La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI

* Documents

:: núm. 211_12-25_març2007::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Nou curs de disseny gràfic al Telecentre de Berga

El telecentre ofereix un nou curs de disseny gràfic per a aprendre en profunditat algunes de les eines de disseny gràfic més utilitzades actualment i també tots els temes relacionats amb el disseny aplicat a les TIC en general, especialment a Internet. Està adreçat a treballadors en actiu i entre els programes informàtics que es donaran a conèixer destaquen el Macromedia Flash i Macromedia FreeHand, com a programari base de disseny per ser un dels referents actuals. Té una durada de 60 hores repartides en 2 vespres a la setmana, els dimarts i els dijous de 19:00 a 22:00. Va començar dimarts 13 de febrer i finalitzarà el 31 de maig, en un total de 20 sessions.

Durant els últims mesos el Telecentre ha realitzat cursos de Disseny de pàgines web i d'Adobe Photoshop que es complementen perfectament amb la temàtica d'aquest i que s'engloben dins d'un projecte de TIC especialitzat dedicat a professionals en actiu. Tant aquest curs com els anteriors son totalment gratuïts.

Tcberga
tcberga@ajberga.org

 • 8a Jornada d'Ocupació i Desenvolupament Rural

Us recordem que divendres 30 de març tindrà lloc a la Fatarella la 8a Jornada d'Ocupació i Desenvolupament Rural. Aquí trobareu el tríptic amb tota la programació de la visita.


 

Telecentre de la Fatarella
telecentrelafatarella@terra-alta.altanet.org

 • Jornades a la Vall de Ribes

Us recordem que el proper dia 30 març tindrà lloc de forma simultània una jornada sobre Emprenedors i TIC a Sant Joan de les Abadeses i a Ribes de Freser. A Sant Joan de les Abadeses es convocaran els emprenedors del CIEM de la Fundació Eduard Soler, els habitants de la població, la Xarxa de Teletreballadors de la Zona i la comunitat de teletreball de la Xarxa de Telecentres de Catalunya. A Ribes de Freses, a la mateixa hora, es reuniran tots els directors de Projectes de Ciutats Digitals i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació. Cada jornada tindrà el seu propi contingut i durant 45 minuts hi haurà connexió entre les dues jornades per videoconferència on tres teletreballadors i dos representants de la Xarxa de Telecentres faran una exposició.

A Sant Joan de les Abadeses es farà una exposició sobre la Vila Icària i també es visitarà, exposició de temes jurídics-fiscals...

A Ribes es presentarà el projecte de Teletreball a la Vall de Ribes, del Projecte Furur de Teletreball, de la nova política de Teletreball de la STSI, exposició sobre temes relacionats amb la radiofreqüència i aspectes de la salut ...

Tan aviat com tinguem el programa definitiu el publicarem.

Televall
vine@televall.com

 • Els alumnes del Trampolí de Móra d'Ebre s'introdueixen a les TIC

Els alumnes del Trampolí de Móra d'Ebre, una unitat d'escolarització compartida (UEC) que atén adolescents de 14 a 16 anys inadaptats al sistema educatiu, venen des de finals de novembre del 2006 fins a finals de maig de 2007, un dijous cada quinze dies a realitzar diferents activitats.

L’objectiu que s’intenta assolir és apropar les noves tecnologies a joves en situació de risc social. A més a més, es treballa perquè aprenguin a utilitzar l’ordinador a nivell d’usuari i a treballar els diferents continguts de l'ESO d’una manera més amena.
La participació dels alumnes al telecentre serveix com a eina integradora dels joves a la nostra població.

Inici del curs d'Autoformació tutoritzada del mes de març

El proper dilluns 19 de març s'inicia al Telecentre de la Ribera d'Ebre el nou mes de curs autoformatiu. El curs del mes de març va del 19 de març al 14 d'abril; de dilluns a dissabtes de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 20.00 h.

Com cada mes, els cursos que es realitzen són:

Iniciació a Windows XP
Iniciació a Microsoft Word 2003
Iniciació a Microsoft Excel 2003
Iniciació al Processador de Textos (OpenOffice)
Iniciació al Full de càlcul (OpenOffice)
Iniciació a Internet i correu electrònic amb programari lliure (Mozilla-Firefox i Thunderbird)
El preu d'aquest curs autoformatiu, com tots els altres que hem anant fent, és de 30 €, i d'un màxim de 24 hores, que cada alumne pot dur a terme quan millor li vagi.

Telecentre de la Ribera d'Ebre
telecentre@riberaebre.org

 • Els emprenedors i les TIC

Al Telecentre de Les Preses es realitzen molts cursos al llarg de l’any, i molts d’ells dedicats a divulgar els programes d’informàtica que estan més a l’abast dels usuaris. Així, molts cursos es centren en els programes relacionats amb l’entorn Windows, el disseny de pàgines Web, Internet, o el programari lliure, per posar només uns exemples. Al llarg del més de març, però, s’han dut, i s’estan duent a terme, dos cursos molt més específics, destinats a un col·lectiu concret com és el dels emprenedors. Es a dir, aquelles persones que volen endegar un negoci propi, o que l’han endegat fa poc temps.

Aquest emprenedors demanden sobretot cursos de Gestió Comptable i Fiscal, així com altres cursos dedicats a la confecció de Nòmines i el coneixement de les relacions que han de mantenir ells, com a nous empresaris, amb la Seguretat Social.

Cursos sobre aquests temes ja se n’han realitzat altres vegades, la novetat d’aquest any, i que és la que incumbeix directament al Telecentre, és que els cursos han tingut una important part pràctica que s’ha realitzat al Telecentre i els seus ordinadors. El curs sobre Nòmines i Seguretat Social ha donat a conèixer les eines que disposen els emprenedors a la xarxa per facilitar-los les seves relacions amb l’administració, i també que coneguin pràcticament quins programes informàtics específics disposen per confeccionar amb més facilitat i rapidesa els fulls de nòmines.

El curs de Gestió Comptable i Fiscal s’ha centrat sobretot en la resolució de casos pràctics i la confecció dels llibres de registre comptables mitjançant fulles de càlcul, així com la confecció del models de IRPF i de l’IVA mitjançant els programes informàtics.

Com sempre, si voleu saber més informació d’aquests cursos i dels demés que es realitzen al Telecentre de les Preses podeu consultar la seva web www.centredempreses.cat.

Telecentre de les Preses
telecentre@centredempreses.cat

 • Jocs telemàtics sobre la importància de l'aigua

Us recordem que durant els dies 17 i 25 de març el Consorci del Parc Fluvial organitza la setmana "Apropa't al riu". Els actes que conformen aquestes jornades estan dedicats a informar i sensibilitzar sobre la importància d'estalviar aigua i garantir la preservació dels entorns fluvials.

Per aquest motiu el dissabte dia 24 de 10 a 2 del matí al TeleColòni@ de Cal Pons i el diumenge dia 25 de 10 a 12 a la subseu del TeleColòni@ a Viladomiu Nou es realitzaran "Jocs Telemàtics sobre la importància de l'aigua" amb premi per a tots els participants. Us fem arribar el cartell amb les activitats previstes durant aquest cap de setmana per si en podeu fer promoció.

Cartell
Parc Fluvial
telecolonia@parcfluvial.org


 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Assistència al IV Encuentro i al VI Congreso de Telecentros y redes de Telecentros de Mèrida

El dia 14 de març Josep Camprubí i Sandra Oliva van assistir al IV Encuentro de Telecentros y Redes de Telecentros que va tenir lloc a Mèrida (Extremadura). A la mateixa ciutat els dies 15 i 16 de març va tenir lloc el VIè Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres al qual vam assistir també.

La Comunidad de Telecentros integra xarxes de telecentres d'arreu del territori espanyol i té una voluntad integradora i col·laboradora entre xarxes espanyoles. Els membres d'aquesta comunitat ens reunim semestralment en el que anomenem "Encuentros" que són reunions de treball que tenen l'objectiu de compartir experiències, aprofitar sinèrgies i col·laborar en diferents projectes que cada xarxa tingui endagats. L'OTC forma part d'aquesta comunitat des de la seva segona convocatòria el març del 2006 a Sant Sebastià. En la seva quarta edició, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació ha participat i s'ha presentat com a nou membre de la comunitat en representació de tota la Xarxa de Telecentres de Catalunya.

L'"encuentro" de Mèrida va comptar amb 26 entitats representades i un total de 50 participants. Ricard Faura de la STSI va fer una breu presentació de la Xarxa de Telecentres com a membres de la comunitat i, divendres al Palau de Congressos i en el marc del Congrés, va ampliar-la per a tots els assistents al congrés. Es van presentar diferents iniciatives que s'estan desenvolupant a les xarxes espanyoles. Algunes de les més destacades:

- Plataforma de jocs del coneixement (Guadalinfo-Andalusia): Es tracta d'utilitzar el joc per acostar el ciutadà a la Societat del Coneixement. És una platafoma en codi lliure que Guadalinfo posarà a partir del seu llançament aquest mes de maig a disposició de tota la Junta d'Andalusia. És una espècie de trivial de preguntes.
- "Sienta-t" és un projecte d'e-administració que ha desenvolupat la Junta d'Extremadura i que ha estat finalista en els premis FUNDETEC 2006. Es tracta d'un projecte que té posa a disposició del ciutadà les tecnologies de la informació amb tres objectius claus: polítics, funcionaris i ciutadania. Entre les actuacions que han desenvolupat hi ha la "voz ciudadana" que és un foro obert a la ciutadania com a línia directa amb l'alcalde, vot electrònic, transmissió de plens online, cicles de videoconferències...
- Red de dinamización: la Conselleria d'Indústria i Innovació de la Junta de Galíca responsable de l'Estratègia de la Societat de la Informació, es troba amb més de 300 punts d'accés a Internet de diferents administracions o entitats que no disposen de dinamitzadors en la majoria dels casos. Per solventar aquest problema, han contractat 100 joves als quals estan formant en teoria i pràctica durant tot un any. Posteriorment, es faran càrrec del 75-85% dels costos salarials durant un any. La gran incògnita que no van donar és què passaria després d'aquest any!
- Conecta Joven: La Fundació Esplai va presentar un projecte molt interessant que s'ha desenvolupat a diferents instituts d'educació secundària en un total de 17 ciutats espanyoles basat en la formació en TIC d'alumnes de batxillerat que posteriorment han fet de monitors de cursos d'alfabetitació digital per a adults.
- Proyecto Aproxima: És un projecte de l'Institut Tecnològic de l'Aragó (ITA) que pretén l'acostament de les TIC a les petites i mitjanes empreses mitjançant una xarxa d'assessors de proximitat en TIC. Mireu-vos aquest projecte que és força interessant.

També es van tractar molts altres temes que resumirem més detalladament en un informe de la nostra assistència a la trobada i al congrés. Tant bon punt estigui disponible, us el farem arribar.

VI Congreso de Telecentros y Redes de Telecentros

 • Reunió a la STSI

Ahir dia 22 de març ens vam trobar tots plegats a la STSI en una reunió de treball sobre els vivers d'empreses que tenim a la nostra comunitat. Així, després de la benvinguda a càrrec d'Illan Giner de la STSI i d'alguns incisos d'altres temes pendents, vam començar amb una breu explicació per part de cada dinamitzador present a la reunió de la situació en el seu telecentre i/o territori respecte de l'existència o no de vivir d'empreses i de si aquest està o no vinculat al telecentre.

Posteriorment en Carlos Garcia del telecentre del Baix Ebre va explicar una iniciativa del seu telecentre que consisteix en la creació d’un entorn virtual de treball, que permetria disposar d’eines informàtiques adequades, d’espai telemàtic i dels elements de seguretat necessaris per començar a treballar de manera immediata i des de qualsevol ordinador connectat a la xarxa. Aquest entorn de treball pot ser de gran utilitat per a professionals, petites empreses, teletreballadors, autònoms, etc...

Com a conclusió vam acordar que utilitzarem la plataforma e-catalunya per generar debat entorn dels vivers d'empreses, de la iniciativa "d'entorn virtual de treball" del Baix Ebre i de les seves possibles aplicacions arreu del nostre territori d'influència. Properament us farem arribar l'acta de la reunió, la presentació que va fer en Carlos García i un document que explicarà les possibles aplicacions de l'eina enfocades cap a l'usuari del telecentre.

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • "Programari lliure i empresa a Catalunya" fa una radiografia del teixit empresarial català especialitzat en programari lliure

El llibre l'ha escrit Jordi Mas i l'han editat la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació i l'empresa Infonomia


La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació ha donat suport a la publicació de 1500 exemplars del llibre "Programari lliure i empresa a Catalunya. Experiències empresarials i casos d'èxit". L'obra escrita per Jordi Mas analitza el programari lliure des d'una perspectiva empresarial, mitjançant l'estudi de l'estructura de la indústria del programari, el marc jurídic, i un conjunt d'entrevistes amb empreses desenvolupadores i usuàries de Catalunya. En definitiva, el llibre ofereix una radiografia del sector empresarial català que basa el seu model de negoci en el programari lliure.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, ha presentat aquest migdia al Col·legi d'Economistes el llibre conjuntament amb el seu autor, Jordi Mas, el director d'Infonomia, Genís Roca, i el president de l'Associació Catalana d'Empreses per al Programari Lliure (CatPL), Albert Calvet. Bosch ha dit que s'ha decidit donar suport a aquesta publicació perquè és necessari conèixer una nova realitat econòmica emergent com és el model de negoci que es genera entorn el programari lliure. El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació ha explicat que actualment la Generalitat de Catalunya està analitzant les oportunitats reals d'implantació del programari lliure en els sistemes de l'administració catalana. Bosch ha celebrat que Barcelona hagi guanyat la candidatura per acollir l'OpenOffice.org Conference 2007 i ha agraït la feina de Softcatalà per aconseguir portar aquesta trobada internacional a Catalunya. L'OpenOffice.org Conference és la trobada anual dels programadors i desenvolupadors d'aquest paquet ofimàtic de codi lliure.

El llibre "Programari Lliure i Empresa a Catalunya. Experiències empresarials i casos d'èxit" que s'ha presentat avui inclou una descripció de la situació de la indústria del programari de codi lliure a Catalunya, una anàlisi de les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats del model de negoci del programari lliure, i les entrevistes que l'autor ha realitzat a 14 empreses proveïdores de tecnologia basada en programari lliure. A més, s'exposen i analitzen les claus de l'èxit de 5 casos d'implantació de programari lliure. El pròleg de l'obra és a càrrec d'Alfons Cornella. Jordi Mas (Barcelona, 1972) és enginyer tècnic de sistemes per la Universitat Oberta de Catalunya i MBA per EADA. És consultor a diverses empreses del sector informàtic i coordinador general de l'organització de voluntaris Softcatalà. Ha treballat com a consultor a empreses com OpenBravo, Novell, Menta, Telépolis, Vodafone, Lotus, eresMAs, Amena i Terra España. El llibre està disponible en versió digital a la pàgina web http://www.culturalliure.cat.  a analitzar dades.

Notícia [STSI]

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Treure més suc del Google

Tothom fa servir el Google tan habitualment que ens fixem poc en les seves possibilitats que van més enllà de la funció bàsica de recerca. Per exemple: poca gent fa servir una funció del Google que ens pot ser útil quan no tinguem una calculadora a mà. I és que introduint una fórmula matemàtica a la mateixa finestra de recerca, Google ens retorna el resultat corresponent, tant si és una senzilla suma com si es tracta d’una fórmula complexa, amb parèntesis i operacions diverses. Val la pena, doncs, de tenir en compte la possibilitat d’utilitzar Google com a calculadora, una fucnió que de bon principi no sembla relacionada amb la feina bàsica d’un motor de recerca.

Val la pena igualment de clicar a http://www.google.es/intl/ca/help/features.html  i llegir les diverses possibilitats d’ús de Google, que moltes vegades se’ns escapen per desconeixement del tema. Un altre exemple: per a alguns usuaris dels telecentres podria ser d’utilitat fer servir el Google per saber instantàniament el valor en euros d’altres monedes. Això també es pot fer aconseguir ràpidament des de la finestra de recerca, tal com s’explica a http://www.google.es/intl/ca/help/features.html#currency  . No cal dir que també es pot accedir directament a totes aquestes funcions des de les finestres de recerca adreçades a Google integrades en diferents programaris, com és el cas dels navegadors Mozilla Firefox.
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Jornada E-governança i Participació Ciutadana

El 14 de març del 2007 a l'Ajuntament de la Palma de Cervelló. [+ info]

 • VI Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

El 15 i 16 de març del 2007 al Palau de Congressos i Exposicions de Mèrida (Extremadura). [+ info]

 • Feria de tiendas virtuales 2007

El 28 de març del 2007 al Parc Tecnològic Walqa (Aragó) [ + info ]

 • 8ª Jornada de Desenvolupament Rural: la diversificació, una garantia de futur

El 30 de març del 2007 al la Fatarella. [ + info ]

 • Jornada Emprenedors i TIC

El 30 de març del 2007 a Sant Joan de les Abadeses i a Ribes de Freser tindràn lloc dues jornades simultànies i amb connexió per videoconferència entre elles. [ Sant Joan de les Abadeses - Ribes de Freser ]

 • OpenOffice.org Conference 2007

Al setembre del 2007 tindrà lloc a barcelona l'OpenOffice.org Conference 2007. [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::