La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 177_ 19 - 25 juny 2006 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • 7a Xerrada de Noves Tecnologies al Telecentre de l'Alt Urgell

El Telecentre de l'Alt Urgell va organitzar el passat 21 de juny la 7a Xerrada de Noves Tecnologies, que va tractar sobre la TDT (Televisió Digital Terrestre). L'objectiu de la xerrada era informar sobre allò que cal tenir en compte en la implantació de la TDT (què és la TDT, qui ha de fer les transformacions d'antena i de l'aparell de televisió, diferències i que s'ha de fer abans de comprar un aparell receptor, professionals preparats per fer la transformació correcta de les instal·lacions de l'antena, quan s'han de fer aquestes transformacions) i va anar a càrrec de Mercè Querol, que és la cap d'Inspecció de Consum de l'Agència Catalana de Consum de Lleida. L'acte va tenir lloc a la Sala d'actes del Consell Comarcal Alt Urgell a les 8 del vespre.

Programa
telecentre@alturgell.ddl.net

 • L'Infocentre de Santa Bàrbara ha iniciat aquesta setmana el “Curs d'Iniciació al vídeo digital bàsic”

El curs, que ja fa dos mesos que tenia totes les places ocupades, va néixer a partir de la demanda d'usuaris que, tot i tenir un càmera digital, no sabien traspassar les imatges a un ordinador i posteriorment a un DVD per poder-ho visualitzar a les seues televisions.
La temàtica del curs consisteix en la descripció de conceptes bàsics del món del vídeo, com són els frames, PAL, NTFS o altres aspectes de traspàs d'imatges analògiques a digitals. També s'especificaran els requeriments mínims que cal tenir un ordinadors per poder treballar amb vídeo digital; finalment com a activitat final se'ls ensenyarà a grabar un DVD i poder realitzar petits canvis a les filmacions. Els curs té una durada de 15 hores i es realitza 2 dies a la setmana de 9 a les 11 de la nit.  S'hi han inscrit 10 persones, ja que només es vol 1 persona per ordinador. El curs es complementarà posteriorment amb un curs avançat de vídeo en què ja es realitzaran tasques més complexes dins del món de la edició de vídeo digital.

infocentre@sta-barbara.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • XVIII reunió general dels centres de teletreball

El passat divendres 16 de juny va tenir lloc la XVIII reunió general dels centres de teletreball al Pont de Suert.

La reunió va començar, amb un cert retard, amb la benvinguda institucional, a càrrec del president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça. Tot seguit en Carles Roca va fer la presentació del Telecentre de l’Alta Ribagorça. A continuació en Xavier Castella, director d'Infraestructures i Serveis de Telecomunicacions, va disculpar l'assistència de la Sra. Marta Continente, Secretària General de la Secretaria de Telecomunicacions. En la seva intervenció va presentar la nova direcció que s'ha creat desde presidència i que ell dirigeix. També va centrar-se molt en l'arribada de banda ampla en àrees rurals. Va ser una intervenció amb un tran feedback entre dinamitzadors i director pel que fa als temes tractats. Finalitzada la seva intervenció, va ser el torn de Ricard Faura, cap del Servei de Societat del Coneixement de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació sobre projectes de la Secretaria i va parlar sobre temes com: la web de la Xarxa de Telecentres de Catalunya, el nou programa de seguiment i d’estadístiques per als telecentres, la possible col.laboració amb Infojobs o de possibles col.laboracions amb d’altres àrees de l’Administració de la Generalitat. Hi va haver tot tipus de omentaris i col.loqui.

Com ja és habitual en aquestes reunions, el retard va fer que alguns punts de l'ordre del dia es toquessin de forma molt superficial. Aquest és el cas de la ropostes sobre el replantejament de la web del teletreball que l'OTC va enviar als centres de teletreball previament i que pretenia recollir suggeriments in situ. Finalment, es va acordar que ens farien arribar propostes a l'OTC. Un altre sacrifici que vam haver de fer va ser el de la presentació de l’activitat conjunta dels telecentres del Pirineu a càrrec d’Olga Cuevas, del telecentre de Sort que va haver de fer-se durant la visita del Telecentre del Pallars Sobirà i en menys temps del que s'havia previst inicialment.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El CTFC de Solsona crea Turismapes.net

El Departament de Sistemes d’Informació Geogràfica i Teledetecció del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, ha posat en funcionament el que ha de ser una pàgina web de referència per al turisme a Catalunya www.turismapes.net , amb cartografia de gran detall, utilitzant els serveis d’accés remot a cartografia de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, anomenat "Geoserveis". Amb aquesta web podreu navegar lliurement per tot Catalunya, comarca a comarca, de forma àgil, interactiva i conèixer tota l’oferta turística de què disposem en la zona que consulteu: cases de turisme rural, albergs, restaurants, museus, esglésies, pistes d’esquí, esports d’aventura, etc.

A més, també podreu fer recerques per població o buscar un recurs turístic concret del vostre interès, cosa que en facilita molt la localització.
A part d’això, podreu visualitzar rutes o itineraris que es poden descarregar en format “track” per a utilitzar en qualsevol sistema de posicionament global GPS.

Finalment amb www.turismapes.net, podreu imprimir mapes de la vostra zona d’interès que incloguin el recursos turístics que haureu escollit, el que permet una millora en la planificació del vostre temps de lleure, ja que podreu tenir mapes personalitzats segons els vostres desitjos.

Cal dir que l’oferta turística representada en l’actualitat fa referència a 3 comarques catalanes: el Pallars Jussà, el Solsonès i les Garrigues. Pròximament s’inclouran les infrastructures i recursos turístics de les 3 comarques integrades en la Ruta del Cister (Urgell, Conca de Barberà i Alt Camp). Successivament s’aniran introduint noves comarques per ampliar la informació turística present a www.turismapes.net.

Turismapes

 • Trenta-quatre països europeus es posen d'acord per facilitar l'accés a Internet de tots els ciutadans

El 12 de juny de 2006, els ministres de trenta-quatre països europeus, entre els quals hi ha els dels vint-i-cinc estats membres de la UE, els països en via d'adhesió, els països candidats i els membres de l'Espai Econòmic Europeu, van adoptar a Riga (Letònia), una declaració per promoure l'accessibilitat de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a tots els ciutadans.

La declaració parteix del fet que les TIC són un instrument vàlid per superar els seus obstacles o mancances econòmics, socials, escolars o geogràfics, com també les discapacitats físiques.

Es tracta d'una acció paneuropea d'eInclusió que té com a objectius finals, per al 2010:

- reduir a la meitat el nombre de persones de grups socials amenaçats d'exclusió que no tenen accés a Internet (especialment persones d'edat avançada, aturades o amb discapacitats);

- assegurar que com a mínim el 90% del territori europeu disposi d'accés a Internet de banda ampla (tot incidint en l'accessibilitat al medi rural), i

- fer accessibles totes les pàgines d'Internet públiques.

Per aconseguir aquests objectius, es preveu posar en marxa, amb vista a l'any 2008, diverses accions d'alfabetització digital; formular, per al 2007, recomanacions sobre normes d'accessibilitat i enfocament comuns que podrien esdevenir obligatoris per als mercats públics abans del 2010; i avaluar la necessitat de mesures legislatives en l'àmbit de l'accessibilitat en línia amb motiu de la revisió del marc regulador de les telecomunicacions electròniques que s'iniciarà a partir de l'any 2006 al si de la UE.

Més informació

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Un bon full de càlcul des de la xarxa

Una de les línies d’evolució d’internet especialment interessants és la que ens fa possible de fer servir el programari que puguem necessitar des de la xarxa mateix, sense que l’haguem d’instal·lar prèviament al nostre ordinador. Això ens proporciona ja ara –i encara més en un futur proper- avantatges fonamentals: podrem accedir sempre a la nostra informació, siguem on siguem, des de qualsevol ordinador connectat. Des de la xarxa es poden fer servir ja diversos tractaments de text. Però també fulls de càlcul, com el que Google –sempre a la punta de la innovació- posa a la nostra disposició, per als que tenen un compte de correu Gmail, que d’altra banda és gratuït. En trobareu una bona explicació a: http://www.google.com/support/spreadsheets 

Les possibilitats d’aquest full de càlcul són molt grans: es poden importar i exportar fitxers .xls; la imatge del full de càlcul és l’habitual i el seu ús és intuïtiu; s’hi poden establir controls: es pot deixar el full de càlcul tancat, o bé obert perquè algú altre –a qui haguem donat permís- el modifiqui; el full de càlcul es desa en línia, de manera que hi podem tornar accedir des de qualsevol màquina connectada; hi poden treballar simultàniament diverses persones (i es veu qui té el full de càlcul obert en aquell moment) Les persones que simultàniament tenen obert el full de càlcul poden comunicar-se entre elles per xat.

A la vista de tot plegat, no costa veure que el desplegament del programari a través de la xarxa està assegurat. I que farà canviar la forma de treballar i fins i tot el model econòmic amb què fins ara s’ha desenvolupat el programari. Tal com ha dit algú, el futur no és l’ordinador, sinó la xarxa.

OTC

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Jornada "El Teletreball i Adminstracions Públiques"

El 20 de juny a l'Hotel Apsys Events de Castelldefels [+ info]

 • V Jornades de Programari Lliure

Del 5 al 8 de juliol a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (UPC), del 5 al 8 de juliol de 2006. Organitzat per la Càtedra de Programari Lliure de la UPC [+ info]

 • GUADEC 2006

Del 24 al 30 de juny a Vilanova i la Geltrú. Conferència d'usuaris i desenvolupadors de GNOME [+ info]

 • V Jornades de Programari Lliure

Del 5 al 8 de juliol a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (UPC), del 5 al 8 de juliol de 2006. Organitzat per la Càtedra de Programari Lliure de la UPC [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • La Brecha Digital [ www.labrechadigital.org ] Portal amb informació, reportatges, estadístiques... sobre la bretxa digital

 • ConectaJoven [ www.conectajoven.org ] Projecte de la Fundació Esplai d'alfabetització digital adreçat a joves

 • ITDG [ www.infodes.org.pe ] Projectes de noves tecnologies adreçats a eradicar la pobresa al Perú

TELECENTRES

::::

::::