La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI

* Documents

:: núm. 218_7-13_maig_2007::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

  • V Jornada de Teletreball  

La Fundació Televall i la Cambra de Comerç de Girona organitzen el proper dia 15 de juny la V Jornada de Teletreball que tindrà lloc a la Cambra de Comerç de Girona. Albert Pujol, director de la Fundació Televall, presentarà els projectes que estan desenvolupant. Els teletreballadors de la Fundació també explicaran els seus projectes i un expert en temes fiscals parlarà dels aspectes legals del teletreball. A la tarda es farà la presentació de la borsa de projectes de la Fundació.

Cartell
Televall
vine@televall.com  

 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

  • Resum de la XXIena Reunió General de Centres de Teletreball

Ahir dijous 10 de maig va tenir lloc al Telecentre de Callús la XXIena Reunió General de Centres de Teletreball. La reunió va començar amb la benvinguda a càrrec de l'Il·lm. Sr. David Aaron, alcalde de Callús. Tot seguit el Sr. Rafael Casado va presentar de forma exhaustiva el llibre "Claves de la alfabetización digital". A continuació la STSI va explicar tot un seguit de novetats: sobre la recopilació de tota la formació que s'ha generat mitjançant els ajuts que atorguen FTIC; sobre la formació específica per a dinamitzadors a través de la xarxa365.net i de la futura prova pilot de formació de tipus màster que volen implantar properament; sobre el sistema d'Acreditació de Coneixements en TIC que ja va prenent forma i, el més esperat segurament, els ajuts de la STSI per al 2007 per al funcionament dels centres de Teletreball. Aquest darrer punt que va ser molt impactant per a tothom, va ser el que va servir de clausura de la jornada matinal. Durant el dinar vam poder continuar parlant de tots els temes que es van tractar durant el matí.

Properament us farem arribar l'acta de la reunió amb tots els detalls dels temes que us hem introduït breument en aquest resum.

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

  • L'STSI signa dos acords per impulsar el català en productes tecnològics

Microsoft incorpora la llengua catalana a la Tablet PC mentre diversos fabricants d'ordinadors ja inclouen de sèrie el Windows Vista en català

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació ha signat dos acords de col·laboració amb Microsoft i les empreses Orange i HTC per impulsar la llengua catalana entre els seus productes. Per una banda, Microsoft introduirà un reconeixedor d'escriptura en català a la Tablet PC amb l'assessorament terminològic del Centre de Terminologia de Catalunya (TERMCAT).

A més, la companyia de programari ofereix la possibilitat a tots els usuaris de descarregar-se gratuïtament des de la seva nova pàgina web les llibreries en català de Microsoft Office 2007 i del sistema operatiu Windows Vista. La Generalitat de Catalunya ha demanat als fabricants d'ordinadors que instal·len Windows Vista que incloguin, a partir d'ara, l'opció en llengua catalana. De moment, Hewlett Packard, Dell, Toshiba i Investrònica ja han respost afirmativament a la petició del Govern català.

L'altre acord consisteix en la traducció al català del Windows Mobile 6.0 per un terminal mòbil d'HTC- un dels principals fabricants del món dels anomenats smartphones- i que oferirà l'operador Orange a partir de la tardor d'aquest any. Aquest es converteix en el primer dispositiu mòbil del mercat amb el sistema operatiu Windows Mobile en català.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, i el secretari de Política Lingüística, Miquel Pueyo, coincideixen que "amb actuacions com les d'avui la nostra llengua se situa en el lloc que es mereix en el mercat de les tecnologies de la informació i la comunicació i, concretament, en l'àmbit del programari". Bosch celebra que "Microsoft se sumi a altres col·lectius i empreses que des de fa temps treballen a favor de la plena presència del català en el sector tecnològic". El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació afirma que "les actuacions de la companyia informàtica a favor del català són una bona notícia, igual que el conveni de telefonia mòbil que es va signar, fa uns mesos, amb les operadores i alguns fabricants perquè impulsessin i incloguessin el català als seus terminals".

Notícia [Gencat.net]

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

  • Evolució dels ordinadors portàtils

Fa temps que la venda de portàtils s’ha disparat i en aquests moments supera ja les vendes dels ordinadors de sobretaula en moltes àrees del món. El creixement de les vendes de portàtils arriba a superar el 25 % anual. Val la pena, doncs, de saber les tendències d’aquesta evolució, de manera que davant de qualsevol consulta puguem orientar els usuaris dels telecentres que demanin informació.

En aquest sentit, els portàtil de 2007 són més barats (durant el 2006 els preus dels portàtils van abaixar una mitjana del 20%), més lleugers de pes, més potents (fàcilment es veuen ja portàtils amb 2G de memòria ram), amb comunicacions incorporades de diferents tipus (entre elles Wi-Fi), connexions USB (normalment de dues a quatre) , pantalles panoràmiques cada cop més habituals, etc. Pel que fa als discos durs, capacitats de 100, 120 i fins i tot 160 Gb es comencen a veure sovint, tot i que la previsió és que comencin a implantar-se aviat les memòries Flash, més cares però més ràpides i més segures en un element portàtil.

Per últim, un tema important a l’hora de comprar un portàtil és la garantia, que sol ser de dos anys. Però hi ha fabricants que ja ofereixen tres anys de garantia i fins i tot més. Un detall que val molt la pena de tenir en compte. Cal doncs mirar bé el mercat abans de comprar, comparar preus i rendiments, i contrastar-ho tot amb les necessitats reals del comprador.

 

:::::::: AGENDA ::::::::

  • VII Cimera Mundial de Desenvolupadors d'Ubuntu

Del 3 a l'11 de maig del 2007 a Sevilla. [ + info ]

  • Exposició-laboratori de programari lliure per biblioteques a la UB

Del 8 de maig al 8 de juny del 2007 a la Universitat de Barcelona. Coincidint amb el Dia Internacional d'Internet, el Grup de Treball de Programari Lliure en col·laboració amb la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona ha creat una exposició-laboratori de programari lliure per a biblioteques. [ + info ]

  • VI Jornada de Programari Lliure

Del 4 al 7 de juliol del 2007 a l'Escola Politècnica Superior de Girona.
[
+ info ]

  • OpenOffice.org Conference 2007

Al setembre del 2007 tindrà lloc a barcelona l'OpenOffice.org Conference 2007. [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::