La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 190_ 9  - 15_d'octubre  2006::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • VI Jornada sobre Desenvolupament Local i Societat de la Informació al Telecentre SBG

El proper divendres 20 d'octubre, el Telecentre SBG organitza la VI Jornada sobre Desenvolupament Local i Societat de la Informació que pretén conscienciar sobre temes relacionats amb les tecnologies de la informació i la Comunicació. L’edició d’enguany portarà per títol “El teletreball:
una nova forma d'ocupació
”. L'objectiu principal d'aquesta jornada és donar a conèixer el teletreball com una alternativa a l'ocupació entenent el teletreball com una nova forma d'ocupació que és caracteritza per l'ús intensiu de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació durant bona part de l'activitat professional. Comptarem amb la presència de Carlos Guallarte, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Jordi Gutiérrez, secretari general de la FS TRADE-­CCOO, Paula Mattio i Margarita
Artal, consultores sobre polítiques d'igualtat, i la priodista digital Karma Peiró entre d'altres. La Jornada es desenvoluparà en les instal·lacions del telecentre entre les 9h i les 18h aprox. La inscripció a la Jornada és gratuïta amb possibilitat de reservar el dinar.

Per inscripcions o informacions suplementàries podeu posar­vos en contacte amb el telecentre: info@telecentresbg.net Tel. 938889700
Organitza: Corsorci del Lluçanès
Telecentre SBG­ Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau
Col·labora: Institut català de les Dones
Xarxa de Telecentres de Catalunya
Secretaria de Telecomuicacions i Societat de la informació­Dpt Presidència
Departament de Treball i Indústria

Programa de la jornada
Telecentre SBG
laura@telecentresbg.net

 • I Fòrum Xarxa d'Innovació al Baix Ebre

La Cambra de Comerc, Indústria i Navegació de Tortosa i el viver d'empreses Baix Ebre Innova seran l'escenari els propers 9, 10 i 11 de novembre del I Fòrum Xarxa d'Innovació, organitzat per Xarxa Prevenció Integrada. En el fòrum s'exposaran i es debatran en profunditat els factors determinants de la innovacio empresarial fonamentada en les persones com a element determinant de la competitivitat i eficiencia.

S’hi invita a presentar comunicacions lliures sobre experiències de joves emprenedors mitjançant "Cartell" de 80 x 100 cm, o document escrit d’una extensió màxima de 10 pàgines. Data límit de presentació: 30 d’octubre 2006.

Inscripció gratuita per rigoròs ordre d’inscripció. Places limitades. Tel. 977 47 17 35. E-mail: mcots@baixebre-innova.com

Es lliurarà certificat d’assistència i el dossier documental del Fòrum als inscrits.

Allotjament i visites culturals: dvacances@dertotravel.com

Programa del Fòrum
telecentre@baixebre.cat

 • Cursos de Tardor a l'Infocentre

Aquesta tardor l'Infocentre de Santa Bàrbara ha iniciat una bateria de cursos de cara a cobrir la demanda dels usuaris.

El primer curs que es realitzarà serà un curs de Facturació; el curs que es realitzarà els dimarts i dijous de 9 a 10'30 de la nit, és un curs adreçat especialment a persones i microempreses que tinguen una activitat empresarial i necessitin utilitzar un programa de facturació per tenir un control dels seus ingressos; el curs s'utilitza un programa gratuït que també es repartirà a tots els assistents. El curs tindrà una durada de 10 hores i es realitzarà durant el mes d'octubre.

El següent curs programat és més lúdic i surt a partir de la demanda de el curs que es va realitzar durant la primavera; és el curs avançat d'edició de vídeo digital, aquest curs, que també es realitzarà durant les nits d'octubre i novembre tindrà una durada de 15 hores i està adreçat tant a persones que hagin fet el curs d'iniciació bàsica com a altres persones que tinguen coneixements d'informàtica i vulguin “enganxar-se” al món del muntatge interactiu de dvd i vídeo digitals.

El darrer curs d'aquesta tardor previst és un curs que s'anomena "Aprèn a crear els teus cartells"; els curs està especialment adreçat a empresaris i comerciants per que vulguin crear els seus propis cartells per fer promocions o assistir a fires, ofertes, etc...; el curs està previst realitzar-se de 4 a 5 de la tarda i s'utilitzarà un programa de disseny vectorial, basat en programari lliure i en català, als assistents se'ls donarà una còpia d'aquest programa que està dins de la recopilació de programari lliure que ha editat la Secretaria de Telecomunicacions aquesta passada primavera. La durada del curs serà de 15 hores.

També aquest passat mes de setembre, a l'Infocentre han hagut un canvi de personal, la dinamitzadors que estava d'atenció al públic ha deixat la feina i l'ha substituït per una nova companya Mercè que ja anirà participant dins del "fascinant" món de la dinamització de un telecentre.

Cartell dels cursos
infocentre@sta-barbara.org

 • Curs d'Openoffice al Telecolòni@

El Telecolòni@ ha organitzat un curs d'ofimàtica amb Openoffice que començarà a la seu de Cal Pons el dimarts dia 10 d'octubre a les 5 de la tarda i que es farà dimarts i dijous de 5 a 8. Aquest mateix curs també es repetirà a les subseus de l'Ametlla de Merola i de Viladomiu Nou.

A part del curs d'ofimàtica s'està preparant un curs de retoc d'imatges digitals i un de bases de dades tant a Cal Pons com a les dues subseus.

Telecolòni@ Parc Fluvial
telecolonia@parcfluvial.org
 

 • El telecentre del Pallars Sobirà ja té domini .cat

El Telecentre del Pallars Sobirà ens informa que ja tenen registrat el domini. cat.

La URL del telecentre passa a ser www.tpallarssobira.cat

Telecentre del Pallars Sobirà
telecentre@pallarssobira.ddl.net
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Assistència a unes jornades sobre teletreball organitzades per la Universitat Jaume I de Castelló a Forcall (els Ports)

Vaig assistir al segon dia de les jornades a una taula rodona sobre experiències de teletreball amb cinc teletreballadors (4 autònoms i 1 assalariat) Els autònoms eren del mateix tipus que coneixem a la xarxa de teletreball (un enginyer agrònom, un informàtic, una traductora (anglesa, que viu a Alacant) i un dissenyador de catàlegs de mobles. La treballadora assalariada era una noia qualificada d'una empresa de València dedicada a l'assessorament en construcció. Va fer un acord amb la direcció de l'empresa per fer des de casa els informes que feia habitualment des de la seu de l'empresa. Cap dels 5 teletreballadors no coneixia altres casos de teletreball en el seu entorn.

La valoració sobre la xarxa de centres de teletreball de Catalunya va ser alta, fins al punt que es va alterar el programa del dia per encabir-hi una presentació de la nostra xarxa, els seus objectius, la seva organització, etc. El plantejament dels telecentres com a eines de promoció econòmica, com a punt de referència comarcal de les noves tecnologies, com a àmbit on es promou l'ús econòmic de les TIC (entre els teletreballadors que hi pugui haver però també entre les petites empreses locals, tenint en compte també l'activitat agrícola, turística, tec) va interessar molt als assistents. Molts hi veien una línia d'actuació clara i amb futur (tot i que vaig insistir molt que no tot són flors i violes) Sorprenia també que des dels centre de teletreball féssim pagar la connexió i la formació. També sorprenia el joc d’equilibris que representa que uns telecentres que jurídicament són de les administracions locals, concertin convenis amb la Secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat i mantinguin relació a través d’una xarxa. El col·loqui va ser força interessant.

Vaig posar-me a disposició de la Universitat Jaume I per si volien més detalls o comentaris o si volien anar a veure alguns telecentres de l'àrea de l'Ebre, que els queden ben a prop.

Josep Camprubí

OTC
 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Localret publica una guia metodològica per implantar programari lliure a les administracions locals

Localret ha publicat recentment una guia de 64 pàgines per a la implantació del programari lliure a les administracions locals catalanes.

Les guies metodològiques per al desenvolupament dels serveis de telecomunicacions als municipis són una publicació del Consorci Localret que pretén oferir als tècnics municipals i als càrrecs elèctes locals una informació actualitzada sobre les diferents tecnologies i qüestions que fan referència al desenvolupament de la societat de la inforamció als municipis.

Fins al dia d'avui Localret ha publicat un total de 9 guies, que tracten temes com la tecnologia wi-fi, la TDT, la banda ampla o la protecció de dades.

Guies metodològiques

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Google no para

La maquinària de Google no s’està quieta i passen pocs dies sense que generi alguna notícia sorprenent. Fa pocs dies ha estat l’adquisició de You Tube per moltíssims milions de dòlars, en una operació que els analistes d’aquests temes no es posen d’acord a valorar. Però una altra notícia recent planteja unes possibilitats pràctiques que poden ser interessants per als usuaris dels nostres telecentres. Es tracta de la integració de l’aplicació de tractament de textos a través d’internet Writely amb el full de càlcul Spreadsheets, que ara faran servir una interfície comuna i dipositaran els documents, preparats a través d’internet, en un mateix "contenidor" de fitxers. Es pot accedir a l’aplicació a través de http://docs.google.com

Aquest tipus d’aplicacions en línia prefiguren una propera “suite” d’oficina, preparada per Google, accessible per internet, amb totes les funcions ofimàtiques habituals. La idea, que deu inquietar profundament Microsoft, és molt potent, perquè faria possible treballar des de qualsevol ordinador connectat i amb tota la documentació permanentment disponible. S’hauria de solucionar bé, evidentment, el problema de la seguretat. Però el concepte bàsic que es disposar de programari i documentació a través de la xarxa, segur que té un gran futur.
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • III Jornades de Signatura Electrònica

Del 17 al 19 d'octubre al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona (Plaça d'Espanya). Organitzades per l'Agència Catalana de Certificació – CATCert, en el marc de l'Administració Oberta de Catalunya. [+ info]

 • IV Fòrum Mundial de Coneixement Lliure

Del 17 al 21 d'octubre la ciutat de Puerto de la Cruz (Veneçuela). [+ info]

 • Jornada sobre formació oberta i a distància a les administracions públiques a Catalunya: situació actual i reptes de futur

El 25 d'octubre a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. [+ info]

 • I Conferencia Internacional sobre Ciencias y Tecnologías Multidisciplinares de la Información

Del 25 al 28 d'octubre al Palau de Congressos de Mèrida [+ info]

 • II Congreso Internacional de la Alfabetización Tecnológica

Del 29 de novembre a l'1 de desembre al Palau de Congressos Manuel Rojas de Badajoz. Amb l'objectiu d'avaluar els avenços produïts en matèria d'alfabetització tecnològica i de proposar noves estratègies que permetin fer el salt definitiu cap a la superació de la fractura digital. [+ info]

 • VI Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

El 15 i 16 de març del 2007 al Palau de Congressos i Exposicions de Mèrida (Extremadura). [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • CAPI [ www.capi.org ] web dels Centres d'Accés a Internet de la Comunitat de Madrid 

 • Localret Broadband [ www.localret.es/localretnews/bandaampla ] Butlletí electrònic que inclou informació especialitzada sobre actuacions de les administracions públiques en telecomunicacions

 • Tecnologia educativa [ http://dewey.uab.es/pmarques ] Web personal del professor de la UAB Pere Marquès, amb informació sobre les TIC aplicades a l'educació

TELECENTRES

::::

::::