La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI

* Documents

:: núm. 219_14-27_maig_2007::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • La 8ª Jornada d'Ocupació i Desenvolupament Rural a "La Cabana"

 

 

 

El número 127 de la revista local La Cabana que publica l'Ajuntament de la Fatarella trimestralment i que recull informació socioconòmica de la zona així com l'agenda cultural i les activitats previstes pel telecentre inclou un extens article sobre la 8ª Jornada d'Ocupació i Desenvolupament Rual. Com recordareu, aquesta edició es va enfocar cap a la diversificació com a garantia de futur.

Us recomanem que obriu l'enllaç que teniu a continuació per tal de poder llegir tot l'article que és molt interessant.

Article
Telecentre - Punt Òmnia de la Fatarella
telecentrelafatarella@terra-alta.altanet.org  

 • FesInternet a la Conca de Barberà

Dins del plannig d’activitats que es realitza mensualment al Centre Telemàtic, aquest mes de maig s’han organitzat diversos tallers per celebrar la Festa d'Internet, mitjançant la qual es pretén impulsar l'ús d'Internet.

Els tallers que es van proposar a tots els usuaris dels telecentres de Montblanc i l’Espluga de Francolí van estar dividits en dos blocs, activitats per adults: "Per a que serveixen els buscardors i com utilitzar-los" i activitats per a joves. Passatemps per descobrir Internet. El Zoo d’Internet. Com t’imagines Internet?

I el dia 17 de maig els usuaris dels dos telecentre van utilitzar l'eina d'Internet i diveres aplicacions de missatgeria instantànea per veure's les cares i comunicar-se entre ells.

Centre Telemàtic de la Conca de Barberà
ctc@conca.altanet.org

 • Formació en TIC per al juny 2007 i FesInternet

El Telecentre del Pallars Sobirà té previst fer els cursos següents:


- SIG Miramon (del 4 al 15 de juny, de 18 a 20 hores)
- Autocad (del 18 al 29 de juny, de 20 a 22 hores)

L'Ajuntament de Sort, amb el suport del Telecentre n'organitza dos de nivell bàsic:

- Conèixer l'ordinador (del 4 al 15 de juny, de 16 a 18 hores)
- Iniciació a la informàtica (del 18 al 29 de juny, de 16 a 18 hores)

Si hi ha gent que necessita transport per als dos cursos de nivell bàsic, es posarà un transport gratuït. Cal avisar-ho a l'hora de fer la inscripció.

Les inscripcions de tots els cursos s'han de fer al Telecentre presencialment, per mail o per telèfon abans del 31 de maig. Recordeu que les places són limitades.

Per qualsevol dubte o aclaració poseu-vos en contacte amb el Telecentre.

També volia comentar-vos que l'Ajuntament d'Alins també organitza els dos cursos de nivell bàsic, que es faran a l'escola de la població. L'horari i els dies encara estan per determinar, però segurament seran als vespres d'aquest mateix mes de juny. Per inscriure-us o reservar plaça hauríeu de dirigir-vos a l'Ajuntament d'Alins per telèfon: 973 624 405.

D'altra banda, el Telecentre del Pallars Sobirà es va adherir al Projecte FesMemòria [2], que ha impulsat la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya. L'activitat va consistir en anar penjant en una capa dels mapes del Institut Cartogràfic de Catalunya fets històrics o llegendes ubicats en un indret concret, perquè tothom ho pugui veure. Aquest contingut el va a aportar la gent.

Cartell
Telecentre del Pallars Sobirà
telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • Continuen els cursos de sensibilització en TIC al Centre d'Empreses de Les Preses

Al llarg d’aquest més de maig comencen tres nous cursos de sensibilització en les TIC al Telecentre de Les Preses que s’afegeixen als que ja estan endegats. Els tres nous cursos estan dedicats a àmbits diferents de l’ofimàtica. Així, un d’ells està dedicat al full de càlcul Excel, un altre a donar a conèixer les possibilitats que ofereix Internet i el correu electrònic, i el tercer és sobre el programa “GIMP”, programa de retoc fotogràfic de programari lliure. El més destacable d’aquests cursos és l’heterogeneïtat del participants, ja que n’hi de totes les edat, d’ambdós gèneres i també de diversos països. Aquesta constatació, de què el Telecentre del Les Preses ofereix uns serveis que arriben a un tan gran ventall de la població, ens omple de satisfacció i ens dóna més motius encara per continuar en la mateixa línea.
Fent incidència en el mateix aspecte, el de difondre l’ús de les TIC a tota la població, ha començat un segons curs dedicat a les persones de més de 65 anys, en què també els vol mostrar les possibilitats de comunicació, informació i lleure que ofereix la xarxa d’Internet i el correu electrònic.
A més d‘aquests, al Centre d’Empreses es realitzen altres cursos i activitats que podreu conèixer si visiteu la nostra web: www.centredempreses.cat .

Telecentre de les Preses
telecentre@centredempreses.cat

 • Inauguració de nous telecentres a la Ribera d'Ebre

Nou telecentre a Rasquera

El passat divendres 18 de maig a les 18.30 h, el Director General de la Societat de la Informació, el Sr. Josué Sallent, acompanyat de director de Serveis territorials de Governació i Administracions Públiques, Carles Pascual, van inaugurar el nou telecentre a Rasquera.

El telecentre constarà de 8 ordinadors amb programari lliure per a que tothom que els vulgui utilitzar, un altre ordinador per al responsable que estarà al telecentre, una impressora a color A3. A més a més, també hi ha una xarxa wi-fi per connexió inalàmbrica. L’horari al públic del telecentre serà de dilluns a divendres de 17.00 a 22.00 h

Nou telecentre a la Torre de l'Espanyol

El passat diumenge 13 de maig a les 16.30 h, el delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, acompanyat de director de Serveis territorials de Governació i Administracions Públiques, Carles Pascual, van inaugurar el nou telecentre a la Torre de l’Espanyol.
Image El telecentre constarà de 14 ordinadors amb programari lliure per a que tothom que els vulgui utilitzar, un altre ordinador per al responsable que estarà al telecentre, dues impressores a color, una amb A4 i l’altra amb A3; així com un canó de projecció com un portátil. A més a més, també hi ha una xarxa wi-fi per connexió inalàmbrica. L’horari al públic del telecentre és:

* De dilluns a divendres: de 16.00 a 21.00 h
* Dissabtes: de 10.00 a 13.00 h i de 17.00 a 19.00 h

Telecentre de la Ribera d'Ebre
telecentre@riberaebre.org

 • Nou testimoni d'una teletreballadora del Solsonès

La Paloma Hernández ens ha fet arribar una nova entrevista d'una teletreballadora del Telecentre del Solsonès que, tot i que va néixer a Madrid i va treballar d'adjunta de direcció en una empresa química, va decidir dedicar-se al que realment li agradava, el disseny de joies. Des de fa un temps que viu a Sosona on utilitza el telecentre per la seva feina de dissenyadora.

Trobareu l'entrevista a la secció de Testimonis de Teletreball.net.


Web del Telecentre
telecentre@ctfc.es
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Reunió de xarxes de telecentres a Madrid

Dimecres passat va tenir lloc a Madrid una reunió de representants de xarxes de telecentres de tot l’Estat a la qual van assistir Illana Giner en nom de la Secretaria de Telecomunicacions i Josep Camprubí en representació de la xarxa de centres de teletreball.

En la reunió es van tractar qüestions que afecten el conjunt de les xarxes, com la possibilitat de col·laborar amb diferents organismes de la ONCE. Josep Camprubí va presentar el primer esbós d’un “Boletín de la Comunidad” la confecció mensual del qual s’ha encarregat a Catalunya, amb l’objectiu de fer conèixer activitats que puguin ser d’interès per a totes les xarxes. Es van tractar també les possibilitats i els problemes que comportaria la creació d’una associació que agrupés els responsables de les diverses xarxes estatals. És una tema complex que té les seves dificultats jurídiques, com les que va exposar Illana Giner en nom dels serveis jurídics de la Secretaria de Telecomunicacions, però que no hauria d’impedir el contacte i els intercanvis d’informació entre les xarxes.

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • FesInternet 2007 celebra el Dia Mundial de la Societat de la Informació amb una vintena d'activitats

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) ha impulsat la tercera edició de FesInternet, la Festa d'Internet de Catalunya, coincidint un any més amb el 17 de maig, Dia Mundial de la Societat de la Informació. Enguany FesInternet 2007 (www.fesinternet.cat) ofereix prop d'una trentena activitats de formació i divulgació per impulsar l'ús d'Internet i organitzades per diverses entitats col·laboradores.

Una d'aquestes activitats, impulsada des la mateixa STSI amb la col·laboració de l'Institut Cartogràfic de Catalunya (www.icc.cat) és l'anomenada FesMemòria.

Aquesta iniciativa, que romandrà activa permanentment a partir del 17 de maig, facilita als ciutadans la possibilitat d'ubicar en un mapa la memòria històrica del seu municipi.

Mitjançant els quaranta-tres col·laboradors, entre telecentres i biblioteques, de trenta-dos municipis d'arreu del territori que fins ara s'han inscrit a FesMemòria un dinamitzador/a ajudarà a ubicar un punt determinat del mapa per ressaltar algun fet històric, costum o llegenda introduint un text breu, l'enllaç cap a una foto que prèviament ja estigui publicada a Internet i/o un enllaç cap a un altre recurs de la xarxa que expliqui el fet en qüestió. D'aquesta manera cada vegada que un usuari d'Internet visualitzi aquest mapa hi veurà destacat l'indret històric i podrà clicar-lo per a consultar la informació.


El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, ha destacat "que les activitats de FesInternet ajuden a apropar la Xarxa als ciutadans que encara no l'han integrat a la seva vida quotidiana" i ha insistit en el paper de la iniciativa per "lluitar contra la fractura digital des del punt de vista social". En aquest sentit, Bosch ha recordat que "el Govern també està combatent territorialment aquesta fractura amb el desplegament intensiu d'infraestructures de banda ampla".

 
Notícia [Gencat.net]

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Noves utilitats del correu

El correu electrònic és una de les eines més utilitzades en l’àmbit d’allò que denominem encara noves tecnologies. Tot i que inicialment va ser considerat com una mena de joc per a nens que mai no tindria el valor del correu tradicional o del telègraf, la realitat és que avui és un element fonamental en la comunicació. Però a més, encara evoluciona, i molt favorablement.

En aquests moments la tendència és de tenir una capacitat de bústia pràcticament il·limitada. O sigui que tant pel que fa al correu tipus Outlook com el correu web si no volem no cal que esborrem res (nom se sap ben bé si això és positiu o no) I ara mateix Google acaba d’anunciar que amplia fins a 20 Mb. la dimensió màxima dels fitxers que es poden adjuntar a Gmail. Es tracta d’un augment de capacitat que cal tenir molt en compte i que facilitarà l’enviada de fitxers grans sense fragmentar-los.

Una altra utilitat del correu electrònic, aquesta força insòlita, és la lectura de llibres distribuïts en petits fragments que podem rebre periòdicament per correu. Així, un cop ens haguem donat d’alta del servei, l’empresa Dailylit ens anirà enviant els llibres que haguem triat aquí, com El Príncep de Maquiavel (en 50 dies) o Anna Karenina de Tolstoi en 430 fragments, per poder-los llegir a poc a poc. De moment ens ho enviaran en anglès (i de franc, perquè són obres que ja no paguen drets d’autor ) i pot ser que la lentitud de rebuda sigui un avantatge: així podrem fer una estona de pràctica d’anglès cada dia. Més endavant (i pagant) també oferiran els darrers best-sellers que s’acabin de publicar.

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Exposició-laboratori de programari lliure per biblioteques a la UB

Del 8 de maig al 8 de juny del 2007 a la Universitat de Barcelona. Coincidint amb el Dia Internacional d'Internet, el Grup de Treball de Programari Lliure en col·laboració amb la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona ha creat una exposició-laboratori de programari lliure per a biblioteques. [ + info ]

 • II Jornada sobre Teletreball

El 15 de juny del 2007 a la Cambra de Comerç de Girona. Organitzen Fundació Televall i Cambra de Comerç de Girona [ + info ]

 • VI Jornada de Programari Lliure

Del 4 al 7 de juliol del 2007 a l'Escola Politècnica Superior de Girona.
[
+ info ]

 • OpenOffice.org Conference 2007

Al setembre del 2007 tindrà lloc a barcelona l'OpenOffice.org Conference 2007. [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::