La Xarxa | Oficina Tècnica de CoordinacióNotícies RecursosAgenda | Enllaços | STSI

s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball
 

* STSI

* Documents

:: núm. 247_7- 13_gener_2008 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Esmorzar Tecnològics al Telecentre de Les Preses

Aquest any el Telecentre de les Preses endegarà una nova activitat per tal de dinamitzar la comarca de la Garrotxa. Es tracta dels ”Esmorzars Tecnologics”. Aquests esmorzar volen ser un lloc de trobada, on desprès d’assistir a una xerrada o ponència sobre algun tema en concret, els assistents puguin establir relacions entre ells, i intercanviar també opinions i preguntes amb els ponents. La idea és la de fer arribar, de manera molt concentrada, idees bàsiques sobre diferents temes d’interès per les empreses. Els Esmorzars tractaran de diverses matèries, però es farà molta incidència en l’àmbit de les NTIC, aplicades, sempre, al món de l’empresa.

Així, per començar el cicle, el dia 21 de febrer, hi haurà una ponència, “La importància de la comunicació Interpersonal a l’Empresa”, a càrrec de Ferran Ramon Cortès, llicenciar en Ciències Econòmiques i Empresarials per ESADE, que els darrers anys s’ha especialitzat en els camp de la comunicació interpersonal. Ferran Ramon Cortés, és autor de diversos llibres com ara “L’illa del 5 fars” , “Virus”, o el darrer, “Converses amb Max”.

Els dos següents Esmorzars Tecnològics estaran centrats en el camp de les noves tecnologies. El segon tractarà de la “Importància de la Marca a Internet”, i anirà a càrrec de Judith Musquera, responsable de l’àrea de màrqueting de Atraczion. El següent estarà dedicat a explicar “Que són les wikis i per què serveixen”, i la donarà l’enginyer en telecomunicacions, Jordi Àngel Favà.

La resta dels esmorzars tecnològics, així com la programació del Telecentre, la trobareu a la web del centre d’empreses .

Centre d'Empreses Les Preses
telecentre@centredempreses.cat

 • Participació de l'Infocentre en el Parc de Nadal

Gran èxit de participació en el taller organitzat per l'Infocentre en el parc de Nadal de Santa Bàrbara.

Com al llarg del 2007 venim fent, de sortir del Telecentre i participar en les les diferents activitats organitzades per l'Ajuntament de Santa Bàrbara, Festes Majors, Jornades Culturals, etc, aquest Nadal, l'Infocentre ha participat en el Parc de Nadal de la nostra població.

Gràcies a l'aula mòbil cedida per la Diputació de Tarragona, em comptat amb un equipament complert per a poder realitzar el taller, deu ordinadors portàtils, un projector amb la seva pantalla, una impressora, i tot el necessari per a poder tenir connexió a Internet en tot els aparells.

En el taller oferíem connectivitat i activitats infantils per mig de CDs i DVDs d'activitats, també anàvem passant reportatjes i pel·lícules infantils per la pantalla, tot per supost utilitzant les TICs i ensenyant als participants el bon ús d'aquestes.

La participació va èsser molt positiva, ja que va ser un dels tallers més visitats i amb més participació d'aquesta edició, tant l'organització com el personal de l'Infocentre estem més que contents amb la resposta dels participants, i esperem poder-hi participar en properes edicions.

Infocentre
infocentre@sta-barbara.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Convocatòries per a la concessió d'ajuts de la STSI

Dilluns dia 31 de desembre de 2007 el Departament de Governació i Administracions Públiques va publicar al DOGC tres ordres on s'aproven les bases reguladores i s'obren les convocatòries següents:

- GAP/502/2007 , de 27 de desembre, per a la concessió d'ajuts a projectes de teletreball, foment de les tecnologies de la informaicó i la comunicació (TIC) a les petites i mitjanes empreses (pimes) i dinamització econòmica a través de les TIC, destinats a corporacions locals.
- GAP/503/2007 , de 27 de desembre, per a la concessió d'ajuts a projectes de producció de continguts digitals, d'oferta de serveis que en promoguin la utilitat, i de dinamització de l'ús d'aquests continguts, presentats per entitats privades sense afany de lucre.
- GAP/504/2007 , de 27 de desembre, per a la concessió d'ajuts per desenvolupar projectes de formació en tecnologies de la informació i la comunciació orientats a fomentar l'accés a la societat del coneixement a Catalunya.

El termini per presentar les sol·licituds és d'un més a partir de la data de publicació al DOGC, que va ser el passat 31 de desembre del 2007. Properament us enviarem un correu electrònic amb alguns consells pràctics per a la sol·licitud dels ajuts.

:::::::: NOTÍCIA ::::::::

 • El Govern s'integra en el centre estatal de referència per a l'impuls del programari lliure

La representació anirà a càrrec de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Governació i Administracions Públiques

El centre, anomenat Cenatic, té com a finalitat promoure el coneixement i la difusió del programari basat en fonts obertes tant a l'Administració com a d'altres sectors

El Govern ha aprovat formar part del patronat del Centro Nacional de Referencia de Aplicación de las Tecnologías de la Información y la Comunicación (CENATIC), que té com a finalitat promoure el coneixement i la difusió del programari informàtic basat en fonts obertes a l'Administració i als diferents sectors d'activitat. Amb aquesta iniciativa, el Govern de la Generalitat mostra la seva voluntat de participar en totes aquelles organitzacions d’àmbit català, estatal i internacional que treballin en el foment de l’ús del programari lliure i els estàndards informàtics basats en codi font obert.

El titular de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Governació i Administracions Públiques serà la persona que representarà el Govern en aquesta fundació privada. El Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç i la Junta d'Extremadura són les altres institucions públiques que formen part del patronat d'aquest centre.

La integració de la Generalitat a la Fundació CENATIC respon a la voluntat del Govern de fomentar l'ús del programari lliure (PL) i els estàndards informàtics oberts en els àmbits de l'administració, la universitat, l'empresa i la societat en general. El programari lliure, a diferència del programari propietari, es basa en el codi obert que es pot utilitzar, modificar i redistribuir sense restriccions. Aquesta opció permet un estalvi del cost de la llicència i garanteix la lliure traducció al català d'aquest tipus d'aplicacions informàtiques.

Un altre dels motius pels quals la Generalitat aposta per les tecnologies lliures i obertes és per l'oportunitat que representa pel què fa la dinamització del sector empresarial vinculat al desenvolupament informàtic i de les tecnologies de la informació i la omunicació.

Actualment, el Departament de Governació i Administracions Públiques, mitjançant la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI), porta a terme diverses actuacions amb l'objectiu de fomentar i promoure l'ús del programari lliure. Entre aquestes accions destaquen el portal LaFarga.cat, la priorització del programari lliure en tota la Xarxa de Telecentres de Catalunya (XTC), la creació d'un directori d'empreses dedicades al programari lliure i d'un paquet d'aplicacions informàtiques de codi lliure per a petites i mitjanes empreses. Altres projectes relacionats amb aquest àmbit són la millora de l'accessibilitat dels entorns de programari lliure --amb la creació de dues veus en català que incorporarà Linkat, la nova versió de la distribució educativa GNU/Linux--, el projecte CEOS de certificació de la qualitat de les empreses dedicades al programari lliure i l’organització de la jornada anual de promoció del codi lliure.

A hores d’ara, el Govern treballa en l’establiment d’un marc d'interoperativitat de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de definir els criteris generals que l'Administració ha de seguir a l’hora d’escollir els formats i protocols informàtics que ha d'utilitzar per relacionar-se amb la ciutadania, les empreses i altres administracions. D'altra banda, des del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) ja fa temps que s'aposta pel programari lliure. Exemples d'això en són: el projecte de la Plataforma d’Integració i Col·laboració Administrativa i el projecte Canigó, una plataforma per al desenvolupament d’aplicacions basada en codi lliure.

Notícia

:::::::: RECURSOS [Societat del Coneixement] ::::::::

 • Ofimàtica online

Fa temps que des de diversos àmbits s’està propugnant l’ús de programes residents a la xarxa i no al propi ordinador, en funcions tan habituals com els treballs ofimàtics. Aquest sistema alteraria fonamentalment la situació actual, donat que no caldria descarregar programari de treball ni emmagatzemar els fitxers produïts. N’hi hauria prou amb un ordinador connectat per disposar de les eines necessàries per a les tasques diàries i per retrobar els fitxers ja elaborats que vulguem obrir altre cop. Temps enrere ja vam comentar les possibilitats que oferia Google Docs en aquest camp (podeu fer un recorregut bàsic per Google Docs des d’ aquí .

Però darrerament han anat sorgint altres productes interessants d’aquest tipus. Un d’ells és Zoho , un amplíssima suite ofimàtica que comprèn els elements habituals com tractament de textos, full de càlcul, presentacions, etc. al costat de la gestió de projectes o la creació de wikis, entre moltes altres. Amb una estètica clara i ben resolta, Zoho és una eina de treball gratuïta i completa, molt digna de tenir en compte. Una altra possibilitat és Thinkfree que s’autodefineix com la millor alternativa online i gratuïta a Microsoft Office i que ofereix guardar els nostres documents, també de manera gratuïta, fins a 1 GB. Tant pel que fa a Zoho com a Thinkfree hi ha abundants rumors d’intents de compra per part de les més grans empreses d’internet. Senyal evident que són propostes amb un bon futur.


:::::::: AGENDA ::::::::

 • Jornada Catosfera: Del 25 al 27 de gener del 2008 tindrà lloc a Granollers una jornada sobre blocs a Catalunya . [ + info ]

 • Esmorzars del centre: El 21 de febrer del 2008 tindrà lloc a les 9 hores al Centre d'Empreses de les Preses un esmorzar xerrada "La Comunicació Interpersonal a l'Empresa" .
  [
  + info ]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Portal Societat de la Informació [ http://www.gencat.net/societatdelainformacio/ ] Portal de la Generalitat de Catalunya de la Societat de la Informació i del Coneixement.

 • Plataforma e-Catalunya [ http://ecatalunya.gencat.net/portal/index.jsp ] Plataforma de la Generalitat de Catalunya d'intercanvi de coneixements i experiències amb diferents portals temàtics públics i privats que permeten a l'usuari entrar a formar part d'alguna comunitat, a accedir a blocs, fòrums, wikis i molt més...

 • Portal del Consorci d'Administració Oberta de Catalunya [ http://www.aoc.cat/ ].

 • Citylab Cornellà [ http://citilab.eu/citilab/quees ] Centre experimental de convergència entre la nova generació d'Internet i la nova generació de projectes de la Societat del Coneixement.

 • Comunidad de TELECENTROS [ http://www.comunidaddetelecentros.net/ ] Web de la Comunidad de Telecentros d'àmbit estatal espanyol.

 • Observatori per a la Cibersocietat [ http://www.cibersociedad.net/] Espai de trobada, de discusió i publicació d'investigacions sobre els diversos aspectes que les noves tecnologies de la informació estan generant.

TELECENTRES

Alt Urgell

Alta Ribagorça

Berga

Baix Ebre

Callús

Conca de Barberà

Garrotxa

Les Preses

Lluçà

Pallars Sobirà

Pla de l'Estany

Pobla de Segur

Prades Montsant

Ribera d'Ebre

Ribes de Freser

Sant Bartomeu del Grau

Sant Hilari Sacalm

Solsonès

Santa Bàrbara

Terra Alta - Gandesa

Terra Alta - La Fatarella

Terra Alta - Prat
de Comte


Telecolòni@ - Cal Pons

Telecolòni@ - L'Ametlla
de Merola


Telecolòni@ - Viladomiu
Nou


Tremp

::::

Oficina Tècnica XTC

Secretaria TSI

::::

Mailing general