La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI

* Documents

:: núm. 208_19-25_febrer_2007::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Connexió en directe amb els actes del 6è Congrés Nacional de Telecentres y Xarxes de Telecentres 

Amb motiu del “6º Congreso nacional de telecentros y redes de telecentros” que es celebra en Mérida els dies 15 i 16 de març de 2007, el Telecentre Baix Ebre Innova connectarà en directe via internet amb els actes que es celebrin en el Palau de Congressos i Exposicions de Mèrida per tal de seguir aquest important esdeveniment.

El programa detallat dels actes i horari es pot consultar a la web del congrés. L’assistència es gratuita però cal inscriurés a la web del telecentre

Programa del congrès
Telecentre Baix Ebre Innova
telecentre@baixebre.cat

 • Jornada de difusió de l'IDCAT al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà 

El dissabte 17 i el dijous 22 de febrer va tenir a lloc la jornada: “Assegura els teus tràmits amb la signatura electrònica” al telecentre de Montblanc i al telecentre de l’Espluga de Francolí, respectivament.

A la jornada s’hi van acollir un grapat de persones de diferents edats i sexes encuriosits per les noves tendències tecnològiques relacionades amb el tema de la signatura electrònica.


Se’ls va explicar:

• què és l’idCAT, ( un identificador digital que assegura la integritat i la confidencialitat de les transaccions electròniques i està emès per l'Agència Catalana de Certificació. )
• per a què serveix, (per operar amb diferents administracions i assegurar la integritat i la confidencialitat de les transaccions electròniques que envieu per Internet, Podeu signar correus i documents electrònics i fer operacions amb ells. I tots aquests tràmits amb validesa oficial)

• Quins usos, com obtenir-lo: (el Consell Comarcal el començarà a emetre a partir de 2 d’Abril) i les novetats en el tema (El clauer idCAT, que és una memòria USB amb una zona criptogràfica segura per emmagatzemar el certificat idCAT i el qual també disposa d’un espai de 128 MB per tal de transportar els fitxers que l'usuari vulgui.)

Centre Telemàtic de la Conca de Barberà
 
ctc@conca.altanet.org

 • Valoració del telecentre i de la Xarxa Pilot de Programari Lliure

Des deCom cada any, per aquestes dates, els tècnics del Telecentre fan una valoració anual de l’activitat del Telecentre. Val a dir que com ja es preveia ara fa un any, els números no fallen i es torna a registrar un augment en tots els aspectes.

El Telecentre continua sent un punt de referència en formació a la comarca. Més de 150 persones han pogut escollir entre l’extensa activitat formativa que s’ofereix.

A més, s’han ampliat les activitats lúdiques: s’ha realitzat un concurs de retoc digital, diversos tallers amb una bona acollida per part dels usuaris i, com ja és normal, cursos específics per a professionals o usuaris que volen ampliar els seus coneixements.

Els números no fallen; les variables analitzades per a determinar la utilització del Telecentre són clares: l’augment de les connexions s’enfila fins al 20%, l’augment també és considerable en els cursos, quasi d’un 45%. Tot això suposa un augment general en els usos de les instal·lacions d’un 17% i, a més, també s’ha aconseguit un nombre record d’usuaris inscrits per a utilitzar el servei; 673 nous usuaris, un 20% dels quals és fruit de la immigració.

Així doncs, el Telecentre es reafirma en un lloc preferent a la comarca, continuant així amb la bona trajectòria que el caracteritza


Xarxa Pilot de Programari Lliure

Ja fa sis mesos de la incorporació del Telecentre de la Ribera d’Ebre a la xarxa pilot de telecentres en programari lliure i les xifres no podien ser millors. Segons els tècnics, aquest canvi no ha suposat un retrocés en el servei ofert, sinó tot el contrari.

L’ús del maquinari de la xarxa pilot es reafirma cada dia més, encara que, algun dels usuaris veu algun petit inconvenient a l’utilitzar els nous terminals.

Aquests sis mesos les estadístiques no poden ser millors: de les connexions totals a les instal·lacions del Telecentre, un 26% son realitzades amb els terminals de la xarxa pilot. L’utilitzen per igual tant els usuaris del Telecentre con els usuaris professionals.

Ara, però, arriba el moment del canvi, s’incorporarà una nova “maqueta” de la instal·lació del programari al servidor que farà que els terminals tinguin encara una millor acollida per part dels usuaris i de manera que es podrà consolidar el seu ús fins a impulsar un Telecentre amb programari lliure.

Telecentre de la Ribera d'Ebre
telecentre@riberaebre.org

 • Formació en TIC per al març 2007

El Telecentre del Pallars ens informa  que el proper mes de març oferirà la següent oferta formativa:

- Iniciació al marquèting digital (Si teniu una pàgina web us serà molt útil)
- Processador de textos (Openoffice)
- Edició d'imatges (GIMP) (Si feu fotos amb la càmara digital, diria que és imprescindible)

Per més informació i inscripcions, podeu visitar la pàgina web del Telecentre.

Cartell
Telecentre del Pallars Sobirà
telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • Conveni per realitzar cursos de PowerPoint al Telecentre de Berga amb el Servei d'Atenció Primària del Bages-Berguedà-Solsonès

Mitjançant un conveni entre l'ajuntament de Bega i el Servei d'Atenció Primària del Bages-Berguedà-Solsonès (SAP) el Telecentre posarà a disposició dels metges, infermeres i personal administratiu de l'entitat l'aula d'informàtica i tots els requeriments tècnics i humans que necessitin.

Es faran 2 cursos de 20 hores de durarda que tindran per objectiu tenir un bon coneixement del programa ofimàtic de presentacions més popular, el Power Point, i així poder utilitzar-lo més eficientment en la seva feina diaria.

Els cursos es realitzaran els dimarts al matí i els dijous a la tarda dels mesos de febrer i març del 2007.

La participació serà molt alta i no es descarta realitzar una nova edició ja que el màxim de persones que poden fer cada curs és de 15 (30 entre els dos cursos) i actualment ja ho tenen complert.

Tcberga
tcberga@ajberga.org

 • Concurs de fotografia a l'e-centre Tremp 

El telecentre de Tremp "e-centre Tremp" i el Servei D'Informació i Atenció a la Dona (SIAD) de l'Ajuntament de Tremp organitzen el concurs de fotografia emmarcat dins de les activitats que es duran a terme de l'1 al 10 de març al municipi de Tremp. El tema que s'ha escollit per aquest premi ha estat "Les dones a Tremp" on es vol que es reflecteixi la realitat de la dona al nostre municipi des de diferents àmbits.

Tots els participants rebran un obsequi. El primer premi és de 200 €
Aquesta és una altra de les col·laboracions amb les diferents àrees de l'Ajuntament (benestar, promoció econòmica, joventut etc.) que des del telecentre de Tremp es vol dur a terme durant aquest 2007.

Tant les bases del concurs de fotografia com les activitats es poden consultar a la web www.ajuntamentdetremp.cat.

Bases concurs fotografia
Programa 3a setmana de la dona
e-centre Tremp
telecentre@ajuntamentdetremp.com

 • Concurs de fotografia a l'e-centre Tremp 

Al telecentre de Callús comencen 4 nous cursos:

1. Curs de vídeo digital amb Studio 8. Tots els dissabtes del 17 de febrer al 31 de març, de 10 a 13 hores, a la Fundació Aplicació.

2. Com fer un àlbum fotogràfic digital. Dies 6, 8, 13 i 15 de març de 16 a 17.30 hores, a la Fundació Aplicació.

3. Informàtica per consolidar coneixements bàsics. Del 20 de març al 3 de maig, tots els dimarts de 16 a 17.30 hores, a la Fundació Aplicació.

4. Informàtica per consolidar coneixements bàsics. Del 27 de febrer al 5 d'abril, tots els dimarts de 20.30 a 22 hores, a la Fundació Aplicació.

Telecentre de Callús
fundacio@callusdigital.org
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Visites a Gandesa, Camarles i Banyoles.

El proper dimarts 27 de febrer l'OTC visitarà els telecentres de la Terra Alta i de Camarles. El dijous 1 de març serà el Telestany de Banyoles qui rebà la visita de l'OTC.

 • Convocatòria reunions de treball

Properament rebreu una convocatòria per dues reunions a la STSI. La primera el dia 9 de març per als telecentres interessats en la proposta de formació de cara al teletreball plantejada pel Telecentre SBG i la segona el dia 22 de març sobre vivers d'empreses físics i virtuals. Ja podeu anotar-vos a l'agenda les dates de les reunions que us interessin.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Llibre de Jordi Mas sobre programari lliure i empresa

Jordi Mas, coordinador de Softcatalà, acaba de publicar un llibre titulat “Programari lliure i empresa a Catalunya. Experiències empresarials i casos d’èxit”. En el llibre es fa referència al programari lliure des del punt de vista de la seva aplicació a les empreses i conté també una sèrie d’entrevistes amb empreses catalanes de programari lliure amb empreses que el fan servir. El pròleg és d’Alfons Cornella.

L’acte de presentació va tenir lloc dijous dia 22 al Col.legi d’Economistes de Catalunya, a càrrec del Secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, que va anunciar també que l’OpenOffice.org Conference 2007 es celebrarà a Barcelona.

El llibre presentat també està disponible en versió digital a http://www.culturalliure.cat en català" [...]

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • El Google Earth 4

Voler veure el món a vol d’ocell i anar saltant d’un país a l’altre i d’un continent a l’altre hauria estat fa poc temps una utopia absoluta, pròpia només per a contes infantils meravellosos. Però si instal·leu Google Earth 4 i el feu funcionar mínimament, la utopia es comença a fer realitat. La nova versió de Google Earth deixa amb la boca oberta pensant en allò que pot ser aquesta aplicació en el moment que es disposi arreu de cartografia digital i de fotografia aèria de gran qualitat.

Igualment, la combinació instantània (vegeu els “Recursos” de finals de gener) que s’estableix entre Google Earth 4 i Panoramio, fa possible que es puguin contemplar des de la vista aèria els senyals concrets de les fotografies “georeferenciades” que existeixen a Panoramio. Clicant sobre aquests senyals “baixarem a terra” i podrem contemplar les imatges (o si és el cas, les panoràmiques circulars que puguin existir) que s’hagin pres precisament des del lloc on cliquem.

Les possibilitats que se’ns obren són immenses i pensant tan sols en les aplicacions turístiques més directes és evident que Google Earth influirà notablement en la manera de plantejar i de preparar els viatges. Per anar entrant en el tema val la pena d’explorar la pàgina http://www.google-earth.es/  Finalment, si hi ha algun dinamitzador que coneix bé Google Earth hauria de preparar algun comentari (o bé per publicar al setmanari XTC o bé per explicar l’aplicació en alguna reunió) Esperem comunicacions sobre la qüestió.

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • 12a Nit de les Telecomunicacions i Premi Enginyer Novell

El 8 de març del 2007 al Palau de Congressos de Barcelona. S'hi farà entrega dels XII Premis Salvà i Campillo, a més d’un Premi Especial a l’Enginyer Novell. [+ info]

 • VI Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

El 15 i 16 de març del 2007 al Palau de Congressos i Exposicions de Mèrida (Extremadura). [+ info]

 • 8ª Jornada de Desenvolupament Local: la diversificació, una garantia de futur

El 30 de març del 2007 al la Fatarella. [ properament es penjarà el programa ]

 • Jornada Televall

El 30 de març del 2007 a Sant Joan de les Abadeses i a Ribes de Freser tindràn lloc dues jornades simultànies i amb connexió per videoconferència entre elles. [ properament es penjarà el programa ]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • dones i noves tecnologies
  [ http://donestech.net ]
  Grup d'investigadores socials aficionades a les noves tecnologies que fa temps que ens preguntem sobre què passa amb les dones i les tecnologies de la informació i la comunicació.

 • Telecentre de Carreño  [ www.carrenodigital.net ] Telecentre de Carreño, ubicat a Candás, el més utilitzat del principat d'Astúries

 • Telework Arizona [ www.teleworkarizona.com ] Pàgina de promoció del teletreball entre els treballadors de l'administració de l'estat nord-americà d'Arizona

TELECENTRES

::::

::::