La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 164_ 20-26 març 2006 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Jornada les Noves Tecnologies i el sector agrari del Lluçanès

El proper dimecres 29 de Març a les 12 hores al Telecentre de Lluçà tindrà lloc una Jornada de les Noves Tecnologies i el Sector Agrari del Lluçanès.

PROGRAMA:

12:00 Obertura: Eva Boixadé, alcaldessa de Lluçà i JosepMª Giravent, alcalde de Sant Boi de Lluçanès i Cap d’Àrea de MediAmbient i Territori del Consorci per a la promoció dels Municipis del Lluçanès.

12:30 Les TIC eines i possibilitats pel sector primari a càrrec de Joan Puigoriol, Oficina Comarcal de Osona del DARP i de Pep Alsina, membre de la permanent de Unió de Pagesos

13:00 Presentació del projecte: “Promoció de les noves tecnologies de la
comunicació i la Informació al sector primari del Lluçanès” a càrrec de Bernat Vilarasau – Servei de Desenvolupament Rural del Lluçanès

13:30 Clausura

Adreça del telecentre: C/Major, 63 - 08514 Sta. Eulàlia de PuigOriol

Programa
telecentre.llusa@diba.es

 • Primera Jornada de Teletreball a la Vall de Ribes

La Fundació Televall ha organitzat la Primera Jornada de Teletreball a la Vall de Ribes el pasat dilluns dia 20 de març. En aquesta, ha reunit a diferents teletreballadors/es de la comarca per tal de presentar les noves aplicacions que s’han desenvolupat en la seva nova plana web per tal de facilitar el treball d’aquests/es.

A més, a presentat la nova línea de teletreball on l’aposta més important es basa en expandir els serveis i reconvertir la funció del telecentre en Centre de Recursos.

Aquesta Jornada ha estat la primera trobada, però no serà la última ja que s’han temporitzat un mínim de tres més al llarg d’aquest any 2006 on el contingut de les mateixes pot ser, fins i tot, decidit pels propis teletraballadors/es. Aquestes es realitzaran a diferents punts de la comarca del ripollès.

Televall

vine@televall.com

 • Activitats al Telecalm durant la setmana tecnològica del CEIP Guilleries

Durant aquest mes de març, el Telecalm ha desenvolupat diferents activitats conjuntament amb el CEIP Guilleries de Sant Hilari Sacalm, dintre de la setmana cultural dedicada a les Noves Tecnologies.

A voltant de 120 alumnes de primària d’edats compreses entre els 6 a 12 anys varen realitzar activitats dirigides com per exemple diferents sessions de portes obertes per ensenyar i explicar-los quines són les funcions del Telecalm a la població en general, o realitzar videoconferències entre alumnes del col·legi i els desplaçats al telecentre.

Molts dels alumnes només coneixien la possibilitat de realitzar la videoconferència amb programes de missatgeria electrònica com el Msn Messenger, o Skype, però desconeixien la opció de realitzar multi videoconferències entre varis conferenciants o la opció de treballar amb escriptoris i pissarres compartides. Molts d’ells tampoc coneixien la opció d’utilitzar la videoconferència, entre d’altres opcions, com a eina de treball per al teletreball, per exemple, per estalviar-se desplaçaments o realitzar reunions de treball a distància, o altres usos com per a la telemedicina o per a la teleformació com a exemple d’un altre tipus de formació diferent a l’habitual d’assistència a les aules físiques del centres d’ensenyament, d’entre les altres opcions que ofereix aquest sistema de comunicació.
dos conferenciants comunicant-se amb un grup d’alumnes desplaçats al Telecalm de finançament alternativa per al telecentre.

Nota premsa
telecalm@santhilari.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • II Encuentro de Telecentros y Redes de Telecentros y V Congreso de Telecentros y Redes de Telecentros

Dimecres 22 de març va tenir lloc a la seu del Govern Basc a Sant Sebastià el II Encuentro de Telecentros y Redes de Telecentros. Aquestes trobades tenen un caràcter tècnic amb la presència de responsables de xarxes de telecentres d'arreu d'Espanya. L'objectiu principal d'aquestes reunions és que totes les xarxes del territori es coneguin per tal de compartir coneixements i experiències, així com facilitar la col·laboració en nous projectes comuns. En aquesta segona reunió (la primera va tenir lloc a Casar de Cáceres el setembre del 2005) van fixar-se les normes de funcionament de la "red de redes" o "Comunidad de Telecentros", es va aprovar el logo de la comunitat, es van acordar on es realitzarien les properes reunions i es van presentar els nous membres i aquells que no van poder assistir a la primera reunió.

Els dies 23 i 24 de març va tenir lloc al Kursaal de Sant Sebastià el V Congreso de Telecentros y Redes de Telecentros. Formaven part del programa les conferències:

- "Desde la Red e infraestructura digital hacia los espacios creativos para la innovación" a càrrec de Jon Imanol Azua, president d'E-Novating-Lab.
- "Teletrabajo: futuro o realidad (una experiencia americana)" a càrrec de Sonia Boiarov, directora del Centro de Teletrabajo y Teleformación de la Carrera de Relaciones de Trabajo de la Facultad de Ciencias Sociales, Universidad de Buenos Aires.

També es van organitzar diverses taules rodones que van generar, en molts casos, debat. Volem destacar la taula d'experiències que va tenir lloc dijous a la tarda, on en Ricard Faura, cap del Servei de Societat del Coneixement de la STSI, va presentar a tots els assistents la Xarxa de Telecentres de Catalunya.

Com ja és habitual en els congresos, jornades... d'arreu del territori català, espanyol i ja podem dir també mundial, vam comptar amb la presència de Xavier de Blas amb la seva Conferència Linux Show.

Per a més informació, podeu accedir a la web del congrés on ja s'hi han penjat les ponències i altres intervencions.

teletrebages@bages.org

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Ordenança a Barcelona que impulsa l'"administració electrònica"

Una ordenança de Barcelona impulsa l' "administració electrònica" en xarxa.
L'ajuntament de Barcelona regularà els seus serveis electrònics als ciutadans amb una nova ordenança que permetrà la transformació en una "administració electrònica" i facilitarà la realització de tràmits per Internet.

El secretari de l'Ajuntament, Jordi Cases, ha apuntat que l'objetiu a la llarga és eliminar els papers en els tràmits i facilitar l'acreditació remota, és a dir, que el ciutadà pugui acreditar-se sense necessitat de presentar-se en una oficina municipal.

Actualment poden realitzar-se fins a vuitanta tràmits mitjnaçant la web, però molts no es poden completar íntegrament perquè requereixen sovint imprimir un formulari i presentar-se en alguna oficina. Per aquest motiu, el govern municipal s'ha proposat evitar aquest desplaçament en un 80% dels casos abans que finalitzi l'actual mandat.

A partir de l'abril es podran recòrrer multes, fer baixes o modificacions en el cens d'animals de companyia, sol·licitar la liquidació d'impost de vehicles i demanar el certificat de pagament dels tributs municipals. Serà també en el proper mes que les empreses podran donar-se d'alta a la web i realitzar la majoria de tràmits mitjantçant la xarxa.

Nova ordenança [Ajuntament de Barcelona]

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Google Pack, programari "essencial"

“Una col·lecció lliure de programari essencial”, així descriu Google el seu darrer desenvolupament. Es tracta d’un conjunt de programes, alguns dels quals propietat de Google (Picasa, Google Earth...) i d’altres d’addicionals (Mozilla Firefox, Adobe Reader...). La idea és bona tenint en compte que amb pocs clics es pot tenir instal·lat tot un paquet de programes prou interessants, encara que l’adjectiu “essencial” és en aquest cas molt relatiu. Té l’avantatge que l’usuari pot triar amb un simple clic quins programes vol incloure en el paquet. Com sempre, es poden retreure mancances, com per exemple que només està disponible en Windows o que el pack no inclou programes d’ofimàtica. De tota manera, és evident que aglutinar en una única instal·lació un conjunt de programes és una forma de posar fàcils les coses a l’usuari.

Google Pack
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Congrés del Món Rural de Catalunya - Rural'06

Des del febrer de 2005 fins al maig del 2006 a tot el territori català
[
+ info]

 • Expoelerning 2006

Del  23 al 25 de març al Palau de Congressos de Barcelona (Montjuïc). Organitzat per AEFOL [+ info]

 • V Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

Els dies 23 i 24 de març al Palau Kursaal de Sant Sebastià (País Basc). Organitzat per la Societat Informàtica del Govern Basc. [+ info]

 • III Jornades de Programari Lliure de BULMA

El 7 i el 8 d'abril  a Palma de Mallorca. El convit per a participar-hi finalitza el 15 de gener. [+ info]

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Del 14 al 17 d'abril  a l'Institut Joan Lluís Vives de la Universitat Pomeu Fabra [+ info]

 • FesInternet 2006

Del 2 al 17 de maig  tindrà lloc la segona edició de FesInternet coincidint amb el dia Mundial d'Internet. [+ info]

 • GUADEC 2006

Del 24 al 30 de juny a Vilanova i la Geltrú. Conferència d'usuaris i desenvolupadors de GNOME [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Telecentros de Lugo [  www.lugotelecentros.es  ]  portal de la Xarxa de Telecentres de Lugo
   

 • Emcanta [ www.emcanta.es  ] Empresa pública que gestiona la Xarxa de Telecentres de Cantàbria
   

 • Red Conecta [ www.redconecta.net ] niciativa de la Fundació Esplai per combatre l’exclusió social a través de les TIC.

TELECENTRES

::::

::::