La Xarxa | Oficina Tècnica de CoordinacióNotícies RecursosAgenda | Enllaços | STSI

s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball
 

* STSI

* Documents

:: núm. 242_19-25_novembre_2007 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Enllestida la programació de cara al nou any al Centre d’Empreses de Les Preses

Seguint en la mateixa línea d’aquests darrers anys, la nova programació del Centre d’Empreses té tres àmbits molt definits. Per un costat, continuem en la tasca de reduir l’escletxa tecnològica, i per tal de fer-ho hem programat cursos d’informàtica dirigits a la gent gran i a totes aquelles persones que poden quedar excloses de les noves tecnologies. Per això hi ha previst cursos d’iniciació per ajudar a donar el primer pas.

El segon àmbit que volem continuar potenciant és el dedicat al programari lliure. Dins aquest marc està previst incidir en els sistema operatiu alternatiu per excelència (Linux), el paquet d’ofimàtica (OpenOffice) o el de retoc fotogràfic (GIMP).

I el tercer, i darrer dels àmbits que volem tocar el proper any, és el que vol aprofundir en aspectes més específics o avançats de les NTIC. Aquest any, a més de continuar realitzant cursos sobre disseny de pàgines web, ens hem proposat acostar al públic en general el món de la Web 2.0 i les possibilitats que ofereix, com per exemple els blogs, les wikis, aplicacions en línea, els lectors RSS, etc. Aquest àmbit es subdividirà en dos apartats, un dedicat als particulars en general, i un altre dirigit específicament al món del negocis. A partir de finals d’aquest mes, tota la nova informació del cursos la podreu trobar a la web del centre d’empreses .

Centre d'Empreses Les Preses
telecentre@centredempreses.cat

 • Posada en marxa d'un punt d'autoaprenentatge del català al Telecentre del Solsonès mitjançant un conveni amb el Consorci de Normalització Lingüística de Lleida

Aquesta activitat es començarà al novembre de 2007 i parteix d’un acord de col·laboració que s’estableix entre el Centre de Normalització Lingüística de Lleida (CNL de Lleida) i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i que té per objectiu facilitar a les persones immigrades recursos de llengua en línia per a l’aprenentatge del català i informar-los de programes de formació que el Consorci per a la Normalització Lingüística i altres entitats duen a terme al Solsonès, incloent-hi el programa institucional de Voluntariat per la llengua.

telecentre del Solsonès
telecentre@ctfc.es

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • L’OTC participa en la IV Jornada e-inclusió de la Fundació Esplai

Divendres a la tarda, Josep Camprubí de l’OTC dels centres de teletreball va participar en la “IV Jornada e-inclusió” que convocava la Fundació C atalana de l’Esplai ala seva seu del Prat de Llobregat. Concretament va participar en el taller “¿Cual es nuestro modelo de telecentro?” que va consistir en l’explicació de les particularitats de la xarxa de teletreball, la seva organització i les seves característiques davant d’un grup de responsables i dinamitzadors de telecentres de diferents llocs de l’Estat. Tal com és habitual, el model dels centres de teletreball sorprèn per la seva dedicació al creixement social i econòmic del territori, donat que és més freqüent el plantejament dels telecentres que tenen per objectiu el desenvolupament personal dels seus usuaris.

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El Govern aprova el Pla de treball per crear l'acreditació de coneixements en TIC

. Serà voluntària i permetrà certificar les capacitats i coneixements dels catalans en l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)
. També serà útil per a les empreses, que disposaran d'una referència a l'hora de cobrir els seus llocs de treball

El Govern ha donat llum verda al pla de treball que definirà i implementarà l'acreditació de coneixements i competències en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). El Pla estableix els continguts que s'han d'acreditar, els processos i la tecnologia utilitzada per a implementar-lo, els agents implicats, les etapes del procés, el pressupost necessari i els indicadors que permetran mesurar l'eficàcia del model. També preveu un procés de consultes amb els diversos agents institucionals, econòmics i socials que puguin estar interessats en l'acreditació de coneixements tecnològics.

Aquest instrument, aprovat pel Govern el 24 d'abril passat, ajudarà els ciutadans a certificar els coneixements adquirits a través d'ensenyaments no reglats o ocupacionals. A més, serà útil per a les empreses, que disposaran d'una referència de coneixements a l'hora de cobrir els seus llocs de treball.

L'acreditació, que és totalment voluntària, pretén fomentar l'eficàcia en l'ús de les TIC des d'una perspectiva personal, social i econòmica. També té l'objectiu de definir una acreditació estàndard de qualificació professional i de formació dels ciutadans en general, donat el seu caràcter universal.

Notícia Gencat [societatdelainformació]

 • Governació posa en funcionament 110 estacions base WiMAX per al projecte Banda Ampla Rural el 2007

A finals d’any, amb les 79 que es van posar en marxa des que es va iniciar el projecte l’any 2004, hi haurà 189 estacions activades

El Departament de Governació i Administracions Públiques ha certificat, des de gener d’aquest any i fins a finals d’octubre, 97 noves estacions base que ofereixen Internet d’alta velocitat mitjançant la tecnologia sense fils WiMAX en el marc del projecte de Banda Ampla Rural, i abans no acabi l’any n’entraran en funcionament 13 més. Les 110 estacions certificades aquest 2007, sumades a les 79 que es van desplegar entre el 2004 i el 2006, han permès dotar d’accés ràpid a Internet i serveis de telefonia IP a 1.962 nuclis de població de Catalunya.

Notícia Gencat [societatdelainformació]

 • El conseller Joan Puigcercós inaugura el portal wap Orange.cat

Es tracta d'un portal wap amb continguts informatius, programes de televisió, música i oci en català

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, va inaugurar dijous passat Orange.cat, un portal de telefonia catalana. El portal Orange.cat es troba disponible a l'adreça a: http://wap.orange.es/orangecat i té per objectiu complementar l'actual oferta de serveis mòbils incorporant a totes les empreses que creen continguts i serveis en català i per a Catalunya.

El suport institucional del Departament de Governació i Administracions Públiques a Orange.cat s'emmarca en l'Acord que van signar el passat mes de febrer la Generalitat de Catalunya, alguns fabricants de terminals mòbils i els principals operadors per impulsar la presència del català en l'àmbit de la telefonia mòbil.

Notícia Gencat [societatdelainformació]

:::::::: RECURSOS [Societat del Coneixement] ::::::::

 • Un lector de llibres digitals

Amazon , la més gran de les llibreries per internet, ha llançat Kindle , un lector de llibres digitals que per les seves característiques segurament aconseguirà una penetració més gran que els seus predecessors. De fet, els Kindle que Amazon va posar a la venda dijous passat es van exhaurir d’immediat, de manera que en aquests moment no se’n poden comprar fins que se’n posin novament a la venda.

Físicament, el Kindle no sembla gaire agraciat i conté un teclat, que no és gens clar perquè pot servir, tractant-se d’un aparell de lectura. Però té algunes característiques interessants: disposa d’una gran base de 90.000 títols, com no podia ser d’altra manera provenint d’una llibreria com Amazon, la pantalla fa la lectura molt agradable i clara fins i tot a la llum del sol, i es pot carregar telefònicament, sense necessitat d’ordinador. La mida de la lletra pot augmentar-se o reduir-se segons allò que vulgui el lector. Permet accedir també a blocs i a diaris digitals. La bateria dura una setmana però es recarrega en només dues hores. El preu del lector és de 399 dòlars.

Possiblement, doncs, el Kindle sigui un pas més, potser encara no definitiu, cap a la consecució d’un lector de llibres que ens permeti portar tota una biblioteca a sobre (ara, com a màxim, “només” n’hi caben 300) La seva evolució li ha de permetre superar determinades limitacions, com que només pugui incorporar llibres digitals comprats a Amazon. Així, del lector Kindle no sé si en sentirem a parlar gaire però del concepte de “lector de llibres digitals”, segur que sí.

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Tertulia "Seguretat informàtica: garantint la continuïtat del negoci": El   26 de novembre del 2007   a les 16 hrs a la Cambra de Comerç de Manresa (Edifici Can Jorba).
   
  [
  + info ]

 • 9a Festa de l'Oli 2007: El 8 de desembre del 2007 tindrà lloc a la Fatarella la 9a Festa de l'Oli i la 8a Mostra de Productes Artesanals i Tradicionals de la Fatarella . [ + info ]

 • 2a Trobada de Telecentres d'Òmnia i de Teletreball i Internet Social: El   30 de novembre del 2007 i el 10 de desembre   al Citylab Can Suris de Cornellà.

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Portal Societat de la Informació [ http://www.gencat.net/societatdelainformacio/ ] Portal de la Generalitat de Catalunya de la Societat de la Informació i del Coneixement.

 • Plataforma e-Catalunya [ http://ecatalunya.gencat.net/portal/index.jsp ] Plataforma de la Generalitat de Catalunya d'intercanvi de coneixements i experiències amb diferents portals temàtics públics i privats que permeten a l'usuari entrar a formar part d'alguna comunitat, a accedir a blocs, fòrums, wikis i molt més...

 • Portal del Consorci d'Administració Oberta de Catalunya [ http://www.aoc.cat/ ].

 • Citylab Cornellà [ http://citilab.eu/citilab/quees ] Centre experimental de convergència entre la nova generació d'Internet i la nova generació de projectes de la Societat del Coneixement.

 • Comunidad de TELECENTROS [ http://www.comunidaddetelecentros.net/ ] Web de la Comunidad de Telecentros d'àmbit estatal espanyol.

 • Observatori per a la Cibersocietat [ http://www.cibersociedad.net/] Espai de trobada, de discusió i publicació d'investigacions sobre els diversos aspectes que les noves tecnologies de la informació estan generant.

TELECENTRES

Alt Urgell

Alta Ribagorça

Berga

Baix Ebre

Callús

Conca de Barberà

Garrotxa

Les Preses

Lluçà

Pallars Sobirà

Pla de l'Estany

Pobla de Segur

Prades Montsant

Ribera d'Ebre

Ribes de Freser

Sant Bartomeu del Grau

Sant Hilari Sacalm

Solsonès

Santa Bàrbara

Terra Alta - Gandesa

Terra Alta - La Fatarella

Terra Alta - Prat
de Comte


Telecolòni@ - Cal Pons

Telecolòni@ - L'Ametlla
de Merola


Telecolòni@ - Viladomiu
Nou


Tremp

::::

Oficina Tècnica XTC

Secretaria TSI

::::

Mailing general