La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 157_ 30_gener-5_ febrer 2006 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Salutació de Ricard Faura i Homedes, nou cap del Servei de Societat del Coneixement de la STSI

Benvolguts membres de la Comunitat de Teletreball de la Xarxa de Telecentres de Catalunya,

En primer lloc, vull felicitar-vos per la gran tasca que des dels centres de teletreball s'està realitzant en aquest repte compartit de consolidar a Catalunya un model de societat del coneixement del qual ningú no en quedi exclòs, ni pel seu nivell de formació o els seus ingressos, ni pel lloc de residència. En aquest sentit, els telecentres de teletreball, situats en zones allunyades dels grans centres econòmics del país, són un referent i una eina important per fomentar l’equilibri territorial en el si de la societat del coneixement, tot contribuint a diversificar i modernitzar l’estructura econòmica d’aquestes zones eminentment rurals.

Tot just començo a familiaritzar-me amb la realitat de la Xarxa de Telecentres, i d'altres projectes de la STSI, però he pogut notar que la vostra tasca és molt diversa: organització de cursos d’alfabetització digital, bàsics i avançats, alguns destinats a col·lectius amb riscos especials de fractura digital (en el cas dels discapacitats, també heu estat precursors en l’adaptació d’alguns dels centres); celebració de jornades diferents, amb especial èmfasi en aspectes com la relació entre les TIC i el món rural, el teletreball en els molt diversos vessants que aquest concepte engloba; atenció a la comunitat; referents tecnològics de la vostra comarca; bé, no voldria deixar-me res, però en qualsevol cas els telecentres de la Comunitat de Teletreball són un vertader prototip del que haurien de ser els telecentres, dels serveis que haurien d’oferir i dels tipus de dinamitzadors que els haurien d’atendre.

L'any passat, la STSI va fer una aposta forta per ajudar a consolidar la Comunitat de Teletreball, i en Ramon Barlam, el meu antecessor, va tenir molt a veure amb aquella actuació. La meva intenció és la de seguir en molts aspectes els plantejaments anteriors, i continuar treballant dur. La política general de la STSI emprèn enguany un rumb que pot afavorir molt aquesta aposta. La Xarxa de Telecentres de Catalunya es converteix en l’eix vertebrador de totes les polítiques i actuacions de la STSI; és l'espai on línies tant importants com l’alfabetització digital, el foment del programari lliure o la normalització de la presència i de l’ús del català a la societat del coneixement conflueixen. Com l'Oriol Ferran ha manifestat sovint, els telecentres són els nostres aliats al territori, la manera adequada de fer arribar a tots els ciutadans els avantatges de la societat del coneixement.

La Xarxa de Telecentres de Catalunya respon a un model de gestió molt especial, molt nostre. Sovint es pot percebre com quelcom caòtic, quan en realitat només és un model que advoca per la diferència, per l’atenció a la diversitat territorial, per un model en què l’administració de la Generalitat només recolza, tan com pot, la feina i l’esforç de l’administració local, la més propera als ciutadans, la que coneix les seves necessitats. Els telecentres de teletreball són un fruit d'aquest model; com deia més amunt, potser el punt de referència vàlid per a tots els membres de la Xarxa. L’aposta per la Comunitat de Teletreball és una aposta per la Xarxa de Telecentres de Catalunya i, per tant, pel repte d’aconseguir que tots els ciutadans tinguin accés a la societat del coneixement i se’n beneficien. És a partir del diàleg entre l’administració local, els dinamitzadors dels telecentres, els ciutadans i l’administració de la Generalitat que podrem aconseguir consolidar aquest model socialment cohesionat i territorialment equilibrat de societat del coneixement que tots desitgem.

No vull acabar aquest petit escrit amb un comiat, de manera que només us dic que ens trobarem a la propera trobada de telecentres.

Ricard Faura i Homedes
Cap del Servei de Societat del Coneixement

 • Activitats durant el mes de febrer al Centre Telemàtic de la Conca de Barbarà

Aquestes són les activitats que es portaran a terme durant aquest febrer al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà:

- Curs gratuït Com trobar feina per Internet. Del 13 de febrer a l’1 de març. Adreçat a totes aquelles persones que estan buscant feina. En aquest curs es redactarà un currículum vitae, una carta de presentació i s’utilitzarà Internet per accedir a borses de treball online i cercar ofertes de feina que s’ajustin a les necessitats de cada un dels participants del curs. Dilluns i dimecres de 9.30 a 11 amb un total de 10 hores.

- Curs Mecanografia, al teu ritme. En aquest curs és l'usuari/a qui es marca l’horari i el ritme de treball, amb l'ajuda d'un professor, per tal d'aconseguir velocitat i precisió total del teclat.

- Activitat del mes (gratuïta): Anem de viatge? Fem les gestions per Internet! En aquesta activitat s'utilitzarà l'eina d'Internet per trobar ofertes de viatges, hotels i cases rurals on hostatjar-se, comprar un bitllet d’avió i tot sense moure's de lloc i perdre el temps. L'activitat es realitzarà el dissabte 18 de febrer a les 11 hores.

Pel que fa al Telecentre de l'Espluga de Francolí, l'activitat del mes serà:

- Juguem amb les noves tecnologies. Dirigida a tots els infants i joves que s'ho vulguin passar molt bé, entretenir-se i participar en jocs lúdics d'ordinador. L'activitat tindrà lloc el dijous 16 de febrer a les 17 hores.
En aquesta activitat s'integraran el nois i noies del Centre Obert.

Centre Telemàtic de la Conca de Barberà
cccb@conca.altanet.org

 • El Telestany acull una campanya per difondre Internet entre els col·lectius d'exclusió digital

Les instal·lacions del Telestany, al carrer de la Indústria de Banyoles, acullen fins al 7 de febrer la campanya "Tots.es", que té per objectiu difondre l’ús d’Internet entre els col·lectius que tenen més dificultats per accedir-hi. Segons ha informat Ràdio Banyoles, la iniciativa, desenvolupada pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, ofereix la possibilitat de realitzar una classe d’iniciació gratuïta a Internet entre les persones que ho vulguin. En el marc d’aquesta campanya, s’instal·larà una aula que estarà oberta de 10 a 1 del matí i de 4 a 8 de la tarda. Els usuaris que l’utilitzin podran conèixer els avantatges d’Internet en diferents àmbits, com ara el treball, l’oci o la comunicació. Les classes tindran una durada de tres quarts d’hora i comptaran amb el suport d’un monitor i serviran per conèixer i familiaritzar-se amb la xarxa. Aquesta campanya compta amb la col·laboració d’IQUA, l’Agència de Qualitat d’Internet, que atorga el segell de qualitat als llocs web que ofereixen serveis i continguts que respecten uns principis ètics. La iniciativa també rep el suport de la Generalitat i pretén incidir en aquells col·lectius que tenen més possibilitats de patir exclusió digital, com ara les mestresses de casa, les persones grans, els discapacitats o els immigrats. El pla compta amb un pressupost de 16 milions d’euros i pretén sensibilitzar un milió i mig de ciutadans. A la demarcació de Girona, l’experiència es repetirà a divuit municipis més fins el 28 de febrer. En la primera edició de la campanya a les comarques gironines, la iniciativa va arribar a més de 13.000 persones.

Telestany

telestany@plaestany.org

 • Èxit de participació al taller de correu electrònic a l'Infocentre

El passat dijous la nit es va realitzar a l'Infocentre el primer taller de correu electrònic per a professionals. La resposta per part d'aquest col·lectiu va ser molt àmplia, fins i tot va ser necessari limitar les places, ja que amb les inscripcions no hi havia prou espai a l'Infocentre per poder realitzar amb garanties el taller.

El taller va versar sobre els principis bàsics del correu electrònic: com funciona, quins són els seus avantatges i els seus principals inconvenients,  les darreres tendències i perills que comporta, com el fishing o els virus. El taller va ser sempre molt participatiu i amb un grau d'implicació per part dels assistents molt alt. Aquest fet va provocar que el taller s'allargués mitja hora respecte del que estava previst i que s'acordés continuar-lo la setmana següent per tal de poder aprofundir en la utilització del correu electrònic.

Els assistents, majoritàriament empresaris i comerciats, eren persones que encara no utilitzaven aquesta eina i que a partir dels conceptes bàsics que volia transmetre aquest taller, pensen utilitzar-lo per millorar el procés de comunicació entre clients i/o proveïdors i les seues respectives empreses.

Infocentre

infocentre@sta-barbara.org

 • Nou tríptic per al 2006 del Telecentre del Pallars Sobirà

El Telecentre del Pallars Sobirà edita nous tríptics del telecentre per a aquest 2006. La principal novetat és que aquest any ofereixen als seus usuaris la possibilitat de fer-se socis.  Una altra novetat és que aquest any faran pagar pels cursos de formació que ofereixen. El preu variarà en funció del nivell i durada del curs i de si l'usuari és soci o no. També hi haurà una altra novetat, portaran control de l'assistència als cursos i penalitzaran aquells inscrits que facin faltes d'assistència fent-los pagar el total del curs.

Tríptic 1
Tríptic 2

telecentre@pallarssobira.ddl.net

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Neu als telecentres

La nevada del cap de setmana ha deixat importants gruixos de neu en la major part de comarques amb telecentres. Ho demostra aquest recull de fotos fetes pels dinamitzadors.


Prades


Prades


La Pobla de Segur

La Pobla de Segur

Tremp

Tremp

La Fatarella

Sort

Sort

Àlbum Flickr de l'Olga Cuevas (Sort). Hi trobareu moltes més fotos de la nevada al Pallars Sobirà.

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • La STSI destina prop de mig milió d'euros al finançament de 21 telecentres de teletreball

El Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, mitjançant la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI), ha destinat 487.000 euros a subvencionar els 21 telecentres de la comunitat de Teletreball, una de les tres que integra la Xarxa de Telecentres de Catalunya.

Els telecentres són punts d'accés públic a Internet que, a més a més, ofereixen altres recursos com ara formació, materials didàctics i divulgatius, programari i maquinari, i són atesos per persones expertes en la dinamització i l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). L'objectiu bàsic dels telecentres de la Xarxa de Telecentres de Catalunya és afavorir la cohesió digital i l'equilibri territorial de Catalunya en la societat del coneixement.

Notícia (STSI)

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Emissors/receptors de ràdio com a alternativa

Temps enrere s’havien fet força populars els anomenats walky-talky, petites ràdios que permetien una comunicació més o menys precària a una distància més aviat curta. Però el desenvolupament tecnològic va pràcticament arraconar aquests sistemes de comunicació radiofònica a través del sistema omnipresent de la telefonia mòbil.

Però ara resulta que la comunicació per ràdio a curta distància (fins a uns quants quilòmetres a l’aire lliure i uns quants centenars de metres quan hi ha parets) sembla ressuscitar. La tècnica ha avançat força i els antics walky-talkys s’han convertit en emissors-receptors de ràdio perfectament aptes per a la comunicació en distàncies curtes i s’estan estenent amb rapidesa per al seu ús en àrees físiques relativament properes o, per exemple, en l’àmbit esportiu. I és que, a més, a diferència dels mòbils, la comunicació és gratuïta.

Com a mostra de l’evolució actual d’aquests aparells mireu la pàgina de Motorola
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Congrés del Món Rural de Catalunya - Rural'06

Des del febrer de 2005 fins al maig del 2006 a tot el territori català
[
+ info]

 • Jornades e-MIGRA

El 2 i 3 de febrer  a Viladecans. Adreçades a tothom qui estigui interessat en la inclusió digital de les persones immigrades i les TIC en general. Organitzades per la Fundació Ciutat de Viladecans. [+ info]

 • CiberFira de Molins de Reis

El 4 i 5 de febrer  a la plaça de la Llibertat de Molins de Rei s’oferirà al visitant la possibilitat d’apropar-se a les noves tecnologies, navegant per la xarxa i/o assistint a xerrades i presentacions obertes a tothom. [+ info]

 • 2nd Open Source World Conference

Del 15 al 17 de febrer a Màlaga. Sota el lema "Innovació i llibertat", tot un conjunt de tallers i ponències sobre el programari lliure [+ info]

 • Expoelerning 2006

Del  23 al 25 de març al Palau de Congressos de Barcelona (Montjuïc). Organitzat per AEFOL [+ info]

 • V Congrés de Telecentres i Xarxes de Telecentres

Els dies 23 i 24 de març al Palau Kursaal de Sant Sebastià (País Basc). Organitzat per la Societat Informàtica del Govern Basc. [+ info]

 • III Jornades de Programari Lliure de BULMA

El 7 i el 8 d'abril  a Palma de Mallorca. El convit per a participar-hi finalitza el 15 de gener. [+ info]

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Del 14 al 17 d'abril  a l'Institut Joan Lluís Vives de la Universitat Pomeu Fabra [+ info]

 • FesInternet 2006

Del 2 al 17 de maig  tindrà lloc la segona edició de FesInternet coincidint amb el dia Mundial d'Internet. [+ info]

 • GUADEC 2006

Del 24 al 30 de juny a Vilanova i la Geltrú. Conferència d'usuaris i desenvolupadors de GNOME [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::