La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 199_18-24 desembre_2006::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Taller de postals de Nadal i finalització de cursos al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà

Aquest mes de desembre el Centre Telemàtic de la Conca de Barberà ha organitzat un taller de "Disseny de postals de Nadal". Al telecentre de l’Espluga de Francolí es va fer el dijous 14 de desembre de les 12 h a les 14 h i al telecentre de Montblanc el dissabte 16 de desembre de les 11 hores fins les 14 h.

D'altra banda, tots els cursos d’aquest últim trimestre de l’any han finalitzat amb alt grau de participació i satisfacció per part de tots els alumnes que han passat pel Centre Telemàtic. A tots ells se’ls va lliurar un certificat d’assistència i/o aprofitament el dijous 21 de desembre.

L’aula mòbil es troba al municipi de Vimbodí, on s’estan portant a terme 3 cursos de formació: iniciació a la informàtica, ofimàtica i fotografia digital. Seguidament l’aula es deplaçarà al municipi de Pira, on es realitzaran els cursos d’iniciació a la informàtica i ofimàtica.

Centre Telemàtic de la Conca de Barberà
ctc@conca.altanet.org

 • TcBerga realitzarà activitats al Parc de Nadal

Cada any en aquestes dates l'ajuntament de Berga, conjuntament amb d'altres entitats de la ciutat i comarca, realitza un Parc de Nadal amb activitats per a nens de 6 a 14 anys. El Parc de Nadal, anomenat "Juguem Jugant", es durà a terme del 27 al 29 de desembre, de 5 a 8 de la tarda, al pavelló polisportiu de Berga. Amb motiu de la realització del Parc de Nadal el Telecentre oferirà una sèrie d'activitats dirigides a entretenir a la mainada utilitzant les noves tecnologies. Les activitats del telecentre seran:

Jocs interactius amb l'ordinador
   - Per a nens fins a 10 anys, jocs interactius de caràcter visual, adients a l'edat
   - Per a nens de 10 a 14 anys, jocs d'habilitat i control, per a competir i veure qui és el millor

Campionat Collin McRae entre 2 ordinadors
   - 2 ordinadors en línia amb volants i pedals
   - Hi haurà el joc Collin McRae instal·lat
   - Hi haurà un projector que permetrà veure les competicions des de tota la sala

Com cada any s'espera una gran afluència de nens que, juntament amb els seus pares, passaran unes tardes d'allò més entretingudes! I al finalitzar el Parc de Nadal, hi haurà una ESPECTACULAR exhibició de helicòpters de radiocontrol amb focs artificials!

Tcberga
tcberga@ajberga.org

 • Munta't la pel·lícula al Telecentre de les Preses

Internet, el mòbil, el reproductor MP3... són eines properes als joves d'avui. Per aquesta raó, al Telecentre de les Preses organitza una activitat lligada a les noves tecnologies. Durant la primera setmana del mes de gener el Telecentre ensenyarà a capturar, editar, muntar i fer el tractament de vídeos digitals a nois i noies que tinguin entre 12 i 16 anys. Què faran:

- conèixer els principals formats de vídeo i el programa d'edició
- afegir so, música i efectes a una pel·lícula
- posar-hi títols i crèdits
- penjar la pel·lícula resultant a internet

Qui hi vulgui assistir pot consultar la web www.centredempreses.cat. Les places són limitades.

Telecentre de les Preses
telecentre@centredempreses.cat

 • Un ordinador adaptat al Telecentre de Callús

A partir d'avui hi ha un ordinador adaptat a la Fundació Aplicació a disposició dels usuaris que ho necessitin. És un ordinador que permet, mitjançant diferents eines de software i de perifèrics, facilitar la utilització de l'ordinador a persones que tinguin mobilitat reduïda en diferents graus, i visió reduïda o persones sense visió.

És un pas més per convidar a totes les persones a familiaritzar-se en les TIC, i formar-les en unes eines que es fan imprescibles a hores d'ara en la nostra societat. La compra de l'ordinador i els programes d'accessibilitat ha estat possible gràcies a una subvenció del Departament de Benestar i Família.

L'ordinador ha esdevingut una eina imprescindible per a moltes activitats d'oci, laborals, lúdiques i també educatives. Però la configuració estàndard està pensada per a persones que no pateixen cap discapacitat auditiva, visual , motriu, cognitiva. Disposar de les adaptacions necessàries adaptades a l'usuari, és clau per poder treballar i sobretot per a començar a fer-ne ús.

El Telecentre pretén millorar l'accessibilitat a un perfil ampli d'usuaris i usuàries amb discapacitat amb un cost raonable. Per això ha rebut assessorament de diverses empreses i entitats que coneixen aquest terreny a fons: el CIDAT de l'ONCE, Crea Sistemes Informàtics, B&J Adaptaciones.

Es pensa molt especialment en el grup de gent gran de Callús, que ja porta treballant quasi bé dos anys amb el projecte 'Memòria Viva', amb tots els que en el termini d'un o dos anys viuran a la residència de Callús i al centre de dia, i també en qualsevol altre ciutadà que pugui requerir d'aquest punt adaptat.

fundacio@callusdigital.org
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Concurs de Nadal

El concurs de Nadal de la Xarxa de Telecentres s'ha endinsat aquest any en el món de la literatura. Dimecres dia 20, a les 13.49, l'OTC va enviar a tots els telecentres un missatge amb un fragment d'una novel·la que calia identificar. Es tractava de Camí de sirga de Jesús Moncada. Ho van endevinar els següents dinamitzadors:

- Albert Pujol (Ribera d’Ebre) 20 de desembre a les 13.55 (1r premi)
- Remei Flores (Ribera d’Ebre) 20 de desembre a les 14.04 (2n premi)
- Laura Megías (Sant Bartomeu) 20 de desembre a les 14.08 (3r premi)
- Mireia Canal (TeleColòni@) 20 de desembre a les 16.13
- Ivan Beà (Telejet) 21 de desembre a les 09.38
- Jordi Bassagañas (Les Preses) 21 de desembre a les 11.16

Camí de sirga, tal com ha dit algun dels participants al concurs és una gran novel·la. Explica l’evolució de la vila de Mequinensa, una població de catalanitat indiscutible situada a la comarca del Baix Cinca, a la Franja de Ponent. El gran esdeveniment de Mequinensa va ser el trasllat forçós del poble de la riba de l’Ebre a la del Segre, a causa de la construcció d’un embassament que va fer desaparèixer el poble antic. Camí de sirga és una magnífica descripció dels esdeveniments del poble i de la manera de ser de la seva gent. L’autor del llibre, Jesús Moncada, mort el juny de 2005, escriu amb un llenguatge d’una gran força expressiva. Es tracta, doncs, d’una novel·la absolutament recomanable que podria ser un bon regal –o un bon autoregal- per aquestes festes. Una edició de Camí de sirga molt a l’abast és la d’Edicions la Magrana, dins la col·lecció "Llibres de Butxaca", núm. 21.

Per cert, a la Ribera d'Ebre hi ha una ruta turística que rep el nom de Camí de sirga. Una proposta ben interessant, sens dubte.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • La Xarxa de Telecentres de les Pitiüses s'amplia amb cinc noves seus

El Consell Insular d'Eivissa i Formentera i el Govern Balear va subscriure el passat 14 de desembre un conveni de col·laboració, per un import de 50.000 euros, per ampliar la Xarxa de Telecentres a les Pitiüses amb noves instal·lacions, que s'ubicaran a Sant Miquel, Santa Agnès, Puig de'n Valls, Sant Ferran, a Formentera, i en els barris del Ponent i l'Eixample de Vila. Actualment aquesta xarxa és present a Sant Francesc de Formentera, Sant Joan, Sant Mateu, Santa Gertrudis i Sant Carles.

Nota de premsa [mp3]

 • La UOC presenta la seva oferta formativa al Telecentre d'Albelda (Llitera - Osca)

El passat 24 de novembre la UOC va oferir una sessió informativa per donar a conèixer el model pedagògic de la Universitat i les possibilitats de formació a distància que ofereixen les noves tecnologies, especialment per a les persones que viuen en entorns rurals o treballen.

Aquesta iniciativa s’emmarca en un acord entre la Universitat Oberta de Catalunya i Red.es, entitat pública depenent del Ministeri de Foment que gestiona uns 3.000 telecentres a tot Espanya, i serà la primera de les 25 sessions que la UOC farà destinades a usuaris d’un telecentre del programa Red.es a les comunitats autònomes d’Aragó, Galícia, Canàries, València, Andalusia i Madrid.

Nota de premsa [UOC]

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Noves possibilitats telefòniques

El món de la telefonia es va movent. Ja és prou conegut que a l’Estat Espanyol les tarifes telefòniques que suportem són molt altes i que la qualitat dels serveis és baixa. A veure si d’una vegada la situació canvia. D’una banda s’ha anunciat ja que les operadores hauran de facturar per la durada real de la comunicació i no per minuts sencers, tant en telefonia fixa com mòbil. Però d’altra banda apareixen noves ofertes i noves possibilitats, com les tarifes ADSL que inclouen ja el preu de totes les trucades a telèfons fixos (excepte a l’estranger) Ens anem acostant, doncs, al punt on s’ha d’acabar arribant: pagar per disposar d’un determinat ample de banda, independentment de si el destinem a navegar, a parlar o al que sigui.

Evidentment falta encara molt en l’àmbit dels preus i de la qualitat. Però val la pena de començar a considerar i comparar les noves ofertes que hi ha al mercat, especialment els de noves operadores que estan intentant de situar-s’hi. Com per exemple –i entre d’altres- Tele2 en telefonia fixa o Yoigo en telefonia mòbil.
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Jornada sobre xarxes wifi

El 16 de desembre de 2006 a Sant Bartomeu del Grau. Organitzat pel Consorci del Lluçanès i el Telecentre SBG - Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau  [+ info]

 • Conferència Internacional de Programari Lliure 3.0

El 9 de febrer del 2007 al al Palau de Congressos Manuel Rojas de Badajoz. [+ info]

 • 12a Nit de les Telecomunicacions i Premi Enginyer Novell

El 8 de març del 2007 al Palau de Congressos de Barcelona. S'hi farà entrega dels XII Premis Salvà i Campillo, a més d’un Premi Especial a l’Enginyer Novell. [+ info]

 • VI Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

El 15 i 16 de març del 2007 al Palau de Congressos i Exposicions de Mèrida (Extremadura). [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::