La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 198_4-17 desembre_2006::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • II Jornada de xarxes wifi a SBG

Demà dissabte dia 16 de desembre se celebrarà al Telecentre de Sant Bartomeu del Grau la segon jornada de xarxes wifi a SBG que enguany porta el títol "Programari lliure en xarxes wifi".

Aquesta jornada-taller va dirigida a totes les persones, entitats, administracions o empreses que utilitzen o volen utilitzar les xarxes sense fils com a eina per a fer arribar les TIC a tots els punts del territori. També va dirigida a tots els usuaris d'una xarxa sense fils que volen aprendre el funcionament i els principals secrets de les xarxes.

La inscripció a la jornada és gratuïta i podeu fer la reserva pel dinar.
Adjunt us fem arribar el programa de la jornada. També trobareu informació actualitzada al web del telecentre. Podeu fer la inscripció de la jornada contestant per correu electrònic amb les vostres dades, o bé trucant al telèfon 93 888 97 00 (Laura) o bé 93 888 97 00 (Àngels).

Per arribar a Sant Bartomeu del Grau heu de venir per la C17 (antiga nacional 152) i passat Vic, si veniu del Sud, o abans; si veniu del nord, trobareu la indicació de Sant Bartomeu del Grau. Uns 11 Km després arribareu al poble. El telecentre SBG es troba a la segona planta de l'edifici El Casal. Entrant a Sant Bartomeu trobareu una placeta a mà esquerra i us trobareu de cara amb l'edifici.

Organitza: Telecentre SBG - Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau
Amb el suport de: Diputació de Bacelona i de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació

Programa:

9'30-10'00 Acreditació i recollida de documentació

10'00-10'15 Acte d'obertura - Sr. Miquel Colomer - Alcalde de Sant Bartomeu del Grau
10'15-10'45 Xarxes wifi: regulació de l'espectre, freqüències, protocols i estàndards Sr. Roc Meseguer
10'45-11'00 Pausa-cafès
11'00-11'30 Firmwares: lliures vs privatius - Sr. Miquel Martos
11'30-12'00 Gestió de nodes d'una xarxa amb programari lliure. Configuració d'un router wifi - Sr. Lluís Dalmau
12'00-12'30 Mapes de localització de nodes
12'30-13'00 Configuració d'un router amb el programari DD-Guifi Sr. Gil

Telecentre SBG
aodl@sbg.cat

 • Activitats de l'Infocentre durant el mes de desembre

L'Infocentre organitza aquest mes de desembre una bateria d'activitats adreçades tant a públic general, com a empresaris del territori.

Primerament durant aquesta setmana s'ha realitzat un taller de correu electrònic adreçat a empresaris i comerciants; l'objectiu del taller és donar a conèixer les possibilitats que pot oferir el correu electrònic de cara a les petites i microempreses que encara no l'utilitzin; el taller s'ha tancat amb una assistència de 10 persones i s'ha realitzat durant les nits de 9 a 11 per adaptar-se als horaris dels empresaris.

La següent activitat són les V Jornades de Desenvolupament Econòmic i empresarial a les Terres de l'Ebre, que s'organitza conjuntament l'Infocentre i diversos ajuntaments de les Terres de l'Ebre, l'acte de Santa Bàrbara versarà sobre “la importància de la gestió empresarial de cara a un bon funcionament de les microempreses” a càrrec de Roger Fosch, especialista en gestió d'empreses; l'acte tindrà lloc a l'Infocentre el proper dia 21 de desembre , la jornada va adreçada especialment a les miroempreses ja que, molt sovint, les empresaris descuidem “massa” la gestió empresarial i es preocupen de l'activitat específica, podent arribar a ten ir, a vegades, problemes empresarials per una deficient gestió.

Per altra banda s'ha ajornat fins al gener les IV Jornades de Programari Lliure i Empresa a les TTEE per manca de dates adequades.

Infocentre
infocentre@sta-barbara.org

 • Taller de virtualització d'ordinadors i curs de disseny de pàgines web

Els dies 18 i 20 de desembre de 2006 de les 9 a les 13 hores al Telecentre Baix Ebre Innova (Camarles) tindrà lloc un taller gratuït de nivell bàsic sobre virtualització d'ordinadors. El curs s'impartirà en català i el professor serà Carlos Garcia Bueno. Les inscripcions es poden fer fins el dia 17 de desembre a la web del telecentre (15 places).

Descripció del Taller:

En un món on tot es artificial, tothom viu d'aparences, res és el que sembla..., els ordinadors tampoc podien escapar d'aquest teatre i ara resulta (de fet ja fa temps) que una màquina no es un servidor o un pc, sino molts!, encara que per fora (físicament) només en veguem 1, dins en corren més d'un. És la grandesa de la virtualització, que ens permet que utilitzant un únic hardware, fer-hi córrer al damunt diversos sistemes operatius.

Les possibilitats que això ofereix son moltes, pero la més evident es la possibilitat d'aprofitar, centralitzar i simplificar la gestió i administració de diversos equips en un de sol. Això permet que la maquina que s'usi no s'estigui rascant la panxa la major part del temps, sino que li fem correr 2 o 3 ordinadors virtuals a dins a la vegada i així aconseguim que l'ordinador sempre estigui treballant. A part, es pot agafar i traspassar un ordinador d'un lloc a un altre (només son una colla de fitxers), fer backups d'ordinadors sencers (copiants els fitxers), també s'estalvia espai i manteniment d'equips.

En aquest taller totalment pràctic configurarem diverses màquines virtuals amb VMWARE i pràcticarem les seves possibilitats i utilitats.

D'altra banda, el telecentre està realitzant un curs de disseny de pàgines web amb dreamweaver amb una durada total de 50 hores. El curs, que va començar el dia 11 de desembre i que finalitzarà el 7 de febrer de 2007, és una acció formativa que pertany al Contracte Programa Intersectorial de la UGT de Catalunya i gestionat per IDFO. Hi col·labora el Telecentre Baix Ebre Innova.

Telecentre Baix Ebre Innova
telecentre@baixebre.cat

 • Lliurament de certificats als alumnes de l'e-centre telecentre Tremp

Ahir 14 de desembre a les 20h el telecentre de Tremp va lliurar els certificats dels cursos realitzats.

Els cursos més participatius i amb més demanda han estat els d'iniciació a la informàtica i Internet, tot i això, el telecentre ha impartit cursos més especialitzats com retoc fotogràfic, tractament de textos avançat, bases de dades, GIS i Miramon.

Les dones i joves han estat especialment interessats en aquests cursos i alhora han rebut una atenció especial, ja que en alguns casos s'han fet cursos única i exclusivament per aquests sectors.

El curs d'informàtica i català dirigit a immigrants també fou un èxit que el telecentre vol repetir en el proper any.

Per al nou curs 2007 es preveu que aquesta oferta s'incrementi i es diversifiqui de forma que es pugui arribar a tots els públics. Per a conèixer la opinió dels cursos impartits i les necessitats es lliurarà una enquesta.


e-centre Tremp
telecentre@ajuntamentdetremp.com

 • Webs dels alumnes del Pallars Sobirà

El Centel passat mes de novembre es va fer al Telecentre el tercer curs de pàgines web. La mostra de webs que els alumnes han fet la podeu trobar a la pàgina web del Telecentre.

El curs era molt curt, tot i això els alumnes han pogut iniciar-se en aquest món apassionant. Tot el programari que s'ha utilitzat ha estat programari lliure (nvu, firefox, gimp) el que permet que aquells que vulguin seguir en aquest món ho puguin fer sense masses dificultats.

Telecentre del Pallars Sobirà
telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • Fotografies guanyadores del segon Concurs de Fotografia de la Fatarella

El Telecentre / Punt Òmnia de la Fatarella ha organitzat la segona edició del concurs fotogràfic de la Fatarella. La finalitat del concurs és revaloritzar i donar a conèixer el patrimoni cultural, paisatgístic, natural i tradicional de la Fatarella. Les fotografies guanyadores del concurs s’empraran per a la difusió turística del municipi. Les fotografies han de representar el poble i/o el terme de la Fatarella ja siguin imatges d’esdeveniments (Festes Majors, Festa de l’Oli, Carnestoltes, Romeria de Sant Francisco, ...), imatges paisatgístiques, arquitectòniques, o altres elements significatius. Una novetat important d’aquesta edició és l’ampliació dels premis, aquest any dotats d’un primer premi de 100 € i dos segons de 70 € cadascun.

Un total de 21 obres han estat presentades al concurs, entre les quals, el jurat va escollir les tres les fotografies guanyadores que es poden veure a la web del Telecentre / Punt Òmnia. El dia de la Festa de l'Oli (8 de desembre) va ser el dia en que es van exposar les obres presentades al concurs. D'aquesta manera totes les persones que passaven per la Fira van poder conèixer i gaudir de les obres. També aquest mateix dia es va fer l’entrega dels premis a les persones guanyadores.

Telecentre de la Fatarella
telecentrelafatarella@terra-alta.altanet.org

 • Finalitza el Taller Ocupacional de Jardineria 2006 al TcBerga

Durant l'any 2006 s'ha realitzat un taller ocupacional organitzat per l'ajuntament de Berga, a través del servei de promoció econòmica, dedicat a la formació i ocupació de jardiners, donant feina a 15 persones.

A través d'una col·laboració entre la regidoría de promoció econòmica i de la regidoría de noves tecnologíes el grup ha utilitzat assiduament les instal·lacions del Telecentre per a realitzar la seva feina i també millorar la seva formació.

Entre les nombroses activitats que han realitzat al Telecentre, cal destacar les següents: organització i realització d'un curs d'informàtica especial per a les seves necessitats; utilització bàsica del sistema operatiu i ús dels arxius
Processador de textos; Internet, cercar informació; Correu electrònic; accés WiFi a la xarxa del Telecentre des de les aules externes on el grup treballava; recursos especials per a desenvolupar la seva feina i guardar/compartir informació i servei d'impressió fotogràfic i ploter per a elaboració de cartells, tríptics i documents necessaris per a la seva feina

Així doncs, aquest grup de 15 persones que integrava el taller ocupacional utilitzava assíduament el Telecentre com a eina indispensable per a la seva feina, convertint-se també en usuaris del teletreball.

Tcberga
tcberga@ajberga.org
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Assistència a jornades organitzades per telecentres

Aquest vespre a les 20 h a la biblioteca de Puig-Reig tindrà lloc una xerrada sobre què es pot fer en un telecentre. La xerrada ha estat organitzada pel Telecolòni@ i anirà a càrrec de Mireia Canal i de Josep Camprubí de l'OTC.

Demà dissabte l'OTC vol donar suport al Telecentre SBG i assistirà a la jornada sobre xarxes wifi i PL "Programari lliure en xarxes wifi".

 • Justificacions 2006

Aquests dies des de l'OTC em enviat un correu electrònic a tots els dinamitzadors i responsables dels telecentres de recordatori de la justificació 2006 del conveni de cadascun dels telecentres amb la Generalitat de Catalunya. En aquests moments podem assegurar que tots vosaltres teniu a la vostre disposició instruccions molt detallades sobre com s'ha de desenvolupar la justificació d'enguany.

Voldríem recordar-vos que, a banda d'anar tancant la memòria de les actuacions incloses en el Pla de Treball 2006 del vostre telecentre, és important que feu el nomenament dels vostres representants a la Comissió de Seguiment del Conveni així com que us n'assegureu que, des de l'òrgan que pertoqui en cada cas, es facin el certificat i la relació de despeses 2006.

Per a qualsevol aclariment, ja sabeu on ens podeu trobar!

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Espanya, a la cua en l'ús del Firefox

El 23% dels internautes europeus utilitza el navegador Firefox. Almenys això és el que diu un estudi de XiTi Monitor realitzat entre el 20 i el 26 de novembre sobre una mostra de 86.402 webs. Segons les dades recollides, el Firefox no para de guanyar adeptes, tot i que les dades individualitzades per països mostren que hi ha grans diferències entre uns i altres.

Encapçala el rànquing europeu Eslovènia, amb una taxa d’utilització del Firefox que s’enfila fins al 40,5%. Els usuaris finlandesos que prefereixen Firefox representen el 39,3%, seguits dels polonesos (33,6%) i dels alemanys (33%). El país que ha experimentat el creixement més important en els darrers mesos és Estònia i només dos països han experimentat un descens en l’ús del navegador lliure: Eslovàquia i Txèquia.

Pel que fa a Espanya, el percentatge d’usuaris de Firefox se situa en un més que modest 13,7% i ocupa el 29è lloc d’una llista de 30 països. Només Andorra queda per sota, amb un 12,3%. Queda clar, per tant, que encara queda molta feina a fer.

Informe de l’estudi realitzat per XiTi Monitor

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Un servei en línia de conversió d'arxius

Zamzar una aplicació internet que traspassa un fitxer cap a un nombre impressionant de formats, ha estat tot un descobriment. Tothom s’ha trobat més d’una vegada en la necessitat de passar d’un fitxer .pdf a .doc, o a convertir una imatge .tiff a .jpg. O més difícil encara, segurament algun cop haurem tingut dificultats per convertir un format de vídeo poc habitual a.mpg. Zamzar pot fer tot això perquè no treballa només amb arxius de text, sinó també d’imatge, de música i de vídeo.

El procediment és simple: només s’ha de seleccionar l’arxiu que s’ha de convertir, triar el format desitjat, anotar una adreça de correu electrònic i esperar a rebre-hi el fitxer un cop convertit.
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Jornada sobre xarxes wifi

El 16 de desembre de 2006 a Sant Bartomeu del Grau. Organitzat pel Consorci del Lluçanès i el Telecentre SBG - Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau  [+ info]

 • Conferència Internacional de Programari Lliure 3.0

El 9 de febrer del 2007 al al Palau de Congressos Manuel Rojas de Badajoz. [+ info]

 • VI Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

El 15 i 16 de març del 2007 al Palau de Congressos i Exposicions de Mèrida (Extremadura). [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::