmarcades sota el títol "El Sotware Libre y la Empresa" i inclouran una Linux Install Party de 48 hores durant el cap de setmana, els dies 6 i 7 de març. [+ info]

 • III Congrés & Saló Professional EXPOELEARNING 2004

Del dia 10 al 12 de març a IFEMA (Madrid) tindrà lloc el III Congrés & Saló Professional EXPOELEARNING 2004 organitzat per AEFOL (Associació d'e-learning) [+ info]

 • 9a Reunió General de Telecentres

Dia 10 de març al telecentre de la Terra Alta (Gandesa)

 • I Jornada sobre tecnologies de la informació i de la comunicació als telecentres de les Terres de l’Ebre: "Teletreball = professionals + noves tecnologies"

Dia 11 de març al Centre de Serveis de la Terra Alta (Gandesa)

 • INTERNET GLOBAL CONGRESS 2004

Del 10 al 14 de maig Barcelona es convertirà en la capital mundial d'Internet. Fira de Barcelona acollirà l'Internet Global Congress 2004. L'IGC/INET2004 promet ser més gran i millor que mai. Més de 200 ponències respondran a temes relacionats amb l'Estratègia Empresarial, les Noves Tecnologies, les Aplicacions així com en l'àmbit de la Societat, la Política i la Cultura. [+ info]

 • ONLINE EDUCA MADRID 2004

Del 12 al 14 de maig tindrà lloc al Palau de Congressos y Exposicions de Madrid la 4ª Conferència Internacional de la Educació i la Formació basada en Tecnologies, ONLINE EDUCA MADRID 2004. Es tracta d'un fòrum de col·laboració i intercanvi d'idees del sector de l'e-learning en el món hispanoparlant. S'hi reuniran més de 500 directius, gestors de desicions, líders d'opinió del sector i altres professionals de l'e-learning. [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::