La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI

* Documents

:: núm. 217_30_d'abril-6_maig_2007::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Cloenda del curs dedicat al sector agrari

El passat dilluns dia 23 d’abril va concloure al telecentre de Lluçà el curs d’informàtica de nivell inicial dedicat al sector agrari. Aquest curs que era ja el segon dins d’aquesta especialitat, ha acollit un total de 15 alumnes que s’han pogut familiaritzar amb l’ús de les noves tecnologies des d’internet fins a correu electrònic o utilització d’eines ofimàtiques. La bona acollida de públic d’aquest sector fa preveure, en un telecentre especialitzat en desenvolupament rural, de realitzar-ne alguns altres.

telecentre.llusa@diba.es

 • Formació a l'e-centre telecentre Tremp

El telecentre està impartint cursos d'iniciació a internet i a la informàtica nivell II dirigit a dones, el passat 24 d'abril va començar un d'iniciació per a pagesos i el passat 25 d'abril un d'autocad per a principiants i dirigit principalment a joves. Aquests cursos estan subvencionats per l'AGAUR.
Alhora també el telecentre començarà fer xerrades programades en 2 sessions sobre temes d'interès per als usuaris del telecentre.
Cal destacar també que la quarta setmana de maig es durà a terme un curs de GPS per aprendre com funciona aquest aparell des de la part més útil i accessible per a tot tipus de públic i usuari.

Cartell
e-centre Tremp
telecentre@ajuntamentdetremp.com

 • Festa Internet bloguera al Telecentre del Solsonès


Amb motiu de la festa d’Internet, el telecentre del Solsonès organitza des del dia 14 al 18 de maig tallers per crear blocs. Totes les persones interessades podran participar gratuïtament i el millor bloc creat serà exposat en la web i el bloc del telecentre.
 


Web del Telecentre
telecentre@ctfc.es

 • Curs de Power Point avançat al TcBerga

El Telecentre de Berga oferirà un nou curs de nivell avançat sobre Power Point a professionals del Servei d'Atenció Primària del Bages-Berguedà-Solsonès (SAP).

Aquest curs serà la tercera edició de 2 cursos realitzats anteriorment al telecentre durant els mesos de febrer i març i que van tenir un gran èxit ja que ambdós cursos tenien totes les places cobertes. Aquesta nova edició permetrà a tots els professionals que no van poder inscriure's a l'anterior convocatòria poder-se formar igualment.

El curs serà de 20 hores de durada i es realitzarà durant el mes de maig els dimarts a la tarda i els dijous al matí.

La temàtica serà obtenir un bon coneixement del programa ofimàtic de presentacions més popular, el Power Point, i així poder utilitzar-lo més eficientment en la seva feina diaria.

TcBerga
tcberga@tcberga.cat

 • 2a edició del taller Comunicar-se a través d'Internet

El Pla Territorial de Ciutadania i Immigració i el Telecentre de la Ribera d’Ebre ofereixen a la ciutadania la possibilitat de realitzar tres tallers agrupats sota el nom de Comunicar-se a través d’Internet.

El segon taller és "La telefonia IP" i tindrà els següents continguts:

Què és la telefonia IP?

Què és l’Skype?

Per a què serveix l’Skype?

Com podem enviar un missatge pel xat?

Com podem fer una trucada?

Quines són les coses més utils que podem fer amb l’Skype?

El tercer taller és "La càmera web".

L’objectiu principal d’aquests tallers és fer una introducció sobre les diverses eines que existeixen actualment per comunicar-se a través d’Internet. Amb un format curt, de màxim dues hores per sessió, es pretén d’una manera totalment pràctica assolir-ne els coneixements necessaris per, un cop acabat el taller, poder-ne fer un ús instantani.

Aquests tallers, que seran gratuïts, s’impartiran a la seu comarcal del Telecentre de la Ribera d’Ebre durant tres dilluns dels mesos d’abril, maig i juny. El segon taller serà el 14 de maig, de les 18.00 a les 20.00 hores.

Per més informació, podeu passar pel Telecentre de la Ribera d’Ebre (c. de la barca, 42 baixos) o bé enviar un correu electrònic a telecentre@riberaebre.org . Les places són limitades i es prioritizarà l’ordre d’inscripció. 

Telecentre de la Ribera d'Ebre
telecentre@riberaebre.org
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Ordre del dia de la XXIena Reunió General de Centres de Teletreball

9:45 Arribada a Callús i esmorzar

10:15 Benvinguda per part d’una autoritat municipal de Callús

10:25 · Intervenció del Sr. Ricard Faura, que presentarà el Sr. Rafael Casado, autor del llibre: “Alfabetización Digital”.
· Intervenció del Sr. Rafael Casado, que presentarà el contingut del seu llibre
 
11:30 Presentació de “Callús poble digital” i del telecentre de Callús

12:00 Intervenció dels representants de la Secretaria de Telecomunicacions i
Societat de la Informació (Sr. Ricard Faura, Sra. Illana Giner, Sr. Josep Toda)
· Plantejaments i propòsits de la Secretaria de Telecomunicacions en l’àmbit de la formació on-line en general.
· La formació específica per a dinamitzadors.
· El sistema d’Acreditació de Coneixements Informàtics i plantejament del possible paper dels centres de teletreball.
· Convocatòria d’ajuts centres teletreball 2007

13:30 Intervenció de l’OTC
· Comiat a companys de diversos telecentres
· Premis concurs de Nadal 2006
· Informació sobre la situació dels projectes presentats les darreres setmanes “Formació per al teletreball a les zones rurals” i “Vivers virtuals”.
· Qüestions diverses o sobrevingudes (si no és possible d’acabar el temari, s’acabaria després de dinar)

14:00 a l6:00 dinar i final de la reunió.

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El teletreball no s'implantarà a les empreses com a iniciativa per a afavorir la flexibilitat

Segons un estudi fet públic el dia 26 d'abril per l'empresa consultora de recursos humans "Hay Group", el teletreball no s'implantarà a les empreses com a iniciativa per a afavorir la flexibilitat. D'entre les principals dificultats per implantar el teletreball s'han trobat amb la falta de formació i de cultura organitzativa inadequada.

Notícia [el economista]

 • El 54% dels catalans es connecten de forma habitual a Internet

Jordi Bosch assegura que Catalunya avança en la incorporació a la societat de la informació però que cal accelerar per integrar-se plenament a l'era digital


Les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) corresponents al segon semestre de 2006 indiquen que el 53'9% dels catalans es connecten de forma habitual a Internet. Segons el mateix informe, un 48% de les llars catalanes tenen accés a la Xarxa i 4 de cada 10 disposen de connexió de banda ampla. El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, assegura que "les dades mostren que Catalunya continua immergint-se a la Societat de la Informació ja que estem per sobre la mitjana europea en alguns dels principals indicadors". Tot i això, Bosch diu que "no és suficient que el país avanci sinó que cal accelerar perquè Catalunya s'integri plenament a l'era digital".

L'estudi de l'INE indica que a Catalunya s'ha duplicat el nombre de llars amb receptors de Televisió Digital Terrestre (TDT) i ja hi ha un 20% que reben el senyal mitjançant aquesta tecnologia. Bosch assegura que "en un futur proper, la TDT serà un mitjà que aproparà els ciutadans a les administracions". Segons l'INE, el 54'7% de les llars catalanes disposen d'ordinador de sobretaula i un 23'5% d'ordinador portàtil. Pel què fa a la telefonia, continua la tendència creixent i hi ha un 91'4% de les llars té, com a mínim, un telèfon mòbil.

En referència als principals usos d'Internet, la majoria de gent, el 96'8%, es connecta per buscar informació, un 73'4% per enviar correus electrònics, i un 23'8% han comprat alguna vegada a través de la Xarxa. Un 46% de la població catalana no es connecta habitualment a Internet i d'aquests més de la meitat diuen que el motiu per no fer-ho és la falta de coneixements informàtics. Jordi Bosch recorda que "la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació treballa per fomentar la formació TIC" i posa d'exemple la recent adjudicació d'1 milió d'euros de la convocatòria d'ajuts en activitats formatives, o la tasca que està fent arreu del territori la Xarxa de Telecentres de Catalunya.

L'enquesta de l'INE revela que un 47'8% de la població catalana ha fet cursos específics d'ús d'ordinadors en el darrer any. En la línia de potenciar i homologar aquestes activitats formatives, la Generalitat de Catalunya ha anunciat la creació d'un carnet TIC per acreditar els coneixements adquirits pels ciutadans en l'àmbit de les tecnologies de la informació i comunicació.

Notícia [Gencat.net]

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • La Viquipèdia

Fa temps que no parlàvem de la Viquipèdia, l’enciclopèdia de lliure accés des d’internet, que tothom pot contribuir a completar. En aquests moments, la versió catalana de la Wikipedia ja conté gairebé 59.000 articles. Es tracta d’un d’aquells projectes emblemàtics en què la col.laboració general dels internautes és bàsica. En tots els idiomes augmenta cada dia el volum d’informació que la respectiva Viquipèdia recull, així com augmenten els accessos a aquesta informació i la seva qualitat.

Ara que s’acosta el dia d’internet, molts telecentres podrien llançar una iniciativa que seria perfectament coherent amb la festa i que afavoriria la participació col·lectiva i la qualitat de la Viquipèdia en català. Es tractaria de completar o ampliar la informació del municipi o de la comarca que en aquests moments la Viquipèdia ja ofereix. Es podria promoure, per exemple, un grup ciutadà que es plantegés l’elaboració d’aquesta informació i que l’elaborés de forma correcta i adequada, tenint en compte la possibilitat de conjuntar el text, la imatge i el vídeo. L’anunci de la intenció de crear aquesta comissió ciutadana es podria fer, per exemple, a l’entorn de la festa d’internet d’aquest any. L’any que ve es podria incorporar la informació elaborada, de forma col·lectiva, durant la festa d’internet de 2008, amb la màxima difusió i publicitat possible. Amb això ajudaríem a la difusió de la informació del nostre municipi o comarca, impulsaríem l’ús de les noves tecnologies i faríem conèixer les possibilitats que presenta una obra col·lectiva com la Viquipèdia.

Qui s’hi apunta?

Municipis amb centres de teletreball on hi ha poca informació (o gairebé gens) a la Viquipèdia:

Gandesa, Lluçà, Berga, Sant Bartomeu del Grau, el Pont de Suert, Callús, Ribes de Freser, Sant Hilari Sacalm, Puig-reig, Prades, la Fatarella, Móra d’Ebre, Santa Bàrbara, Prat de Comte, Camarles, les Preses, Cornudella, Ametlla de Merola, Olvan, Viladomiu, Sort, Solsona.
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • VII Cimera Mundial de Desenvolupadors d'Ubuntu

Del 3 a l'11 de maig del 2007 a Sevilla. [ + info ]

 • VI Jornada de Programari Lliure

Del 4 al 7 de juliol del 2007 a l'Escola Politècnica Superior de Girona.
[
+ info ]

 • OpenOffice.org Conference 2007

Al setembre del 2007 tindrà lloc a barcelona l'OpenOffice.org Conference 2007. [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Mapa web 2.0 [http://internality.com/web20/files/mapa-web-20.pdf  ] Mapa amb definicions senzilles i entenedores entorn del web 2.0 i directori temàtic de webs 2.0.

 • Top Blogs Alianzo [ http://www.alianzo.com/top-blogs/ ] Web que recull els blogs més visitats de l'1 al 100 per països i, en el cas d'Espanya, per comunitats autònomes també.

 • DIEC2 [ http://dlc.iec.cat/ ] Segona edició del Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans. Veureu que inorpora un ampli ventall de noves paraules normalitzades entorn de les TIC com píxel o escànner.

TELECENTRES

::::

::::