La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 185_ 4-10 setembre ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Nova programació de cursos i activitats al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà

En aquest últim trimestre de l’any al Centre Telemàtic s’organitzen diversos cursos i activitats dirigits a tots els públics, per tal de minimitzar la fractura digital a la comarca.

Els cursos que s’ofereixen són d’alfabetització digital, d’ofimàtica, d’Internet i correu electrònic, mecanografia i dues novetats: presentacions amb Power Point i un curs d’iniciació al programari lliure, en el qual s’utilitzaran els nous equips de la Xarxa Pilot de programari lliure. Es distribueixen en diferents horaris i preus per poder facilitar, el màxim, la participació de la ciutadania de la comarca.

Continuant amb la mateixa idea, se seguiran oferint mensualment activitats d’interès general dirigides a tots els usuaris del telecentre, relacionades amb les noves tecnologies. El plannig d’activitats previst és: II Concurs de fotografia digital, disseny de pàgines web, conèixer l’ordinador peça a peça, i un taller de postals de Nadal. Aquest mes de setembre, s’organitza el Segon Concurs de Fotografia Digital. El tema és: "L'agricultura a la comarca". Es tracta de captar amb la càmara digital la visió personal que cada concursant tingui sobre l'agricultura i els conreus de la comarca. En aquest concurs es permet la utilització de les noves tècniques de tractament d'imatges, per tal de treure el màxim de profit de tots els recursos que ens ofereixen les noves tecnolgies. Per a tots aquells usuaris que no disposin d'eines de tractament d'imatges tenen a la seva disposició el telecentre Montblanc i de l'Espluga de Francolí. El termini d'admissió finalitza el divendres 20 d'octubre a les 14h i l'entrega de premis es portarà a terme el mes de novembre.

Centre Telemàtic de la Conca de Barberà
ctc@concadebarbera.cat

 • 6è aniversari de la Fundació Televall

Aquest mes de setembre la Fundació Televall celebra el seu 6 aniversari amb tot un conjunt d'activitats, entre les quals la inauguració el dia 23 de les noves instalacions i equipaments del Cinema de Ribes de Freser.

Televall organitza una jornada per inaugurar el Projector del Cinema amb un vol virtual 3D, una videoconferència, la presentació dels portals del Mediavall (per penjar/descarregar continguts multimèdia) www.mediavall.cat, el portal de participació ciutadana www.participaripolles.cat (on se centralitza les agendes, apareixen notícies i els ajuntaments tenen un espai de discusió amb els habitants del seu poble), la web del televall...). Aquesta jornada del dia 23 de setembre comptarà amb la presència, entre d'altres, del cap del Servei de Societat del Coneixement de la STSI, el Sr. Ricard Faura.

El mateix dia 23 a Ribes de Freser, el 30 a Camprodon i el 7 d'octubre a Ripoll es farà la mateixa presentació (aquest cop per als ajuntaments i per a les entitats) del portal de participació ciutadana en horari de matí.

El 29 de setembre es realitzarà la III Jornada de Teletreball a Ribes de Freser.

El 21 d'octubre es farà a Ripoll la Segona Jornada de Programari Lliure del Ripollès, amb multitud de tallers.

La primera quinzena de novembre es durà a terme un Grup de Treball al III Congrés de Cibersocietat a BCN.

I l'1, 2 i 3 de desembre es farà al cinema de Ribes de Freser el lliurament dels Premis Mediavall a la producció de continguts multimèdia, amb el visionat de totes les produccions penjades al www.mediavall.cat

Invitació 6è aniversari Televall
Televall
vine@televall.com

 • Nou horari al TeleColòni@ Cal Pons

El TeleColòni@ Cal Pons (Puig-reig) ha establert un nou horari d'obertura al públic.

- Dimarts, dijous i dissabte: de 10.00 a 14.00 h
- Dimecres i divendres: de 16.00 a 19.00 hTelecolòni@ Parc Fluvial
telecolonia@parcfluvial.org

 • Música i xerrada al telecentre del Solsonès

El telecentre del Solsonès ha volgut col·laborar amb L’Acadèmia Internacional de Música del Solsonès (AIMS) per tal de que els alumnes poguessin assistir al telecentre durant la seva estada a Solsona per utilitzar el correu electrònic i realitzar activitats de la seva professió. Han gaudit dels serveis del telecentre un total de trenta alumnes de diferents països: Espanya, Corea, Austràlia, Canadà, Lituània, Alemanya, Finlàndia, Rússia e Itàlia.

AIMS i el festival de Música de la Catalunya Central que acompanya les activitats docents de l’Acadèmia es realitza per cinquè any consecutiu a Solsona, durant el mes d’agost. Per més informació sobre l’activitat i concerts d’AIMS consulteu la pàgina www.aimsnet.org

D'altra banda, el Telecentre del Solsonès ha organitzat per al proper dijous 28 de setembre, a les 20:00 hores, una xerrada sobre delictes per Internet, el programa de la qual és el següent:

• Què és legal i il·legal per Internet
• Delictes més freqüents
• Mesures preventives
• Consells a usuaris

La xerrada anirà a càrrec del cap de la Unitat de Delictes Informàtics dels Mossos d’Esquadra, Alfons Cano, i tindrà lloc a la sala d’actes del Centre Tecnològic Forestal de Solsona.

Telecentre del Solsonès
telecentre@ctfc.es

 • 10 hores d'activitats al Telecentre de Tremp

El passat dijous 7 de setembre, i dins dels actes de la Festa Major de Tremp es va dur a terme les "10 hores del telecentre".

Aquest telecentre, obert ja fa més de dos anys al públic pretén donar un servei de conexió a Internet, consulta informàtica, impressió de documents i formació entre d'altres activitats. Juntament amb la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació s'està duent a terme aquest projecte que no només aplega activitats puntuals, sinó que vol ser referència en la promoció econòmica del municipi i comarca.

Durant aquestes 10 hores el telecentre pretenia apropar-se a tots els públics:
- petits; amb dibuixos i activitats a través d'internet
- els més grans, els nostres avis; amb una sessió/explicació del que és internet i el que hi poden trobar
- estudiants o futurs estudiants; amb una xerrada sobre el nou curs que s'ofereix a la UOC, amb la presènecia del Sr. Josep Maria Basté que va donar una visió de les propostes per al 2006-07.
- joves; amb jocs, missatgeria instantània...
- a tot aquell interessat per la informàtica; amb l'obertura dels 8 ordinadors amb programari lliure (linux)

Tots els participants en aquestes activitats van rebre un obsequi de l'Ajuntament de Tremp.

Cartell i targetó
e-centre Tremp
telecentre@ajuntamentdetremp.com

 • Màxima connexió al Telecentre de la Ribera d'Ebre

Aquest mes d'agost el Telecentre de la Ribera d'Ebre ha tingut la màxima connectiviat des que va obrir (fa més de 4 anys).

Connexions: 1.328, de les quals un 62% van ser d'usuaris de gènere masculí i un 38% d'usuaris de gènere femení. Així mateix, cal esmentar que, si en un mes normal es fan de 40 a 50 altes d'usuari, a l'agost n'hem fet 107 de diferents nacionaliats: 2 alemanys, 24 anglesos, 1 argelí, 1 argentí, 1 bolivià, 60 espanyols, 8 holandesos, 2 indis, 2 italians, 1 lituà, 3 marroquins i 2 peruans.

Telecentre de la Ribera d'Ebre
telecentre@riberaebre.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • 19a Reunió General de Telecentre a la Fatarella

La propera reunió de centres de teletreball tindrà lloc el proper dia 29 de setembre a la Fatarella (Terra Alta). Durant els propers dies anirem concretant l'ordre del dia. Ja ens ha confirmat la seva assitència el cap del Servei de Societat del Coneixement, Ricard Faura.

 • eCatalunya

La Secretaria es proposa fer a finals d’any unes jornades sobre teletreball a Catalunya i utilitzar com a eina de contacte i de reflexió la plataforma eCatalunya, i que en el seu moment ja s’explicarà quins grups de treball es crearan i com s’organitzaran les activitats de preparació d’aquesta jornada.

Més endavant anirem concretant aquesta iniciativa i el sistema de participació dels telecentres.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Marta Continente explica els plans de la STSI

El proper 14 de setembre, a les 7 de la tarda, tindrà lloc a la Sala Sony de Barcelona Activa la presentació "Els plans de la Secretaria; cap a on camina la nostra Societat de la Informació?" a càrrec de Marta Continente, secretària general de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya (STSI). L'acte serà moderat per Jordi Martín, vicepresident de la comissió d'Economia del Coneixement del Col·legi d'Economistes de Catalunya. L'acte està organitzat per Tertúlia Digital.

Inscripcions

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Wikitravel

Tots els dinamitzadors coneixeu ja la Wikipèdia, l’enciclopèdia lliure per internet que malgrat el valor desigual de molts articles cada cop és més útil de consultar. La gràcia de la Wikipèdia –i en alguns casos també la seva debilitat- és la possibilitat que té tothom d’escriure o completar els textos de l’enciclopèdia, que en el cas de la versió catalana ja conté més de 38.000 articles (http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada)

L’èxit del projecte Wikipèdia ha donat origen a un colla d’actuacions paral.leles, plantejades amb la mateixa filosofia. Malgrat que ara ja s’hagi acabat l’època de vacances per a la majoria, val la pena de destacar un dels projectes derivats de l’esperit Wikipèdia com és Wikitravel (http://wikitravel.org/en/Main_Page)

Es tracta d’una mena de guia turística gegant amb comentaris sobre la majoria de països del món, indicacions d’allò que val la pena visitar de cada indret i fins i tot amb recomanació dels restaurants més interessants. L’únic problema de Wikitravel és també el desnivell entre les informacions i el fet que encara n’hi falti molta, com es pot comprovar en la informació dedicada a Catalunya (http://wikitravel.org/en/Catalonia) Però la seva utilitat actual (i encara més la futura) és ben evident.

:::::::: AGENDA ::::::::

 • aKademy 2006

Del 23 al 30 de setembre a Dublin tindrà lloc la conferència d'usuaris i desenvolupadors de l'escriptori lliure KDE. [+ info]

 • III Encuentro de Telecentros

El 25 i 26 de setembre a Comillas (Cantàbria). Tercera trobada de la Comunitat de Telecentres, un grup de treball format per xarxes de telecentres de tot l'Estat [+ info]

 • 19a Reunió General de Telecentres

El 29 de setembre a la Fatarella (Terra Alta). Reunió trimestral de centres de teletreball de la XTC.

 • 5a Diada de les Telecomunicacions a Catalunya

El 29 de setembre al Palau de Congressos de Fira de Barcelona. Organitzada pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya (COETTC) [+ info]

 • III Jornades de Signatura Electrònica

Del 17 al 19 d'octubre al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona (Plaça d'Espanya). Organitzades per l'Agència Catalana de Certificació – CATCert, en el marc de l'Administració Oberta de Catalunya. [+ info]

 • IV Fòrum Mundial de Coneixement Lliure

Del 17 al 21 d'octubre la ciutat de Puerto de la Cruz (Veneçuela). [+ info]

 • I Conferencia Internacional sobre Ciencias y Tecnologías Multidisciplinares de la Información

Del 25 al 28 d'octubre al Palau de Congressos de Mèrida [+ info]

 • II Congreso Internacional de la Alfabetización Tecnológica

Del 29 de novembre a l'1 de desembre al Palau de Congressos Manuel Rojas de Badajoz. Amb l'objectiu d'avaluar els avenços produïts en matèria d'alfabetització tecnològica i de proposar noves estratègies que permetin fer el salt definitiu cap a la superació de la fractura digital. [+ info]

 • VI Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

El 15 i 16 de març del 2007 al Palau de Congressos i Exposicions de Mèrida (Extremadura). [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::