setmanaris_XTC
XTC Logo

:: núm. 256_14-20_abril_2008 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Nous cursos de formació en Noves Tecnologies al Telecentre de Lluçà

Telecentre_LluçàEl Telecente de Lluçà organitza tres interessant cursos pels mesos d'abril i maig. Els dilluns 14 i 21 d'abril, de 19:00 a 21:00 hores, es farà el curs 'Internet, vídeos i televisió'. Els participants aprendran a fer servir diverses eines i recursos de la xarxa per poder crear 'la seva pròpia televisió'.

Per a aquells que vulguin aprendre a fer servir la càmera digital, al Telecentre de Lluçà tindrà lloc un curs d'iniciació a les càmeres digitals els dilluns 5, 12 i 19 de maig, de 19:00 a 21:00 hores. Aquest curs servirà per aprendre com fer una bona fotografia, per saber com passar-la a l'ordinador i penjar-la a Internet i per resoldre d'altres dubtes. El curs tindrà una durada de 7 hores: 3 per tirar fotos i dues sessions de 2 hores amb ordinadors.

Els divendres 23 i 30 de maig, també de 19:00 a 21:00 hores, el Telecentre de Lluçà oferirà un curs sobre la comunicació per Internet. Els participants podran aprendre a fer servir la missatgeria instantània i la telefonia IP, fer converses de grup i intercanviar fitxers. Només es faran servir eines gratuïtes.

Consorci del Lluçanès
 Correu electrònic 

 • El Telecentre Telecolòni@ de Cal Pons ofereix un curs de full de càlcul per a autònoms

Telecolonia

El telecentre Telecolòni@ de Cal Pons de Puig-reig, a través de FSETRADE de Comissions Obreres ha preparat un curs de full de càlcul destinat a treballadors autònoms. El curs es farà en horari de vespre perquè les persones que estiguin interessades en realitzar-lo puguin compaginar-lo amb la feina. El curs començarà el proper 30 d'abril, dimecres. Tindrà lloc tots els dilluns i dimecres de 20:30 a 22:30 hores.

Les persones interessades es poden dirigir al TeleColòni@ de Cal Pons o al telèfon 93 838 06 59 els dimarts, dijous i dissabtes de 10:00 a 14:00 hores o els dimecres i divendres de 16:00 a 19:00.

més Telecentre Telecolòni@
mail Correu electrònic

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Els telecentres que estiguin interessats rebran la 'Guia d'iniciació a la informàtica' de l'STSI

DigiBookLa Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) de la Generalitat de Catalunya ha elaborat la 'Guia d'iniciació a la informàtica', que es presenta en format CD, per tal d'oferir una eina d'aprenentatge a tots els ciutadans i ciutadanes que vulguin iniciar-se en les Noves Tecnologies d'una manera pràctica. L’itinerari formatiu que proposa la guia és personal, cada persona pot decidir què aprendre, com aprendre i quan aprendre.

L'STSI posa aquesta eina a l'abast dels telecentres. Tots aquells telecentres que estiguin interessats en obtenir un lot, el poden demanar posant-se en contacte amb l'oficina tècnica de la Xarxa de Telecentres de Catalunya per correu electrònic (oficina.tecnica@xarxa365.net) o per telèfon (902 365 209). Les existències són limitades.

Per poder rebre les guies, els telecentres hauran de presentar el seu pla de formació. També es demanarà que, després d'haver fet servir les guies, tant els usuaris i usuàries com els formadors i formadores omplin l'enquesta en línia que inclou la guia. A través de l'anàlisi d'aquestes enquestes es podrà avaluar el grau de satisfacció de les persones que han fet servir la guia d'iniciació i aquesta informació serà tinguda en compte en les futures propostes que es facin des de l'STSI.

més Xarxa de Telecentres de Catallunya
mail Correu electrònic

:::::::: NOTÍCIA ::::::::

 • Jornada TICJoves, el 22 d'abril al Citilab-Cornellà

TIC JovesLa Jornada TICJoves, esdeveniment organitzat amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Fundación Vodafone España, intentarà donar resposta a la pregunta 'Quins usos fan els joves de les TIC?'. La jornada pretén apropar-se a la visió que tenen els joves de les TIC i als usos que en fan en la seva vida quotidiana, tant des del punt de vista educatiu com d’oci: usos tecnològics, usos socials i usos lingüístics. Per fer-ho, l'acte comptarà amb la participació de joves de diferents IES de Catalunya i d'experts en el tema.

Hi ha la possibilitat de seguir la trobada de forma virtual, només cal triar aquesta opció en el moment de realitzar la inscripció. El dia 22 d’abril s'habilitarà al web de la jornada un enllaç perquè es pugui veure tot l’esdeveniment en línia mitjançant videostreaming.

 Jornada TICJoves


 • Formació en l'ús de la telefonia mòbil per a gent gran 

La Fundació Vodafone Espanya, Empresa Formadora i els centres de la Gent Gran han organitzat un curs per apropar la telefonia mòbil a la gent gran. Durant el mes d'abril i principis de maig aquest curs es desenvoluparà a diversos centres de la Gent Gran a diferents comarques catalanes.

El curs pretén formar a les persones grans en l’ús del telèfon mòbil en un entorn amigable, eliminant la barrera tecnològica que provoquen aquests dispositius a aquest col·lectiu.

Els grups estaran formats per un màxim de 25 alumnes i un mínim de 12, i cada grup tindrà dos professors o professores amb coneixements tant tecnològics com pedagògics. La durada estimada del curs és d’unes 3 hores, amb 15 minuts de descans entre elles.

L'organització del curs serà el següent:

    * Introducció  teòrica breu (30 minuts)
    * Activitats inicials (45 minuts)
    * Activitats pràctiques (45 minuts)
    * Activitats d'aplicació, resum i generalització (45 minuts)

Es pot consultar l'agenda dels cursos en aquest enllaç.

 • Presenten la versió 2.0 de la Linkat a Expodidàctica

LinkatAl saló professional Expodidàctica, que ha tingut lloc a Barcelona del 3 al 5 d'abril, s'ha presentat la versió 2.0 de Linkat GNU/Linux, una versió estable que permetrà estendre el programa, ja que fins ara era només prova pilot.

La nova versió de la Linkat incorpora diverses millores, com ara, un nou escriptori amb efectes 3D, que amplia les possibilitats d’interacció amb l’usuari; noves aplicacions, fins a un total de 50; síntesi de veu en català; i compatibilitat amb la majoria d’ordinadors existents al mercat.

En la presentació, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha destacat que “la Linkat incorpora una potència d’eines de programació per als docents i per als propis alumnes en els centres també potentíssima, fet que és una demostració de fins a quin punt tothom té al seu abast l’ús d’eines més modernes i més potents des del punt de vista didàctic i pedagògic”.

El curs 2005-2006 el Departament d’Educació va implantar com a prova pilot el sistema de programari lliure per a ordinadors Linkat GNU/Linux a més de 20 centres educatius. Ara, deixa de ser una prova pilot i es pretén implantar-la a un centenar de centres escolars durant el curs 2008-2009. A més, tots els centres nous que a partir d’aquest curs es creïn a Catalunya tindran incorporada la tecnologia necessària per poder fer servir la Linkat.

Linkat

L'Informe Global sobre Tecnologia és un informe que publica cada any el Fòrum Econòmic Mundial (FEM). L'informe d'enguany ha analitzat el desenvolupament tecnològic de 127 països.

Segons aquest informe, el rànquing mundial està liderat per Dinamarca, seguida de Suècia. En tercer lloc es troba Suïssa, que enguany ha pujat dos punts. La llista dels deu primers es completa amb Estats Units, Singapur, Finlàndia, Països Baixos, Islàndia, Corea i Noruega. L'Estat francès ocupa el lloc 21 i l'Estat espanyol el 31. Aquest últim ha pujat un lloc respecte l'any passat. El Txad és l'ultim país de la llista.

Destaca el cas d'Argentina, que ha baixat 11 llocs respecte l'any anterior i es situa en el lloc 77. L'informe assenyala que un dels factors que han provocat aquest descens és que el Govern no dóna prioritat en la seva agenda nacional a aquesta qüestió.

L'informe d'enguany porta el subtítol 'Fomentant la Innovació mitjançant la Preparació en la Xarxa' i ha estat finançat per Cisco Systems.

 Informe Global sobre Tecnologia 2007-2008

:::::::: RECURSOS [Societat del Coneixement] ::::::::

 • Portàtils a bon preu
Ara que l'economia s'està refredant i s'endevinen dificultats a partir de l'esclat de la bombolla immobiliària, podem trobar una certa compensació en l'abaratiment d'alguns productes tecnològics que cada vegada són més utilitzats. Un cas emblemàtic és el preu dels ordinadors portàtils. Per poc introduït que s'estigui en el món de les TIC, tothom ha pogut veure que el preu dels portàtils ha anat baixant en els darrers anys. Només cal entrar, per exemple, a qualsevol web de venda d'ordinadors per Internet per comprovar-ho.

Però ara els preus dels portàtils faran un nou salt a la baixa amb la introducció del concepte d'ordinador portàtil "low cost". Efectivament: a l'espera del que semblava que seria el primer de la sèrie (l'Asus Eee, que encara no es pot comprar), ja s'anuncia la disponibilitat de l'Airis Kira 100 TFT, que pesa un quilo, arriba amb Linux i Open Office i porta incorporats els corresponents elements de connectivitat. Aquí podeu veure'n les característiques i comprovar que s'ofereix a un preu que no arriba a 260 euros.

Qui necessiti, doncs, un portàtil que no corri i que estigui atent a les novetats tecnològiques i de preu que estan apareixent al mercat.  Aquests portàtils poden ser molt interessants per a estudiants, emprenedors i petits empresaris que necessiten eines lleugeres, poc sofisticades però funcionals i de cost assequible.

Enllaç Ofertes de portàtils

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Jornada PIMESTIC: El dijous, 17 d'abril, tindrà lloc a Santa Coloma de Farners una jornada PIMESTIC.
  [
  + info ]

 • Màrqueting, com aconseguir arribar als clients: El dimecres, 16 d'abril, tindrà lloc al Telecentre de l'Alt Urgell aquesta xerrada a càrrec d'Irene Esteban.
  [ + info ]
 • 7º Congreso Nacional de Telecentros y Redes de Telecentros: El 17 i el 18 d'abril tindrà lloc a Fuerteventura aquest congrés. [ + info ]

 • Jornada TICJoves: El dimarts, 22 d'abril, tindrà lloc una jornada sobre l'ús que fan els joves de les Noves Tecnologies al Citilab-Cornellà [ + info ]

 • Jornada PIMESTIC: El dimarts, 22 d'abril, tindrà lloc a Valls una jornada PIMESTIC.
  [ + info ]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Portal PIMESTIC www.pimestic.cat ] Portal PIMESTIC, pla d’actuació del govern de la Generalitat de Catalunya, impulsat conjuntament per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) i pel Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), per promoure les TIC a l’empresa catalana.  

 • Casos d'Èxit - PIMESTIC.cat www.pimestic.cat/casos-exit ] Web de casos d'èxit d'empresaris que han millorat la seva empresa gràcies a l'aplicació de les TIC. 

 • Portal Societat de la Informació
  [ www.gencat.net/societatdelainformacio ] Portal de la Generalitat de Catalunya de la Societat de la Informació i del Coneixement.  

 • Plataforma e-Catalunya 
  [ http://ecatalunya.gencat.net/portal/index.jsp ] Plataforma de la Generalitat de Catalunya d'intercanvi de coneixements i experiències amb diferents portals temàtics públics i privats que permeten a l'usuari entrar a formar part d'alguna comunitat, a accedir a blocs, fòrums, wikis i molt més.

 • Portal del Consorci d'Administració Oberta de Catalunya [http://www.aoc.cat/ ].  

 • Citilab-Cornellà [ www.citilab.eu ] Centre experimental de convergència entre la nova generació d'Internet i la nova generació de projectes de la Societat del Coneixement.

 • Xarxa de Telecentres de Catalunya. www.xarxa365.net ] Web de la Xarxa de telecentres de Catalunya. Espai de dinamització i col·laboració dels telecentres.

 • Comunidad de TELECENTROS 
  www.comunidaddetelecentros.net ] Web de la Comunidad de Telecentros d'àmbit estatal espanyol.  

 • Observatori per a la Cibersocietat [ www.cibersociedad.net ] Espai de trobada, de discusió i publicació d'investigacions sobre els diversos aspectes que les noves tecnologies de la informació estan generant.
   

www.xarxa365.cat

Alt Urgell

Alta Ribagorça

Berga

Baix Ebre

Callús

Conca de Barberà

Garrotxa

Les Preses

Lluçà

Pallars Sobirà

Pla de l'Estany

Pobla de Segur

Prades Montsant

Ribera d'Ebre

Ribes de Freser

Sant Bartomeu del Grau

Sant Hilari Sacalm

Solsonès

Santa Bàrbara

Terra Alta - Gandesa

Terra Alta - La Fatarella

Terra Alta - Prat
de Comte


Telecolòni@ - Cal Pons

Telecolòni@ - L'Ametlla
de Merola


Telecolòni@ - Viladomiu
Nou


Tremp

::::
Oficina Tècnica

Secretaria STSI
::::