La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI

* Documents

:: núm. 207_12-18_febrer_2007::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • El programari lliure: una eina que cal conèixer

Fa pocs dies al Telecentre de les Preses va començar les noves activitats formatives amb la idea d’apropar les NTIC a la població per tal d’ajudar a combatre l’anomenada escletxa tecnològica. S’han iniciat 5 cursos diferents amb una gran acollida de públic, ja que el promig d’alumnes per curs és d’11 persones, amb la qual cosa s’emplena pràcticament el Telecentre, que disposa de 15 ordinadors.

Dels 5 cursos oferts, 4 són subvencionats i 1 és privat. Els subvencionats intenten alfabetitzar informàticament a la població que més allunyada està de les noves tecnologies i, com a novetat, un està dins el Programari Lliure. Tot i que en anys anteriors ja s’havien realitzat jornades i tallers sobre aquest sistema operatiu, aquest any el taller es converteix en curs i es dedica al processador de textos Writer, que pertany a la suite ofimàtica OpenOffice, que és el programari de codi obert per excel·lència.

El gran atractiu del Programari Lliure és que el seu codi resta obert a tothom, es poden adaptar les característiques d'aquest programa a les necessitats de cadascú, es pot fer servir lliurement, repartir-ne còpies i distribuir-lo als amics, familiars, etc., sense que això sigui delicte.

En tractar-se d'un programa lliure, tota una comunitat de voluntaris treballa contínuament per millorar-lo. I que estigui disponible el seu codi font, facilita que pugui ser traduït a qualsevol llengua.

Des de les Preses volen potenciar l’ús d’aquest nou sistema operatiu i, al llarg de l’any, faran nous cursos lligats a aquest programari; si hi esteu interessats els podeu consultar a la web www.centredempreses.cat

Web del Telecentre
telecentre@centredempreses.cat

 • Convocatòria Viver d'Empreses 

El Telecentre SBG obre la convocatòria per accedir al Viver d’Empreses amb l’objectiu de potenciar la creació de nous projectes empresarials al territori. El concurs és obert a tots aquells emprenedors i emprenedores que tinguin un projecte empresarial de nova o recent creació que compleixi els requisits de les Bases de Participació i que vulguin portar-lo a la pràctica.

Els projectes seleccionats tindran una opció preferent per accedir al Viver d’Empreses equipat amb mobiliari, equip informàtic, assessorament i gaudiran dels importants avantatges i serveis que s’ofereixen.

Els interessats han de lliurar la documentació sol·licitada a les Bases de Participació, abans del dia 28 de març del 2007 al Telecentre SBG o a l'Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau.


Per a més informació podeu adreçar-vos a l'adreça de correu electrònic aodl@sbg.cat  o bé accedir al web www.telecentre.sbg.cat

Bases
Sol·licitud
Telecentre SBG
laura@telecentresbg.net

 • Tallers d'inciació a la informàtica

Des de la seu i subseus del TeleColòni@ s'impartiran uns tallers de 20 hores d'iniciació a la informàtica per tal que esdevingui una eina per buscar feina. En els tallers es treballaran les eines informàtiques necessàries a l'hora de buscar feina, com el funcionament d'un programa tractament de textos, el correu electrònic i la navegació per internet en general. Els tallers estan totalment subvencionats per la Diputació de Barcelona i pel Servei d'Ocupació de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, per això no tenen cap cost pels alumnes que hi participin. En total es faran 4 tallers:

- Subseu de l'Ametlla de Merola.- del 7 a 28 de febrer de 4 a 6 de la tarda.
- Subseu de Viladomiu Nou.- del 27 al 29 de març de 4 a 6 de la tarda.
- Subseu de Cal Pons.- del 21 de febrer al 14 de març de 10 a 13 del matí.
- Subseu de l'Ametlla de Merola.- del 5 de març al 4 d'abril de 4 a 6 de la tarda.

Per a més informació i inscripcions us podeu dirigir al TeleColònia de Cal Pons en els horaris que està obert al públic, horari que també podeu fer ús dels seus serveis: Matis: dimarts, dijous i divendres de 10 a 2; Tardes: dimecres i divendres de 4 a 7

Cartell
telecolonia@parcfluvial.org

 • 8ª Jornada de Desenvolupament Local: la diversificació, una garantia de futur

El proper dia 30 de març tindrà lloc a la Fatarella la 8ª Jornada de Desenvolupament Local que enguany tractarà sobre "la diversificació, una garantia de futur". Volem destacar la intervenció de Josep Francesc Moragrega, gerent del Consorci per a l'Execució Turística de les Terres de l'Ebre, sobre els objectius i actuacions del Pla Estratègic de dinamització Turística de lesterres de l'Ebre. També la intervenció d'Enriqueta Muntané i Barceló, pagesa, sindicalista i ex-responsable nacional del secor d'Agroturisme de la UPC, que parlarà sobre "El paper de la dona dins la diversificació al món rural". Altres ponències aniran a càrrec de la Fundació el Solà (La promoció de la pedra en sec a la Fatarella: una experiència inèdita" o de Conrad Solé Altés, director de la Mancomunitat d'Iniciatives per al Desenvolupament Integral del Territori.

Encara queden algunes intervencions per confirmar que, de ben segur, contribuiran a completar el ja interessant contingut de la jornada.

Telecentre/Punt Òmnia de la Fatarella
telecentrelafatarella@terra-alta.altanet.org

 • Jornada a Televall

El proper dia 30 març tindrà lloc de forma simultània una jornada a Sant Joan de les Abadeses i a Ribes de Freser. A Sant Joan de les Abadeses es convocaran els emprenedors del CIEM de la Fundació Eduard Soler, els habitants de la població, la Xarxa de Teletreballadors de la Zona i la comunitat de teletreball de la Xarxa de Telecentres de Catalunya. A Ribes de Freses, a la mateixa hora, es reuniran tots els directors de Projectes de Ciutats Digitals i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació. Cada jornada tindrà el seu propi contingut i durant 45 minuts hi haurà connexió entre les dues jornades per videoconferència on tres teletreballadors i dos representants de la Xarxa de Telecentres faran una exposició.

A Sant Joan de les Abadeses es farà una exposició sobre la Vila Icària i també es visitarà, exposició de temes jurídics-fiscals...

A Ribes es presentarà el projecte de Teletreball a la Vall de Ribes, del Projecte Furur de Teletreball, de la nova política de Teletreball de la STSI, exposició sobre temes relacionats amb la radiofreqüència i aspectes de la salut ...

Tan aviat com tinguem el programa definitiu el publicarem.

Televall
vine@televall.com
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Visites a Telejet, Telecentre de les Preses i Telecalm

El passat dimecres 14 de febrer l'OTC va visitar el Telejet, el Telecentre de les Preses i Telecalm en les visites de seguiment i coordinació que habitualment es realitzen.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Els principals fabricants i operadors de telefonia mòbil es comprometen amb el català

El Departament de Governació i Administracions Públiques, els fabricants de telèfons mòbils Nokia, Motorola, Grundig i Alcatel i les operadores Movistar, Vodafone, Orange i Yoigo han signat aquest dimarts un conveni que té per objectiu assolir la plena presència del català en el sector de la telefonia mòbil.


L'acord, impulsat des de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació que col·labora amb la Secretaria de Política Lingüística en la normalització del català en el sector tecnològic, preveu que les operadores incloguin com a requisit d'homologació dels terminals en les seves comandes, que els fabricants incloguin el català en els menús i aplicacions. Els operadors, per la seva banda, es comprometen a realitzar campanyes específiques per als seus abonats per facilitar la substitució de mòbils que no estiguin en català per nous terminals que incloguin aquesta llengua. Així mateix els operadors indicaran amb claredat quins són els terminals en català en el marc de les seves promocions i campanyes, i garantiran que totes les comunicacions amb els abonats es puguin fer en català d'acord amb el que estableix la Llei de Política Lingüística i l'Estatut del Consumidor.

Per la seva part, la Generalitat de Catalunya donarà suport institucional a qualsevol iniciativa dels operadors o fabricants que tingui com a finalitat la promoció de la llengua catalana, i facilitarà l'assessorament lingüístic en la revisió terminològica de les traduccions a les empreses i operadores que ho sol·licitin. A més, el Govern promocionarà anualment les novetats que estiguin en llengua catalana dels fabricants i operadores signants, sota el concepte "Telefonia mòbil en català" [...]

Notícia [gencat.cat]

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • L'evolució dels mòbils

S’ha acabat ja el Congrés de telefonia mòbil 3GSM de Barcelona, amb prou èxit com per assegurar que l’any que bé també s’hi tornarà a convocar. Han estat uns dies de congrés molt intensos, només accessibles a assistents especialitzats, però que han posat de relleu diverses qüestions. Una d’elles és la gran importància econòmica que té el món de la telefonia mòbil, que no disminueix sinó que augmenta, encara que a molts països europeus s’arribi ja a cotes d’utilització de mòbil que representa percentatges altíssims de la població.

Dues conclusions més del Congrés. El món dels mòbils continua en plena evolució i se’n va molt més enllà d’un aparell que serveixi bàsicament per parlar. El mòbil tendeix cap a funcions que estaven reservades als ordinadors i cap a capacitats multimèdia, en les quals la música, el vídeo, les imatges i fins i tot la TV tindran un lloc destacat. Fins i tot la incorporació de les funcions de GPS seran habituals en els mòbils que aniran apareixent d’immediat, així com l’ampliació de tota mena de possibilitats relacionades amb internet (començant pel correu electrònic, evidentment) Tot això relacionat amb l’ampliació dels amples de banda que l’evolució previsible de les xarxes farà possible.

Una altra qüestió important que s’ha derivat d’aquest congrés és el compromís de diferents operadores i fabricants, pràcticament tots els més importants, d’introduir el català com a idioma de funcionament habitual dels mòbils, fins i tot en els manuals d’usuari “abans de finals del 2008”. És hora, doncs, que els usuaris facin la màxima pressió per assegurar que les promeses es compleixin i el català ocupi el lloc que li correspon també en la telefonia mòbil.
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • 3 GSM WORLD CONGRESS

Del  12 al 15 de febrer del 2007 al al Palau de Congressos Manuel Rojas de Badajoz. [+ info]

 • 12a Nit de les Telecomunicacions i Premi Enginyer Novell

El 8 de març del 2007 al Palau de Congressos de Barcelona. S'hi farà entrega dels XII Premis Salvà i Campillo, a més d’un Premi Especial a l’Enginyer Novell. [+ info]

 • VI Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

El 15 i 16 de març del 2007 al Palau de Congressos i Exposicions de Mèrida (Extremadura). [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Badopi: BArecelonins DOmadors de PIngüins
  [
  http://www.badopi.org/  ] Grup d'usuari de Programari Lliure de Barcelona. Aquesta comunitat és promotora del LinuxLab de Boca Nord

 • gclUB: Grup pel Coneixement Lliure a la UB
  [ http://gclub.ub.es ] gclUB és una associació sense finalitat de lucre, formada per membres de la comunitat universitària: PAS, professors i alumnes. Els fins de l’associació són donar a conèixer i promoure l'ús i el desenvolupament del Codi Lliure i les Llicències de Documentació Lliure dins la Universitat de Barcelona. Mirar els nostres estatuts per saber més coses dels nostres objectius, etc., que es materialitzen en una sèrie de projectes.

 • Vegga - eines de participació en xarxa
  [
  http://www.vegga.org/ ]  V Vegga és una associació sense ànim de lucre orientada al futur sostenible que té com a finalitat la investigació, el desenvolupament i la implantació de metodologies de participació per a processos de decisió i consens en organitzacions i col.lectius.

TELECENTRES

::::

::::