La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Xarxa de Telecentres de Catalunya

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 5_ 24-30 juny 2002 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

  • Concurs d'iniciatives empresarials

En la reunió de Banyoles es va plantejar la idea d'organitzar un concurs d'iniciatives empresarials basat en el concurs que va tenir lloc a Sant Bartomeu del Grau. De cara als telecentres que hi vulguin participar s'ha de tenir en compte que la convocatòria hauria de tenir un caràcter col·lectiu -perquè tingui més ressò- però que la difusió ha de ser local i que la presentació de propostes s'ha de fer en un dels telecentres interessats. També haurien de ser de decisió local la resolució del concurs i els avantatges que obtindrien els projectes premiats.

Recordem que es tracta d'un concurs per seleccionar un projecte empresarial. Durant un període concret el telecentre hauria de posar instal·lacions pròpies a disposició del projecte premiat, que a més a més obtindria una compensació de l'IAE.

Els telecentres interessats a participar en aquesta iniciativa feu-nos-ho saber per mirar de començar a organitzar-la.

 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

  • Debat obert: carnets d'usuari, web, teletreballadors "en carretera"

Josep Lluís Pérez. Telecentre Prades-Montsant

Amics,

Al respecte de la nostra opinió sobre el carnet d'usuari dels telecentres, ja us vaig manifestar a la reunió de Vilaplana que ho creiem necessari i interessant, evidentment crec que hauria de ser un carnet unificat i amb banda magnètica, la qual cosa suposaria almenys a mig termini disposar de software de gestió també unificat pels telecentres.

Com a aspecte a tenir en compte crec que l'implantació del carnet podria suposar un bon esforç especialment de temps per tots i no sé si valdria més la pena dedicar temps i els recursos disponibles per tal d'abordar altres necessitats comuns més necessàries i prioritaries a curt termini, p. e. una bona plataforma web de la xarxa amb internet-intranet que ens permeti una més àgil inter-comunicació, publicitar i vendre serveis de teletreball i e-learning com a xarxa i individualment... un altra idea podria estar vinculada amb la notícia que publica al butlletí 4, que parla dels teletreballadors en carretera com a possibles usuaris dels telecentres (molt bona idea, felicitats). Podríem fer entre tots una base de dades i un mailing posterior de possibles empreses susceptibles de tenir aquesta tipologia de teletreballadors, per tal d'oferir-los els nostres serveis.

Evidentment desconec la situació exacta dels recursos disponibles tant de la Secretaria com de la Oficina per destinar-los a la xarxa, però suposo que més aviat seran limitats. És per això que faig aquests comentaris com a una reflexió en veu alta simplement amb la intenció d'aportar elements que crec que poden ser interessants de valorar, poden ser tan vàlids o irrellevants com creiem entre tots.

Una abraçada,
Josep Lluís Pérez. Telecentre Prades-Montsant

>>>>>

David Sanz. Oficina Tècnica de Coordinació

Pel que fa als carnets d'usuari, ja ens hem posat en contacte amb una empresa que en fa. Efectivament, tal com diu el Josep Lluís, sembla que el més adequat seria crear un carnet amb banda magnètica unificat, amb el logo de la Xarxa, el nom i fotografia de l'usuari i el telecentre al qual pertany. Aquesta empresa ens ha explicat que els telecentres haurien de disposar d'un lector, connectat a un ordinador i vinculat a una base de dades Access per a la gestió dels usuaris. Pel que fa al procediment d'emissió de carnets, s'hauria d'emplenar una fitxa i enviar-la a l'empresa perquè confeccionés el carnet amb la banda magnètica programada. El cost aproximat de cada carnet seria d'1,8 €.

Sobre la web, tal com vam comentar a Banyoles (11/06), de moment i fins que no tinguem la web definitiva, mantindrem actualitzada la pàgina provisional que hi ha a l'adreça www.bages.org/xtc. Evidentment la versió definitiva permetrà posar en marxa temes importants per a la xarxa -com els que comenta el Josep Lluís- i que ara estan pendents.

La qüestió dels teletreballadors "en carretera" ("en ruta" potser seria més adequat) és, certament, molt interessant. De fet, alguns dels telecentres ja tenen teletreballadors d'aquest tipus. Efectivament, seria important trobar el camí per difondre entre aquest col·lectiu els serveis que ofereix la Xarxa. Haurem de veure de quina manera es pot fer.

 >>>  Esperem les vostres aportacions al debat

 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

  • Banda ampla per la línia elèctrica 

Endesa ha començat a experimentar un sistema d'accés de banda ampla a internet basat en el fil elèctric, el PLC (Power Line Communication), una autèntica alternativa a l'ADSL. El nou sistema compta amb 10 milions de clients potencials a l'Estat i de moment ja l'han provat 3.000 llars de Saragossa.

El gran avantatge és que l'arribada a l'usuari final està resolta gràcies a la xarxa de subministrament elèctric. Tan sols cal fer arribar un cable de fibra òptica fins a una subestació elèctrica (una subestació dóna servei a una mitjana de 150 domicilis), on un mòdem transformador gestiona la transmissió de les dades cap als domicilis. D'aquesta manera cada endoll de corrent de la casa es converteix en una connexió de telèfon i internet d'alta velocitat (entre 2 i 12 Mb). 

De moment Endesa no ha fet públics els seus plans de comercialització d'aquest nou servei, però cal no oblidar que aquesta companyia elèctrica és el principal soci d'Auna, un hòlding que controla Retevisión, Amena, Menta, Quiero TV, Madritel i Canarias Telecom.

+ llegir la notícia
+ Power Line Communications Endesa

 

:::::::: AGENDA ::::::::

  • Inauguració del telecentre del Solsonès

El dia 10 de juliol tindrà lloc la inauguració del Telecentre del Solsonès.  L'acte d'inauguració estarà presidit pel Sr. Jordi Alvinyà, secretari de la STSI. Més endavant rebreu el programa detallat.

  • Inauguració del telecentre de Sant Hilari Sacalm

El dia 23 de juliol, a les 13.30, tindrà lloc la inauguració del telecentre de Sant Hilari Sacalm. L'acte estarà presidit pel Sr. Jordi Grifoll, secretari general del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació.

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

  • Televall [ www.televall.com ] Web de Televall (Ribes de Freser). Ampliació operativa a partir de l'1 de juliol

  • Localret informatiu [ www.localret.es/informatiu ] Revista digital mensual del consorci Localret. Noves tecnologies i societat de la informació en l'àmbit local.

  • Telecentres Powys [ www.telecentres.com ] Xarxa de telecentres rurals de la regió gal·lesa de Powys. Formada per 33 telecentres

 

TELECENTRES

::::

::::