La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI

* Documents

:: núm. 201_1-7 gener_2007::

 
 

:::::::: SALUTACIÓ DEL SECRETARI DE
TELECOMUNICACIONS I SOCIETAT DE LA INFORMACIÓ
::::::::

Amb Des de la meva nova responsabilitat com a secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Govern de Catalunya em complau poder-me adreçar directament a tota la gent que esteu dia rere dia impulsant la Xarxa de Telecentres de Catalunya.

Ara que hem encetat el 2007 és un bon moment per constatar que el nostre país compta cada dia amb més usuaris d'Internet però que ens queda molta feina per fer. Una tasca potser fins i tot més complicada ja que els catalans que encara avui dia no han integrat l'ús d'Internet i de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en general no han identificat la utilitat que poden tenir en qualsevol esfera de la seva vida.

I en aquesta feinada vosaltres, que tracteu cara a cara als conciutadans, en sou una part essencial i per això reitero que comptem amb vosaltres, de la mateixa manera que renovo el compromís del Govern amb la XTC. Bon Any 2007.

Jordi Bosch Garcia, secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informaciómotiu
 

:::::::: LA XARXA ::::::::

  • Curs d'imatge digital d'alta qualitat

Des del Telecolòni@ ens informen que el Cquie (Centre de Quitxalla Excursionsta de Puig-reig) organitzarà un curs de fotografia sobre imatges digitals d'alta qualitat a càrrec d'Àngel Giralt.

Aquest curs es farà al TeleColòni@ de Cal Pons i les inscripcions es poden fer fins el dia 10 de gener al telèfon 93 838 05 35.


Cartell
telecolonia@parcfluvial.org

  • Formació online al Telecentre de Gandesa

El telecentre de Gandesa posa a disposició de tots els usuaris de la xarxa de telecentres de teletreball cursos d'ofimàtica oferint la possibilitat de poder realitzar-los des de qualsevol lloc que tingueu connexió a internet, i sent vosaltres els que us distribuireu els horaris com millor us vagin.

Entra al web: http://telecentre.joveterraalta.org/


Web del telecentre
telecentre@terra-alta.altanet.org

  • Telecentre i espai rural

Quan la principal activitat productiva d’un territori es veu seriosament amenaçada és lògic que tots els esforços convergeixin en intentar pal·liar els efectes d’aquesta amenaça. Així és com el telecentre de Lluçà s’ha especialitzat en punt de suport al sector agrari, no només del municipi, també a un nivell territorial més ampli. Tant és així que bona part de la formació impartida en aquest telecentre ha anat dirigida a aquest sector econòmic, sense oblidar però la resta del teixit social.

S’ha realitzat un seminari TIC i sector agrari, però no s’ha deixat de banda la mainada que ha tingut també les seves classes de mecanografia. S’ha realitzat un curs d’informàtica bàsica per al sector agrari, però també i en paral·lel s’ha efectuat el d’informàtica bàsica per a la gent gran, sense descuidar-nos dels joves que han pogut esplaiar-se amb l’edició de videos digitals.

I és que quan un territori viu sota la pressió d’una forta davallada demogràfica i els serveis més aviat esdevenen minsos, qualsevol servei veu potenciada la seva polivalència convertint-se en un servei, on allò que predomina és la transversalitat de les activitats programades. Això és en el que s’ha convertit el telecentre de Lluçà que comparteix espai i esforços dinamitzadors amb la biblioteca municipal.

El gran aliat del telecentre en un lloc on les comunicacions en general esdevenen precàries és també el teletreball i el telecentre actua així com a punt de suport de tot aquell que treballa fent ús de les TIC. És així com el telecentre pretén també de reforçar el sector agrari intentant d’aconseguir que aquest col·lectiu pugui realitzar bona part dels tràmits administratius vinculats a la seva feina a través d’internet, amb el telecentre com a nucli de formació i ajuda segons les necessitats.

Per tal de pal·liar els efectes de les males comunicacions aquest any s’ha procedit a una millora significativa de la connectivitat i el territori del Lluçanès comença a estendre amb força la xarxa guifi, només així els habitants d’aquesta àrea es troben en igualtat de condicions respecte als d’altres àrees millor comunicades. L’objectiu és ampliar al màxim l’ús de les TIC tenint el telecentre com a punt de referència.

En un món que avança cada dia més en l’àmbit de les noves tecnologies i un altre que no pot quedar-se enrera, el telecentre actua de mediador en fer una síntesi pràctica que reverteix en l’usuari, de tal mode i manera que el telecentre de Lluçà posa a l’abast del sector primari tota aquella informació que li pot ser d’utilitat a través del SMS o de xerrades. Només així és salvable l’obstacle tecnològic aparent i fer-ne un aliat.

Aquesta és la realitat que impera al telecentre de Lluçà, una realitat que converteix en necessitat el fet que el telecentre emprengui múltiples funcions, tantes com usuaris existeixen i esdevingui un servei on allò que predomina és l’element interdisciplinar i on el més constant és el canvi per adaptar-se a aquestes necessitats.


telecentre.llusa@diba.es
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

  • Recordatori: Justificació convenis 2006

Dimarts dia 09 de gener de 2007 finalitza el termini per a presentar al registre del Consell Comarcal del Bages (Muralla Sant Domènec, 24 de Manresa) tota la documentació justificativa del conveni que cadascuna de les vostres entitats va signar amb la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació. Recordeu que és important respectar els terminis i que l'OTC està a la vostra disposició per ajudar-vos en tot el que ens sigui possible.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

  • Un grup de programadors impulsen una nova llicència de Programari d'Ús Civil (SLUC)

La llicència SLUC (Software Libre para Usos Civiles) vol ser una alternativa a la llicència GPL. Els impulsors d'aquesta iniciativa asseguren que la Llicència Pública General (GPL) inclou una clàusula que garanteix que l'usuari final del programari el pugui utilitzar per a qualsevol finalitat, fins i tot, les militars.

Segons aquest grup de programadors creu que el fet de desenvolupar sota llicència GPL pot ser acceptar de forma implícita el seu ús militar i això pot anar en contra de l'ètica dels desenvolupadors. Per aquest motiu, volen impulsar aquesta nova llicència que han anomenat SLUC. Els impulsors asseguren haver tingut converses amb Richard Stallman de la FSF per tal que la llicència GPL pogués incloure aquest matís, però, no s'ha arribat a cap acord.

Podeu trobar més informació sobre aquesta iniciativa a la web: http://www.sluc.info/ .

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

  • Programes antivirus

En aquests moments en què gairebé tots els ordinadors estan connectats a la xarxa, els programes antivirus són pràcticament imprescindibles. Podem optar per instal·lar un antivirus gratuït i en trobarem, per exemple a Softonic  o a Mundoantivirus. Els antivirus gratuïts, però, tenen l'inconvenient que no s'actualitzen automàticament i que, per tant, que envelleixen molt de pressa. Els antivirus de pagament, almenys en teoria, ens haurien de proporcionar una protecció completa i actualitzada durant el seu període de vigència. I també haurien de fer funció de tallafocs, protegir contra els spyware, etc. Entre els diversos antivirus comercials prou coneguts, Panda  ha fet aquest any una proposta original: el preu de l'abonament anual comprèn tres llicències, cosa important en el cas de professionals i petits negocis, així com també en el cas cada cop més habitual de tenir a casa més d'un ordinador connectat que cal protegir.

 

:::::::: AGENDA ::::::::

  • Conferència Internacional de Programari Lliure 3.0

El 9 de febrer del 2007 al al Palau de Congressos Manuel Rojas de Badajoz. [+ info]

  • 12a Nit de les Telecomunicacions i Premi Enginyer Novell

El 8 de març del 2007 al Palau de Congressos de Barcelona. S'hi farà entrega dels XII Premis Salvà i Campillo, a més d’un Premi Especial a l’Enginyer Novell. [+ info]

  • VI Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

El 15 i 16 de març del 2007 al Palau de Congressos i Exposicions de Mèrida (Extremadura). [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::