La Xarxa | Oficina Tècnica de CoordinacióNotícies RecursosAgenda | Enllaços | STSI

s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball
 

* STSI

* Documents

:: núm. 243_26_novembre - 9_desembre2007 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Curs d'informàtica bàsica a Lluçà

El passat dia 12 de novembre es va iniciar al Telecentre de Lluçà un nou curs d’informàtica de nivell inicial dedicat al sector agrari. Aquest curs segueix en la línia dels ja efectuats i pretén anar aprofundint pas a pas en el món de la informàtica.

Els alumnes del curs realitzen pràctiques d’ofimàtica, de correu electrònic i d’internet. Els alumnes inscrits al curs són nou i l’imparteix el professor Ramon Blanc. El curs té una durada de 30 hores efectuades els dilluns de 2/4 de 8 a 2/4 de 10 del vespre.

telecentre.llusa@diba.es

 • Setmana de demostració del Programari Lliure i d'aplicacions Web 2.0. al Telecentre del Solsonès

Durant la setmana del 10 al 15 desembre de 2007 és celebrarà la 1 Setmana de Programari Lliure i aplicacions de la web 2.0, amb un seguit de xerrades, tallers i vídeos demostratius de les aplicacions més innovadores.

Al final de la Jornada es preveu que realitzi una xerrada la Sra. Lourdes Muñoz Santamaria. Diputada al Congrés per Barcelona. Secretaria de Polítiques de Dones de PSC.

Dilluns 10

Mati:
- Xerrada: Què és el Software Lliure
- Què es l’Open Office
- Taller OpenOffice writer

Tarda:
-Taller alternatives al messenger en software lliure

Dimarts 11

Mati:
- Xerrada: Què és la web 2.0
- Taller blocs, com donar permisos,incloure aplicacions
- Compartir fotografies amb flickr
Tarda:
- Taller: Jocs Opensource

Dimecres 12

Mati:
- Eines col·laboratives
- Introducció al Firefox
Tarda:
- Taller: Calendari de Google

Dijous 13

Mati:
- Què és Ubuntu
- Taller-video d’Ubuntu
- Introducció al Thunderbird
Tarda:-Taller: Crear i compartir documents a la xarxa.

Divendres 14

Mati:
- Ubuntu
- Taller: Mapes mentals on-line
Tarda:
- Xerrada: Lourdes Muñoz, Diputada al Congrés per Barcelona i Secretària de Política de Dones del PSC

 • Seminari "Estratègies per incorporar les dones rurals al món de les TIC"

D'altra banda, en el marc del Plan Avanza el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya organitza un seminari " Estratègies per incorporar les dones rurals al món de les TIC " que tindrà lloc el dia 12 de desembre a la seu del CTFC (Solsona) de les 10 a les 14 hores.

telecentre del Solsonès
telecentre@ctfc.es
 • VIII Jornada sobre Desenvolupament Local i Societat de la Informació

El proper divendres 14 de desembre de 2007 el telecentre de Sant Bartomeu del Grau organitza la VIII Jornada sobre Desenvolupament Local i Societat de la Informació que pretén conscienciar sobre temes relacionats amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. L'edició d'enguany portarà per títol "Sistemes d'informació geogràfica (SIG), al món local".

Des de fa set anys, el telecentre de SBG ha organitzat cada any una jornada amb l'objectiu incidir en diferents qüestions relacionades amb el Desenvolupament Local i la Societat de la Informació. Enguany la temàtica de la jornada aportarà coneixements tecnològics i operatius dels sistemes actuals en SIG, donant a conèixer les tasques que realitzen diferents institucions i empreses i com aquests sistemes s'apliquen a la gestió municipal i empresarial. S'exposaran estàndards oberts i programari lliure en el camp del SIG.

Comptarem amb la presència de Miquel Colomer, Alcalde de Sant Bartomeu del Grau; Albert Baucells, Universitat de Vic; Sílvia Corcoll i Víctor Pascual de IDEC – Local; Fina Sàez, Diputació de Barcelona; Josep Verdaguer, Agència Energia d'Osona; Eduardo Luque, Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals de la UAB, entre d'altres.

La Jornada es desenvoluparà en les instal·lacions del telecentre entre les 9,30h i les 18h aprox. La inscripció a la Jornada és gratuïta amb dinar inclòs. Per inscripcions o informacions suplementàries podeu posar-vos en contacte amb el telecentre:

Mercè Sucarrat
telecentre@sbg.cat
Tel 938889700

Organitza: Telecentre SBG- Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau
Col·labora: Diputació de Barcelona, Xarxa de Telecentres de Catalunya, Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació - Generalitat de Catalunya

Programa
telecentre SBG
telecentre@sbg.cat

 • Formació per al personal de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell al Telecentre

El passat dimarts, dia 27 de novembre els treballadors de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell van assistir al nostre Telecentre a una formació sobre el gestor de continguts, aquesta eina els serà molt útil, ja que seran ells mateixos els que podran penjar la informació de la seva àrea directament a la pàgina web.

telecentre@alturgell.ddl.net

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • XXIIa Reunió General de Centres de Teletreball a Can Suris

Divendres passat dia 30 de novembre va tenir lloc la XXIIa Reunó General de Centres de Teletreball a Can Suris. Enguany es va celebrar en el marc de les II Jornades de la Internet Social que va reunir a dinamitzadors Òmnia i Teletreball en un mateix espai.

Al matí va tenir lloc la trobada amb la presentació dels resultats de la Xarxa Pilot de Programari Lliure i diversos tallers entre els quals vam tenir el que va presentar la Paloma Hernández del Telecentre del Solsonès "Rural Living Lab Pirineos".

A la tarda vam fer la reunió general en una sala del Citilab Cornellà. Vam començar amb l'explicació de dues experiències de teletreball. La primera a càrrec de la Mercè Fort de Santa Bàrbara sobre el seu model d'AODL compartit i coordinat per l'Infocentre. La segona a càrrec de Mireia Canal del Telecolònia que ens va explicar l'estudi que estan desenvolupant des del Consorci del Parc Fluvial per tal de localitzar els teletreballadors i conèixer les seves característiques i necessitats per poder-los-les oferir des del telecentre.

Tot seguit Ricard Faura, cap del servei Societat del Coneixement de la STSI, va posar els dinamitzadors al dia respecte de difents temes, alguns de màxima importància per als telecentres com són:

- Convocatòria pública d'ajuts a telecentres.
- Acretitacions TIC.
- Màster dinamitzador TIC.
- Convocatòria pública Difusió TIC.
- Convocatòria FTIC.

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El Govern impulsa l'administració electrònica per simplificar els tràmits dels ciutadans

.Crea la Plataforma d'Integració i Col·laboració Administrativa (PICA), una solució tecnològica per reduir les peticions de documentació al ciutadà

.Permetrà l'intercanvi telemàtic de documents i dades entre òrgans de la Generalitat i d'altres administracions i entitats públiques

.També es crea el catàleg de Dades i Documents Electrònics de la Generalitat, que contindrà una relació actualitzada de dades i documents administratius que es poden obtenir per mitjans telemàtics

El Govern ha aprovat constituir una solució tecnològica anomenada PICA (Plataforma d'Integració i Col.laboració Administrativa) amb l'objectiu d'impulsar l'administració electrònica i de prioritzar els projectes que permeten reduir la presentació de documents que es demanen al ciutadà en les seves tramitacions amb l'Administració.

La PICA, impulsada des del Departament de Governació i Administracions Públiques, permetrà intercanviar documents i dades que es troben en algun òrgan de la Generalitat o altres administracions i entitats -en aquest cas a través del Consorci Administració berta de Catalunya-, i així poder-los incorporar al tràmit administratiu propi sense haver-los de demanar als ciutadans.

Aquesta eina tecnològica va acompanyada de la creació del Catàleg de Dades i Documents Electrònics de la Generalitat, mitjançant acord de Govern, amb la finalitat de posar a disposició de la pròpia Administració la relació actualitzada de dades i documents que es poden obtenir per mitjans telemàtics. Aquest Catàleg serà gestionat per la Secretaria de Funció Pública i Modernització de l'Administració, que elaborarà un protocol d'interoperabilitat durant els propers tres mesos. Els primers documents disponibles són: el padró municipal, el títol de família nombrosa, el certificat d'estar al corrent de deutes tributàries i properament, el de la Seguretat Social.

La PICA també permetrà l'ús de solucions comunes per realitzar tràmits electrònicament com notificacions telemàtiques, formularis electrònics, etc... Amb aquesta actuació, el Govern inicia el seu compliment de l'impuls a la interoperabilitat que preveu la Llei d'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics.

Notícia Gencat [societatdelainformació]
Acord de Govern [societatdelainformació]

:::::::: RECURSOS [Societat del Coneixement] ::::::::

 • L’evolució de l’USB

En el seu moment, l’aparició dels anomenats “llapis USB” va ser tota una novetat positiva, per la seva facilitat d’ús, pel fet de connectar-se i desconnectar-se de l’ordinador sense problemes, per la facilitat de transport d’aquest estri… etc. Poc més tard es va passar de l’USB 1.0 al 2.0, amb un augment notable de velocitat i seguretat, i l’antic disquet va quedar superat i eliminat sense discussió ni resistència.

En el seu moment, l’aparició dels anomenats “llapis USB” va ser tota una novetat positiva, per la seva facilitat d’ús, pel fet de connectar-se i desconnectar-se de l’ordinador sense problemes, per la facilitat de transport d’aquest estri… etc. Poc més tard es va passar de l’USB 1.0 al 2.0, amb un augment notable de velocitat i seguretat, i l’antic disquet va quedar superat i eliminat sense discussió ni resistència.

Avui la línia d’evolució de les memòries USB va en una doble direcció. D’una banda s’han popularitzat ja els llapis USB de 2 i 4 GB, que ja és una memòria apreciable, i n’hi ha al mercat que tenen capacitats molt més grans, fins a 64 Gb, a preus evidentment prohibitius. D’altra banda, des de fa poc s’ha anunciat la tecnologia USB 3.0 que no estarà disponible fins a final de 2008, però que promet velocitats de transmissió almenys 10 vegades superior a la velocitat actual de la tecnologia USB 2.0, amb un menor consum d’energia, que habitualment ja no és gaire alta en las memòries USB. Com que el consorci de desenvolupament d’aquest USB 3.0 hi ha es més grans fabricants mundials de maquinari i programari, és força segur que el nou sistema –que serà compatible amb els llapis 1.0 i 2.0 que hi ha ara al mercat- s’implantarà ràpidament.

Com sempre davant de qualsevol tecnologia, volem destacar les possibilitats professionals i econòmiques que ofereixen les memòries USB, que permeten transportar una gran quantitat de dades digitals i treballar-hi des de qualsevol ordinador. És un alternativa a molt bon preu que des dels telecentres hem de tenir en compte a l’hora de promoure l’ús de les TIC entre els nostres usuaris.

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Tertulia "Seguretat informàtica: garantint la continuïtat del negoci": El   26 de novembre del 2007   a les 16 hrs a la Cambra de Comerç de Manresa (Edifici Can Jorba).
   
  [
  + info ]

 • 9a Festa de l'Oli 2007: El 8 de desembre del 2007 tindrà lloc a la Fatarella la 9a Festa de l'Oli i la 8a Mostra de Productes Artesanals i Tradicionals de la Fatarella . [ + info ]

 • 2a Trobada de Telecentres d'Òmnia i de Teletreball i Internet Social: El   30 de novembre del 2007 i el 10 de desembre   al Citylab Can Suris de Cornellà.

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Portal Societat de la Informació [ http://www.gencat.net/societatdelainformacio/ ] Portal de la Generalitat de Catalunya de la Societat de la Informació i del Coneixement.

 • Plataforma e-Catalunya [ http://ecatalunya.gencat.net/portal/index.jsp ] Plataforma de la Generalitat de Catalunya d'intercanvi de coneixements i experiències amb diferents portals temàtics públics i privats que permeten a l'usuari entrar a formar part d'alguna comunitat, a accedir a blocs, fòrums, wikis i molt més...

 • Portal del Consorci d'Administració Oberta de Catalunya [ http://www.aoc.cat/ ].

 • Citylab Cornellà [ http://citilab.eu/citilab/quees ] Centre experimental de convergència entre la nova generació d'Internet i la nova generació de projectes de la Societat del Coneixement.

 • Comunidad de TELECENTROS [ http://www.comunidaddetelecentros.net/ ] Web de la Comunidad de Telecentros d'àmbit estatal espanyol.

 • Observatori per a la Cibersocietat [ http://www.cibersociedad.net/] Espai de trobada, de discusió i publicació d'investigacions sobre els diversos aspectes que les noves tecnologies de la informació estan generant.

TELECENTRES

Alt Urgell

Alta Ribagorça

Berga

Baix Ebre

Callús

Conca de Barberà

Garrotxa

Les Preses

Lluçà

Pallars Sobirà

Pla de l'Estany

Pobla de Segur

Prades Montsant

Ribera d'Ebre

Ribes de Freser

Sant Bartomeu del Grau

Sant Hilari Sacalm

Solsonès

Santa Bàrbara

Terra Alta - Gandesa

Terra Alta - La Fatarella

Terra Alta - Prat
de Comte


Telecolòni@ - Cal Pons

Telecolòni@ - L'Ametlla
de Merola


Telecolòni@ - Viladomiu
Nou


Tremp

::::

Oficina Tècnica XTC

Secretaria TSI

::::

Mailing general