La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 172_ 15-21 maig 2006 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Guanyadors del concurs a la millor web de la XTC

 

 

Amb motiu de FesInternet 2006 s'ha organitzat un concurs a la millor web de la XTC. Aquests són els guanyadors:

PRIMER PREMI: Llapis usb i súper tovallola FesInternet. Isaac Mas Gari (Telecentres Prades-Montsant)
SEGON PREMI: Súper tovallola FesInternet. Ivan Beà (Telejet, Olot)
TERCER PREMI: Súper tovallola FesInternet. Olga Cuevas (Telecentre del Pallars Sobirà)
QUART PREMI: Súper tovallola FesInternet. Vanesa Ruana (Punt Òmnia de la Fatarella)
CINQUÈ PREMI: Súper tovallola FesInternet. David Sala (Telestany, Banyoles)

Enhorabona dinamitzadors!!!!

Premis
Oficina Tècnica de la XTC

 • Promoció del progamari lliure en català a les Terres de l'Ebre

 

 

 

 

 


 

Els Centres de Teletreball de les Terres de l'Ebre organitzen conjuntament una activitat per potenciar la utilització del programari en català. Els Centres de Teletreball de les Terres de l'Ebre de la Xarxa de Telecentres de Catlunya de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, organitzen conjuntament una activitat per potenciar la utilització del programari en català. La Secretaria de Telecomunicacions ha creat un cd de programari exclusivament en català, a partir d'aquesta iniciativabels 4 Telecentres de la comunitat de teletreball (Telecentre de la Fatarella, Telecentre de la Terra Alta, Telecentre de la Ribera d'Ebre i l'Infocentre de Santa Bàrbara) s'han unit per potenciar la difusió d'aquest cd mitjançant el regal d'un cd a tothom que vulgue i l'assessorament sobre el contingut del cd informant-los de quins són els programes que hi ha i quins són els més adequats per a cada usuari.

Els objectius que es volen assolir són per una banda difondre el màxim possible el programari en català i adaptar-lo a les necessitats de cada usuari per a què el pugui utilitzar d'una manera continuada i constant i per altra banda potenciar la utilització de programari lliure i evitar al màxim la pirateria que, molt sovint, hi ha en el món dels programes informàtics. Molt sovint s'utilitzen programes sense pagar les llicències per poder-los utilitzar.

Cal recordar que aquest cd ha estat creat per la Secretaria de Telecomunicacions i tots els programes que hi ha són en català i de lliure distribució. A més alguns d'ells són els millors com pot ser el cas del navegadors Firefox o el gestor de correu Thunderbird, a banda de nou i magnífic paquet d'ofimàtica Openoffice que, en molts casos, és molt millor que alguns dels paquets d'ofimàtica que actualment s'han de pagar.

Pel que fa a l'estalvi econòmic d'utilització de programes amb llicència lliure,  és un estalvi de costosmolt important i amb la utilització d'alguns d'aquests programes, com potser la suite Openoffice o el programa de retoc fotogràfic Gimp entre altres, es poden estalviar fins a 3.000 € en llicències per a les empreses i usuaris.

Totes les persones que estiguin interessades poden passar pels telecentres anteriorment esmentats on se'ls assessorarà sobre quin és el programa adequat per a cada usuari i com s'ha d'instal·lar als seus ordinadors.

infocentre@sta-barbara.org
telecentre@riberaebre.org
telecentre@terra-alta.altanet.org
telecentrelafatarella@terra-alta.altanet.org

 • Curs d'iniciació al Linux al Pallars Sobirà i concurs de logotip

El Telecentre del Pallars Sobirà organitza del 2 al 16 de juny un curs d'iniciació al Linux que tindrà una durada de 17,5 hores i un cost de 13 € per a socis del telecentre i de 16€ per a no socis. Els assistents tindran una distribució UBUNTU (cdlive + cdinstall).

Ens informen també des del Telecentre del Pallars Sobirà que l'Associació de Comerciants del Pallars Sobirà ha organitzat un concurs per triar el seu logotip. Podeu trobar les bases a: http://www.pallarssobira.ddl.net/telecentre

Cartell
telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • Regidors i tècnics d'Economia del Berguedà aprenen a comunicar-se per Internet al Telecentre de Berga

Es crea un grup de discussió que els permetrà fer reunions virtuals per desenvolupar el Pacte Territorial per l'Ocupació.

Aquest matí, s’ha fet al Telecentre de Berga una jornada informativa per a tècnics i regidors de la comarca que participen en el Pacte Territorial per la Ocupació. Els polítics que treballen per millorar la formació dels treballadors i per crear noves places d’ocupació han après a fer funcionar una plataforma interactiva amb què podran intercanviar informació i comunicar-se entre ells.
 
La plataforma es basa en un grup de discussió per Internet que permet intercanviar opinions i mantenir reunions a través de la xarxa d’una manera molt més àgil. Jordi Simon, del Consorci de Formació i Iniciatives Cercs-Berguedà, explica que la plataforma ja es va posar en marxa el mes de gener.

A la sessió d’aquest matí hi han convocat polítics i tècnics. Totes les persones que treballen per desenvolupar les conclusions del Pacte Territorial per la Ocupació. El Pacte Territorial per l’Ocupació es va signar ara fa un any amb el lema Berguedà 2010, la comarca que volem, i pretén fixar les bases de creixement de la comarca amb un horitzó de cinc anys.

tcberga@ajberga.es

 • Activitats per a FesInternet a Lluçà

Dijous 18 de maig a les 17:00, el Telecentre de Lluçà va organitzar una jornada de portes obertes. Tots els assistents van poder connectar-se i conèixer les possibilitats de la xarxa i del teletreball. En acabar, van fer un berenar tots plegats.

D'altra banda, informar-vos també sobre la sessió de cloenda del Seminari sobre TIC i sector agrari: La gestió Integral de l'explotació Porcina. Aquesta va ser la temàtica de la quarta i última sessió del Seminari sobre TIC i sector agrari, organitzat pel SDR del Lluçanès i el Telecentre de Lluçà. Durant quatre setmanes s'han pogut conèixer diferents aplicacions i utilitats que poden tenir les TIC pel sector agrari. Des de la possibilitat d'accés a la informació i a la capacitació a través del RuralCat i el servei de formació del DARP, passant per les facilitats que ens ofereix Internet per a fer les nostres operacions financeres amb les Caixes. També vam parlar de les possibilitats i les limitacions dels tràmits administratius a través de la xarxa. Per ultim el professor i investigador del Centre UdL-IRTA, Daniel Babot, ens va explicar les possibilitat de la gestió integral informatitzada per millorar l'eficiència i rendibilitat de les explotacions porcines. El correcte tractament de les dades generades a dins d'una explotació possibiliten la pressa de decisions a peu de granja que afavoreix la rendibilitat de l'empresa ramadera.

Amb aquesta sessió s'ha acabat aquest seminari. De cara a la tardor engegaran uns cursos bàsics d'informàtica per a pagesos i gent del territori. Els que puguin estar interessats poden trucar al Telecentre de Lluçà, 938554034, als matins, o al Consorci del Lluçanès 938880050.

telecentre.llusa@diba.es

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • III Jornades de Teletreball a les Terres de l'Ebre "El teletreball a l'administració; la punta de la llança"

Com ja vam informar en el darrer setmanari, dijous 11 de maig va tenir lloc una jornada sobre teletreball a les Terres de l'Ebre. Durant aquesta setmana ens han arribat notes de premsa que us adjuntem:
 
Notícia a Diari de les Terres de l'Ebre
Notícia Vilaweb - El Punt
OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El Govern pensa en reestructurar la STSI

La Generalitat no cobrirà totes les vacants que deixin els alts càrrecs d'Esquerra dimissionaris

La Generalitat de Catalunya estudia la manera d'encaixar la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) a la conselleria de Presidència, després de l'última remodelació del govern arran de l'expulsió d'ERC. Fins que no s'hagi restructurat la STSI no se'n nomenarà el responsable, segons que va respondre ahir el conseller de Presidència, Joaquim Nadal, a una pregunta de VilaWeb. El futur de la STSI és encara incert, doncs.

Notícia

 • FesInternet triplica el nombre d'activitats previstes inicialment

La promoció de dominis .cat a 7 euros s'allarga fins al 30 de juny

FesInternet 2006, la segona edició de la festa d'Internet de Catalunya, que s'ha celebrat del 2 al 17 de maig ha comptat amb una participació presencial de 21.000 persones, quatre vegades més en relació a l'any anterior, segons les estimacions de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació.

L'evolució de la participació amb noves activitats incorporades durant el transcurs de FesInternet 2006 ha fet que finalment s'hagi comptat amb 178 entitats col·laboradores i 289 activitats, de les quals 126 de presencials i 73 en línia, gairebé el triple de les previstes inicialment i de les realitzades l'any passat. En l'edició de 2005 el web va rebre 15.000 visites i unes 5.000 persones varen participar a les activitats presencials.

La web  http://www.fesinternet.cat  ha rebut 36.243 visites des del mes de febrer, de les quals 20.648 en els dies de FesInternet. Des de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació s'ha valorat molt positivament l'edició d'enguany per l'increment de participació, tant d'entitats com de ciutadans, i pel suport dels mitjans de comunicació, una feina conjunta que ha permès dinamitzar l'ús d'Internet arreu del pais.

A banda d'esdevenir el web oficial de la festa d'Internet a Catalunya romandrà permanentment com la web de dinamització de la comunitat de ciutadania de la Xarxa de Telecentres de Catalunya (XTC). Aquest web serà la porta d'entrada per aquells ciutadans que accedeixen per primer cop a Internet mitjançant la XTC.

La promoció de dominis .cat a 7 euros s'allarga fins al 30 de juny

D'altra banda s'ha ampliat fins al 30 de juny la promoció de FesInternet 2006 que permet registrar dominis .cat a 7 euros (6,96 IVA Inclòs) per un any. Per a accedir-hi cal obtenir un exemplar del CD-ROM ¿Programari en català. Perquè el teu ordinador parli com tu¿ i fer el procés de registre a partir del web http://www.domini.cat/fesinternet  introduint el codi imprès a la funda. Els CD-ROM es poden localitzar als telecentres de la Xarxa de Telecentres de Catalunya i a diverses entitats d'arreu dels Països Catalans que es podran consultar a la web de la Fundació puntCAT properament.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Hotspots potser algun dia

S’està anunciant que a diferents grans ciutats del món es creen grans espais -els anomenats Hotspots- en què s’ofereix connectivitat a internet, habitualment de manera gratuïta, per mitjà de sistemes Wifi. No es tracta només d’àrees especials com aeroports, palaus de congressos o bé instal·lacions comercials, sinó de grans espais públics, com ciutats senceres o, tal com s’ha fet públic fa pocs dies, el mateix Central Park de Nova York. Esperem que la moda s’estengui a tot el món i algun dia arribi a casa nostra.

Mentrestant, per saber les reduïdes àrees on es pot disposar de connexions Wifi a l’Estat Espanyol, es pot consultar una web on apareixen les que estan disponibles: Lycos Wifi Sniffer. Fent la recerca per municipis veurem que a Barcelona hi ha una llista molt llarga d’indrets amb la possibilitat de connectar-se sense fils, tot i que la majoria són hotels o restaurants que han instal·lat xarxes Wifi exclusivament per a la seva clientela. En canvi, són ben pocs els espais públics i gratuïts de connexió. I buscant fora de Barcelona el resultat és decebedor; pràcticament res de res. Això ens fa adonar del lluny que som encara, a la pràctica, de poder exercir el que hauria d’arribar a ser un dret universal: el de poder-nos connectar des de qualsevol indret sempre que ens pugui ser útil.

OTC

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Congrés del Món Rural de Catalunya - Rural'06

Des del febrer de 2005 fins al maig del 2006 a tot el territori català
[
+ info]

 • FesInternet 2006

Del 2 al 17 de maig  tindrà lloc la segona edició de FesInternet coincidint amb el dia Mundial d'Internet. [+ info]

 • Internet Global Congress

Del 29 de maig a l'1 de juny tindrà l'Internet Global Congress al Palau de Congressos de Fira de Barcelona (plaça Espanya). Inclou la IV edició dels Premis IGC a la Innovació Digital. Organitzat per Barcelona Fundació Digital. [+ info]

 • Tecnimap

Del 30 de maig al 2 de juny tindrà lloc a Sevilla una trobada d'administracions espanyoles per a compartir idees i experiències en el cap de les noves tecnologies aplicades a la funció pública [+ info]

 • ICT for an inclusive Society Congress

De l'11 al 13 de juny a Riga (Letònia). Conferència per a l'inclusió de la societat en el món de les noves tecnologies [+ info]

 • GUADEC 2006

Del 24 al 30 de juny a Vilanova i la Geltrú. Conferència d'usuaris i desenvolupadors de GNOME [+ info]

 • V Jornades de Programari Lliure

Del 5 al 8 de juliol a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (UPC), del 5 al 8 de juliol de 2006. Organitzat per la Càtedra de Programari Lliure de la UPC [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::