La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 189_ 2  - 8 d'octubre  2006::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • II Jornada de Programari Lliure al Ripollès

La Fundació Televall i l'Ajuntament de Ripoll amb la col.laboració de col.lectius d'usuaris i altres persones i empreses de les comarques gironines organitzen per al proper dissabte 21 d'octubre la II Jornada de Programari lliure al Ripollès.

La jornada tindrà lloc al Centre Cívic Eudald Graells durant tot el dia: al matí hi haura tallers per a tothom (Instal.lació GNU/Linux, Jocs i PL, Moodle, Gimp, edició musical... totalment gratuïts només cal inscriure's a jornades@televall.com); al migdia hi haurà un dinar popular amb tothom que vulgui i a la tarda tindrem activitats per a tothom. un debat participatiu i una demo de Blender amb el passi de la pel.lícula "Elephants dream".

Cartell
vine@televall.com

 • Programació de tardor a l'Alta Ribagorça

Des del Telecentre de l'Alta Ribagorça ens passen la informació de la programació d'aquesta tardor:

- Curs de GPS (8 hores) Els dies 9, 11, 16 i 18 d'octubre de les 18 a les 20. El preu és de 16 €.
- Curs d'introducció a la informàtica i Internet (16 hores) Els dies 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 i 29 de novembre de 19 a 21 hores. El preu és de 32 €.
- Taller en línia d'e-learning (12 hores). Taller de com seguir/fer una formació a través d'Internet amb 3 hores presencials i la resta a través d'Internet. El preu és de 24€. i els estudiants i menors de 30 anys tenen un descompte del 50%.
- Taller de descàrregues de fitxers a la xarxa (3 hores). Hi haurà dues edicions, una de matí el dimecres 25 d'octubre d'11 a 14 hores i una de tarda el dilluns 23 d'octubre de 19 a 22 hores.

Els cursos i tallers tenen una capacitat màxima per a 14 persones i els estudiants i menors de 30 anys tenen un descompte del 50%.

Alta Ribagorça
tecnictelecentre@ccar.ddl.net

 • Curs per a gent gran al Tcberga

Durant els dimarts al matí del mes d'octubre es realitza un curs adreçat a gent gran dels casals del berguedà amb l'objectiu de donar-los a conèixer Internet i algunes de les seves aplicacions per a que ells mateixos transmetin aquesta formació a d'altres persones del seu casal.
D'aquesta manera l'objectiu és doble:
- Iniciar-los a l'internet
- Formar-los per a que transmetin aquests mateixos coneixements

El nom del curs és "I tu, per què no?" i és organitzat conjuntament entre el Telecentre de Berga i el servei d'acció social de l'àrea de benestar social de la Diputació de Barcelona.

La durada del curs és de 5 sessions de 4 hores, amb un total de 20 hores formatives

El dimarts 3 d'octubre va ser la primera sessió i els alumnes (15 persones de varis casals del Berguedà) van valorar molt positivament l'experiència.

D'aquesta manera el Telecentre continua apropant-se no nomé a persones de l'àmbit local sinó també comarcal, donant especial importància a aquells col·lectius amb menys coneixements tecnològics.

TcBerga
tcberga@ajberga.es

 • Activitats i cursos de formació en Noves Tecnologies (FTIC)

Aquest mes d’octubre, ja s’ha iniciat la formació al Telecentre de Montblanc i el Telecentre de l’Espluga amb una gran varietat de cursos i activitats d’interès general.

Les activitats organitzades són:

• II Concurs de fotografia digital, “L’agricultura a la comarca”. L'objectiu és captar amb la càmara digital la visió personal que cada concursant tingui sobre l’agricultura i el conreu de la comarca de la Conca de Barberà. Finalitza el termini d’admissió de fotografies el divendres 20 d’octubre.

• Disseny de pàgines web, el dissabte 28 d’octubre de les 11h fins les 14h al telecentre de Montblanc es portarà a cap el taller de disseny de pàgines web amb l’eina Webfàcil de Tinet.

S’inicien, de nou, els cursos de formació en noves tecnologies dirigit a tots els municipis de la comarca, que per les seves característiques tenen dificultats per gestionar aquests tipus de projectes. Per tal d'impulsar l’ús de les TIC, amb l’objectiu de fomentar el creixement i la creació de més llocs de treball i més qualitat. Per aquesta raó, el Consell Comarcal posa en marxa aquest projecte de formació.

En aquest últim trimestre de l’any es realitzaran els cursos de formació en els municipis de Barberà de la Conca, Pira, Sarral, Vilaverd i Vimbodí.
Del 9 al 30 d’octubre l’aula mòbil, de l’Organisme Autònom de Desenvolupament, s’instal·larà al municipi de Vilaverd per realitzar un curs d’Iniciació a la informàtica i un curs d’Ofimàtica, sempre treballant amb programari de lliure distribució.

Centre Telemàtic de la Conca de Barberà
cccb@conca.altanet.org
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Assistència a les jornades de teletreball de Forcall

En Josep Camprubí acompanyat de Marc Marc de l'Infocentre (Santa Bàrbara) van assistir dijous 5 d'octubre a les Jornades de Teletreball de Forcall organitzades per per la Universitat Jaume I. Josep, en representació del Centres de Teletreball de la XTC, va explicar l'experiència catalana en matèria de teletreball, especialment en àrees rurals ja que la comarca dels Ports és essencialment rural.

OTC
 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Disponible la versió 1.0 de Linkat

Ja estè disponible la distribució del sistema operatiu Linux feta pel Departament d'Educació i Universitats, anomenada Linkat. El paquet inclou un manual d'ús, una guia breu i el programari que s'envia a tots els centres educatius públics de Catalunya. Una vintena de centres ja van provar la Linkat durant el curs passat, i enguany s'anirà ampliant el nombre de centres que la facin servir. Es pot provar en qualsevol ordinador sense que calgui instal·lar-la, tan sols introduint-hi el disc compacte amb la versió 'live'.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Internet, dret i política

S’acaben de fer públiques tota una colla de dades sobre l’ús d’internet. Per exemple, segons l’INE, a Catalunya el 47% de les famílies disposen d’internet i el 62% tenen ordinador. En realitat aquestes dades podrien fer una impressió massa optimista. Dit d’una altra manera: tenir ordinador i poder accedir a internet no vol dir ni de lluny que tots els membres d’una família facin servir habitualment aquests elements amb aprofitament de les seves possibilitats. Tot i això és evident que la difusió dels elements bàsics de les TIC ha estat molt àmplia en els darrers anys i que així continuarà.

Per això val la pena també de conèixer les aportacions que sobre aquestes matèries fa experts de diferents àmbits, com les que es poden trobar en la revista IDP (Internet, Dret i Política) que publica digitalment la UOC. Ara se n’acaba de difondre el tercer número, on podrem trobar reflexions interessants sobre el govern electrònic (tal com es dibuixava a la cimera mundial de la Societat de la Informació que es va celebrar a Tunísia), sobre la protecció de dades, sobre la democràcia electrònica, etc. Ara que estem en procés de reflexió sobre els telecentres i el seu paper aniria bé de tenir en compte també publicacions del nivell científic que mostra IDP.
r a la web de la Comunidad de Telecentrosón cultural, polític, científic i empresarial.ue val la pena de fer servir sovint.
vida diària.
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • III Jornades de Signatura Electrònica

Del 17 al 19 d'octubre al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona (Plaça d'Espanya). Organitzades per l'Agència Catalana de Certificació – CATCert, en el marc de l'Administració Oberta de Catalunya. [+ info]

 • IV Fòrum Mundial de Coneixement Lliure

Del 17 al 21 d'octubre la ciutat de Puerto de la Cruz (Veneçuela). [+ info]

 • I Conferencia Internacional sobre Ciencias y Tecnologías Multidisciplinares de la Información

Del 25 al 28 d'octubre al Palau de Congressos de Mèrida [+ info]

 • II Congreso Internacional de la Alfabetización Tecnológica

Del 29 de novembre a l'1 de desembre al Palau de Congressos Manuel Rojas de Badajoz. Amb l'objectiu d'avaluar els avenços produïts en matèria d'alfabetització tecnològica i de proposar noves estratègies que permetin fer el salt definitiu cap a la superació de la fractura digital. [+ info]

 • VI Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

El 15 i 16 de març del 2007 al Palau de Congressos i Exposicions de Mèrida (Extremadura). [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Lleida Linux User Group [ www.llug.net ] grup de gent de Lleida interessats en el Linux i programari lliure en general 

 • Connectem [ http://www.connectem.uji.es ] Programa d’ animació de l’ús de les TIC promogut per la Universitat Jaume I

 • UOCPapers [  http://www.uoc.edu/uocpapers/ ] revista sobre la societat del coneixement editada per la UOC

TELECENTRES

::::

::::