La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI

* Documents

:: núm. 216_23-29_d'abril_2007::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Nous cursos al Telecentre de Sant Bartomeu del Grau

El Telecentre SBG organitza nous cursos de formació en diferents àmbits de les noves tecnologies. Els cursos programats són d'iniciació a la informàtica i internet, curs de retoc digital, curs de programari lliure i curs de video digital. Els cursos començaran durant la segona meitat de maig i ja podeu inscriure-us.

Si voleu més informació sobre els cursos o fer la vostra inscripció podeu venir al Telecentre SBG; també podeu trucar al 93 888 97 00 o bé escriure a telecentre@sbg.cat 

Telecentre SBG
telecentre@sbg.cat

 • Inauguració d'una subseu del Telecolòni@ a Olvan i nova oferta formativa

El Telecolòni@ inaugura avui divendres 27 d'abril una nova subseu que s'instal·la provisionalment a Olvan i que posteriorment s'ubicarà a la colònia Cal Rosal. Des del Telecolòni@ i la subseu d'Olvan us conviden a assistir a l'acte d'inauguració està previst que comenci a les 12 hores d'avui a l'Ajuntament d'Olvan.

D'altra banda, el Telecolòni@ de Cal Pons ens informa dels cursos que iniciarà properament per a professionals autònoms que són totalment gratuïts ja que són subvencionats per FSTRADE de Comisions Obreres:

- Curs de Word: Del 3 de maig al 5 de juny els dimarts i els dijous de les 20.30 a les 22.30 hores.
- Curs d'Excel: Del 9 de maig al 13 de juny de les 20.30 a les 22.30 els dilluns i dimecres.

Per a més informació podeu trucar al 938380659 o dirigir-vos al Telecolònia (Plaça Sant Josep s/n - Cal Pons).

Invitació
Cartell
Parc Fluvial
tc.pm@tinet.org

 • Nova oferta formativa als Telecentres Prades-Montsant

Des de Prades-Montsant ens han fet arribar un cartell de difusió de la seva nova oferta formativa que tenen actualment. Obriu el cartell que teniu aquí sota perquè veureu que és original tant pel que fa al disseny com pel missatge que, en cap cas, parla de formació en informàtica!

Cartell
Telecentre Prades-Montsant
telecentre@pallarssobira.ddl.net
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • XXIena Reunió General de Centres de Teletreball

Aquesta setmana hem convocat la XXI reunió general de Centres de Teletreball de la Xarxa de Telecentres de Catalunya. Com ja sabeu, tindrà lloc dijous 10 de maig al Telecentre de Callús. Properament us enviarem l'ordre del dia que estem acabant de tancar juntament amb la STSI.

 • Setmanari_xtc_núm._217

Us informem que el setmanari núm. 217 que hauríem d'enviar el proper divendres 4 de maig el rebreu el dia 7 de maig. Disculpeu les molèsties!

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Els catalans podran acreditar la seva capacitat en l'ús de les TIC

Es tracta d'una qualificació estàndard que certifica la capacitació digital de cadascú

El Govern va aprovar dimarts 24 d'abril de 2007 la creació d'una acreditació de coneixements i competències en tecnologies de la informació i comunicació (TIC). Amb aquest instrument es vol fomentar l'eficàcia en l'ús de les TIC, des d'una perspectiva personal, social i econòmica, i definir una acreditació estàndard de qualificació professional i de formació dels ciutadans en general, donat el seu caràcter universal. Entre els beneficis esperats per la seva implantació hi ha la cohesió digital de la societat i l'increment en l'ús de les TIC.

Mitjançant un acord de Govern pres el 26 de juliol de 2005 es va crear una comissió d'experts per analitzar la viabilitat d'implantar aquesta certificació de capacitació digital. Aquesta comissió, presidida per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, ha elaborat un informe que recomana l'establiment d'aquesta acreditació.

L'acreditació, que expedirà la Generalitat, haurà de certificar determinades capacitats i habilitats per sobre de productes concrets i el coneixement de conceptes bàsics sobre la societat de la informació, la cultura i digital i les bones pràctiques en aquest entorn. Com a mínim es definiran un nivell bàsic i un d'avançat.

Amb aquest acord, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació lidera el procés per a definir l'acreditació, els sistemes d'avaluació, el cost econòmic de la implantació i la seva integració en els diversos àmbits de la societat catalana. Per exemple, l'acreditació s'harmonitzarà amb el sistema educatiu reglat i amb els processos de formació i selecció del personal de les administracions catalanes.

Notícia [Gencat.net]

 • La STSI destinarà 1 milió d'euros a finançar 149 projectes en TIC

S'han concedit ajuts a projectes d'alfabetització en TIC d'ajuntaments, consells comarcals, consorcis locals i associacions privades o públiques sense ànim de lucre arreu de Catalunya.

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) que té per objectiu potenciar la cohesió digital ha concedit ajuts a 149 projectes de formació i alfabetització en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). La majoria de projectes es basen en l'organització de cursos de formació sobre l'ús d'aquestes tecnologies i, estan principalment dirigits a col·lectius que tenen dificultats per accedir i utilitzar aquestes eines com, per exemple, la gent gran, aturats, dones i joves immigrants o persones discapacitades, entre altres, d'altres ensenyen la utilitat de les noves tecnologies en l'àmbit laboral i hi ha més d'una vintena de cursos especialitzats en l'ús de programari lliure.

Els ajuts s'han repartit entre 28 comarques catalanes de l'àmbit metropolità de Barcelona, de l'Alt Pirineu, de les comarques de Tarragona, de la Catalunya Central, de Girona, de Ponent i de les Terres de l'Ebre, i s'han concedit a projectes presentats per ajuntaments, consells comarcals, consorcis locals, fundacions privades i entitats sense ànim de lucre. La convocatòria gestionada per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) respon a un dels principals eixos d'actuació de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Governació i Administracions Públiques. L'STSI treballa per aconseguir la cohesió digital en totes les seves vessants i impulsar l'alfabetització digital entre tota la població.

En la concessió dels ajuts, s'han prioritzat aquells projectes formatius adreçats a col·lectius amb dificultats per accedir a les tecnologies de la informació i la comunicació, aquells projectes que utilitzen o promouen el programari lliure, i s'han valorat les accions que permeten una posterior difusió dels seus materials. Un dels requisits per a la concessió dels ajuts és que les aplicacions informàtiques que s'utilitzen en els cursos de formació siguin en català, sempre que existeixi la versió en aquesta llengua, o en aranès o català a la Vall d'Aran. La resolució de la convocatòria es pot consultar a la pàgina web de l'AGAUR.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, assegura que "la concessió d'aquests ajuts per a la formació en tecnologies de la informació i les comunicació és un pas endavant per la democratització de la societat de la informació a tots els sectors socials i a tot el territori". A mitjans del mes de maig, al canal temàtic de la Generalitat de Catalunya dedicat a la Societat de la Informació s'habilitarà un cercador que facilitarà la informació detallada de tots els cursos que han organitzat les entitats beneficiàries dels ajuts. Aquestes activitats formatives es realitzaran fins el 15 d'octubre d'aquest any.

Notícia [Gencat.net]

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Connectar fàcilment a un ordinador remot

Hi diversos sistemes que fan possible accedir des d’un ordinador connectat a la xarxa a un altre ordinador remot, sense tenir en compte on està situat, de manera que s’hi pugui treballar com si el tingués al davant. Però en general utilitzar aquests sistemes té el seu cost i en més d’un cas algunes limitacions.

Per això és molt interessant que una empresa catalana, NTRconnect, ara implantada a diversos països europeus, hagi desenvolupat un mètode que permet accedir a tot el contingut de qualsevol equip remot i amb tota seguretat, amb l’única condició d’estar connectat a internet. I, a més, de manera completament gratuïta per a usuaris individuals. Fins i tot és possible engegar l’ordinador remot a distància si es disposa d’una targeta Wake-on-LAN. Podeu fer una visita guiada virtual a l’aplicació clicant a l’apartat “visita guiada” que apareix a la banda dreta de la pàgina d’entrada.

L’ús d’una eina de connexió d’aquest tipus, fàcil i gratuïta, pot ser de gran importància per tothom qui treballi amb diversos ordinadors situats físicament en llocs diferents. O per aquells que van voltant amb el portàtil i vulguin llegir el seu correu o treballar amb els seus fitxers que estan situats en un altre ordinador. Aquesta facilitat d’accés a ordinadors remots fa més fàcil la feina d’autònoms, petites empreses i teletreballadors. Comproveu aquí les característiques i funcions de NTRconnect.
 
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Setmana de les Noves Tecnologies de la Societat de la Informació i de la Comunicació

Del 23 al 27 d'abril del 2007 a Castelldefels. [ + info ]

 • Conferència de Richard Stallman a la UdG

El 30 d'abril del 2007 a la Universitat de Girona en el marc de la celebració dels 16 anys d'estudis informàtics a Girona, Richard Stallman oferirà a les 11 del matí la conferència "El moviment pel programari lliure i el sistema operatiu GNU/Linux". [ + info ]

 • VII Cimera Mundial de Desenvolupadors d'Ubuntu

Del 3 a l'11 de maig del 2007 a Sevilla. [ + info ]

 • VI Jornada de Programari Lliure

Del 4 al 7 de juliol del 2007 a l'Escola Politècnica Superior de Girona.
[
+ info ]

 • OpenOffice.org Conference 2007

Al setembre del 2007 tindrà lloc a barcelona l'OpenOffice.org Conference 2007. [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Mapa web 2.0 [http://internality.com/web20/files/mapa-web-20.pdf  ] Mapa amb definicions senzilles i entenedores entorn del web 2.0 i directori temàtic de webs 2.0.

 • Top Blogs Alianzo [ http://www.alianzo.com/top-blogs/ ] Web que recull els blogs més visitats de l'1 al 100 per països i, en el cas d'Espanya, per comunitats autònomes també.

 • DIEC2 [ http://dlc.iec.cat/ ] Segona edició del Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans. Veureu que inorpora un ampli ventall de noves paraules normalitzades entorn de les TIC com píxel o escànner.

TELECENTRES

::::

::::