La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 150_ 12-18 desembre 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Jornada sobre les xarxes wifi a les zones rurals a Sant Bartomeu del Grau

Avui divendres dia 16 de desembre té lloc al Telecentre de Sant Bartomeu del Grau  una nova jornada de difusió de les TIC, centrada en aquesta ocasió en les xarxes wifi a les zones rurals. La jornada pot servir per conèixer diferents tipus de xarxes wifi que operen en diferents comarques del nostre país. També hi haurà ocasió per debatre les perspectives amb el nou concurs de Banda Ampla Rural que promou el DURSI/CTTI i que segurament es resoldrà a finals d'any o principis del vinent. La inscripció és de franc i només cal pagar-se el dinar.

Programa

Bloc 1 (matí). Conferències, presentacions i taula rodona

- 9:30 - Recepció i recollida de Documentació.
- 10:00 - Benvinguda a càrrec de Miquel Colomer, Alcalde de Sant Bartomeu del Grau.
- 10:15 - Xarxes wifi, banda ampla i zones rurals. A càrrec de Roc Messeguer, enginyer de Telecomunicacions (UPC).
- 10:45 - Pausa – cafè
- 11:00 – Experiències Wifi en pobles petits. A càrrec de Josep Comulada, d’Innovalocal.
- 11:30 - Guifi.net una xarxa oberta que s'estén, a càrrec de Gil Forcada
- 12:00 – E-Cassà
- 12:30 - És compatible una xarxa wifi oberta amb l'empresa?. A càrrec de Joan Casals, d'Ausatel
- 13:00 - Taula rodona, amb la participació d’un representant del Centre de Telecomunicacions de la Generalitat, de Localret, d’Iberbanda, i de Guifi.net.
- 14:00 Dinar.

Bloc 2 (tarda). Tallers i demostracions

- 16:00 Connexió a una xarxa wifi amb un router
- 16:30 Demostració de telefonia IP sense fils
- 17:00 Maquinari wifi: routers, telèfons IP, antenes
- 17:30 Wifi i wimax

Bloc 3 (vespre)

- 18:30 Trobada d'usuaris de guifi.net de Sant Bartomeu.
* Presentació de Guifi.net i de Comuns sense fils.
* Guifi.net i accés a Internet a través de proxys
* Serveis i perspectives de desplegament de la xarxa
* Connexió d'un node d'usuari: un cas pràctic.
* Debat i intercanvi d'experiències

Organitza: Telecentre SBG - Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau amb la col·laboració de: Diputació de Barcelona - Guifi.net
 
Tríptic de la jornada
info@telecentresbg.net

 • Busquen personal al Pobl@ pirineu e-centre

A la Pobla de Segur busquen una persona per cobrir una baixa de 4 mesos al seu telecentre. Concretament ha de ser una persona diplomada/llicenciada i que hagi realitzat un curs d'ofimàtica superior (mínim 200 hores).

Per a més informació podeu trucar al telèfon de l'Ajuntament 973 68 00 38.

Pobl@ pirineu e-centre
pirineu-e-centre@pobladesegur.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • 16a Reunió General de Telecentres

El passat 14 de desembre va tenir lloc a Prades (Baix Camp) i Cornudella de Montsant (Priorat) la 16a Reunió General de Centres de Teletreball de la XTC.

El Sr. Josep Maria Planas, regidor de Noves Tecnologies de l'Ajuntament de Prades, ens va donar la benvinguda institucional a la seu de l'Ajuntament de Prades on vam celebrar la reunió.

Seguidament vam capgirar l'ordre del dia i vam començar per la intervenció del Sr. Ramon Barlam, cap del Servei de la Societat del Coneixement de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació. Els temes que va tractar van ser:

- Satisfacció de la STSI pel funcionament dels centres de teletreball de la XTC.
- Convenis subvencionals, redacció i posterior justificació.
- Estudi sobre les dones i el teletreball realitzat per l'OTC.
- Futur dels telecentres: possibles convocatòries d'ajuts via AGAUR.
- Comiat com a cap del Servei de Societat del Coneixement per reincorporació a l'antiga feina.
- Aportacions i debat entre els assistents.

La següent intervenció va anar a càrrec del Sr. Òscar Eroles, secretari de Comunicació, Formació i Projectes de la Federació Sindical TRADE – CC.OO. que va explicar-nos qui són, què fan i va plantejar la possibilitat de col·laborar amb els telecentres per impartir formació per a autònoms als telecentres.

Abans de fer una parada per dinar, Isaac Mas, dinamitador del Telecentre Prades-Montsant, va fer una presentació del telecentre i ens va portar a visitar el Telecentre de Prades.

A la tarda, David Sanz de l'OTC va presentar les conclusions sobre l’Estudi sobre l’impacte del teletreball en el col·lectiu femení.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El conseller Solà presenta el pressupost del DURSI per al 2006

El conseller del DURSI, Carles Solà, va presentar dimecres 14 de desembre en conferència de premsa els pressupostos del departament per al 2006.

ÀMBIT DE TELECOMUNICACIONS I DE LA SOCIETAT DE LA INFORMACIÓ

Per a l'exercici del 2006, el pressupost del DURSI en l'àmbit de la Societat de la Informació i del coneixement és de 309,1 M euros, xifra que suposa un increment del 62,5% sobre la corresponent a l'exercici de 2005.

Entre les actuacions més destacades en l'àmbit de la Societat de la Informació i del Coneixement hi ha la convocatòria d'ajuts a l'alfabetització, formació, dinamització i creació de continguts digitals amb 2,5 M euros. Totes aquestes actuacions formen part del desenvolupament del Pla de Serveis i Continguts (PSiC), al qual es dedicaran 5,4 M euros l'any que ve que alhora incorpora el Pla d'Alfabetització i Formació Digital (PAiFD). En aquest sentit durant el 2006 també es destinaran 50.000 euros a l'establiment d'una acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) que permeti a la ciutadania corroborar que té uns coneixements bàsics en ús de les TIC.

Uns altres 1,8 M euros s'han previst per a la remodelació i difusió de la Xarxa de Telecentres de Catalunya (XTC). En aquest cas destaquen 450.000 euros que s'enfocaran a la creació d'una xarxa pilot de 30 telecentres sobre programari lliure i 300.000 euros més per a la tercera fase de renovació d'equipament dels telecentres d'integració social Òmnia. La remodelació i potenciació de la XTC vol ser un dels motors per a impulsar justament l'alfabetització, formació i dinamització digital.

Notícia
Pressupostos 2006

 • La STSI renova l'equipament de 23 telecentres més de la xarxa d'integració social Òmnia

Es completa la segona fase que ha permès renovar 43 telecentres en el període 2004-2005 amb una inversió de gairebé mig milió d'euros

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) ha renovat el maquinari i programari de 23 telecentres pertanyents a la xarxa Òmnia de la Xarxa de Telecentres de Catalunya. Els telecentres (vegeu quadre adjunt) s'ubiquen a Terrassa, Tarragona, Sabadell, Manresa, Lleida, Palau-Solità i Plegamans, Girona, Figueres, Cornellà de Llobregat, Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat i Badia del Vallès. En aquesta segona fase s'hi han destinat 247.000 euros.

Aquesta acció forma part de la segona fase ja que en la primera, l'any passat, també es va renovar l'equipament de 20 telecentres per un import total de 233.000 euros. Així s'han renovat els 43 primers telecentres de la xarxa Òmnia que es varen crear al nostre país.

Els 23 telecentres que s'acaben de renovar enguany han estat equipats amb un ordinador adaptat per a discapacitats.

En total s'han instal·lat 206 ordinadors per a usuaris i dinamitzadors tant amb sistema operatiu lliure GNU/Linux com amb l'opció de Windows.. Els ordinadors, que comparteixen impressora, incorporen antivirus, compressor/descompressor, visualitzador de fitxers PDF, navegador Mozilla, entorn Sun Java RE 1.4, paquet ofimàtic OpenOffice 1.1 en català, programa d'edició d'imatges GIMP, programari de gravació de CD/DVD i mòduls de Real Audio, QuickTime, Flash, i els principals còdecs d'àudio i vídeo.
Precisament un dels compromisos de la Generalitat en relació al programari lliure passa justament per garantir el dret dels usuaris a triar programari sense estar lligat exclusivament als productes propietaris.

Notícia
Quadre centres Òmnia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Llistes d'adreces d'interès

Més d’un dia parlarem de les webs d’internet que es basen en el desenvolupament del concepte de “xarxes socials”. El valor principal d’aquestes webs és compartir d’alguna manera l’aportació de milers d’usuaris, com és el cas de “Flickr” en el terreny de les imatges digitals. Avui volem insistir en les possibilitats de “Del.icio.us” que ens podria ser útil en molts moments.

Es tracta d’un sistema d’accés als enllaços o adreces d’interès que haguem pogut anar recollint al llarg del temps. “Del.icio.us” fa possible accedir a la nostra llista d’enllaços des de qualsevol ordinador connectat, a part del fet que podrem haver organitzat les nostres adreces a partir d’una classificació lògica en etiquetes, que ens facilitarà molt la seva localització. Però l’important de “Del.icio.us” no és només que puguem disposar de la nostra llista d’enllaços des de qualsevol ordinador sinó que podrem veure les llistes d’adreces seleccionades per milers d’altres usuaris. D’aquesta manera descobrirem que d’altra gent ha trobat enllaços a webs que ens poden interessar molt i que desconeixíem completament.

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Congrés del Món Rural de Catalunya - Rural'06

Des del febrer de 2005 fins al maig del 2006 a tot el territori català
[
+ info]

 • L'Administració local en l'era digital

El 13 de desembre al Palau de Congressos de Tarragona. Organitzat per Ajuntament de Tarragona, Diputació de Tarragona, Consorci Localret i Vodafone [+ info]

 • Conferència sobre Formació Semipresencial (e-learning)

El 13 de desembre a l'Aula Capella de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (av. Diagonal 647) [+ info]

 • 16a Reunió General de la Xarxa de Telecentres

El 14 de desembre a Prades (Baix Camp) i Cornudella de Montsant (Priorat)

 • Tertúlia Digital: "12 x12: Què ens passarà el 2006?"

El 15 de desembre a l'Auditori del CosmoCaixa (c/ Teodor Roviralta, 47-51), Barcelona. Organitza Tertúlia Digital, Holaevents i CIDEM [+ info]

 • Jornada sobre les xarxes wifi a les zones rurals

El 16 de desembre al Telecentre de Sant Bartomeu del Grau. Amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i Guifi.net  [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Telecentros de Lugo [ www.lugotelecentros.es ] Xarxa de telecentres de la provínvia de Lugo (Galícia)

 • Red de Centros de Servicios Avanzados de Comunicaciones de Cantabria [ www.redcantabria.com ] Xarxa de telecentres de la comunitat autònoma de Càntàbria

 • Cordobesas enREDadas www.cordobesasenredadas.org ] Programa de formació en TIC per a col·lectius de dones

TELECENTRES

::::

::::