La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 193_30 d'octubre-5 de novembre_2006::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

  • El Teletreball: una nova forma d'ocupació??

Arran de la VI Jornada sobre Societat de la Informació i Desenvolupament Local que va tenir lloc el passat divendres 20 d'octubre a Sant Bartomeu del Grau i que van organitzar el Consorci del Lluçanès i el Telecentre sbg, la seva dinamitzadora ha redactat un article d'opinió que ha enviat a tots els centres de teletreball, a la STSI, als assistents a la jornada així com a mitjans de comunicació.

L'article es titula com la jornada "El Teletreball:una nova forma d'ocupació??" i es tracta d'un recull de les principals idees sobre les que es va parlar durant aquell matí.

Article
aodl@sbg.cat

  • Estudi de la realitat del teletreball a l'Alta Ribagorça

Al Telecentre de l'Alta Ribagorça han engegat un petit estudi de la realitat del teletraball a l'Alta Ribagorça. Tenen constància que al telecentre d'entre els seus usuaris, n'hi ha molts que són teletreballadors però també tenen que n'hi ha molts altres teletreballadors que no en son usuaris. Amb la finalitat de captar tota la població que teletreballa i la que hi podria estar interessada han apostat per fer un estudi que els acosti a la realitat pel que fa a teletreball de l'Alta Ribagorça.

Per a realitzar aquest estudi distribuiran entre la població una enquesta que ja va utilitzar-se anys enrera en un estudi de característiques similars que va desenvolupar-se a la comarca del Bages. D'entre les preguntes:
- Sobre informació general.
- Sobre l'activitat professional.
- Sobre l'empresa o clients per als que treballa.
- Sobre l'entorn de teletreball.
- Sobre equipaments.
- Sobre competències tècniques.
- Sobre competències professionals.
- ...

També volen conèixer la disposició de la població a teletreballar amb l'objectiu de crear una borsa de teletreball comarcal integrada a una borsa a nivell de Catalunya. Anirem seguint l'estudi i el projecte amb molta atenció.

Enquesta
tecnictelecentre@ccar.ddl.net  
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

  • Comunicació al III Congrés online - Observatori per a la Cibersocietat

L'OTC s'ha inscrit al III Congrés online de l'Observatori per a la Cibersocietat "Conocimiento Abierto. Sociedad Libre" que tindrà lloc del 20 de novembre al 5 de desembre. També hem presentat una comunicació titulada "Bases per a un debat sobre el futur dels telecentres i del teletreball" que sintetitza les idees amb que hem estat treballant tots plegats a l'e-Catalunya.

OTC
 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

  • La Generalitat participarà a la xarxa Living Labs Europe

La iniciativa vol estendre un seguit de laboratoris d'assaig de noves aplicacions TIC amb usuaris reals.

La Generalitat de Catalunya participarà a la xarxa Living Labs Europe, segons ha dit la secretària de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Marta Continente. La presentació s'ha fet aquest dijous a l'E-Challenges 2006 Conference que es celebra fins avui divendres a Barcelona. La d'avui ha estat un avançament de la presentació que farà d'aquesta iniciativa la presidència de torn de la Unió Europea que aquest semestre recau en Finlàndia.

El concepte de Living Labs té el seu origen en el Massachusets Institute of Technology (MIT) i es presenta com una metodologia d'investigació per assajar i validar noves aplicacions de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

L'entorn dels Living Labs incorpora un sofisticat conjunt de sensors intel·ligents que permeten capturar l'ús que els visitants fan de la tecnologia que es posa a la seva disposició.

A diferència dels parcs científics, els Living Labs, amb la participació conjunta de la universitat, les administracions i les empreses, incorporen al procés d'innovació les proves amb usuaris reals en un àmbit, el de les TIC, que permeten crear aplicacions amb un ús molt intensiu per part dels ciutadans.

L'experimentació a Living Labs es situa en el moment que ja es disposa d'un prototip i es vol avaluar l'experiència de l'usuari, esbrinar el seu ús en diferents contexts en un entorn real i descobrir nous usos.

Catalunya pot participar activament a la xarxa europea de Living Labs seguint la política d'innovació que fixa l'Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana i que es planteja destinar l'any 2007 un 5% del PIB al procés de R+D+I. En aquest sentit els Living Labs tenen plena cabuda a les xarxes de transferència tecnològica de suport a la innovació i difusió tecnològica per tal d'estimular a les empreses per a la incorporació de les noves tecnologies, especialment de les TIC.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

  • Ordinadors més barats?

De diverses procedències arriba la notícia que els preus dels ordinadors han baixat o baixaran força durant la campanya de Nadal. La raó és molts senzilla: els fabricants i els venedors volen treure’s de sobre tot el parc de maquinari existent perquè un cop hagi sortit el Windows Vista, s’imaginen que molts compradors només voldran màquines amb aquest sistema operatiu.

Però és evident que aquesta demanda del nou Windows no serà immediata i que també pesarà aquella prevenció bàsica que indica que en el moment de la seva aparició és quan qualsevol programari presenta més problemes. I, evidentment, també és cada cop més important el nombre d’usuaris d’informàtica que tendeix a fer servir sistemes operatius de programari lliure i no sistemes propietaris.

Sigui com sigui, la tendència a la baixa de l’equipament informàtic sempre fa de bon aprofitar. I podria ser certa la possibilitat que s’anuncia: que, almenys als USA, el 70% dels portàtils que es venguin per Nadal valdran menys de 1000 dòlars, que al canvi d’avui són uns 785 dels nostres euros quotidians. Doncs tinguem-ho en compte.
 

:::::::: AGENDA ::::::::

  • III Congrés Online de l'Observatori per a la Cibersocietat

Del 20 de novembre al 5 de desembre online enguany "Conocimiento Abierto. Sociedad Libre". [+ info]

  • II Congreso Internacional de la Alfabetización Tecnológica

Del 29 de novembre a l'1 de desembre al Palau de Congressos Manuel Rojas de Badajoz. Amb l'objectiu d'avaluar els avenços produïts en matèria d'alfabetització tecnològica i de proposar noves estratègies que permetin fer el salt definitiu cap a la superació de la fractura digital. [+ info]

  • VI Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

El 15 i 16 de març del 2007 al Palau de Congressos i Exposicions de Mèrida (Extremadura). [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::