La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 165_ 27 març-2 abril 2006 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Activitats programades al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà a l'abril

Aquest mes de d'abril, el Centre Telemàtic proposa a tots els seus usuaris i a tota la ciutadania que expliqui les anècdotes i experiències que hagin viscut amb les noves tecnologies. Com, per exemple, quin profit i utilitat en treuen, per a què les utilitzen, coses a favor i en contra , si els han ajudat a trobar les seva parella actual, quines facilitats o entrebancs els hi ha suposat aquestes noves eines, entre d'altres.

A final del mes, el divendres 28 d'abril a les 5 de la tarda es reuniran tots els participants al telecentre de Montblanc i es parlarà del tema. Finalitzada la xerrada, es farà l'entrega de premis a tots els participants de l'activitat.

Al Telecentre de l'Espluga de Francolí tindrà lloc un curs d'Internet i correu electrònic.

cccb@conca.altanet.org

 • El teletreball al Telecentre del Pallars Sobirà

Des del Telecentre del Pallars Sobirà han començat una sèrie d'entrevistes a teletreballadors que han penjat a la secció Teletreball de la seva web. El principal objectiu d'aquesta iniciativa és donar a conèixer el teletreball i fer un diagnosi de la seva situació a la comarca del Pallars Sobirà. Actualment s'hi poden trobar dues entrevistes. Una és la del Pablo Sánchez que és dissenyador gràfic i l'altra és la de la Núria García que és escriptora. En els dos casos provenen de grans àrees metropolitanes i el teletreball els ha permès viure en permanent contacte amb la natura sense renunciar a la seva feina.

Des del Telecentre ens informen que finalment impartiran un curs d'Autocad passada Setmana Santa. En aquest sentit, tenen previst fer una reunió alumnes-professor el dia 6 d'abril, dijous, a les 20.30 hores al Telecentre per coneixer les necessitats que tenen els alumnes per tal de perfilar el temari.

El curs tindrà lloc del 18 al 27 d'abril de dilluns a divendres de les 20.00 a 2les 2.30 hores. El preu per a socis del Telecentre és de 45 €, 48 € per a no socis i el preu real del curs és de 75 €. Les incripcions s'han de fer al telecentres abans del 5 d'abril!

Adreça Telecentre del Pallars Sobirà - C/ del Mig, 9 - 25560 Sort
Telèfon: 973 62 01 07

telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • Cicle de sessions audiovisuals a l'Alta Ribagorça

Durant el més de març, el CEAR (Centre Excursionista de l'Alta Ribagorça) ha organitzat un cicle d’audiovisuals amb un conjunt de projeccions del món de l'escalada, l'alpinisme, treking i BTT. Les sessions es realitzen al Campanar Vell del Pont de Suert.Des del telecentre s’ha donat suport a aquestes sessions amb la cessió del projector i portàtil, així com suport en el muntatge d’algunes projeccions.

Han sigut tres sessions, els dies 7, 16 i 21 de març. La primera mostrava el Viatje de fi de Curs de l'Equip de Joves Alpinistes a la Índia, Escalada a Miyar Valey (Himachal Pradesh) i la via Ferrari al Centro Torre (Patagonia).El dijous 16 es van passar diapositives d'escalada als Estats Units, a Yosimite Valey. La tercera de les projeccions va presentar tres paratges diferents, escalades a Kalimnos (Grècia), intent d'ascensió al Fitz Roy (Patagonia) i un descens del riu Colontun (Senegal).

Aquest dijous 30 de febrer finalitza el cicle de sessions amb una projecció d'una ruta en BTT, "la Ruta de la Amistad" de Lhasa a Katmandú (Tibet i Nepal).

Nota premsa
tecnictelecentre@ccar.ddl.net

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Consell Assessor de la Xarxa de Telecentres de Catalunya

El dimarts 28 de març va tenir lloc a la seu de la Secretaria de Telecomunicacions l’acte de constitució del Consell Assessor de la Xarxa de Telecentres de Catalunya, un òrgan que ha de vetllar per l’adequat desenvolupament de la xarxa de telecentres en la seva globalitat i per la seva màxima eficàcia en el marc de la societat catalana. D’entre els membres del Consell Assessor hi ha dos dinamitzadors de centres de teletreball (Albert Pujol, de la Ribera d’Ebre i Marc March, de Santa Bàrbara) i també Josep Camprubí, com a membre de l’OTC.
mitjantçant la xarxa.

 • Promoció de les noves tecnologies al sector agrari del Lluçanès

El dimecres dia 29 de març al telecentre de Lluçà va tenir lloc l'acte de presentació del projecte d’activitats de promoció del sector agrari del Lluçanès, en relació amb les oportunitats que li planteja l’ús de les TIC. Bernat Vilarassau, que ja havia presentat el projecte a la reunió trimestral de Tremp, va presentar-lo també a Lluçà en un acte en què hi va haver també intervencions de l’alcaldessa de Lluçà, d’alcaldes de la zona i de representants de l’oficina del DARP a Osona i de la Unió de Pagesos. Hi va assistir també Josep Camprubí de l’OTC.

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El DURSI impulsa amb 730.000 euros tres projectes universitaris per promoure el català en les TIC

Els projectes universitaris Argumenta, SisCoTTerm i Tecnologies de la parla milloren els recursos educatius i tecnològics existents

El Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) ha aportat un total de 730.000 euros per impulsar, a través de l'oficina de política lingüística del departament, tres iniciatives d'universitats catalanes en l'àmbit de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) que milloren l'oferta educativa i tecnològica en llengua catalana.

Els projectes que es van presentar dimecres 29 de març  i que ja estan en fase d'aplicació són Argumenta, SisCoTTerm i Tecnologies de la Parla. Aquests recursos i altres que encara estan en fase d'elaboració s'emmarquen en els eixos estratègics de la política lingüística del departament. El conseller del DURSI, Carles Solà, ha valorat molt positivament l'aparició de projectes relacionats amb la societat de la informació i el coneixement i ha manifestat que "cal aprofitar el nou horitzó que suposa l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) com una oportunitat per ampliar les ofertes educatives en llengua catalana".

Argumenta ha rebut 170.000 euros per part del DURSI i hi col·laboren totes les universitats públiques més la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat de Vic (UVic). es presenta en suport digital i s'allotja als entorns virtuals d'aprenentatge de les universitats. Té per objectiu facilitar la millora de les competències dels estudiants pel que fa, sobretot, a la comunicació oral i escrita en llengua catalana.

És un material formatiu multimèdia que consta de 24 unitats a partir de les quals es poden produir textos orals i escrits formals propis de l'àmbit universitari i reeixir en qualsevol situació comunicativa; aprofundir en les característiques pròpies del discurs científic i especialitzat; conèixer els recursos que ajuden a millorar els textos universitaris; valorar la qualitat lingüística i comunicativa dels textos com a element de dignitat personal i base per a l'èxit acadèmic, professional i personal; adonar-se que el rigor lingüístic és una de les característiques i condicions sense les quals no hi ha discurs universitari formal possible. [...}

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Creació de fitxers PDF

La utilitat dels fitxers PDF és prou coneguda. Entre altres característiques, a diferència dels fitxers generats habitualment amb un processador de textos, els fitxers PDF no es poden modificar. Són interessants, doncs, en moltíssimes aplicacions on s’ha de garantir la integritat i no alteració d’un determinat document. Els documents PDF poden ser creats directament per mitjà de programari específic d’Adobe (el creador del format), que té el seu cost, o per tractaments de textos com el Writer d’Open Office. Però no es poden generar a través de Word.

Hi ha diferents programes capaços de convertir un document escrit en Word a PDF. I alguns de gratuïts, que ens faciliten aquesta conversió que més d’una vegada pot ser necessari de fer. Un d’ell, per exemple, és “PDFCreator”, que es pot obtenir a  o a Softonic. Tot just instal·lat “PDFCreator” veurem que en el quadre de diàleg “Imprimir” ens hi apareix una nova impressora que té el nom de PDF. Seleccionant-la, en comptes d’imprimir crearem el document PDF i se’ns demanarà on s’haurà d’arxivar.

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Congrés del Món Rural de Catalunya - Rural'06

Des del febrer de 2005 fins al maig del 2006 a tot el territori català
[
+ info]

 • III Jornades de Programari Lliure de BULMA

El 7 i el 8 d'abril  a Palma de Mallorca. El convit per a participar-hi finalitza el 15 de gener. [+ info]

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Del 14 al 17 d'abril  a l'Institut Joan Lluís Vives de la Universitat Pomeu Fabra [+ info]

 • FesInternet 2006

Del 2 al 17 de maig  tindrà lloc la segona edició de FesInternet coincidint amb el dia Mundial d'Internet. [+ info]

 • GUADEC 2006

Del 24 al 30 de juny a Vilanova i la Geltrú. Conferència d'usuaris i desenvolupadors de GNOME [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Telewerk [ www.sociosite.net/telewerk Informació sobre el teletreball elaborada des de la Universitat d’Amsterdam (en neerlandès)
   

 • Galicia Telecentros [ www.galiciatelecentros.org  ] Xarxa de Telecentres de la Xunta de Galícia
   

 • Tele-zentrum Schöppingen [ www.tzs.de ] Telecentre de la ciutat de Schöppingen (Alemanya).

TELECENTRES

::::

::::