La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 159_ 13-19_ febrer 2006 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Santa Bàrbara i l'Espluga de Francolí acullen la sessió informativa "Les TIC com a eina de creació d'ocupació"

La Unitat de Desenvolupament Local de la Diputació de Tarragona organitza aquesta sessió informativa, amb l'objectiu de donar als assistents una visió de les noves tecnologies de la informació i comunicació com a eina d'ocupació, des de dos punts de vista diferenciats malgrat que relacionats. Per una banda el teletreball, com a nou filó d'ocupació en fase de desenvolupament, i lligat estretament amb temes d'actualitat com són la igualtat de génere i els mecanismes de conciliació laboral amb la vida familiar, tant en l'àmbit empresarial com als ens públics. D'altra banda, conèixer l'experiència professional i l'opinió de persones que treballen a
diari amb les noves tecnologies, pot ser un estímul perquè es desenvolupin aquestes activitats a Tarragona.

La sessió tindrà lloc el dia 20 de febrer a Santa Bàrbara (Infocentre) i el dia 23 a l'Espluga de Francolí (Oficina de Turisme), amb aquest programa:

- 09.30 h Recepció dels assistents i lliurament de la documentació
- 10.00 h Inauguració de la sessió. Il·l. Sr. Joan Josep Malràs Pascual,
               Diputat Delegat de la Comissió de Desenvolupament Local
- 10.30 h El Teletreball: una nova visió del treball
               "Teletreball: un mecanisme d'igualtat de gènere". Sra. Margarida
               Artal, consultora d'Artau Associats
              "La vessant jurídica del teletreball". Sra. M. Àngels Agulló,
               advocada i vocal de Pimec
- 12.00 h Pausa-Cafè
- 12.30 h Les TIC com a ocupació: experiències i problemàtica
               "Evolució del teletreball al nostre país". Sra. Karma Peiró,
                periodista, fundadora del Grup Digital de Periodistes
               "La dinamització d'un telecentre local". Sr. Marc March,
               responsable tècnic de l'Infocentre de Santa Bàrbara
- 13.45 h Cloenda de la sessió

La sessió està adreçada a dinamitzadors de telecentres de tota Catalunya, agents d'ocupació i desenvolupament local, emprenedors, universitaris, associacions professionals i empresaris, i sindicats.

Inscripcions: Desenvolupament Local. Diputació de Tarragona
Tel. 977 249 488. Correu-e: desenvolupament.local@altanet.org
Cal confirmar l'assistència (Dolors Roo Garcia)

Programa
Full d'inscripció

 • El Telestany celebra el 5è aniversari

El Telestany amb motiu del seu 5è aniversari celebra una Jornada de Portes Obertes el dia 20 de febrer. El Telestany és un servei del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, equipat amb eines informàtiques i de comunicacions que faciliten la realització de qualsevol activitat que pugui sorgir de particulars, entitats o empreses que tinguin les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) com a eix central.

En la celebració de la Jornada de Portes Obertes, el dia 20 de febrer, es donarà a tots els assistents un obsequi relacionat amb les noves tecnologies: Pendrive, ratolins, etc. A més, aquest mateix dia, a les 19:00 hores es realitza un espectacle de Linuxshow i els usuaris que hagin participar en el concurs de cartells del Telestany sabran el nom del guanyador. Alhora tots els assistents podran connectar-se gratuïtament i podran veure els equipaments de que disposa el Telestany: els 24 ordinadors de servei al públic amb accés a la xarxa on es pot utilitzar l’àrea d’accés ràpid a Internet per a navegar, per enviar i rebre correus electrònics, etc. També  hi ha instal·lades 2 impressores amb les quals pots imprimir en petit i gran format, tant en blanc i negre com en color. També es poden escanejar negatius diapositives i fotos en petit i gran format gràcies als 2 escànner A4. A més a més, es pot tractar imatges amb una alta resolució i gravar informació en CD-ROM i DVD perquè en les instal·lacions hi han 10 gravadores de CD’s i 7 gravadores de DVD’s a més dels 6 auriculars amb micròfon i 4 webcams.

Els serveis que ofereix el Telestany a la Comarca del Pla de l’Estany són diversos: facilita l’accés públic a Internet a les seves instal·lacions, incentiva la formació en noves tecnologies, ofereix tots els seus recursos compartits a particulars, autònoms, empreses i entitats i potencia el Teletreball. Aquest últim, és una forma de treballar que aprofita els beneficis de les tecnologies avançades de la informació i la comunicació, destinada a treballadors tant per compte propi com aliè.

Bases del concurs de cartells
telestany@plaestany.org

 • Curs d'Imatge Digital per a professionals al Telecentre de la Ribera d'Ebre

El Telecentre de la Ribera d'Ebre organitza un Curs d'imatge digital de nivell inicial per a tots els interesats en el retoc d'imatges digitals amb eines informàtiques. Les dates del curs són: del 4 de març a l'1 d'abril de 2006 (5 dissabtes de 10:00 a 13:00 hores). Les places són limitades i es respectarà l'ordre d'inscripció previ pagament a l'entitat bancària. El preu es de 60 € per persona, les places maximes són de 10 alumnes.

Índex del curs: 1. Conceptes generals. 2. L'entorn de treball. 3. Obtenció i creació d'imatges. 4. Les eines del dibuix, retoc i control. 5. Seleccions i canals. 6. Ajustos i transforma-cions bàsiques de la imatge. 7. Filtres. 8. Opcions d'impressió i emmagatzematge del document.

Si esteu interessats, poseu-vos en contacte amb el Telecentre de la Ribera d'Ebre el més aviat possible i us informarem de tot.

Telecentre de la Ribera d'Ebre · Seu comarcal C. Barca, 42 · Móra d'Ebre
Telefon de contacte: 977 40 27 92 (Jordi o Remei)

Telecentre de la Ribera d'Ebre
telecentre@riberaebre.org 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Visita al Telecentre de Lluçà

El passat dilluns dia 13 de febrer Josep Camprubí, de l'OTC, va visitar el Telecentre de Lluçà, on va mantenir una reunió amb els responsables del telecentre i del Consorci del Lluçanès. Es va tractar especialment de l'especialització del telecentre en la temàtica agrícola. En la reunió general de Tremp s'exposarà els projectes del telecentre en aquest camp.

teletrebages@bages.org

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Barcelona i Miravet units per videoconferència en el marc del congrés 3GMS

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha participat aquest dimecres en el marc del 3GSM World Congress en una videoconferència amb l'alcalde de Miravet, Antoni Joan Borrell, mitjançant la xarxa del projecte de Banda Ampla Rural (BAR) que impulsa el Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació.Aquesta prova, realitzada amb la col·laboració d'Intel i el fabricant d'equips de ràdio Alvarion, s'ha realitzat mitjançant la tecnologia Wimax (Worldwide Interoperability for Microwave Access) que és la que utilitza l'operador Iberbanda per oferir accés a Internet i telefonia VoIP a les
comarques del Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre, Ponent i Alt Pirineu i Aran. Actualment es comercialitzen velocitats de fins a 4Mbps amb
possibilitat d'arribar a les 8Mbps per a projectes especials.

En aquestes comarques del país s'ha desplegat una xarxa sense fils pionera a Europa amb tecnologia WIMAX i amb molta projecció de futur tant en
cobertura, velocitat i prestacions de servei. Wimax garanteix velocitats simètriques i serveis de valor afegit com ara telefonia fixa via Internet (VoIP). Per exemple, l'estació base des d'on s'ha connectat l'alcalde de Miravet és a 32 Km del municipi.El projecte de desplegament de la xarxa pública de BAR s'impulsa des del Govern per tal d'oferir el servei d'accés ràpid a Internet en poblacions sense cobertura ADSL de 100 habitants o més, si bé hores d'ara ja disposen de cobertura municipis encara més petits. La BAR pretén solucionar la fractura digital territorial mitjançant el desplegament d'una xarxa d'accés que complementi la xarxa nacional de fibra òptica de l'ens gestor d'infraestructures de telecomunicacions ITCat.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha remarcat la importància del projecte de la BAR per a garantir el reequilibri territorial que permeti l'arrelament dels ciutadans a les zones menys poblades del país i diversificar també l'activitat econòmica del món rural. Ferran ha recordat que el desplegament de la BAR és una realitat gràcies a les tecnologies sense fils com Wimax que permeten abaratir el desplegament de la infraestructura però mantenint una alta capacitat i
qualitat de les comunicacions electròniques amb condicions comercials iguals o superiors a les zones urbanes.

A banda de la videconferència celebrada entre Barcelona i Miravet també se n'han realitzat entre Barcelona i els operadors de Wimax Mobile City de
Suècia i Irish Broadband d'Irlanda.

Riberaonline

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Nous elements culturals

No sabem quants dels dinamitzadors dels nostres telecentres són melòmans i estan celebrant el 250 aniversari del naixement de Mozart. Però potser entre els que hi estan interessats no tots coneixen la web: http://www.bl.uk/onlinegallery/ttp/ttpbooks.html a través de la qual es pot accedir a un catàleg de les obres de Mozart escrit per ell mateix. (Possiblement abans d'accedir-hi haureu d'instal·lar un connector de Macromedia)

Quan estigui instal·lat el connector veureu una pàgina internet amb el llibre tancat. Per començar veureu que clicant amb el cursor i arrossegant-lo es pot obrir el llibre i fullejar-lo amunt i avall igual com faríem si el tinguéssim damunt la taula. Però podem fer moltes coses més. D'una banda, per exemple, clicant la tecla "Magnify" podem veure amb molt més detall una àrea concreta del text autògraf de Mozart o les notes inicials de les seves composicions. Aquesta mena de lupa es pot anar desplaçant per veure millor tots els racons de la pàgina. Amb la tecla "Magnify" fixada ens apareixerà a la part inferior de la pantalla una nova tecla "Transcription", que fa el miracle de convertir el text manuscrit de Mozart, de lectura no gens fàcil, en text perfectament llegible (compte però: en alemany i paraules en italià, tal com escrivia Mozart)

Més encara. Clicant la tecla "Music" ens sortirà una petita llista de les composicions que hi ha a la pàgina. I seleccionant-ne una sentirem la reproducció en piano de la composició, que els entesos podran seguir sobre les mateixes notes que Mozart va escriure. Hi ha també la tecla "Text" que fa aparèixer un comentari en anglès sobre cada una de les composicions del catàleg. Si ho combinem amb la tecla "Audio" sentirem aquest mateix comentari llegit en perfecte anglès, de manera que fins i tot podrem comprovar la qualitat (o les deficiències) de la nostra pròpia pronúncia.

Aquest extraordinari desplegament de mitjans, que s'aplica també a d'altres llibres accessibles des de la mateixa web de la British Library, ens fa veure les immenses possibilitats que les noves tecnologies proporcionen a la cultura. I que la convergència tècnica dóna com a resultat uns nous elements culturals fins ara desconeguts, que no són ni un llibre, ni una web d'internet, ni un CD, ni un vídeo sinó tot alhora.
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Congrés del Món Rural de Catalunya - Rural'06

Des del febrer de 2005 fins al maig del 2006 a tot el territori català
[
+ info]

 • 2nd Open Source World Conference

Del 15 al 17 de febrer a Màlaga. Sota el lema "Innovació i llibertat", tot un conjunt de tallers i ponències sobre el programari lliure [+ info]

 • Expoelerning 2006

Del  23 al 25 de març al Palau de Congressos de Barcelona (Montjuïc). Organitzat per AEFOL [+ info]

 • V Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

Els dies 23 i 24 de març al Palau Kursaal de Sant Sebastià (País Basc). Organitzat per la Societat Informàtica del Govern Basc. [+ info]

 • III Jornades de Programari Lliure de BULMA

El 7 i el 8 d'abril  a Palma de Mallorca. El convit per a participar-hi finalitza el 15 de gener. [+ info]

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Del 14 al 17 d'abril  a l'Institut Joan Lluís Vives de la Universitat Pomeu Fabra [+ info]

 • FesInternet 2006

Del 2 al 17 de maig  tindrà lloc la segona edició de FesInternet coincidint amb el dia Mundial d'Internet. [+ info]

 • GUADEC 2006

Del 24 al 30 de juny a Vilanova i la Geltrú. Conferència d'usuaris i desenvolupadors de GNOME [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Vilas Dixitais [ www.vilasdixitais.org ] Programa Ciutats Digitals dels municipis gallecs de As Pontes i Vilalba. Preveu la creació de telecentres
   

 • Gurus do teletrabalho em confronto
  [ http://www.janelanaweb.com/reinv/entrev_gurus.html ] Entrevista quadruple a Jack Nilles, Charles Grantham, Gil Gordon, i Bill Lessard i Steve Baldwin
   

 • Online Forum Telearbeit [ www.onforte.de  ] Xarxa d'experts dedicats a promoure el teletreball
   

TELECENTRES

::::

::::