La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 196_20 - 26_de novembre_2006::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Formació en informàtica a la Torre de l'Espanyol

La seu municipal de la Torre de l’Espanyol ha obtingut l’ajut de la FTIC 2006. Des d’aquest mes de novembre fins al 14 de desembre, d’aquest any, realitzaran cursos a la gent de la seva població amb el suport de la seu comarcal de la Ribera d’Ebre.

Aquests cursos estan adreçats a tot tipus de gent i d’edats i els realitzen 78 alumnes:

Començar amb l'ordinador
Infantils
Diversos col·lectius (immigrants, dones, ...)
Els horaris són: Dimarts i dijous: de 19.00 a 21.00 i de 21.00 a 23.00 hores.
Dimecres i divendres: de 20.00 a 22.00. Per infants: de 17.30 a 19.30 hores.
Els dies que van començar han sigut el 8, 9 i 14 de novembre respectivament.

Notícia
Telecentre de la Ribera d'Ebre
telecentre@riberaebre.org

 • Calendari del Telecentre de la Ribera d'Ebre

Aquest any el Telecentre de la Ribera d'Ebre ha posat en funcionament la nova web del telecentre, i a petició dels seus usuaris han realitzat un calendari que està situat a la part dreta de la web.
Amb aquest calendari, l’usuari o professional del telecentre, pot trobar assenyalats el dies que el telecentre fa una activitat o està tancat (inici i finalització dels cursos autoformatius, formació presencial, tancat per alguna reunió o jornada...) i d’aquesta manera no li cal desplaçar-se de la seva població.


Telecentre de la Ribera d'Ebre
telecentre@riberaebre.org

 • Nous horaris del Telecentre de Lluçà i de la biblioteca

El Telecentre de Lluçà ens ha fet arribar els nous horaris:

Dilluns de 9 a 12:30 hores. Dimarts de 9 a 12:30 i de 17 a 19 hores. Dimecres de 9 a 13 hores.
Dijous: 9 a 12:30 i de 17 a 21 hores.
 Telecentre de Lluçà
telecentre.llusa@diba.es

 • El Centre Telemàtic va organitzar una jornada de teletreball pel Taller d'Ocupació "Alzina".

Dins del programa d’activitats que organitza el Centre Telemàtic es va dedicar una Jornada informativa, per a les 8 dones del taller d’ocupació, on se’ls explicava una nova possibilitat laboral:

 Què és el teletreball
 El Servei de teletreball impulsat pel Centre Telemàtic
 Qui pot accedir en aquest servei
 Eines i serveis que es faciliten als teletreballadors

I també se’ls va informar del Servei de suport a l’ocupació:

Per a la creació d’empreses:
 La finalitat del servei
 Les eines del servei: informació, assessorament i ajuda

I per la orientació i recerca de feina:
 Ajuda, acompanyament, assessorament, informació
 Eines per la creació del curriculum viate, la carta de presentació,
 entrevista de feina, proves de selecció, fonts d’informació laboral
 I presentació de la nova borsa de treball del Consell Comarcal:
http://treball.serviconca.org

Centre Telemàtic de la Conca de Barberà
cccb@conca.altanet.org
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • XXa Reunió General de Centres de Teletreball i I Jornada de la Internet Social a Catalunya 

Dijous 23 de novembre va tenir lloc la XX Reunió General de Centres de Teletreball en el marc de la I Jornada de la Internet Social a Catalunya. La reunió havia de realitzar-se a Can Suris, un centre de difusió i formació relacionat amb les noves tecnologies que té com a objectiu fer confluir en un únic espai societat i administració pública, universitat i empresa. Malauradament, el retard en la finalització de les obres de Can Suris va impossibilitar que la reunió i jornada es fes allà i va tenir lloc al Centre Cultural Joan N. García Nieto, també de Cornellà de Llobregat. La jornada del dia 24 es va dedicar als dinamitzadors de la Xarxa Òmnia.

Pel que fa a la reunió dels centres de teletreball, va començar amb la intervenció de Sr. Jordi Vilaseca, vicerector de la UOC, que va fer una ponència sobre la situació del teletreball a Catalunya basada en el llibre "El Teletreball a Catalunya" publicat pel CTESC al desembre del 2004 i del qual ell en va coordinar l'estudi previ a banda de ser-ne coautor. Seguidament David Sanz de l'OTC va fer una presentació de les conclusions dels debats que s'han desenvolupat a l'e-Catalunya des de finals de setembre i fins al 22 de novembre. Ricard Faura, cap del Servei Societat del Coneixement de la STSI, respecte del debat que s'està desenvolupant a l'e-Catalunya, va comentar que s'havien de concentrar les principals idees i conclusions en un document final i avançar en el debat aconseguint la implicació d'agents externs a la Xarxa de Telecentres de Catalunya. Va aprofitar també per a informar que ja estava disponible en fase beta la nova web de xarxa365.net.

Tot seguit, Carlos García, dinamitzador del Baix Ebre Innova, va fer una presentació del seu telecentre, de recent incorporació a la XTC com a centre de teletreball.

La jornada del matí va finalitzar amb les intervencions dels coordinadors de les reunions territorials que van realitzar-se la setmana anterior a la jornada on es van debatre diferents temes. Les comarques gironines, representades per Ivan Beà del Telejet, van tractar sobre els serveis que els telecentres haurien d'oferir als teletreballadors. En el seu cas, la trobada va ser virtual mitjançant Skype i van redactar conjuntament un document amb el writely de Google. Les comarques del Pirineu, representades per Carles Roca del Telecentre de l'Alta Ribagorça, van tractar el tema de la formació als dinamitzadors. Podeu consultar la presentació. Les Terres de l'Ebre, representades per Albert Pujol del Telecentre de la Ribera d'Ebre, que van tractar el tema com captar teletreballadors als telecentres. Aquesta intervenció no va poder acabar donat que vam haver de donar per finalitzada la sessió del matí sobtadament. Per aquest mateix motiu el grup de la Catalunya Central, representat per Albert Molina del TcBerga, no va poder ni tan sols fer la seva aportació, que tractava sobre les jornades de teletreball. Us adjuntem un document amb les conclusions d'aquest darrer grup de treball.

Abans de dinar vam visitar Can Suris i a la tarda es va inaugurar el Telecentre de PL que hi ha al Centre Cultural Joan N. García Nieto de Cornellà de Llobregat.

 • El III Congrés Online de l'Observatori de la Cibersocietat

Fent una recerca de la intervenció en el Congrés per part de persones relacionades directament amb els nostres centres de teletreball hem trobat el següent: (demanem perdó si ens ha passat per alt alguna intervenció).

Responsables de l'Eix Temàtic:

"El Teletreball: realitat empírica" (Albert Pujol Gurguí i Gaspar Terrida, de Televall)

- Comunicacions adreçades a aquest Eix:

Albert Pujol Gurguí: "El teletreball i els telecentres de Catalunya: el Televall de Ribes de Freser. Un estudi de cas".
Gaspar Terrida: "Nuevos conceptos y estrategias de apoyo al teletrabajo".
Carlos Garcia "TICSs per al teletreball: cas pràctic de disseny de l'estructura informàtica d'un telecentre multifuncional".


Responsable de l'Eix Temàtic:

"Els telecentres, un recurs necessari per aconseguir una societat més lliure?" (Ricard Faura)

- Comunicacions adreçades a aquest Eix:

Ricard Faura: "La importància del factor humà en el desenvolupament de la societat del coneixement. Els telecentres i la figura del connector".
OTC dels centres de teletreball: "Bases per a un debat sobre el futur dels telecentres i del teletreball".
Paloma Hernández: "Repercussions del telecentre del Solsonès a la seva comarca".

Hi ha hagut d'altres membres de la xarxa de centres de teletreball que hagin presentat comunicacions a qualsevol dels eixos temàtics del Congrés ? Demanem que ens ho comuniquin per tenir-ne constància i comentar-les.

OTC

 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Des de casa es treballa més i millor

Un estudi de Lexmark posa de relleu que les distraccions a l’oficina suposen el 13% de la jornada laboral a Espanya.

El 28% dels treballadors espanyols reconeix que són molt més productius treballant des de casa seva. A l’oficina, qui més qui menys fa una aturadeta per comentar amb els companys la pel·lícula del vespre o el partit del cap de setmana. La meitat dels empleats que van contestar un sondeig realitzat per Lexmark (sobre una mostra de 517 empleats) reconeix perdre temps petant la xerrada. Però aquesta no és l’única distracció, hi ha altres situacions que tempten el treballador a l’oficina com navegar per Internet, fer descansos, enviar correus als amics o sortir a fumar.

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Congressos online

Assistir físicament a un Congrés sol representar un problema perquè sempre s'han de fer desplaçaments, s'hi han de dedicar dies habituals de treball, etc. Com a contrapartida, però, la dedicació de temps i esforços al Congrés pot ser molt intensa. Assistir a un Congrés online no requereix desplaçaments però també té els seus inconvenients: un dels quals és que, com que es continuen executant les tasques diàries, la dedicació al Congrés s'ha de fer compaginar amb aquestes tasques. Cosa que no és fàcil.

Tot i això, un Congrés online ofereix moltes possibilitats. Un cas concret és el del III Congrés Oline de l'Observatori de la Cibersocietat. És molt recomanable que tots els dinamitzadors entrin a les pàgines d'aquest Congrés i comprovin que la temàtica general, les comunicacions que s'hi han fet i els fòrums de discussió són molt interessants i que estan centrats en bona part en els temes de debat que en aquests moments tenen lloc a la nostra xarxa.

El III Congrés Online de l'Observatori de la Cibersocietat, per tant, és un bon recurs per augmentar els nostres coneixements sobre els telecentres i el teletreball i per fer-hi sentir la nostra veu.
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • III Congrés Online de l'Observatori per a la Cibersocietat

Del 20 de novembre al 5 de desembre online enguany "Conocimiento Abierto. Sociedad Libre". [+ info]

 • III Encuentro e-Inclusión

Els dies 21, 22 i 23 de novembre a la seu de la UNED de Madrid. Organitzat per la Fundació Esplai amb el suport del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, Microsoft, i IDRC-CRDI de Canadá [+ info]

 • Jornades "Univers Lliure"

El  29 i el 30 de novembre al Consorci "El Far" de Barcelona organitzades per la STSI i el FOBSIC. [+ info]

 • II Congreso Internacional de la Alfabetización Tecnológica

Del 29 de novembre a l'1 de desembre al Palau de Congressos Manuel Rojas de Badajoz. Amb l'objectiu d'avaluar els avenços produïts en matèria d'alfabetització tecnològica i de proposar noves estratègies que permetin fer el salt definitiu cap a la superació de la fractura digital. [+ info]

 • VI Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

El 15 i 16 de març del 2007 al Palau de Congressos i Exposicions de Mèrida (Extremadura). [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::