La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI

* Documents

:: núm. 225_2-8_juliol_2007::


 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Formació al Telecentre de la Terra Alta

El Telecentre de la Terra Alta ens informa de la formació que impartiran de juny a octubre 2007.
D'entre aquesta informació hi podem trobar: cursos d'alfabetització digital per a dones, nouvinguts i joves amb formació acadèmica bàsica, correu electrònic, navegació per Internet, tractament de textos, fulls de càlcul, presentacions... Per a més informació visiteu el web del telecentre.
 
Telecentre de la Terra Alta
telecentre@terra-alta.altanet.org

 • Tinetaula al Telecentre/Punt Òmnia de la Fatarella

 

 

 


Fa tot just dos anys que va començar l’iniciativa Tinetaula a la nostra província, organitzada des de la Diputació de Tarragona, depenent directament d’Oasi (Organisme Autònom per la Societat de la Informació) amb l’objectiu d’apropar les Noves Tecnologies als ciutadans. Tinetaula consisteix en un aula amb 10 portàtils i un professor que imparteix la matèria durant tres setmanes. Tinetaula està passant per cada municipi de menys de 1.500 habitants de la província que va sol·licitar aquest servei. Així doncs, del 11 al 28 de juny, la Fatarella ha sigut la població número vint-i-dues de la primera convocatòria de Tinetaula.

Al municipi han estat 20 alumnes, repartits en dos grups, els que han gaudit d’aquest curs sobre diverses matèries d’Internet (buscadors, correu electrònic, descàrrega, instal·lació, configuració i ús de diferents programes, introducció a la creació Web, etc.) La veritat és que el resultat ha estat engrescador tant per la consecució dels objectius com pel bon ambient a les classes.

Per a més informació de Tinetaula podeu visitar aquesta web: http://webfacil.tinet.org/tinetaul .

Telecentre - Punt Òmnia de la Fatarella
telecentrelafatarella@terra-alta.altanet.org

 • El TcBerga col·labora amb la Universitat Catalana d'Estiu de la Natura

La UCEN,  organitzada per l'Escola d'Enginyeria de Manresa de la UPC, es realitza a Berga entre els dies 9 i 17 de Juliol i dels 5 cursos previstos, 4 son cursos semipresencials en els quals els alumnes realitzaran part del curs mitjançant una plataforma "on-line".

El Telecentre acollirà les classes on s'explicarà el funcionament de la plataforma i els objectius d'aquesta en cada curs, així com també la possibilitat de que els alumnes realitzin la feina i les entregues a les instal·lacions del Telecentre.

La UCEN, en la seva catorzena edició, permeten obtenir crèdits ALE convalidables en estudis universitaris.

Els cursos d'aquesta edició son els següents:
Curs 1: Energia: present i futur. 15 hores, semipresencial *
Curs 2: Plantes aromàtiques i medicinals. 15 hores, semipresencial *
Curs 3: Recursos geològics. 15 hores, semipresencial *
Curs 4: Els dinosaures dels Pirineus i el seu entorn. 15 hores, semipresencial *
Curs 5: Aprofitament dels recursos de la natura. 20 hores

L'acte inaugural de l'UCEN serà el dilluns 9 de juliol a les 12:30 al pavelló de Suècia (al costat del Telecentre de Berga) i la conferència inaugural serà "L'estalvi i eficiència de l'energia" a càrrec de la Sra. Cristina Castells, cap de l'àrea d'estalvi i eficiència de l'Institut Català de l'Energia - Generalitat de Catalunya.

TcBerga
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Informe sobre l'evolució dels processos de debat a la plataforma e-Catalunya durant el primer semestre 2007

Durant aquests dies l'OTC ha estat preparant un informe sobre l'evolució dels processos de debat a la plataforma e-Catalunya durant el primer semestre de 2007. Aquest informe és un recull de totes les aportacions a cadascun dels debats que s'han realitzat fins a juny del 2007 i una valoració.

La setmana vinent el penjarem a l'e-Catalunya perquè tots el pugueu llegir. Podríem aprofitar l'avinentesa per fer una mica de debat respecte de l'informe i de com està funcionant la plataforma com a eina per portar-lo a terme. Què us sembla?

La setmana vinent en parlem!

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El 83% dels joves a Catalunya utilitzen les noves tecnologies

L’Informe Projecte Internet Catalunya (PIC), impulsat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i finançat per la Generalitat de Catalunya, assenyala que el 83% dels joves catalans entre els 15 i els 24 anys són usuaris habituals de les noves tecnologies. L’Informe forma part de l’estudi en ciències socials més ambiciós que s’ha fet al país fruit de més de 15.000 entrevistes personals i 40.000 a través de la Xarxa sota la direcció del sociòleg Manel Castells i la rectora de la UOC, Imma Tubella. Les primeres conclusions es van presentar el 25 de juny, tot i que el gruix de l’Informe no es podran consultar a la pàgines web de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3) fins al proper mes d’octubre.

Notícia [Localret]

 • La STSI vol augmentar la presència de dones al sector de les telecomunicacions

Es planteja un pla per conscienciar els alumnes de batxillerat i formació professional

El director general de Societat de la Informació, Josuè Sallent, ha denunciat la manca de dones que hi ha en el sector de les telecomunicacions i ha anunciat la voluntat de la Generalitat d'invertir aquesta tendència fomentant l'entrada de dones en aquest tipus de professions.

Sallent ha insistit que actualment "les professions relacionades amb les telecomunicacions estan molt masculinitzades i són poc competitives". En aquest sentit, el director general de Societat de la Informació ha explicat que "per posar més matèria gris en aquests sectors, intentarem conscienciar els alumnes no només universitaris, sinó també de formació professional i els de les aules de batxillerat".

Aquest compromís ha arribat en el marc de la presentació d'un estudi de la Cambra de Comerç de Girona que analitza la implantació de les noves tecnologies a les petites i mitjanes empreses de la demarcació.

Notícia [STSI]

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • La multa de Telefònica

Aquests dies s’ha conegut la multa de gairebé 152 milions d’euros (més de 25.000 milions de pessetes!) que la Comissió Europea ha imposat a Telefònica, per abús de la seva posició dominant. Aquesta multa confirma allò que tothom sabia però que a nivell oficial poques vegades es gosava explicar: que la privatització de Telefònica es va fer afavorint interessos particulars i que les instàncies públiques han estat extraordinàriament condescendents amb Telefònica, justament perquè han tingut massa por del seu poder. La portaveu de la Comissió ha descrit perfectament la situació: a l’estat espanyol les connexions ADSL són com a mínim un 20% més cares que en altres països i la qualitat és baixa. Això ha perjudicat l’economia del país i explica la menor penetració d’internet comparat amb la resta d’Europa.

Que un recurs tan important com la connexió ADSL sigui encara avui massa car i de poca qualitat és un problema afegit per als nostres telecentres i per als usuaris i professionals que hi estan en relació. No és que els competidors de Telefònica ofereixin solucions completes i satisfactòries d’aquest problema, però aniria bé que des dels telecentres coneguéssim les alternatives locals possibles a l’operador dominant que ara ha estat multat de manera tan contundent. A cada telecentre aquestes alternatives poden ser diferents perquè no tots els operadors són accessibles des de tot Catalunya, però val la pena de saber quins existeixen a cada territori perquè, com a mínim, es pugui triar entre diferents possibilitats. 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • VI Jornades de Programari Lliure

Del 4 al 7 de juliol del 2007 a l'Escola Politècnica Superior de Girona. L'objectiu de les jornades és la difusió del programari lliure i la promoció dels seus aspectes tècnics, científics, industrials i socials. [ + info ]

 • VII Jornada sobre Desenvolupament Local i Societat de la Informació

El 13 de juliol del 2007 al Telecentre SBG de Sant Bartomeu del Grau.
[
+ info ]

 • II Jornades sobre Telecomunicacions i Governs Locals: Infraestructures i Serveisl

Del 16 al 18 de juliol del 2007 a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Santander. [ + info ]

 • Euskal Encounter 2007

Del 20 al 23 de juliol del 2007 al Bilbao Exhibition Centre de Barakaldo.
[
+ info ]

 • OpenOffice.org Conference 2007

Al setembre del 2007 tindrà lloc a barcelona l'OpenOffice.org Conference 2007. [+ info]

 • 6a Diada de les Telecomunicacions a Catalunya

El 27 de setembre del 2007 tindrà lloc al Palau de Congressos de Fira de Barcelona la 6a Diada de les Telecomunicacions a Catalunya. [+ info]

 • SIMO Fira Internacional d'Informàtica, Multimèdia i Comunicacions

Del  6 a l'11 de novembre del 2007  a Feria de Madrid. [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::