La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 173_ 22-28 maig 2006 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • El Telecentre de la Ribera d'Ebre guanya el primer premi a les Millors Iniciatives FesInternet

L’activitat “Inicia't amb l'ordinador”, realitzada entre el 8 i el 12 de maig, ha fet mereixedor el Telecentre de la Ribera d'Ebre del primer premi a les Millors Iniciatives Fesinternet. Es tracta d’una iniciativa, en col·laboració amb l'Institut Català de les Dones i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, que ha aprofitat FesInternet per apropar les TIC a les dones, un col·lectiu que no sempre té fàcil l'accés a les noves tecnologies.

Enhorabona a tot l’equip del Telecentre de la Ribera d’Ebre!

Notícia
telecentre@riberaebre.org

 • Iniciació a la informàtica a l'e-centre Tremp

L'e-centre Tremp ens informa dels cursos que realitzen entre maig i juny:

- Iniciació a la informàtica i Internet: De l´11 de maig al 6 de juny els dilluns,dimats, dijous i divendres de 15:30 a 17 hores.
- Base de Dades: Microsoft Access: Del 29 de maig al 22 de juny de dilluns a dijous de 20h a 21:30 hores.

telecentre@ajuntamentdetremp.com

 • Xerrada sobre Delictes a Internet

El Telecentre de l'Alt Urgell ens informa que el proper 30 de maig a les 20 hores i a la sala d'actes del Consell Comarcal de l'Alt Urgell tindrà lloc una xerrada sobre Delictes a Internet.  Anirà a càrrec del Cap de la Unitat de Delictes en Tecnologies de la Informació dels Mossos d'Esquadra.

cartell
telecentre@alturgell.ddl.net

 • L'Infocentre organitza un curs per a gent gran

Tal com ja es va presentar l'Infocentre ha presentat el mes de maig com el mes dedicat a la gent gran. L'objectiu era realitzar activitats perquè la gent jubilada es pogués apuntar i els fos interessant i adequada per la seua edat. A principis de mes ja es va realitzar un curs de informàtica bàsica per a la gent gran  i posteriorment una xerrada de com poder estudiar des de casa a càrrec de tècnics de la Universitat Oberta. Aquesta setmana ha iniciat un nou curs amb el nom “Internet per a la gent gran” amb l'objectiu d'apropar la xarxa a la gent gran per tal que els sigui útil i pràctica. Per aquest motiu s'ha creat una programació específica buscant les activitats bàsiques i més interessants perquè una vegada finalitzat el curs puguin aprofitar-ho. El curs té una durada de 15 hores i es realitza als matins tots els dies.

infocentre@sta-barbara.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Estadístiques d'ús gener 2006

Gener 2006

Homes Dones Total
Usuaris nous registrats 79 72 151
Carnets emesos 11 15 26
Total usuaris 2307 2052 4359
Usos dels telecentres 6851 6544 13395
Hores d'utilització dels telecentres   9905

(*) Falten dades de dos telecentres

Al gener 2006 van augmentar lleugeramentels nous usuaris (+5), així com els carnets emesos que van augmentar en major proporció (+16), els usuaris totals (+57), els usos dels telecentres (+1777) i les hores d'utilització del telecentre (+1964).

Usuaris, carnets i hores
Distinció usos

 • Estadístiques d'ús febrer 2006

Febrer 2006

Homes Dones Total
Usuaris nous registrats 114 58 172
Carnets emesos 20 26 46
Total usuaris 3533 3207 6740
Usos dels telecentres 8147 7913 16060
Hores d'utilització dels telecentres   12527

(*) Falten dades de dos telecentres

El passat febrer van continuar aumentant els nous usuaris (+21), així com els  els usuaris totals (+2.381), els usos dels telecentres (+2.665) i les hores d'utilització del telecentre (+2622). A diferència del mes anterior, al febrer el nombre de carnets emesos no va disminuir sinó que va incrementar-se amb 20 carnets més.

Usuaris, carnets i hores
Distinció usos
 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Xarxa Wimax del Pla de l'Estany al butlletí Localret

L'Albert Batchellí del Consell Comarcal del Pla de l'Estany i del Telestany va presentar a la XIVena reunió general de centres de teletreball que va tenir lloc el 21 de setembre de 2005 al Telejet (Olot) el seu projecte d'instal·lació d'una xarxa WiMAX al Pla de l'Estany.

El darrer butlletí de Localret (Número 46) recull un extens article del projecte que explica la realitat de la comarca - onze municipis d'entre 200 o com a màxim 1000 habitants exceptuant Banyoles amb 17.000 i amb serveis d'ADSL només a la capital- que va propiciar l'actuació de l'administració per solventar aquest greu problema de connectivitat de banda ampla. L'article explica com el Consell Comarcal del Pla de l'Estany va haver de solucionar aquest problema per tal de poder avançar en les seves iniciatives en l'àmbit de la Societat de la Informació.

La solució va passar per una xarxa sense fils WiMAX que va unir amb banda ampla els 11 municipis de la comarca. Aquesta tecnologia és de fàcil i ràpida instal·lació en comparació amb el cable i amb un preu més competitiu respecte a altres tecnologies d'accés sense fils com la Wifi. El projecte va poder-se iniciar al 2003 amb finaçament del llavors Ministerio de Ciencia y Tecnología (avui d'Indústria), la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya i la diputació de Girona.

Actualment aquesta infraestructura de radioenllaç formada per tres nodes, 28 antenes, 16 enllaços i els aparells electrònics de control pertinents és l'única xarxa de treball utilitzada per tots els municipis de la comarca des de fa més d'un any. La xarxa ofereix una capacitat de velocitat de fins a 36 Mb, les velocitats reals arriben a tots els municipis entre els 5 i 20 Mb de mitjana i l'enllaç és assimètric (mateixes capacitats des de i cap a la xarxa).

Aquesta infraestructura ha fet possible una Intranet que permet la implementació de serveis entre ajuntaments fins ara impossibles. En aquest sentit el Consell Comarcal va poder millorar el servei i oferir més garanties als ajuntaments del servei d'informàtica que els prestava abans de la xarxa WiMAX.

Però el gran projecte que està fent possible la xarxa és el de l'Administració Oberta amb dos eixos d'actuació: una base d'informació territorial a partir de la implementació d'un sistema GIS i una base d'informació personal que permetrà en un futur pròxim la integració de sistemes com el padró, la gestió tributària o la comptabilitat dels diferents municipis.

L'objetiu que tenen des del Consell Comarcal per als pròxims mesos és endegar una base de dades única de persones per a tots els municipis de la comarca.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Encicloèdies online

S’acaba d’anunciar l’aparició de l’enciclopèdia “Britannica-Salvat online” formada per materials procedents de totes dues empreses editorials, a més d’un gran nombre d’elements gràfics i audiovisuals. Llàstima que en una primera recerca ràpida no hem pogut comprovar quin és el preu d’accés a aquesta nova enciclopèdia online. 

Tot i això, és evident que el futur de les enciclopèdies passa gairebé inevitablement per la seva consulta a través de la xarxa. Els enormes costos de paper, impressió i distribució d’una obra monumental com una enciclopèdia, així com el ràpid envelliment de la informació fan que els avantatges de l’accés online cada dia siguin més evidents.

Com a mostra, vegeu l’explicació sobre la mateixa Enciclopèdia Britànica que podem trobar a la Wikipèdia (versió en anglès). Aquí veurem que els 32 volums impresos sobre paper (amb 65.000 articles) valen 1400 $. La subscripció a la versió online, que s’actualitza cada dia, conté més de 120.000 articles i moltíssims fitxers multimèdia, val 70 $ anuals. O sigui que amb el cost de la versió impresa en tenim per 20 anys de subscripció online. I d’aquí a 20 anys la versió online continuarà estant actualitzada mentre que ja no sabrem què fer dels antiquats 32 volums impresos, que ens faran nosa per tot arreu.

OTC

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Congrés del Món Rural de Catalunya - Rural'06

Des del febrer de 2005 fins al maig del 2006 a tot el territori català
[
+ info]

 • Internet Global Congress

Del 29 de maig a l'1 de juny tindrà l'Internet Global Congress al Palau de Congressos de Fira de Barcelona (plaça Espanya). Inclou la IV edició dels Premis IGC a la Innovació Digital. Organitzat per Barcelona Fundació Digital. [+ info]

 • Tecnimap

Del 30 de maig al 2 de juny tindrà lloc a Sevilla una trobada d'administracions espanyoles per a compartir idees i experiències en el cap de les noves tecnologies aplicades a la funció pública [+ info]

 • Jornada tècnica sobre qualitat en la formació online

L'1 de juny tindrà lloc a la Sala d'actes d'ECA CERT (Barcelona) una jornada sobre qualitat en la formació online. [+ info]

 • ICT for an inclusive Society Congress

De l'11 al 13 de juny a Riga (Letònia). Conferència per a l'inclusió de la societat en el món de les noves tecnologies [+ info]

 • GUADEC 2006

Del 24 al 30 de juny a Vilanova i la Geltrú. Conferència d'usuaris i desenvolupadors de GNOME [+ info]

 • V Jornades de Programari Lliure

Del 5 al 8 de juliol a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (UPC), del 5 al 8 de juliol de 2006. Organitzat per la Càtedra de Programari Lliure de la UPC [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::