La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 169_ 24-30 abril 2006 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • L'Infocentre de Santa Bàrbara participa amb 4 activitats a FesInternet 2006

L'Infocentre de Santa Bàrbara participa aquest any amb 4 activitats dins de la Festa Internet 2006 que comença aquest proper 2 de maig fins al 17 del mateix mes.

La primera activitat serà el començament del curs de 15 hores “Apropa't a la tecnologia” adreçat especialment a les persones jubilades. Es realitzarà tots els matins a partir del mateix dia 2 de maig.

La segona activitat serà la de la "II Gimcana internauta" que està adreçada a tothom que tingue ja coneixements d'Internet ja que l'activitat consistirà en la recerca de informació per Internet. Els usuaris hauran de buscar la resposta a les preguntes que se'ls donaran segons la seva edat. Hauran d'intentar contestar les preguntes correctament amb el menys temps possible. La gimcana durarà fins el 17 de maig.

La 3a activitat és les "III Jornades de Teletreball a les Terres de l'Ebre" que es realitza el dia 11 de maig,i que està coorganitzada pels 3 centres de teletreball de les Terres de l'Ebre (Telecentre de la Ribera d'Ebre, Telecentre de la Terra Alta i l'Infocentre de Santa Bàrbara). Aquest any versarà sobre “El teletreball a l'administració perspectives del teletreball a l'administració", la visió dels agents socials i fins i tot la presentació dels resultats del Plan Concilia de cara a buscar la conciliació entre l'activitat laboral amb la familiar a càrrec dels responsables del Ministerio de Administraciones Públicas.

Finalment la darrera activitat que es realitzarà serà la xerrada informativa amb el títol “Estudiar des de casa” una xerrada realitzada per Teresa Nielles, directora del Centre de Suport de la Universitat Oberta de Catalunya, on explicarà com poder estudiar des de casa o d'un telecentre i quins tipus d'estudis es pot accedir; aquesta xerrada tindrà lloc el dia 12 de maig a les 7'30 de la tarda.

Tríptic
Portada

infocentre@sta-barbara.org

 • Curs d'iniciació a l'ordinador per a dones per a FesInternet a la Ribera d'Ebre

Dins de la Festa FesInternet, que se celebrarà del 2 al 17 de maig i que es realitza a tota la Xarxa de Telecentres de Catalunya, el Telecentre de la Ribera d’Ebre amb el suport del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de l’Informació, l’Institut Català de les Dones i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre organitzen un Curs d’iniciació a l’ordinador per a dones de la Ribera d’Ebre. Les sessions seran totalment gratuïtes i es realitzaran del 8 al 12 de maig de 10 a 13 hores segons la demanda. Si esteu interessades truqueu al telèfon 977 402 792 o envieu-nos un correu electrònic a telecentre@riberaebre.org .

El temari del curs serà totalment pràctic:

- Què és l’ordinador: Què és l’ordinador? - Parts de l’ordinador - Practiquem
- El processador de textos: Què és el processador de textos? - Exemples -
Practiquem
- Internet: Què és Internet? - Quins serveis ens ofereix Internet? -
Què és una pàgina web? - Navegadors - Els cercadors - Practiquem 

telecentre@riberaebre.org

 • Activitats per a nens a l'e-centre Tremp durant la Setmana Santa

L'e-centre Tremp va realitzar uns cursos pilot per a nenes entre 6 i 9 anys i entre 10 i 12 anys. Es van realitzar durant la Setmana Santa i van ser activitats en grups molt pràctiques que van ser útils per a aprendre a utilitzar el ratolí, editar texts, cercar coses per Internet...

D'altra banda, ens informen també dels cursos que tindran lloc aquesta primavera:

- Ofimàtica Bàsica: Microsoft Word (20 h) del 26 d'abril al 26 de maig els dilluns, dimecres i divendres de 20 a 21,30 hores (Preu 35€). Microsoft Access (24 h) del 29 de maig al 22 de juny de dilluns a dijous de 20 a 21,30 h (preu 35 €).

- Disseny de cartells: Freehand (12 h) del 25 d'abril al 18 de maig dimarts i dijous de 19,30 a 21 h (preu 25 €).

cartell nens
cartell cursos primavera
telecentre.llusa@diba.es 

 • Xerrada sobre tràmits administratius per Internet i Primera sessió del Seminari sobre TIC i sector agrari del Lluçanès al Telecentre de Lluçà

Des de el SDR del Consorci del lluçanès ens han fet arribar la informació de la xerrada sobre Tràmits administratius per internet i els Serveis Multicanal d'atenció ciutadana que tindrà lloc el dimecres 3 de maig a les 12:00 al telecentre de Lluçà. 

El passat dimecres 19 d'abril va tenir lloc al Telecentre de Lluçà una interessant xerrada sobre el portal RuralCat i las possibilitats de formació a distància que ofereix el DARP per al sector de la pagesia. Aquesta xerrada és la primera sessió d'un Seminari sobre TIC i sector agrari que s'organitza des de el Servei de desenvolupament Rural (SDR) del Lluçanès.

El Sr. Joan Salvador Minguet, director del portal RuralCat, va explicar el contingut i els serveis del portal de agrari de referència. La Web del DARP (Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca)es troba la informació administrativa i oficial, en canvi el portal RuralCat és un portal tècnic dirigit a solucionar els problemes dels professionals del sector productiu.

El Sr. Lluís Mauri Cap del Servei de Formació Agrària del DARP ens va parlar dels diferents cursos que s'ofereixen per a la formació dels pagesos. Sobretot es va referir a l'èxit que està tenint la formació a distància. Aquesta formació es pot fer des de casa i hi han dos modalitats, una amb format paper i l'altre a través d'Internet. La metodologia dels cursos on-line és molt senzilla i entenedora i es va acordar que des de el telecentre s'oferirà recolzament a aquells interessats que s'animin a fer cursos a distància.

Per tot plegat va ser una jornada molt enriquidora, la següent sessió serà el dimecres 26 d'abril i parlarem del tràmits financers que es poden realitzar per Internet.

Telecentre de Lluçà
telecentre.llusa@diba.es

 • El Telestany migra a programari lliure

Des del 18 d'abril, tots els ordinadors d'accés públic s'han migrat a programari lliure. Juntament amb aquesta migració, s'ha modificat el sistema de control d'usuaris/àries, els quals necessiten una targeta de banda magnètica per poder accedir als ordinadors. Tot plegat, ha estat fruit de la implamentació d'un sistema innovador que ens han facilitat l'empressa PuntXarxa.

Un cop l'usuari entra al sistema, pot navegar lliurement per internet, per continguts recomenats o bé en un conjunt d'aplicatius pensats segons la tipologia d'usuaris del Telestany. El sistema s'ha personalitzat al 100% segons les necessitats detectades al llarg dels 5 anys de funcionament del telecentre.

La solució personalitzada s'implementa inicialment al Telestany, però en una següent fase s'aplicarà al Punt d'Informació Juvenil (PIJ) que es troba a l'Espai Jove els Bombers, i a la resta de punts d'accés que hi ha a la comarca del Pla de l'Estany.

Telestany
telestany@plaestany.org

 • Els telecentres de l'Alt Pirineu creen un bloc comú amb motiu de FesInternet

Els telecentres de l'Alt Pirineu (Alta Ribagorça, Alt Urgell, Pallars Sobirà, la Pobla de Segur i Tremp) han creat un bloc comú amb motiu de FesInternet.

Els dinamitzadors hi penjaran aportacions referents als seus telecentres i al món del teletreball, i els usuaris podran fer tots els comentaris que vulguin.
 

Bloc dels Telecentres de l'Alt Pirineu telecentre@pallarssobira.ddl.net
tecnictelecentre@ccar.ddl.net telecentre@alturgell.ddl.net
pirineu-e-centre@pobladesegur.org telecentre@ajuntamentdetremp.com

 • Setmana lliure al Telecentre de Sant Bartomeu del Grau

Amb motiu de la festa FesInternet, torna la Setmana lliure al Telecentre SBG. Durant aquesta setmana es podran provar altres sistemes operatius que també permeten xatejar, treballar o fer cerques per internet. Només cal anar al telecentre entre el 2 i el 5 de maig, i de forma gratuïta es podrà utilitzar, provar i aprendre com funciona el programari lliure. Es pot treballar, enviar correus, retocar imatges, i moltes coses més amb un entorn similar al de Windows però amb molts més avantatges. Hi haurà persones per ajudar en cas de problemes i la possibilitat d'emportar-se a casa els programes que més agradin. I tot gratuït! Què més es pot demanar?

TelecentreSBG
info@telecentresbg.net

 • Activitats per a FesInternet al Telecentre de la Fatarella

Amb motiu de la Festa d’Internet, que es celebra del 2 al 17 de maig, el Telecentre / Punt Òmnia de la Fatarella ha organitzat dues activitats pel dia 13 de maig. Per una banda, hi haurà jornada de portes obertes al Telecentre, i per altra banda, a les 11 del matí es durà a terme una gimcana d’internet per a que tothom que ho desitgi pugui gaudir de la festa. Sense moure’ns de la cadira, passarem una estona divertida navegant per la xarxa. La gimcana consta de varies proves. Unes, són jocs lúdics i altres, són preguntes que han de respondre buscant la solució a la xarxa. Les proves estan relacionades amb el nostre entorn, ja siguin esdeveniments del municipi, o temes d’interès comarcal. Segur que els participants aprendran alguna cosa nova.

El Telecentre / Punt Òmnia de la Fatarella és Punt de Suport de la Universitat Oberta de Catalunya, per aquest motiu es farà una xerrada informativa sobre la UOC per a donar a conèixer què és i com funciona la universitat a distància i totes les activitats que duu a terme, com ara l'Ateneu. La xerrada tindrà lloc el divendres 26 de maig a les 19:30 al Telecentre / Punt Òmnia de la Fatarella.

telecentrelafatarella@terra-alta.altanet.org

 • Els dies 4 i 10 de maig arriben els Certificats digitals a la Garrotxa

Tal com ja es va parlar en la reunió d'Olot comença el desplegament dels certificats digitals a Catalunya, aquests dies es fa a la Garrotxa per tal de formar a la gent que haurà d'expedir aquest certificats, posteriorment ja podrem fer jornades i formació per a la població en general mostrant-ne la utilitat.

L'Agència Catalana de Certificació, CATCert organitza uns tallers formatius al TELEJET encarats als municipis de la Garrotxa, per tal que pugui expedir el nou identificador digital català idCAT, que assegura la integritat i la confidencialitat de les transaccions electròniques i garanteix la identitat dels ciutadans.

Per facilitar l'ús del certificat digital dins el territori català, l'Agència Catalana de Certificació, CATCert, ha signat convenis de col·laboració amb els ens locals catalans i, d'acord amb el Departament de Governació i Relacions Institucionals, té previst dotar-los dels recursos tecnològics i dels procediments necessaris perquè puguin constituir-se en entitats de registre col·laboradores de l'Agència Catalana de Certificació.

Amb aquest desplegament es donarà cobertura al principi de descentralització i eficàcia perquè les 41 comarques catalanes puguin emetre i lliurar certificats digitals avalats per l'Administració catalana, tant a les mateixes administracions com als ciutadans.

Una vegada la pràctica totalitat dels ens locals disposin dels certificats digitals emesos per CATCert, s'iniciarà una segona fase per facilitar l'ús de la signatura electrònica i la identitat digital a tots els ciutadans de Catalunya.

L'idCAT permetrà també identificar-se i realitzar tràmits telemàtics segurs amb les administracions públiques i la resta d'ens públics o privats que en vulguin fer ús mitjançant Internet, amb totes les garanties tècniques i jurídiques que tenim avui al nostre abast.

Telejet
telejet@ccgarrotxa.org

 • Activitats per a FesInternet al TcBerga

El TcBerga ens informa de les activitats que té previstes per a FesInternet:
- Dies 2 i 17 de maig: Jornades de portes obertes
- Del 8 al 12 de maig: difusió del programari lliure en català
- Dilluns 15 de maig: Dia del xat en català
- Dimarts 16 de maig: Dia del .cat

Cartell
tcberga@ajberga.es

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Estadístiques d'ús novembre 2005

Novembre 2005

Homes Dones Total
Usuaris nous registrats 172 45 217
Carnets emesos 28 33 61
Total usuaris 2901 2530 5431
Usos dels telecentres 8582 8213 16795
Hores d'utilització dels telecentres   8922

Aquest novembre han disminuït els nous usuaris (-52) però exclusivament les usuàries ja que al setembre van ser 112. Els carnets emesos (+20), els usuaris totals (+374), els usos dels telecentres (+2336). I les hores d'utilització del telecentre (+445).

Usuaris, carnets i hores
Distinció usos

 • Estadístiques d'ús desembre 2005

Desembre 2005

Homes Dones Total
Usuaris nous registrats 85 61 146
Carnets emesos 4 6 10
Total usuaris 2215 2087 4302
Usos dels telecentres 6027 5591 11618
Hores d'utilització dels telecentres   7941

Al desembre es va detectar una devallada globalitzada en l'activitat dels telecentres. Respecte del novembre: usuaris (-71),  usuaris totals (-1129), els usos dels telecentres (-5177) i les hores d'utilització del telecentre (+981).

Usuaris, carnets i hores
Distinció usos

 • Concurs per triar el logotip de la Comunitat de Telecentres

En el passat Congrés de Telecentres de Sant Sebastià (22-24 de maig) la Xarxa de Telecentres de Catalunya va entrar a formar part formalment de la Comunitat de Telecentres, un grup de treball format per xarxes de telecentres de tot l’Estat. En aquesta trobada es va acordar que amb motiu del Dia d’Internet 2006 s’organitzaria alguna activitat conjunta. Després de moltes deliberacions, es va decidir convocar un concurs adreçat a tots els usuaris de telecentres per tal de triar el logo de la Comunitat. Des de l’OTC us animem a què feu la màxima difusió d’aquest concurs entre els vostres usuaris. El guanyador rebrà un IPod i una càmera digital.

Concurs Logotip Comunitat de Telecentres

 • Visita als telecentres de Gandesa i Santa Bàrbara

Dijous 27 d'abril l'OTC va visitar el Telecentre de la Terra Alta (Gandesa) i l'Infocentre de Santa Bàrbara.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Arsys publica una completa guia sobre el domini.cat

El proveïdor de serveis Internet Arsys ha publicat una completa guia sobre el domini .cat. El document, que es pot descarregar en PDF des de la web d'Arsys, explica la història del domini, les fases de sol·licitud, dubtes freqüents, etc. Arsys és una de les empreses que té la condició de registrador acreditat per la ICANN per als dominis .cat, extensió gestionada per la Fundació puntCAT

Guia del domini .cat

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • L’accés a tesis

Sempre ens hem sorprès per la varietat de temes que Google ha acabat de posar en pràctica, i per la qualitat habitual de les seves propostes. Però també cal dir que Google no és únic al món. Aquests dies s’ha anunciat que el sistema de recerca de tesis doctorals de Google estrenava versió en espanyol però s’ha de recordar que ja existeix un sistema català d’accés a tesis doctorals que permet localitzar tesis de totes les universitats catalanes i de tots els temes. També existeix un sistema d’accés a les tesis de les universitats espanyoles.

OTC

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Congrés del Món Rural de Catalunya - Rural'06

Des del febrer de 2005 fins al maig del 2006 a tot el territori català
[
+ info]

 • FesInternet 2006

Del 2 al 17 de maig  tindrà lloc la segona edició de FesInternet coincidint amb el dia Mundial d'Internet. [+ info]

 • XI Jornades del Cable i la Banda Ampla a Catalunya

Del 9 a l'11 de maig  a l'Escola Universitària d'Informàtica a la UAB, organitzades pel Centre d'Estudis sobre el Cable (CECABLE) [+ info]

 • Internet Global Congress

Del 29 de maig a l'1 de juny tindrà l'Internet Global Congress al Palau de Congressos de Fira de Barcelona (plaça Espanya). Inclou la IV edició dels Premis IGC a la Innovació Digital. Organitzat per Barcelona Fundació Digital. [+ info]

 • GUADEC 2006

Del 24 al 30 de juny a Vilanova i la Geltrú. Conferència d'usuaris i desenvolupadors de GNOME [+ info]

 • V Jornades de Programari Lliure

Del 5 al 8 de juliol a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (UPC), del 5 al 8 de juliol de 2006. Organitzat per la Càtedra de Programari Lliure de la UPC [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::