La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 174_ 29 maig - 4 juny 2006 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • II jornada de teletreball al ripollès

La Fundació Televall organitza conjuntament amb el Consell Comarcal del Ripollès la II Jornada de Teletreball que tindrà lloc el proper dia 17 de juny a la seu del Consell Comarcal del Ripollès.

Les ponències tractaran sobre els aspectes jurídics i fiscals del teletreball i les petites empreses. Es comptarà amb la presència d'Ignasi Camòs, professor de dret laboral de la UdG, i de Miquel Márquez, advocat especialitzat en fiscalitat associat a KPMG. Finalment s'exposaran diferents experiències de teletreballadors/es de la comarca.

No cal cap inscripció prèvia. Més informació a gaspar@televall.com  o bé trucar al telèfon 972 72 88 11.


Des de la Fundació Televall ens han informat que han inaugurat una nova aula de formació que han ubicat en l'antic despatx de direcció. L'aula compta amb 7 ordinadors, un projector i diferents elements tecnològics que faciliten l'accés a les NTIC.

vine@televall.com

 • Curs de Miramon al Telecentre del Pallars Sobirà

El Telecentre del Pallars Sobirà té previst realitzar un curs de Miramon del 19 al 29 de juny de dilluns a dijous de 20 a 22 hores. Previ a l'inici del curs tindrà lloc una reunió amb la professora per tal de concretar continguts. Tothom que hi estigui interessat pot inscriure's trucant al 973620107 o bé en el formulari d'inscripció del web (dins el menú d'Activitats a l'esquerra del web).

telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • Formació als telecentres de la Conca de Barberà

Des del Centre Telemàtic de la Conca de Barberà ens informen que ja han finalitzat els cursos que van començar el primer trimestre de l'any amb gran èxit de participació. Han estat més de 60 alumnes els que han realitzat cursos de formació al Centre Telemàtic de Montblanc i l'Espluga de Francolí en matèries  com  ofimàtica amb l'OpenOffice, Fftografia digital, tractament d'imatges i els cursos d'Iniciació a la Informàtica, entre d'altres.

Ara, en època d'estiu els cursos i activitats que programa el CTC són els següents:

Telecentre de Montblanc:

L'activitat que es durà a terme aquest mes de juny és: “Dissenya el teu àlbum de fotografies”. S’explicarà com dissenyar un àlbum de fotografies de forma fàcil, ràpida i divertida utilitzant fotografies digitals o qualsevol altre imatge. També s’explicarà com millorar la lluminositat, el contrast, canviar els colors, corregir els ulls vermells, etc

També es realitzarà un curs d'Internet i correu electrònic i de presentacions amb Power Point, encara s'ha de definir els dies i l'horari.

Telecentre de l'Espluga de Francoli:

El proper 13 de juny s'inicia el curs d'Internet i Correu electrònic en horari de tarda-nit, de 19.30 a 21.30 h.

El mes de juliol es realitzarà un curs de fotografia digital i tractament d'imatges, els alumnes que vulguin també podran participar a l'activitat de “Dissenya el teu àlbum de fotografies” que es realitzarà al mateix telecentre al finalitzar al curs.

Properament de del Centre Telemàtic de la Conca de Barberà ediataran un trípitic on informaran de les activitats d'estiu que realitzaran.

cccb@conca.altanet.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Els treballadors espanyols tenen poques possibilitats de flexibilitzar l'horari del treball

La Fundació Europea per a la Millora de les Condicions de Vida i de Treball de Dublín, ha fet públics els resultats d’un estudi en què es mostren les disparitats que existeixen a la UE en matèria de flexibilitat en els horaris de treball. Segons dades de l’enquesta, Letònia, Suècia, Finlàndia i el Regne Unit són els estats membres que compten amb un major nombre de companyies i organitzacions que ofereixen la possibilitat d’un horari de treball flexible. Espanya se situa lluny d’aquests països, per sota de la mitjana europea i només per sobre d’Itàlia, Eslovènia, Bèlgica, Hongria, Grècia, Portugal i Xipre.

L’estudi també tracta aspectes que incideixen en la concialiació de la vida laboral i familiar, com les excedències per tenir cura d’infants, on Espanya tampoc no apareix gaire ben retratada.

Estudi

 • Inscripció al curs d'entorns virtuals d'aprenentatge i dinamització

L'OTC realitzarà un curs de formació dels que ofereix la STSI als dinamitzadors de la XTC.  L'objectiu final és el de vetllar perquè aquesta formació que us faciliten s'adeqüi a les vostres necessitats i la millor manera de poder-ho fer, és conèixer-la de primera mà. Ja n'anirem parlant.

OTC

 • Concurs de logotips de la Comunidad de Telecentros

Durant la Festivitat del Dia de Internet la Comunidad de Telecentros es va organitzar un concurs per a triar el logotip de la comunitat. Alguns de vosaltres hi vau participar. Aquesta setmana els membres de la comunidad (entre ells l'OTC) ha votat i puntuat 5 logos dels 230 que es van presentar. A la propera reunió que tindrà lloc al setembre-octubre es triarà el guanyador d'entre els més votats.

Votació OTC
 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El Govern espanyol proposarà als sindicats extendre el teletreball a l'Administració General de l'Estat

El Ministre d'Administracions Públiques, Jordi Sevilla, va anunciar que proposarà als sindicats l'extensió del teletreball a l'Administració General de l'Estat en aquells llocs de treball on sigui possible i pugui contribuir a una millor conciliació de la vida familiar i la laboral i a la millora del cumpliment dels objectius del lloc de treball. El ministre va anunciar la proposta durant la seva intervenció en el "Foro de Europa Press" a partir dels resultats obtinguts per l'experiència pilot de teletreball que s'ha realitzat en els últims mesos en els serveis centreals del seu Departament.

Els resultats obtinguts d'aquesta prova pilot de teletreball han estat positius tant per als treballadors participants com per als responsables de les àrees on s'ha desenvolupat aquest programa. L'informe dels experts que han dissenyat i fet el seguiment de la iniciativa destaquen que la productivitat en els llocs de treball s'ha mantingut o augmentat.

Entre les recomanacions dels experts destaquen les següents:

- Pot ser una eina excel·lent per ajudar a conciliar la vida familiar i la laboral especialment en determinats perfils de treballadors: persones amb familiars dependents (nens o persones grans); persones amb problemes de mobilitat; persones amb residències allunyades del lloc de treball o bé persones interessades en general.
- Teletreballar exclusivament no sembla, en principi, la via més interessant perquè suposa canvis massa importants com per assumir-los en una primera fase d'implantació del teletreball a les organitzacions.
- S'ha valorat com a molt important que els teletreballadors no perdessin totalment el contacte físic amb el seu lloc de treball i els seus companys habituals de treball durant el desenvolupament del Pla Pilot.
- La concilialció ha d'anar acompanyada d'un manteniment o millora de la qualitat del servei ofert als ciutadans. L'avaluació del treball per objectius com a criteri bàsic de productivitat resulta un instrument bàsic en aquest sentit.
- L'Estat, d'acord amb el seu paper crucial de creació de drets, ha d'exercir una funció exemplificadora per a la societat en l'implantació del teletreball contribuïnt a millorar el clima laboral, el rendiment de treballadors públics i  la qualitat del servei prestat a la ciutadania.

Notícia

 • Gilberto Gil visita Catalunya per col·laborar amb el Govern i donar suport al foment del programari lliure i de lles llicències lliures

El ministre de Cultura del Brasil, Gilberto Gil, visita Barcelona amb l'objectiu de subscriure un acord de col·laboració amb el Departament de Cultura i donar suport a les polítiques de foment del programari i llicències lliures que desenvolupa la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) del Departament de Presidència.

El ministre Gil, després dels contactes previs amb representants del Govern de Catalunya a la Cimera Mundial de la Societat de la Informació celebrada a Tunis la tardor passada, va mostrar el seu interès per visitar el nostre país, donada la coincidència en les polítiques que s'impulsen sobre foment del programari lliure i les llicències lliures en àmbits com els de la cultura i l'impuls de la societat del coneixement.

Concretament l'STSI ha esdevingut la primera unitat del Govern a migrar els seus sistemes a programari lliure i ha creat l' Oficina de Programari Lliure que, conjuntament amb la Fundació Observatori per la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC), ha impulsat el projecte Culturalliure.cat per a la promoció de les llicències lliures, especialment les anomenades Creative Commons.

Les llicències Creative Commons ofereixen una varietat d'usos que permeten que l'autor s'aculli a un o altre nivell de llicència i decideixi fins on permet deixar distribuir, exposar, copiar i difondre la seva creació i si vol que aquests usos es donin o no en un context comercial.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Traductors automàtics

Alguna vegada havíem comentat que s’estaven fent grans progressos en un camp ben especial de la lingüística, que és el de les traduccions automàtiques. De cara a textos curts es podia recórrer ja a traductors gratuïts català/castellà o a la inversa i fins i tot a sistemes de traducció català/anglès i anglès/català. (com per exemple a : http://www.comprendium.es/  . Ara s’acaba d’anunciar l’entrada en funcionament de Openrad, que es qualifica de “traducció automàtica en codi obert”. Opentrad ha estat desenvolupat per diverses universitats (entre elles la UPC) i empreses privades, amb el suport econòmic del Ministerio de Industria y Comercio. Es tracta d’una eina d’ús gratuït i que tradueix amb una rapidesa sorprenent moltes pàgines de text. Els resultats són força bons, tot i que sempre s’ha de fer una repassada a la traducció per evitar problemes que solen sortir sobretot en expressions especials i noms propis.

Segons les notícies que en tenim molt aviat es podrà fer servir Opentrad per a la traducció anglès/català i català/anglès i també català/aranès i aranès/català. Com sempre, doncs, es alegrem de poder disposar de nous recursos que ens facilitin el treball i més quan provonen d’iniciatives públiques i són gratuïts. Val a dir que aquests avenços en la traducció de textos escrits són la base imprescindible d’una altra tècnica en què s’està experimentant a tot el món: la traducció oral directa. O sigui, la possibilitat de parlar en el propi idioma i que un ordinador ho tradueixi, amb veu, a una altra llengua. A veure si és veritat, encara que haguéssim de parlar a poc a poc i la veu resultant tingués una mica d’accent de robot...

OTC

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Internet Global Congress

Del 29 de maig a l'1 de juny tindrà l'Internet Global Congress al Palau de Congressos de Fira de Barcelona (plaça Espanya). Inclou la IV edició dels Premis IGC a la Innovació Digital. Organitzat per Barcelona Fundació Digital. [+ info]

 • Tecnimap

Del 30 de maig al 2 de juny tindrà lloc a Sevilla una trobada d'administracions espanyoles per a compartir idees i experiències en el cap de les noves tecnologies aplicades a la funció pública [+ info]

 • Jornada tècnica sobre qualitat en la formació online

L'1 de juny tindrà lloc a la Sala d'actes d'ECA CERT (Barcelona) una jornada sobre qualitat en la formació online. [+ info]

 • ICT for an inclusive Society Congress

De l'11 al 13 de juny a Riga (Letònia). Conferència per a l'inclusió de la societat en el món de les noves tecnologies [+ info]

 • Primer congrés de programari lliure per a Pimes industrials

El 15 de juny tindrà lloc al Parc Tecnològic del Vallès a Cerdanyola del Vallès el primer congrés de programari lliure per a Pimes industrials [+ info]

 • II jornada de teletreball del ripollès

El 17 de juny tindrà lloc al Consell Comarcal del Ripollès la II jornada de teletreball del ripollès que organitza la Fundació Televall juntament amb el Consell Comarcal del Ripollès [+ info]

 • GUADEC 2006

Del 24 al 30 de juny a Vilanova i la Geltrú. Conferència d'usuaris i desenvolupadors de GNOME [+ info]

 • V Jornades de Programari Lliure

Del 5 al 8 de juliol a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (UPC), del 5 al 8 de juliol de 2006. Organitzat per la Càtedra de Programari Lliure de la UPC [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::