La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 192_ 23-29_d'octubre  2006::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Quatre centres de teletreball impartiran cursos de l'oferta formativa per a autònoms de la Federació TRADE-CCOO

Els telecentres del Solsonès, TeleColòni@, Santa Bàrbara i Telestany formen part de la llista de centres formadors del Pla de formació contínua per a treballadors autònoms impulsat per la Federació TRADE-CCOO.

A Solsona es farà un curs d'anglès (nivell 1) de 45 hores. Al TeleColòni@ es farà un curs de Word avançat de 20 hores i un de Microsoft Project de 20 hores. A Santa Bàrbara es farà un curs d'Open Office de 30 hores i un de disseny de pàgines web de 40 hores. Finalment, al Telestany es farà un curs de creació de pàgines web amb Flash de 30 hores, un de disseny de pàgines web de 40 hores.

Els cursos són totalment gratuïts i van adreçats a treballadors autònoms.

Cursos TRADE-CCOO
info-formacion@fstrade.org

 • Jornades de portes obertes i tallers de formació al Telecentre del Solsonès

Tots els dissabtes de novembre i desembre de 2006, el Telecentre obrirà les seves portes per als teletreballadors, de manera lliure. L'objectiu és que aquestes jornades de portes obertes aglutinin els que realitzen tasques professionals utilitzant les TIC, facilitin l’intercanvi d’experiències i afavoreixi la creació de sinèrgies entre ells. Com a complement d’aquesta activitat s’ha obert un fòrum en què els professionals poden intervenir per explicar la seva activitat professional, sol·licitar ajuda o manifestar les seves inquietuds.

- Taller de recerca de feina per Internet
2 de novembre, 19- 21 hores

- Taller de retoc d'imatges digitals i confecció de calendaris 2007
Tots els dilluns i dimarts de novembre, 15:30-17:30 hores

- Creació de blocs
Tots els dimecres de novembre 15:30-17:00 hores

Totes les activitats són gratuïtes

Telecentre del Solsonès
telecentre@ctfc.es

 • Curs d’iniciació al programari lliure per a dones comerciants

El dia 25 d’octubre s’inicia al Telecalm un curs per aprendre a utilitzar els recursos disponibles gratuïts com a eines de gestió habituals als comerços, com per exemple la suite OpenOffice i d'altres programaris lliures. El curs es farà cada dilluns i dimecres, d'un quart de quatre fins a tres quarts de cinc de la tarda, amb una durada de 24 hores. El curs està totalment subvencionat i és una de les accions d’innovació a les empreses. Més endavant es preveu realitzar nous cursos – píndoles per motivar als comerços "de tota la vida" acostumats a fer la gestió de l'empresa amb paper i bolígraf, a trencar amb la fractura digital i inserir-los dins el món de les tecnologies de la informació de manera escalonada i no traumàtica.

Telecalm
telestany@plaestany.org

 • III Jornades de treball sobre la pedra seca a la Fatarella

Del 16 al 20 d’octubre es va celebrar la tercera edició de les Jornades de treball sobre la pedra seca al municipi de la Fatarella (Terra Alta). En les primeres es va iniciar als participants en les característiques d’aquest tipus de patrimoni, la seva vàlua com a referent de la identitat local i com a potencial atractiu per a visitants, i la creació i elaboració d’inventaris de patrimoni. En les segones jornades es va aprofundir en dos aspectes: el treball amb inventaris de patrimoni i el treball amb la valorització del patrimoni de pedra seca a través de l’elaboració d’un producte turístic.

En les terceres jornades es vol continuar amb la familiarització dels participants amb la tasca d’elaboració d’inventari sobre el terreny i de la seva informatització en la base de dades i el sistema d’informació geogràfica de la Fundació el Solà, introduint l’alumne en els coneixements bàsics sobre el treball en aquestes eines informàtiques, feina duta a terme a les instal·lacions del Telecentre de la Fatarella. D’altra banda, les sessions teòriques giren al voltant de dos temes: les possibilitats que la normativa existent dóna per a l’actuació sobre elements o paisatges de pedra en sec, d’una banda, i les diferents formes de fer inventari, de l’altra.

Les Jornades ha sigut coorganitzades per la Unitat de Geografia de la URV, la Fundació el Solà i Geotarraco.

Telecentre de la Fatarella
telecentrelafatarella@terra-alta.altanet.org

 • L'Infocentre organitza un curs de creació de materials publicitaris per a empresaris i comerciants

L'Infocentre de Santa Bàrbara organitza un Curs de creació de materials publicitaris per a empresaris i comerciants. El curs versarà sobre la possibilitat que els empresaris puguin dissenyar els seus propis cartells publicitaris aprofitant els ordinadors dels seus comerços o empreses. Per realitzar aquest curs s'utilitza un programa especial per realitzar questes tasques; a més està basat amb programari lliure i està traduït al Català, el programa s'anomena Inskape i es lliurarà a tots els assistents per a que el puguin instal·lar als ordinadors de les seues empreses.

La temàtica del curs estarà basada amb la creació de cartells publicitaris, de promoció o de suport per als seus comerços i empreses per, així , poder estalviar costos i posteriorment poder portar-se a imprimir a qualsevol lloc on facin impressions a color de mida gran. El curs té una durada de 15hores i s'ha buscat un horari adaptat a les necessitats dels assistents. El curs es va iniciar el passat dilluns 23 d'octubre i finalitza a meitat de novembre, amb un èxit de participació total ja que en una setmana es van omplir totes les places disponible.

Infocentre Santa Bàrbara
infocentre@sta-barbara.org

 • Curs d'imatges digitals i bases de dades al TeleColòni@

El TeleColòni@ està a punt d'engegar tant a la seu de Cal Pons com a les dues subseus de l'Ametlla de Merola i de Viladomiu Nou els següents cursos:

- Imatges digitals: curs de 24 hores subvencionat per la STSI d’introducció al món de les imatges digitals: Programa: Gimp (programari lliure)
Se'n faran 3 edicions:
1. Lloc: Subseu Viladomiu Nou
Horari: dissabtes de 9:30 a 13:30 h. del matí
Dates: del 21 d’octubre al 25 de novembre de 2006
2. Lloc: Subseu de l’Ametlla de Merola
Horari: dimarts i dijous de 18:00 a 20:00 h. del vespre
Dates: del 24 d’octubre al 30 de novembre (és possible que s’aplaci una
setmana)
3. Lloc: Seu de Cal Pons
Horari: Dilluns i dimecres de 19:00 a 21:00 h. del vespre
Dates: del 25 d’octubre al 29 de novembre (és possible que s’aplaci una
setmana)

- Bases de dades: curs de 24 hores subvencionat per la STSI d'introducció a les bases de dades
Programa: Access
Se'n faran dues edicions:
1. Lloc: Subseu de l’Ametlla de Merola
Horari: dissabtes de 9:30 a 13:30 h. del matí
Dates: del 4 de novembre al 16 de desembre de 2006
2. Lloc: Seu de Cal Pons
Horari: dilluns i divendres de 10:00 a 13:00 del matí
Dates: del 8 de novembre al 4 de desembre de 2006

Més informació i inscripcions:
TeleColòni@ - Servei d'Assessorament a Emprenedors
Consorci del Parc Fluvial del Llobregat
Pl. Sant Josep s/n - Colònia Pons
08692 - Puig-reig
tel.- 93 838 06 59

Telecolòni@ Parc Fluvial
telecolonia@parcfluvial.org
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Participació en la VI Jornada sobre societat de la informació i desenvolupament local a Sant Bartomeu del Grau

El passat divendres 20 d'octubre va tenir lloc la VI Jornada sobre societat de la informació i desenvolupament local a Sant Bartomeu del Grau. Aquesta edició tractava sobre el "Teletreball una nova forma d'ocupació" i va comptar amb les intervencions següents:

- Il·lm. Sr. Miquel Colomer, alcalde de Sant Bartomeu del Grau, i el Sr. Ricard Faura que en van fer la inauguració;
- Sr. Carlos Guallarte, professor de l'Area d'organització d'empreses del Departament d'Economia de l'empresa de la UAB, que va fer una ponència sota el títol "Què és el teletreball?"
- Una primera taula rodona, "Teletreball i conciliació laboral i familiar", amb la participació de la Sra. Margarita Artal, sòcia directora de l'empresa Artau Polítiques d'Igualtat, la senyora Paula Mattio, consultora de l'empresa NCH partners i el Sr. Jordi Gutiérrez, secretari general de la FS TRADE-CCOO, que va moderar la taula.
- Una darrera taula"Dona, teletreball i TIC" on es van presentar les experiències de tres teletreballadores i que va moderar la periodista Karma Peiró que porta molts anys vinculada a les noves tecnologies i al teletreball.

Finalment, la clausura va anar a càrrec del Sr. Josep Maria Freixanet, president del Consorci per a la Promoció dels Municipis del Moianès.

L'OTC va assistir a la jornada i també va col·laborar amb la participació per part de Sandra Oliva en la taula rodona que presentava experiències de teletreballadores. Com ja sabeu molts de vosaltres, durant el 2005 l'OTC va realitzar una prova pilot de teletreball a l'administració pública i la Sandra va desenvolupar les seves tasques des del seu domicili particular.

Des de l'OTC valorem molt positivament la organització de jornades d'aquest tipus que tenen un clar objectiu d'avançar amb el teletreball. En aquest cas, l'objectiu era ven clar: explicar què és el teletreball i com pot ser una nova forma de treballar que pot ser molt útil, això sí, combinada amb altes dosis d'imaginació, per crear noves formes d'ocupació al territori.

OTC
 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Softcatalà presenta la traducció al català del navegador Firefox 2.0

Softcatalà, en col·laboració amb Mozilla i la seua filial europea, va presentar el passat dimarts dia 24 la traducció al català de la versió 2.0 del popular i extensament guardonat navegador Firefox. I aquest dissabte, 28 d'octubre, se celebrarà a Barcelona el llançament de la nova versió d'aquest navegador. L'acte començarà a les 8 del vespre amb una presentació de les novetats que incorpora aquesta nova versió del navegador de Mozilla, i es continuarà amb una festa on hi haurà les actuacions de diferents grups convidats. La festa a la capital catalana se suma a les moltes altres celebracions d'arreu del món que s'esperen al llarg d'aquesta setmana.

Festa Firefox

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Dos navegadors, dos!

En una setmana ha aparegut la versió 7 de l’Internet Explorer, que encara ocupa més del 80 % del mercat, almenys sobre Windows, i el nou Firefox 2.0 que ha aconseguit ja de ser utilitzat pel 11-12 % dels usuaris.

El nou Explorer es presenta amb tota la força que li dóna un gegant com Microsoft i assegura que presenta millores en la seguretat, en la navegació per pestanyes, etc. De moment només és accessible en anglès.

El Firefox 2.0 és l’evolució millorada de la versió 1.5 i d’entrada ja és accessible en una trentena d’idiomes, entre ells el català. La traducció ha estat a càrrec de Softcatalà i es pot descarregar des d’aquí, triant la versió que correspongui segons sigui el sistema operatiu que utilitzem. En aquesta pàgina trobareu l’extensa llista de novetats que aporta el Firefox 2.0. I, per celebrar la seva aparició s’ha organitzat una festa a Barcelona, la ressenya de la qual es pot veure aquí. La llàstima és que l’èxit de la convocatòria festiva sembla que ha estat tan gran que ja s’ha exhaurit completament la capacitat del local on s'ha de celebrar.
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Jornada sobre formació oberta i a distància a les administracions públiques a Catalunya: situació actual i reptes de futur

El 25 d'octubre a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. Amb l'objectiu de facilitar l'intercanvi d'experiències en formació oberta i a distància entre les administracions públiques catalanes, i exposar les tendències de futur en formació oberta i a distància, i en la gestió del coneixement rellevants per a les administracions públiques. [+ info]

 • I Conferencia Internacional sobre Ciencias y Tecnologías Multidisciplinares de la Información

Del 25 al 28 d'octubre al Palau de Congressos de Mèrida. S'hi tractaran temes d'avantguarda amb un enfocament multidisciplinar de les ciències i tecnologies de la informació. [+ info]

 • BagesLan Party 2006

Del 27 al 29 d'octubre a l'IES Gerbert d'Aurillac de Sant Fruitós de Bages (Bages). [+ info]

 • II Congreso Internacional de la Alfabetización Tecnológica

Del 29 de novembre a l'1 de desembre al Palau de Congressos Manuel Rojas de Badajoz. Amb l'objectiu d'avaluar els avenços produïts en matèria d'alfabetització tecnològica i de proposar noves estratègies que permetin fer el salt definitiu cap a la superació de la fractura digital. [+ info]

 • VI Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

El 15 i 16 de març del 2007 al Palau de Congressos i Exposicions de Mèrida (Extremadura). [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::