La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 148_ 28 novembre-4 desembre 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Jornada sobre les xarxes wifi a les zones rurals a Sant Bartomeu del Grau

El Telecentre de Sant Bartomeu del Grau organitza per al proper divendres 16 de desembre una nova jornada de difusió de les TIC, centrada en aquesta ocasió en les xarxes wifi a les zones rurals. La jornada pot servir per conèixer diferents tipus de xarxes wifi que operen en diferents comarques del nostre país. També hi haurà ocasió per debatre les perspectives amb el nou concurs de Banda Ampla Rural que promou el DURSI/CTTI i que segurament es resoldrà a finals d'any o principis del vinent. La inscripció és de franc i només cal pagar-se el dinar.

Programa

Bloc 1 (matí). Conferències, presentacions i taula rodona

- 9:30 - Recepció i recollida de Documentació.
- 10:00 - Benvinguda a càrrec de Miquel Colomer, Alcalde de Sant Bartomeu del Grau.
- 10:15 - Xarxes wifi, banda ampla i zones rurals. A càrrec de Roc Messeguer, enginyer de Telecomunicacions (UPC).
- 10:45 - Pausa – cafè
- 11:00 – Experiències Wifi en pobles petits. A càrrec de Josep Comulada, d’Innovalocal.
- 11:30 - Guifi.net una xarxa oberta que s'estén, a càrrec de Gil Forcada
- 12:00 – E-Cassà
- 12:30 - És compatible una xarxa wifi oberta amb l'empresa?. A càrrec de Joan Casals, d'Ausatel
- 13:00 - Taula rodona, amb la participació d’un representant del Centre de Telecomunicacions de la Generalitat, de Localret, d’Iberbanda, i de Guifi.net.
- 14:00 Dinar.

Bloc 2 (tarda). Tallers i demostracions

- 16:00 Connexió a una xarxa wifi amb un router
- 16:30 Demostració de telefonia IP sense fils
- 17:00 Maquinari wifi: routers, telèfons IP, antenes
- 17:30 Wifi i wimax

Bloc 3 (vespre)

- 18:30 Trobada d'usuaris de guifi.net de Sant Bartomeu.
* Presentació de Guifi.net i de Comuns sense fils.
* Guifi.net i accés a Internet a través de proxys
* Serveis i perspectives de desplegament de la xarxa
* Connexió d'un node d'usuari: un cas pràctic.
* Debat i intercanvi d'experiències

Organitza: Telecentre SBG - Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau amb la col·laboració de: Diputació de Barcelona - Guifi.net
 
Tríptic de la jornada
info@telecentresbg.net

 • Exit de les III Jornades de Programari Lliure i Empresa a les Terres de l'Ebre

Ahir dissabte es van celebrar a l'Infocentre de Santa Bàrbara, les III
Jornades de Programari Lliure i Empresa a les Terres de l'Ebre; la biblioteca del centre cultural de Santa Bàrbara, s'ha omplert d'assistents a les III Jornades de Programari Lliure i Empresa que des de ja fa 3 anys, l'Infocentre de Santa Bàrbara, la Universitat Oberta de Catalunya i El Col·legi d'Enginyers en Informàtica de Catalunya realitzen conjuntament ha complert els objectius marcats. Les jornades, adreçades a empresaris i persones que estiguin interessades amb l'incipient món del Programari Lliure.

En la presentació de la jornada ha assistit el president del Consell Comarcal del Montsià i un representat de l'Ajuntament de Santa Bàrbara. La primera xerrada la realitzat el representant del COEIC a les Terres de l'Ebre, Manel Zaera que ha parlat sobre el tema "El programari lliure i la gestió empresarial".

La següent xerrada la realitzat Marc Gibert, consultor de la Universitat Oberta de Catalunya el qual ha parlat sobre les “Eines de gestió empresarial”. El cicle de xerrades ha finalitzat amb la participació de Miquel Bonet, de l'empresa BEST SL una experiència d'una empresa de les Terres de l'Ebre que utilitza el programari lliure de cara a la gestió empresarial dels seus clients.

Finalment la cloenda de la jornada la realitzat, Carles Gonzalez, responsable de l'àrea de l'oficina tècnica de coordinació del programari lliure de la Secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya.

Paral·lelament a aquest jornada, també a l'Infocentre, s'ha realitzat la 1a Olivera Party, la primera party tecnològica en que ha aplegat 10 persones per compartir fitxer i jugar en xarxa entre ells.

infocentre@sta-barbara.org

 • El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació Oriol Ferran, visita l'Infocentre de Santa Bàrbara

El secretari ha realitzat una vista a l'Infocentre, un centre de teletreball de la secretaria de telecomunicacions durant la seua estada a les Terres de l'Ebre; en la visita, el regidor de noves tecnologies de l'Ajuntament de Santa Bàrbara, Gerard Cid ha destacat la voluntat que des de l'Infocentre es vol potenciar el programari lliure i el teletreball que hi ha i les tasques de formació que s'ofereixen.

Per altra banda aprofitant la visita, el secretari ha realitzat una roda de premsa per presentar per primer cop l'estudi d'implantació a les llars de les Terres de l'Ebre de les Tecnologies de la Informació i Comunicació, aquest estudi és el primer que es realitza exclusivament per a les Terres de l'Ebre; també ha parlat sobre el desplegament de l'ample de banda ampla rural que s'està realitzant i de la nova televisió digital TDT.
 
estudi d'implantació a les llars de les Terres de l'Ebre de les TIC
infocentre@sta-barbara.org 

 • Xerrada "Programari Lliure" al Telecentre de l’Alt Urgell

El Telecentre de l’Alt Urgell va organitzar una xerrada sobre Programari Lliure, l'objectiu de la qual era informar sobre l'existència d'aquestes eines informàtiques lliures i gratuïtes, així com els seus avantatges i inconvenients. La xerrada va anar a càrrec de Josep Jorba, consultor dels Estudis d’Informàtica i Multimèdia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La xerrada informativa es va celebrar el dimecres 30 de novembre a les 20:00 h a la Sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

cartell de la xerrada
telecentre@alturgell.ddl.net

 • Taller de disseny de postals i felicitacions al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà

Dins les accions de difusió incloses en el projecte de "Dinamització i implantació de les TIC a la Conca de Barberà", aquest mes de desembre el Centre Telemàtic de la Conca de Barberà ha organitzat un taller de disseny de postals i felicitacions, aprofitant que s'apropen les festes de Nadal.

Tindrà lloc, el proper dissabte, 10 de desembre, a les 11.00 hores, al telecentre de Montblanc. L’objectiu d’aquesta activitat, és que els participants descobreixin les possibilitats que els ofereix les noves tecnologies en l’àmbit del disseny.

Dirigida a tots els públic, infants, joves i adults.

ctc@conca.altanet.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Visita al Telecentre de la Ribera d'Ebre

El passat dijous 1 de desembre Josep Camprubí i Sandra Oliva, de l'OTC, van visitar el Telecentre de la Ribera d'Ebre (Móra d'Ebre). Es va mantenir una reunió amb els responsables del telecentre i es va aprofitar l'ocasió per fer la Comissió de Seguiment del Conveni signat amb la STSI.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Skype ja ofereix videotrucades

Skype ha anunciat a través de la seva web que ha afegit la possibilitat de fer videotrucades a través del seu popular programa de telefonia IP.

 La versió 2.0, encara una beta, és la que incorpora el vídeo a les trucades telefòniques i ja es pot descarregar des de la web, tot i que de moment només hi ha disponible la versió per Windows XP.

Skype

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Qüestió de dominis

El món dels dominis d’internet està en plena evolució i cada vegada és més visible que els dominis no són simplement uns elements tècnics sense importància de l’adreça digital de les persones o col·lectius sinó que compleixen una funció d’identificació territorial o cultural i fins i tot ideològica i política. Un exemple podria ser ".es", que havia estat extraordinàriament mal gestionat i que ara els organismes de l’Estat intenten reforçar a la vista de la seva molt escassa incidència.

Alhora, dos dominis nous estan a punt de poder ser adoptats pels ciutadans. D’una banda el domini ".eu" plantejat per tal de reforçar la identitat europea, que començarà a ser utilitzable a partir del dia 7 de desembre. I, especialment important en el nostre cas, el domini ".cat" que identificarà persones, empreses, col·lectius o institucions de l’àmbit i català que sembla que començarà a funcionar en els primers mesos de 2006. Segur que els telecentres rebran consultes o comentaris sobre la possibilitat de fer servir aquests nous dominis i podran impulsar l’adopció del ".cat" com a signe visible de la identitat digital del país.

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Congrés del Món Rural de Catalunya - Rural'06

Des del febrer de 2005 fins al maig del 2006 a tot el territori català
[
+ info]

 • II Jornades sobre Tecnologies de la Informació i la Comunicació

El 4 i 6 de desembre al Recinte Firal Terres de l'Ebre d'Amposta (Montsià), organitzades dins l’àmbit de les Fires d’Amposta 2005 [+ info]

 • 16a Reunió General de la Xarxa de Telecentres

El 14 de desembre a Prades (Baix Camp) i Cornudella de Montsant (Priorat)

 • Jornada sobre les xarxes wifi a les zones rurals

El 16 de desembre al Telecentre de Sant Bartomeu del Grau. Amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i Guifi.net  [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::