La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 154_ 9-15_ gener 2006 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Curs d'Assistència Domiciliària al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya

El CTFC organitza els dies 17 de gener i 14 de febrer un curs d’assistència domiciliària “CUIDA’T PER A PODER-LOS CUIDAR” adreçat a totes les persones que tinguin interès en aquesta activitat. La sessió del dia 17 de gener anirà a càrrec de la fisioterapeuta Carme Blázquez i es parlarà sobre els aspectes físics de la cura de malalts. El 14 de febrer els experts de PADES (Programa d'Atenció Domiciliària i Grup de Suport) explicaran l’atenció psicològica a malalts i familiars. Amb aquesta acció el CTFC intenta impulsar l’activitat que realitzen les empreses del Viver d’empreses del Telecentre del Solsonès involucrant-se en la formació per a la ocupació en un treball cada dia amb més demanda.

L’atenció domiciliària és el conjunt d’activitats d’àmbit sociosanitari i comuni-tari que es realitza al domicili de la persona amb la finalitat de detectar, valorar i donar suport i seguiment als problemes de salut del individu o a la família potenciant l’autonomia del malalt i millorant la seva qualitat de vida. Qui tingui interès en realitzar aquest curs, que és gratuït, en pot sol·licitar més informació al Telecentre (973 481752).

Telecentre del Solsonès
telecentre@ctfc.es

 • Cursos d'hivern a l'e-centre Tremp

L'e-centre Tremp es proposa dur a terme una oferta ben variada de cursos per aquestos mesos:

- Curs d'iniciació : Internet, informàtica i català. Amb aquest curs es preten arribar a la població inmigrant sense fer distincions de països però que parlin ja el castellà per a facilitar-ne la comunicació. Inicialment es duran a terme sessions més tècniques explicant fonaments de la informàtica i internet i posteriorment es posaran en pràctica utilitzant el català com a objectiu d'aprenentatge. Des del telecentre es creu que aquesta aposta pot ser molt profitosa.

- Curs bàsic d'imatge digital: Tercera edició degut a l'èxit que van tenir les dues sessions del mes de desembre es repeteix aquest mes. A part de donar nocions de funcionament de les càmeres digitals també es fa retoc d'imatges amb el Gimp (programari lliure).

- Curs de disseny de cartells: Ha estat sol·licitat per un gran nombre d'usuaris del telecentre, i sobretot per comerciants i és per això que es donarà a conèixer el programa Freehand i altres amb els quals es pugui dissenyar.

- Curs d'iniciació a la informàtica i Internet:  Aquest curs d'alfabetització digital ja es ve duent a terme durant molt temps i donada la gran demanda també es farà una altra edició. Es donen classes de nocions bàsiques d'informàtica i internet.

Amb aquest ventall es preten donar cabuda a totes les sol·licituds que s'han anat rebent durant aquest passat mes de desembre. A partir d'aquest punt el telecentre vol impulsar també noves propostes per a fer la oferta de cursos de formació i tallers ben variada.

e-centre telecentre Tremp
Cartell
Cartell curs informàtica i català
telecentre@ajuntamentdetremp.com

 • La Fatarella obre període d'inscripcions per a cursos informàtica bàsica

El Telecentre / Punt Òmnia de la Fatarella ha obert les inscripcions per als cursos d’informàtica bàsica del 2006. Els cursos estan dirigits a persones que no han utilitzat mai l’ordinador o a les persones que l’any passat van realitzar el curs d’informàtica bàsica i volen continuar aprenent informàtica. Els alumnes seran agrupats segons el seu nivell de coneixements informàtics. Aquest any els cursos d’informàtica bàsica tindran un caràcter molt més pràctic. Totes les persones interessades poden passar a inscriure’s pel Telecentre abans del dia 21 de gener.

Telecentre/Punt Òmnia de la Fatarella
telecentrelafatarella@terra-alta.altanet.org

 • L'Infocentre de Santa Bàrbara organitza un taller de correu electrònic adreçat a professionals

Aquest proper dijous 19 de gener l'Infocentre de Santa Bàrbara organitza un taller de introducció al correu electrònic; el taller està adreçat princi-palment a empresaris i comerciants que vulguin utilitzar aquesta eina per poder aprofitar tots els avantatges que representa la comunicació amb aquest sistema sense excloure la possibilitat que vingui tothom que vulgui aprendre; per això, tant l'horari (a les 9 de la nit) de realització del taller, com la seua durada (1 hora i 30 minuts) estarà adaptat a aquest perfil professional.

El taller versarà sobre conceptes bàsics de correu electrònic, tipus, i a les persones que no disposen d'adreça de correu, se'ls facilitarà una; també s'explicarà com adjuntar fitxers, enviaments múltiples i altres característi-ques, així com les principals diferències entre tipus de correus i les limita-cions d'aquests respecte a altres sistemes de transferència com FTP o http. L'objectiu del taller és, principalment, donar unes idees bàsiques i eines pràctiques de com utilitzar el correu electrònic, així com oferir a les persones que no tinguin adreces que puguin utilitzar des del seu comerç o empresa. Aquest taller segueix la línia iniciada per part de l'Infocentre de Santa Bàrbara, d'oferir cursos condensats i molt concrets a professionals i adaptats a les seus necessitats i demandes, sense deixar a banda les persones que particularment estiguin interessades amb el tema.

Infocentre

 • Oferta formativa del Pobl@ pirineu e-centre

El Pobl@ pirineu e-centre (la Pobla de Segur) ha programat els següents cursos per a aquests propers mesos de gener i febrer:

- Iniciació a la informàtica: 16, 18, 25, 26 i 30 de gener, 2, 3, 9, 13 i 15 de febrer. De 15:00 a 17:00 h. 20 hores. Preu: 15 €. Temari: Entorn Windows, tractament de textos, Internet i correu electrònic

- Eines ofimàtiques bàsiques per a teletreballar: 16, 24, 25 i 30 de gener, 3, 6, 7, 13, 14 i 15 de febrer. Dos dies a la setmana de 20:00 a 22:00 h. 20 hores. Preu: 15 €. * Es requereixen uns mínims coneixements en informàtica per seguir aquest curs. Temari: Què és el teletreball, recursos web per al teletreball, eines ofimàtiques bàsiques: tractament de textos, full de càlcul, bases de dades, presentacions, Internet i correu electrònic.

- Introducció al Linux i al programari lliure: dissabtes de 18:00 a 20:30 h. Del 21 de gener al 11 de març. 20 hores. Preu: 15 €. Temari: Introducció al sistema operatiu Linux, instal·lació i configuració Distribució Debian.

Pobl@ pirineu e-centre

 • Oferta formativa i calendari 2006 del Telestany

El Telecentre del Pla de l'Estany (Banyoles) ha preparat la programació dels cursos del primer quadrimestre del 2006:

- Curs de retoc d’imatge digital: 20 hores. Dilluns i dimecres de 20.00 a 22.00. Del 13/02/06 al 16/02/06. Preu: 80 €. Professor: Martirià Pagès. Software: Gimp

- Curs d’iniciació a Internet: 20 hores. Dimarts i dijous de 20.00 a 22.00. del 14/02/06 al 16/03/06. Preu: 50 €. Professor: David Sala. Software: Mozilla Firefox

- Creació de pàgines web: 20 hores. Dilluns i dimecres de 20.00 a 22.00. del 20/03/06 al 24/04/06. Preu: 80 €. Professor: Martirià Pagès. Software: Macromedia Dreamweaver

- Curs d’OpenOffice: 20 hores. Dimarts i dijous de 20.00 a 22.00. Del 21/03/06 al 25/04/06. Preu: 80 €. Professor: David Sala. Software: OpenOffice

Places limitades. Classes en català. Un ordinador per persona.

D'altra banda, Telestany ha dissenyat un calendari per a tots els usuaris/àries del telecentre amb les activitats més destacades que s'hi portaran a terme durant aquest any 2006.

Telestany

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Visita al Televall i al Telecentre SBG

Dimecres 11 de gener Josep Camprubí de l'OTC va visitar els telecentres de Ribes de Freser i Sant Bartomeu del Grau. Es van comentar la situació de les justificacions dels seus convenis amb la STSI, les actuacions realitzades durant el 2005 i els projectes de cada telecentre per al 2006.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Blackberry en català

El dispositiu electrònic de butxaca Blackberry, que incorpora telèfon mòbil, agenda electrònica, correu electrònic i navegació per Internet, ja es pot fer servir en català.

L’empresa canadenca RIM, fabricant de l'aparell, ha incorporat la llengua catalana com a idioma de sèrie arran de la negociació establerta amb el Parlament de Catalunya per tal que tots els diputats poguessin disposar d’aquesta eina en català. Aquesta acció ha estat possible també gràcies a la participació de l’operadora de telefonia Vodafone, proveïdora de tecnologies al Parlament. A partir del mes de gener tots els nous models de Blackberry incorporaran el català.

Els usuaris que ja disposin dels models 7290 i 7100 d’aquest dispostiu es poden descarregar el programari en català des del web de Vodafone.

Gencat.net

 • Deixar de funar és més fàcil amb un telèfon mòbil

Un grup d'especialistes de Barcelona ha creat un sistema que podria ser d'ajuda per tots aquells que vulguin deixar de fumar, i que combina els missatges SMS, Internet, i psicologia especialitzada en tractaments antitabaquisme. La iniciativa s'anomena "Conelmovil.com", i la seva prova pilot ha deixat resultats força bons: un 42% dels que inicien el tractament arriben fins al final del mateix i, d'aquests, un 82% aconsegueix deixar de fumar. El sistema consisteix en la recepció de diversos missatges SMS per part de qui vol deixar de fumar. Els missatges han estat el·laborats especialment per les hores concretes en què costa més, i, si l'usuari aconsegueix saltar-se una cigarreta, enviant un SMS rep una resposta d'ànims.

Més infomació

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Ratolí i telefonia IP alhora

La popularització de la tecnologia IP és imparable. Ara Sony anuncia el llançament al mercat d’un ratolí que té una doble utilitat: la que tots coneixem i la de terminal telefònic de Skype. Així, es podrà fer servir de la manera habitual com a ratolí fins que ens arribi una trucada. En aquest cas, el ratolí es podrà desplegar com fan molts telèfons mòbils i la rodeta que en ratolí fa la funció de “scroll” es transformarà en el regulador del volum del telèfon. Per tant, dos usos per la mateix aparell i un estri menys damunt la taula. La llàstima és que el primer model que s’anuncia (65 dòlars) s’haurà de connectar amb cable a una connexió USB. De tota manera si aquest ratolí/telèfon té èxit aviat en deurà sortir una versió sense fils. El problema vindrà si mentre parlem per telèfon hem de fer servir el ratolí...

 
Notícia
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Congrés del Món Rural de Catalunya - Rural'06

Des del febrer de 2005 fins al maig del 2006 a tot el territori català
[
+ info]

 • 5a Jornada de Noves Tecnologies - TDT

El 12 de gener a la Sala d'actes del Consell Comarcal de l'Alt Urgell. A càrrec d'Eduard Navarro, conseller delegat de Pirineus Televisió [+ info]

 • Catalan Translation Party I

Del 20 al 22 de gener on-line. El grup debian-l10n-catalan ha organitzat la Catalan Translation Party I amb l'objectiu d'avançar o d'acabar de traduir el Manual de l'instal·lador de Debian. [+ info]

 • Conferència "Un model per al nostre país"

El 25 de gener a les 19:30h a l’Auditori de l’Institut d'Educació Contínua de la UPF (Balmes, 132, Barcelona), a càrrec del Sr. Josep-Lluís Carod-Rovira. Organitzat pel Cercle Tecnològic de Catalunya. [+ info]

 • 2nd Open Source World Conference

Del 15 al 17 de febrer a Màlaga. Sota el lema "Innovació i llibertat", tot un conjunt de tallers i ponències sobre el programari lliure [+ info]

 • III Jornades de Programari Lliure de BULMA

El 7 i el 8 d'abril  a Palma de Mallorca. El convit per a participar-hi finalitza el 15 de gener. [+ info]

 • GUADEC 2006

Del 24 al 30 de JUNY a Vilanova i la Geltrú. Conferència d'usuaris i desenvolupadors de GNOME [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::


Web que recull tota mena de recursos en programari lliure.


Sistema de biblioteca integral finès en GNU.Portal hongarès amb informació sobre teletreball. Versió en hongarès i anglès
 

TELECENTRES

::::

::::