La Xarxa | Oficina Tècnica de CoordinacióNotícies RecursosAgenda | Enllaços | STSI

s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball
 

* STSI

* Documents

:: núm. 237_15-21_octubre_2007 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Les Xarxes per Internet, una forma de visibilitzar i promocionar a les dones

El Telecentre del Solsonès us convida a la Jornada “Les Xarxes per Internet, una forma de visibilitzar i promocionar a les dones”, organitzada pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, que tindrà lloc el 6 de novembre de 2007, a la seu del CTFC (Pujada del Seminari s/n, 2528 Solsona, Lleida).

Programa

 • El president Montilla va visitar el Telecentre del Solsonès


El president de la Generalitat José Montilla, va ser divendres 5 d’octubre al Solsonès i, dins d’una completa agenda, va visitar entre d’altres entitats el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el Telecentre del Solsonès.

Aquesta fotografia n'és la mostra gràfica!!!

telecentre del Solsonès
telecentre@ctfc.es
 • III Jornades de Programari Lliure a Ripoll

Des del Televall us recorden que demà dissabte 20 d'octubre durant tot el dia tindrà lloc al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll, la III Jornada de Programari lliure.

Hi haurà tallers al matí (vegeu el programa), xerrades i debats a la tarda i qui vulgui podrà quedarse a dinar a preus populars. Aquest any tindrem la participació de CATux (el col.lectiu d'usuaris de GNU/Linux de la Catalunya central) i de Softcatalà (l'entitat que realitza la major part de les traduccions dels projectes de programari lliure al català, que aquest any celebran el 10è aniversari).

Podeu inscriure'us a jornades@televall.com .

Programa

 • Formació per aquesta tardor-hivern a Televall

La Fundació Televall inicia les activitats de tardor-hivern 2007 amb els Tallers de Formació Tecnològica als Telecentres del Ripollès. Els tallers, que comencen aquest octubre i finalitzaran al febrer, s’impartiran a les poblacions de: Sant Joan de les Abadesses, Camprodon, Vallfogona del Ripollès, Ripoll i Ribes de Freser.
Aquest any, els tallers programats són:

- Comunica't, correu electrònic i xat
- Retoca les teves fotos
- Navegant i cercant per Internet
- Crea el teu blog
- Converteix la teva música a MP3
- Penja les teves fotos i vídeos a Internet

Programa
Televall
vine@televall.com

 • Nous Cursos de Tecnologia al Telecentre de Callús

Des del Telecentre de Callús ens informen dels nous cursos de tecnologia que han preparat per impartir i que han començat o començaran aquests dies:

- Iniciació a l'ordinador (nivell 0): Tots els dilluns i dimecres de 5 a 6.30 de la tarda a partir del 15 d'octubre.
- Curs avançat d'ordinador. Navegar i treballar amb imatges: Tots els dimarts i dijous de 3.45 a 5.15 de la tarda.
- Curs avançat d'ordinador. Navegar i treballar amb imatges: Tots els dijous de 8.30 a 10 de la nit.
- Curs de Premiere Pro 2.0 i Adobe Encore DVD 2.0: Els dissabtes de 9 a 13 hores:octubre dia 20; novembre dies 10 i 24 i desembre dies 1, 15 i 29.
Tots els cursos tenen una durada de 20 hores (el de premiere pot ser de 25), i es fan al Telecentre de Callús.

Telecentre de Callús
fundacio@callusdigital.org

 • Sessió Inormativa per als associats al TRAU

Aquest dimarts dia 16 de octubre, al Telecentre de l’Alt Urgell es va impartir una sessió informativa destinada a diferents empresaris del sector de serveis associats al TRAU (Associació de Turisme Rural de l’Alt Urgell), per tal de facilita’ls-hi els coneixements necessaris per a la implantació del Distintiu de Qualitat Ambiental impulsat pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat.

Aquesta primera trobada va tenir molt bona acollida entre el públic assistent, per tant s’ha acordat quinzenalment impartir aquestes sessions per poder aprofundir més sobre aquest distintiu, i com a conseqüència oferir un millor servei als seus clients.

telecentre@alturgell.ddl.net


:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Assitència al "V Encuentro de Telecentros y Redes de Telecentros

Els dies 22 i 23 d'octubre tindrà lloc a Santiago de Compostela el V Encuentro de Telecentros y Redes de Telecentros. L'OTC ha assistit a tots els encuentros a excepció del primer i ha viscut en primera persona el naixement de la Comunidad de Telecentros .

En el proper setmanaris us farem un resum del desenvolupament de la trobada.

Oficina Tècnica de Coordinació

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • TACOC: eines de traducció automàtica per al català desenvolupades en codi obert

L'STSI ha impulsat aquesta plataforma amb la participació de la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat d'Alacant.

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) del Departament de Governació i Administracions Públiques ha impulsat la producció de sistemes de traducció automàtica de codi obert per als parells d'idiomes català-anglès, català-francès i català-aranès, basats en la plataforma Apertium . Fins ara, aquesta plataforma de codi obert estava dissenyada per traduir llengües emparentades; amb l'impuls de l'STSI s'han fet modificacions al motor de traducció per poder tractar llengües més divergents. El desenvolupament del projecte ha anat a càrrec d'un equip de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i d'un de la Universitat d'Alacant (UA).

El grup Transducens del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la UA ha desenvolupat les adaptacions de la plataforma mentre que tant l'Institut Universitari de Lingüística Aplicada de la UPF com el grup Transducens s'han fet càrrec de les dades lingüístiques dels parells català-anglès, català-francès i català-aranès en sentit bidireccional. Actualment, desenvolupadors d'ambdós grups i també externs continuen fent millores als traductors, com ara la capacitat de traduir textos codificats en Unicode. Les últimes versions de les noves eines de traducció es poden descarregar des de la pàgina web http://apertium.sourceforge.net o provar en línia des de http://xixona.dlsi.ua.es/apertium/ [...]


Nota de premsa [STSI]

:::::::: RECURSOS [Societat del Coneixement] ::::::::

 • De l’ordinador a la xarxa

Fa dies que alguns usuaris del Gmail (el correu de Google) s’havien adonat que el rellotge que marca l’augment continu de l’espai que Google posa gratuïtament a disposició dels internautes que fan servir el seu correu, avançava més de pressa (en el moment d’escriure aquesta nota arriba ja als 3.8 Gb.) És un espai considerable, que creixerà, sembla, fins als 6 Gb a començaments d’any 2008. Aquest canvi es deu sobretot als augments que també han anunciat fa poc els sistemes de correu web de Yahoo i Hotmail. Això, indiscutiblement, és bo per a l’usuari, que pot tenir precisament un problema ben senzill: no saber què fer d’aquest gran magatzem virtual que té a la seva disposició.

Però simultàniament els gegants de la informàtica i internet estan fent d’altres moviments. IBM va presentar fa poc una suite ofimàtica gratuïta ( Lotus Symphony ). I Microsoft ha anunciat que serà possible accedir a fitxers d’Office des de qualsevol ordinador connectat a la xarxa ( Office Live Workspaces ). Google mateix ja fa un temps que va presentar els seus programes ofimàtics accessibles des d’internet Google Docs

Tots aquests moviments tenen la mateixa direcció: cada vegada és més important la xarxa que no pas l’ordinador. Cada vegada es por treballar millor amb les eines que podem obtenir per mitjà d’internet i cada vegada és menys decisiu allò que tinguem instal·lat en el nostre disc dur. En aquests moments la xarxa està adquirint un destacat protagonisme.

:::::::: AGENDA ::::::::

 • III Jornada de Programari Lliure a Ripoll: El 20 d'octubre del 2007 al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll . [ + info ]

 • Les TIC dinamitzant el sector tèxtil: Coneix les solucions per millorar els resultats de l’empresa. El 16 d'octubre del 2007 a l'Aula Magna de la Seu de la Cecot · C/ Sant Pau, 6 · 08221 Terrassa (BCN) . [ + info ]

 • Xarxes socials a Internet:el valor afegit dels nostres contactes. El 16 d'octubre del 2007 tindrà lloc a la sala d'actes del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) i Servei de Difusió una nova sessió web del Departament de Justícia . [ + info ]

 • 2a edició de la Volcànica.cat: Del 19 al 21 d'octubre del 2007 tindrà lloc al Casa Cultural d'Andalusia. [ + info ]

 • I Congrés de modernització dels serveis públics: Del 24 al 26 d'octubre del 2007 tindrà lloc a Punta Umbría, Huelva . [ + info ]

 • SIMO Fira Internacional d'Informàtica, Multimèdia i Comunicacions: Del   6 a l'11 de novembre del 2007   a Feria de Madrid. [ + info ]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • ~EBRESFERA~ [ http://ebresfera.blogspot.com/ ] Metabloc sobre la blocosfera de les Terres de l'Ebre.

 • Centre d'Internet i Societat d'Standford [ http://cyberlaw.stanford.edu/ ] Centre especialitzat en l'anàlisi de la interacció entre les noves tecnologies i les lleis, primant aspectes com el lliure accés al coneixement, la llibertat d'expressió, i la diversitat.

 • OVGuide [ http://www.ovguide.com/ ] Un potent directori i un cercador especialitzat en classificar i recomanar aquesta guia de vídeos online.

TELECENTRES

Alt Urgell

Alta Ribagorça

Berga

Baix Ebre

Callús

Conca de Barberà

Garrotxa

Les Preses

Lluçà

Pallars Sobirà

Pla de l'Estany

Pobla de Segur

Prades Montsant

Ribera d'Ebre

Ribes de Freser

Sant Bartomeu del Grau

Sant Hilari Sacalm

Solsonès

Santa Bàrbara

Terra Alta - Gandesa

Terra Alta - La Fatarella

Terra Alta - Prat
de Comte


Telecolòni@ - Cal Pons

Telecolòni@ - L'Ametlla
de Merola


Telecolòni@ - Viladomiu
Nou


Tremp

::::

Oficina Tècnica XTC

Secretaria TSI

::::

Mailing general