La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 62_ 9-15 de febrer 2004 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre fomenta el teletreball amb ajuts als professionals  

El passat divendres 6 de febrer, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va presentar als agents d’ocupació i desenvolupament local (AODL) de la comarca el servei d’ajuts als professionals, teletreballadors i emprenedors per a la realització del seu treball en el si del telecentre comarcal. Aquesta iniciativa és fruit del treball de la Comissió del Telecentre, integrada pels departaments de Dinamització Econòmica, Informàtica i Joventut del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

L’objectiu primordial és apropar les noves tecnologies a les persones de la comarca, potenciar els serveis que presta el telecentre i incrementar el nombre d’usuaris professionals teletreballadors. Una de les activitats rellevants del centre és facilitar la tasca de totes les persones que volen treballar per mitjà de la informàtica i les telecomunicacions, sense els habituals desplaçaments diaris als centres de treball.

Nota de Premsa
telecentre@riberaebre.org 

 • La banda ampla arriba a Sant Bartomeu del Grau

Amb data de 30 d'octubre la Generalitat de Catalunya va resoldre el concurs d'adjucació per donar solucions per la banda ampla a les poblacions en les quals encara no hi ha connexió ràpida a internet.

Les empreses adjudicatàries han estat Iberbanda i la unió temporal d'empreses Flash10, SAU i Isolux Wat, SA. El municipi de Sant Bartomeu del Grau a través del seu telecentre ha esdevingut des de principis del mes de desembre prova pilot per a la xarxa d'internet rural que ha de donar cobertura a totes les poblacions que no tenen connexió ràpida a internet. A principis del mes de desembre, es va fer la instal·lació per part de les empreses Isolux i Flash10 de les antenes i aparells que ja donen servei al telecentre i l'ajuntament com a prova pilot de la infraestructura. Actualment amb les antenes col·locades, l'operador pot donar servei aproximadament al 40% del poble. Un cop finalitzat el període de proves, es procedirà a instal·lar la resta d'antenes per tal de donar una cobertura del 100%.

Actualment, ja s'ha fet públics els preus per accedir a aquest tipus de connexió, que es tracta d'una connexió satèl·lit bidireccional. Malgrat tot, la xarxa encara es torba en període de proves i encara no es comercialitza. La validació es farà per part de la Generalitat un cop s'efectuïn totes les proves de connectivitat amb aquest tipus de xarxa.

info@telecentresbg.net

 • Programa i inscripcions a la jornada "El Software lliure i l'empresa" de Sant Bartomeu del Grau

El Telecentre de Sant Bartomeu del Grau ens ha enviat el programa de la jornada que se celebrarà el proper divendres 27 de febrer al telecentre amb el títol "El software lliure i l'empresa". Us podeu inscriure per correu electrònic o trucant al telèfon 93 888 97 00 o bé 93 888 90 00 demanant per Àngels. Teniu temps fins dimecres 18 de febrer.

info@telecentresbg.net
Programa de la jornada

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Resum de les estadístiques d'ús del 2003

Fruit de les dades mensuals d'utilització dels vostres telecentres, des de l'OTC es fan recopilacions d'on se'n extreu informació global de la nostra comunitat de teletreball. 

D'entre les dades acumulades a destacar del 2003, concretament des del setembre passat que vam començar a recopilar dades i fins al desembre, trobem:

 - 1.840 usuaris nous registrats.
 - 21.534 usuaris totals.
 - 134 carnets d'usuari emesos.
 - 47.997 usos totals dels telecentres.
 - 48.458 hores d'utilització total dels telecentres.

Connectivitat, usuaris i carnets
Acumulat i promig 

 • Nota sobre la informació que hem recollit en els darrers quatre mesos

Tal com ja sabeu, després de molts esforços per part de tothom, la Xarxa de Telecentres de Catalunya comença a disposar de dades sobre la utilització dels telecentres que ens aclaraiexen alguns detalls globals respecte del seu ús. 

Per exemple: tan sol saber que els telecentres han tingut més de 21.500 usuaris acumulats entre setembre i desembre de 2003, ja és una dada clarament positiva. I les 48.450 hores d’utilització indiquen de forma evident que els telecentres són equipaments que han penetrat socialment en el seu àmbit i que efectivament es fan servir. 

La informació de la Xarxa millorarà amb la implantació del nou programa de gestió. Tal com vam quedar, ja s’hi ha estat treballant. La nova versió permet el control de 45 ordinadors i incorpora us sistema automàtic d’estadístiques. Les primeres implantacions es portaran a terme la darrera setmana de febrer i ja s’avisarà als telecentres que correspongui.

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • WIFI ja té competència

El grup industrial Multiband OFDM Alliance, format per una cinquantena d'empreses de tot el món (incloses Samsung, Matsushita Electric i Nokia) i liderat per Texas Instruments,  han anunciat una nova tecnologia que ofrereix una capacitat de transmissió més gran que WIFI o Bluetooth, els sistemes de comunicació sense fils que podem trobar actualment.

Coneguda com a tecnologia "Ultra Wideband" (UWB) disposa d'ampla de banda suficient per a transportar senyals de televisió per cable, audio o vídeo a qualsevol TV d'una llar, dades i transmissió de veu alhora. 

Segons els experts, aquest sistema de comunicació sense fils és prop de 1000 vegades més ràpid que WIFI amb un radi d'abast que pot arribar a alguns quilòmetres, fet que evidencia el poc abast de què disposem actualment. A més a més, i encara que la seva arribada al mercat de les xarxes corporatives o domèstiques sigui una novetat, la UW s'ha estat utilitzant en radars i sistemes de localització des dels anys 80, encara que és ara, arran dels últims avenços en la tecnologia de commutació d'alta velocitat, quan la UWB s'està convertint en una alternativa per a les comunicacions de baix cost.

Notícia a TELEPOLIS
[ http://www.multibandofdm.org/ ]

 • Cursos gratuïts per a l'obtenció de l'ECDL

L'Elisabet Martínez de Gandesa ens ha enviat informació sobre cursos gratuïts per acreditar coneixements bàsics d'informàtica que impartiran conjuntament la Fundació Universitat Autònoma de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona, concretament la regidoria de Ciutat del Coneixement. 

Els cursos, que duen el nom de La informàtica, al teu abast, tenen una durada de quatre mesos i començaran el proper mes de març. Cada curs consta de set mòduls independents, destinats a una àrea de coneixement de les noves tecnologies. Els ciutadans que superin el temari obtindran l'ECDL. Els cursos combinaran formació online i sessions presencials, amb fòrums de participació i tutories.

"La raó de l'aposta per l'ECDL és la gran acceptació d’aquesta certificació als països de la Comunitat Europea i l’enorme creixement que ha experimentat en aquests darrers anys", afirmen a l'Ajuntament.

Notícia a laMalla.net

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Congrés "Mundo Internet 2004"

Del dia 11 al 14 de febrer al Palau de Congressos del Passeig de la Castellana (Madrid) tindrà lloc el congrés Mundo Internet 2004. [+ info]

 • Conferència Internacional de Software Lliure

Del 18 al 20 de febrer a Màlaga tindrà lloc una Conferència Internacional de Software Lliure on s'estima que es reuniran un miler de persones entre les quals es troben les principals personalitats en la matèria [+ info]

 • IV Jornada sobre Desenvolupament Local i Societat de la Informació

Dia 27 de febrer al telecentre de Sant Bartomeu del Grau. Difondre els
avantatges comparatius que pot comportar la utilització genèrica del
software lliure i la seva aplicació en empreses. L’edició d’enguany portarà per títol “El software lliure i l’empresa” [+ info]

 • 9a Reunió General de Telecentres

Dia 10 de març al telecentre de la Terra Alta (Gandesa)

 • I Jornada sobre tecnologies de la informació i de la comunicació als telecentres de les Terres de l’Ebre: "Teletreball = professionals + noves tecnologies"

Dia 11 de març al Centre de Serveis de la Terra Alta (Gandesa)

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::