La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 194_6 - 12_de novembre_2006::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • III concurs per al Viver d'Empreses al Telecentre del Solsonès

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, on s’ubica el Telecentre del Solsonès, convoca el tercer concurs per accedir al VIVER D’EMPRESES amb l’objectiu de potenciar la creació de nous projectes empresarials a la comarca.

El Viver d’empreses del CTFC és un dels mitjans que utilitza el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya per a la promoció de noves iniciatives empresarials recoltzant-les en les primeres fases de la seva constitució, donant-les fermesa i seguretat en el seu procés de consolidació fins que es considera que l’empresa està en condicions suficients d’autonomia per a valer-se en el mercat.
Els projectes seleccionats gaudiran, durant divuit mesos, de la cessió d’un despatx en exclusivitat o a temps parcial amb mobiliari i l’equipament informàtic necessari per al seu desenvolupament.

El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 16 de novembre de
2006 a les 21 hores, al mateix Centre Tecnològic.

Les persones interessades hauran de presentar al CTFC el model de sol·licitud, al qual s’haurà d’adjuntar el pla d’empresa del projecte.
Els models de sol·licitud i el guió del pla d’empresa es podrà demanar al telecentre del Solsonès o consultant l’apartat de novetats de la pàgina.

Telecentre del Solsonès
telecentre@ctfc.es 

 • El Telecentre de Callús s'afegeix al Festival de Cinema Negre de Manresa

La setmana del 15 al 19 de novembre Manresa cel·lebra el VIII Festival Internacional de Cinema Negre. Moltes de les poblacions de la vora hi participen projectant pel·lícules. El Telecentre de Callús ha proposat tres títols: 'La escalera de caracol' de Robert Siodmak, 'Crash' de Paul Haggis i 'El codi Da Vinci' de Ron Howard.

Hi esteu convidats. Podeu consultar els dies i l'horari a l'agenda del web de callus.

Telecentre de Callus
fundacio@callusdigital.org 

 • Activitats del Centre Telemàtic i Cursos de formació als municipis de la comarca

Dins del planning d’activitats del Centre Telemàtic que es desenvolupa al llarg de l’any, el passat mes d’octubre es va realitzar un taller de disseny de pàgines web utilitzant l’eina de Webfàcil d’OASI. Aquest taller gratuït va tenir una bona acollida pels usuaris del telecentre i van omplir-se les dotze places disponibles.

L’activitat que s’organitza al Telecentre de Montblanc el dissabte 18 de novembre (11 hrs) i al telecentre de l'Espluga el dijous 23 de novembre (12 hrs), degut a les peticions per part dels usuaris tant de formació com d’accés lliure, és un taller per tal de conèixer l’ordinador peça a peça:

• Característiques dels ordinadors.
• Components electrònics que hi ha dins d’un ordinador.
• Com fer un manteniments i actualitzacions.
• Aprendre quins perifèrics hi ha al mercat actual, per a què serveixen i com treballar-hi.
• I moltes altres conceptes i dubtes que sorgeixin, relacionats amb els ordinadors.

Al telecentre de Montblanc a partir del dimarts 7 de novembre s’exposaran les fotografies dels participants del II Concurs de Fotografia Digital, el tema del qual era l’Agricultura a la comarca.

El 14 de novembre s’iniciarà un curs d’introducció al programari lliure per tal de promoure la utilització d’estàndards oberts que garanteixin el dret d’escollir programari als usuaris. S’utilitzaran els ordinadors de la Xarxa Pilot de Telecentre de Programari Lliure.

L’aula mòbil del Consell ja s’està desplaçant per diferents municipis de la comarca per tal d’efectuar els cursos de formació, per tal d'impulsar l’ús de les TIC, amb l’objectiu de fomentar el creixement i la creació de més llocs de treball i més qualitat. En aquest últim trimestre de l’any es realitzaran els cursos de formació en els municipis de Barberà de la Conca, Pira, Sarral, Vilaverd i Vimbodí.

La ruta de l’aula mòbil és:

- Vilaverd: Iniciació a la informàtica Open Office. Del 10 a 27 d’octubre (18 h a 20 h).
- Barberà: Iniciació a la informàtica Open Office. Del 30 d’octubre al
13 de novembre (17 h a 20 h).
- Sarral:  Fotografia digital. Del 14 al 21 de novembre (19.30 a 21.30 h).
- Vimbodí: Iniciació a la informàtic Open Office i Fotografia digital. Del 22 de novembre al 12 de desembre (17 h a 20 h).
- Pira: Iniciació a la informàtic Open Office. Del 13 al 22 de desembre (17 h a 20 h).

cccb@conca.altanet.org

 • Programació de cursos al Pobl@ pirineu e-centre

Des del telecentre Pobl@ pirineu e-centre ens informen de la programació de cursos per a novembre:

- Crea la imatge corporativa de la teva empresa o comerç: Dilluns i dimecres de 20 a 22:30 hores del 27 de novembre al 22 de gener.
- Primers passos per fer una revista (Freehand): Dimarts i dijous de 19:00 a 21:00 hores del 21 de novembre al 25 de gener.

Són cursos de 30 hores amb un cost de 15€. Les inscripcions s'han de fer al Telecentre i la professora és Ester Angelats.

Pobl@ pirineu e-centre
pirineu-e-centre@pobladesegur.org  


 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Visita al Telecentre del Solsonès

Dimecres 8 de novembre Josep Camprubí va reunir-se amb Paloma Hernández i amb Francesc Altés del Telecentre del Solsonès en una visita de coordinació.

 • Reunions territorials

Aquesta setmana, des de l'OTC us hem convocat a tot un seguit de reunions terrritorials per a treballar cadascuna en un àmbit i consesuar unes conclusions de cada gran tema plantejat a partir dels missatges enviats a la llista de distribució i dels comentaris fets darrerament pels dinamitzadors. Les qüestions que interessen més els telecentres:

1. Jornades sobre teletreball: com fer-les més eficaces, participatives, pràctiques, realistes…
2. Formació dels dinamitzadors: quins són els dèficits formatius dels dinamitzadors dels centres de teletreball, quins temes hauria de contenir una formació específicament adreçada als dinamitzadors, de quina manera es podria impulsar una ampliació i transferència de coneixements entre dinamitzadors…
3. Serveis a teletreballadors: de quina manera els telecentres poden oferir més i millors serveis als teletreballadors, especialment en l’àmbit de l’assessorament legal, fiscal, etc. Amb quins organismes de promoció econòmica, d’assessorament a emprenedors s’haurien s’establir relacions, com es podrien estructurar en xarxa aquests serveis…
4. Detecció de teletreballadors: quines estratègies haurien de seguir els telecentres per entrar en contacte amb els teletreballadors de la seva àrea, quins estudis de detecció de teletreballadors s’han fet, quines metodologies s’han seguit, convindria unificar les metodologies, els qüestionaris?

Es va acordar que els dinamitzadors dels telecentres discutirien aquests temes en reunions territorials i es posarien en comú el dia 23 a Cornellà (XXa Reunió General de Centres de Teletreball al Citylab).

La metodologia que va semblar més adequada és organitzar reunions que agrupin els telecentres per quatre àrees territorials:

- Terres de l’Ebre – Tarragona: Ribera d’Ebre, Terra Alta, la Fatarella, Baix Ebre, Santa Bàrbara, Montblanc i Prades Montsant

- Alt Pirineu: la Pobla de Segur, Tremp, el Pont de Suert, Sort i la Seu d’Urgell

- Catalunya Central: Sant Bartomeu del Grau, Lluçà, Telecolòni@, Berga, Solsonès i Callús

- Comarques de Girona: Telestany, Telejet, les Preses, Televall i Sant Hilari Sacalm

Durant aquests dies, s'ha triat coordinador, telecentre i data per a la realització de cada reunió territorial. Totes elles tindran lloc entre el dilluns 13 i dijous 16 de novembre.

OTC
 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • L'STSI i la FOBSIC coorganitzen les Jornades "Univers Lliure" sobre coneixement lliure i universitat

Les Jornades se celebraran els dies 29 i 30 de novembre al Consorci "El Far" de Barcelona

Les Jornades "Univers Lliure" sobre universitats i coneixement lliure tenen com a objectiu reflexionar sobre la transferència de coneixement de les institucions universitàries en el model de Societat de la Informació. Es tractaran temes com la cooperació universitària, l'ús del programari lliure o els continguts oberts. Durant dos dies, els propers 29 i 30 de novembre, "Univers Lliure" vol ser un espai de contacte i d'intercanvi d'experiències i idees entre les membres de les diferents universitats del territori català. Les jornades es faran al Consorci "El Far" de Barcelona i estan adreçades a tota la comunitat universitària de l'Institut Joan Lluís Vives i, en definitiva, a tothom qui estigui interessat pel coneixement lliure.

A les jornades "Univers Lliure", hi haurà sessions dedicades a la propietat intel·lectual, al coneixement lliure i els continguts en l'àmbit universitari, a la tecnologia basada de codi lliure, i als projectes de col·laboració interuniversitària basats en programari lliure. A més, hi haurà tres conferències magistrals (keynotes) a càrrec del Dr. Javier Bustamante de la Universitat Complutense de Madrid, del Dr. Mikko Valimaki de la Universitat de Tecnologia de Hèlsinki i de la Sra. Mia Garlick de Creative Commons. La cloenda de les jornades serà a càrrec del Sr. Marcelo d'Elia Branco, coordinador de la Xarxa d'Administracions Públiques pel Programari Lliure, i del Sr. Artur Serra de la Fundació i2CAT. Ja s'ha obert la inscripció a les jornades que és gratuïta.

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Observatori per la Societat de la Informació a Catalunya (FOBSIC), Universitat Digital, l'Oficina de Programari Lliure, la Fundació i2CAT i el Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA) organitzen aquestes jornades. "Univers Lliure" compta també amb la col·laboració de la Universitat de Lleida (UdL), Universitat Oberta de Catalunya (UOC), CreativeCommons- Catalunya i la Xarxa Internacional d'Administracions Públiques pel Programari Lliure.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Telèfons intel·ligents

Temps enrere havíem fet algun comentari sobre la convergència creixent entre els aparells de tipus PDA i els telèfons. L’encreuament entre aquests dos elements ha donat lloc a una sèrie d’híbrids que tenen unes característiques cada cop més interessants. Es tracta dels aparells anomenats smartphones o “telèfons intel.ligents” , per als quals els entesos auguren unes grans possibilitats i una molt bona penetració en el mercat durant els propers anys. Una altra cosa són els preus, que han començat a baixar però que encara són força alts.

Aquests telèfons intel·ligents són més grans que els telèfons mòbils i per tant poden tenir una pantalla més extensa i de bona resolució, acompanyada d’un teclat reduït, però complet, que facilita fonamentalment els usos no telefònics de l’aparell. La tendència és que els smartphones facin totes les funcions de comunicació i siguin alhora autèntics miniordinadors, que cobreixin totes les necessitats de la ofimàtica, que reprodueixin tota mena de fitxers, inclosos els de so i vídeo i que accedeixin amb gran facilitat a internet, al correu electrònic, etc. a més de fer de càmera fotogràfica, de vídeo, sintonitzador de ràdio i TV, reproductors d’imatges, de fitxers mp3, jocs de molts tipus, etc. Un exemple de les seves característiques tècniques i possibilitats la trobareu aquí.

Si no sabíeu què regalar per Nadal, aquí hi ha una bona opció. Mireu bé els preus, però.
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • e-week - setmana digital a Vic

Del 6 al 12 de novembre a la Universitat de Vic. [+ info]

 • III Congrés Online de l'Observatori per a la Cibersocietat

Del 20 de novembre al 5 de desembre online enguany "Conocimiento Abierto. Sociedad Libre". [+ info]

 • Jornades "Univers Lliure"

El  29 i el 30 de novembre al Consorci "El Far" de Barcelona organitzades per la STSI i el FOBSIC. [+ info]

 • II Congreso Internacional de la Alfabetización Tecnológica

Del 29 de novembre a l'1 de desembre al Palau de Congressos Manuel Rojas de Badajoz. Amb l'objectiu d'avaluar els avenços produïts en matèria d'alfabetització tecnològica i de proposar noves estratègies que permetin fer el salt definitiu cap a la superació de la fractura digital. [+ info]

 • VI Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

El 15 i 16 de març del 2007 al Palau de Congressos i Exposicions de Mèrida (Extremadura). [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::