La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 158_ 6-12_ febrer 2006 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • L’e-centre Tremp organitza cursos d’iniciació a la informàtica

Amb l'objectiu d'evitar la fractura digital en zones rurals, a principis de novembre es va iniciar el primer curs d'iniciació a la informàtica i a Internet per a 15 persones. Donat l'èxit d'aquesta iniciativa, durant el mes de gener es tornarà a dur a terme una segona convocatòria, ja que actualment hi ha persones en llista d’espera.

Aquest telecentre va obrir les seves portes el 4 de març i des d'aleshores ja ha rebut 4.500 visites, la qual cosa suposa una mitjana diària d'aproxima-dament 32 visites. El nombre d'usuaris registrats ja supera els 500, és a dir, gairebé un 10% de la població utilitza regularment aquest servei. Els estudiants de l'acadèmia militar, els immigrants i els joves són els tres grups que més visiten el telecentre. No obstant això, altres grups, com els comerciants o bé els jubilats, el visiten però amb menys regularitat.

El que ofereix aquest telecentre és connexió a Internet gratuïta, impressions en color i en blanc i negre i escanneig. L'usuari té a disposició una persona que dóna suport informàtic i resol tots els dubtes.

telecentre@ajuntamentdetremp.com

 • Taller de localització de programari lliure en català al Telecentre de la Ribera d'Ebre

Bernats pescaires, dins de la temporada de tallers 2006 (TBP'06), presenta el taller de localització de programari. Dues persones que estan involucrades en dos projectes importants de programari en català, OpenOffice (Jesús Corrius) i Mozilla (Toni Hermoso), i membres de l'associació Softcatalà, Premi Nacional de Cultura de Projecció Social de la Llengua Catalana 2005, pioners en traduir programari a la nostra llengua, seran els encarregats de dur a terme el taller. El taller està adreçat tant a persones del món de la informàtica com persones que tinguin l'interès de conèixer el funcionament dels projectes de traducció per poder-hi col·laborar. La inscripció és gratuïta i cal fer-la a telecentre@riberaebre.org

Lloc: Telecentre de la Ribera d'Ebre, Móra d'Ebre
Dia: Dissabte, 11 de febrer
Hora: 11h
Organitzen: Telecentre de la Ribera d'Ebre i Bernatspescaires.org
Col·laboren: Softcatalà, Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Col·legi
Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya

Cartell del curs
Telecentre de la Ribera d'Ebre
telecentre@riberaebre.org

 • Curs de Contaplus al Telecentre de Berga

El Telecentre de Berga realitzarà un curs de compta-bilitat informatitzada - Contaplus a les seves instal·lacions. El curs es realitzarà els dimecres 22 de febrer i el 2, 8, 15 i 22 de març de 16:00 a 20:00. La durada és de 20 hores lectives.

El curs està homologat per la Cambra de Comerç de Barcelona i s'obtindrà un certificat acreditatiu en finalitzar-lo. El preu de la inscripció és de 198 €.

Programa (PDF)
TcBerga
tcberga@ajberga.es

 • Activitats al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà

Aquesta setmana al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà comença el Curs de "Com trobar feina per Internet", on els participants redactaran, amb l'ajuda de consells i suggeriments, el currículum vitae i la carta de presentació. Se'ls donaran consells per afrontar una entrevista de feina i superar proves de selecció. I se'ls ajudarà a buscar feina utilitzant les borses de treball més conegudes de la xarxa.

El dissabte, 18 de febrer, es realitzarà l'activitat del mes: "Anem de viatge? Fem les gestions per Internet". Es tracta d'organitzar un viatge, utilitzant Internet. Es faran recomanacions per viatjar: documentació bàsica de viatge, on obtenir informació turística, què cal fer si viatges en països exòtics, mesures preventives, recursos per viatjar barat, agències i portals de viatge, allotjament, etc. Tota aquesta informació l'extraurem d'Internet

Centre Telemàtic de la Conca de Barberà
ctc@conca.altanet.org 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Data i lloc per a la propera reunió general

La 17a reunió general de telecentres (centres de teletreball) tindrà lloc a Tremp (Pallars Jussà) el dia 15 de març. Preneu-ne nota.

 • Visita als telecentres de Berga i de l'Alt Urgell

Dimecres dia 8 Josep Camprubí, de l'OTC, va visitar els telecentres de Berga i de l'Alt Urgell. Es van comentar les actuacions en marxa i les perspectives de cara al 2006.

teletrebages@bages.org

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • 8a Enquesta a Usuaris d’Internet de l’AIMC

AIMC ha presentat els resultats de la 8a Enquesta a Usuaris d’Internet. Aquesta consulta, que es fa des de l’any 1996, analitza amb detall el perfil de l’internauta espanyol. En aquesta ocasió s’han emplenat 57.310 enquestes. Aquestes són algunes de les dades més destacades de l’informe:

Els serveis més utilitzats:

- La WWW (94,6%) i el correu (96,3%) són els serveis més utilitzats pels navegants.
- L’ús del correu electrònic a través del sistema POP3 representa un 23%, mentre que el correu web arriba al 33,8%. Un 42,6% utilitza tots dos sistemes.
- Un 55,7% dels usuaris de correu electrònic té 2 o 3 adreces.
- Tan sols un insignificant 0,2% dels usuaris d’Internet no utilitza el correu electrònic. El 63,2% l’utilitza diversos cops al dia i el 28,8 cada dia.
- Un 81% dels usuaris utilitza missatgeria instantània, amb un domini absolut de Messenger (el 88%)

Els serveis menys utilitzats:

- Un 79,7% no ha realitzat mai trucades IP
- Un 77,8% encara no té pàgina personal
- Un 72,5% encara no té blog
- Un 76,7% no utilitza signatura electrònica
- Un 76,4% no ha seguit en el darrer any cap curs de formació on-line

Problemes:

- Els tres problemes d’Internet que més destaquen els usuaris són els virus, l’excés de publicitat i la velocitat.
- Un 41,7 considera que la velocitat de la connexió és "una mica lenta", mentre que un 39% la considera "satisfactòria".

Webs més visitades:

- Les tres primeres webs en el rànquing de preferències són les de Google, Hotmail i Marca.
- Els cercadors favorits pels usuaris són Google (45,3%), Yahoo (17,8%) i MSN (6,7%).

Català i programari lliure:

- El 20% dels enquestats són catalans
- Un 13,9% dels enquestat s’han inclinat per contestar la versió catalana del qüestionari
- En el rànquing de les 100 webs més visitades destaquen les de La Caixa (12) com a primera entitat bancària, la UOC (24) com a primera universitat, la Generalitat (33) com a primera administració pública, i Barcelona (90) com a primer ajuntament.
- Un 15,6% dels usuaris utilitza el navegador Mozilla
- Un 1,2% dels usuaris utilitza el sistema operatiu Linux. Un 97%, Windows.

Resultats de l'enquesta (AIMC)

 • 15 registradors de dominis ja s’han interessat pel .CAT

Tal com informa la web de la Fundació puntCat, ja hi ha 15 empreses registradores de dominis interessades a poder tramitar la gestió del .CAT. La llista és provisional, ja que encara s’han de signar els contractes entre la Fundació puntCat i cadascun dels registradors. El preu final dependrà dels serveis que cada registrador ofereixi als seus clients. Actualment formen la llista Active24, AllGlobalNames, Ascio, eNom, EnCirca, Entorno.com, Interdomain, InterNetX, MarkMonitor, MelbourneIT, NetBenefit, Arsys, Nominalia, Register.com i Secura.

Fundació puntCAT

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Els Blackberry

Fa poques setmanes comentàvem des del nostre setmanari que el dispositiu electrònic de butxaca Blackberry (amb telèfon mòbil, agenda, correu electrònic i navegació per Internet) ja es podia fer servir en català. De fet, la penetració d’aquest tipus d’aparells ha estat força gran a causa inicialment del seu teclat que, encara que sigui petit, és complet i molt més còmode de fer funcionar que les tecles dels telèfons mòbils.

Però els Blackberry tenen també altres característiques que els fan apreciables, com la compatibilitat amb diferents tipus de telefonia mòbil, la qualitat del so, l’ús fàcil d’altaveu i mans lliures, l’accés senzill al correu electrònic i a internet, la possibilitat de fer servir molt diversos fitxers d’ofimàtica, una pantalla de resolució notable que s’adapta automàticament a les diferents condicions d’il·luminació externa, una durada important de la bateria, etc. Tot plegat fa que siguin atractius, sobretot quan es combinen amb un proveïdor telefònic que ofereixi tarifes planes accessibles (una bona combinació en aquest moment és Blackberry i Vodafone, tal com es pot comprovar aquí) I el preu? És difícil de trobar encara una bona comparativa de preus dels darrers models de Blackberry. De fet, l’únic lloc on els Blackberry són accessibles és a eBay!
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Congrés del Món Rural de Catalunya - Rural'06

Des del febrer de 2005 fins al maig del 2006 a tot el territori català
[
+ info]

 • 2nd Open Source World Conference

Del 15 al 17 de febrer a Màlaga. Sota el lema "Innovació i llibertat", tot un conjunt de tallers i ponències sobre el programari lliure [+ info]

 • Expoelerning 2006

Del  23 al 25 de març al Palau de Congressos de Barcelona (Montjuïc). Organitzat per AEFOL [+ info]

 • V Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

Els dies 23 i 24 de març al Palau Kursaal de Sant Sebastià (País Basc). Organitzat per la Societat Informàtica del Govern Basc. [+ info]

 • III Jornades de Programari Lliure de BULMA

El 7 i el 8 d'abril  a Palma de Mallorca. El convit per a participar-hi finalitza el 15 de gener. [+ info]

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Del 14 al 17 d'abril  a l'Institut Joan Lluís Vives de la Universitat Pomeu Fabra [+ info]

 • FesInternet 2006

Del 2 al 17 de maig  tindrà lloc la segona edició de FesInternet coincidint amb el dia Mundial d'Internet. [+ info]

 • GUADEC 2006

Del 24 al 30 de juny a Vilanova i la Geltrú. Conferència d'usuaris i desenvolupadors de GNOME [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Aula Mentor [ www.mentor.mecd.es ] Sistema de formació a distància promogut pel Ministeri d'Educació i Ciència
   

 • LeonardoTes [ www.leonardotes.org ] Projecte europeu Leonardo sobre formació en teletreball
   

 • Telelavoro e Sviluppo Locale [ www.comune.napoli.it/telelavoro ] Projecte ADAPT de promoció del teletreball entre els treballadors de l'Ajuntament de Nàpols
   

TELECENTRES

::::

::::