La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 146_ 14-20_novembre 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • 5a edició del curs d'Introducció al Programari Lliure

Des del dilluns dia 14 al Telecentre de l'Alt Urgell s’imparteix la 5a edició del curs Introducció al programaria lliure.  Està dirigit a persones majors de 16 anys i tindrà una durada de 20 hores (4 hores a la setmana).

Els continguts del curs són: Linux, OpenOffice, Firefox i ThunderBird.

telecentre@alturgell.ddl.net

 • El Telecentre del Pallars Sobirà a la tele

En motiu de la segona jornada de portes obertes el dia 2 d'agost, TV La Mañana va anar al Telecentre del Pallars Sobirà a fer un mini-reportatge.

El Telecentre del Pallars Sobirà ha aconseguit el video i l'ha penjat a la seva web per tal que, tothom que ho vulgui, pugui veure'l.

LEstà penjat en dos formats: un de petit (per si teniu una connexió lenta) i un de gran (pels que teniu connexió ADSL o banda ampla)

telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • Canvi d'horari al Telecentre de l'Alta Ribagorça

D'alta Banda, el telecentre de l'Alta Ribagorça recupera l'horari d'hivern:

- Dilluns: 18:00 a 22:00 (de 19:00 a 21:00 restringit pels cursos)
- Dimarts: 11:00 a 14:00 i de 17:00 a 21:00 (de 19:00 a 21:00 restringit per cursos)
- Dimecres: 11:00 a 14:00 i de 18:00 a 22:00 (de 19:00 a 21:00 restringit per cursos)
- Dijous: 11:00 a 14:00 i de 17:00 a 21:00 (de 19:00 a 21:00 restringit per cursos)
- Divendres: 11:00 a 14:00 i de 17:00 a 21:00 (de 19:00 a 21:00 restringit per cursos)
 
tecnictelecentre@ccar.ddl.net

 • 7ª Festa de l'Oli de la Fatarella

Del 2 al 6 de desembre la Fatarella celebra els actes de la 7a Festa de l’Oli i 6ª Mostra de Productes Artesanals i Tradicionals, que al voltant d’aquest producte, l’oli, dóna a conèixer totes les peculiaritats econòmiques, artesanals, culturals i socials del municipi.

Com cada any, amb motiu de la Festa de l’Oli s’organitzen: les Jornades Gastronòmiques, Jla ornada Tècnica sobre el cultiu de l'olivera i els tipus d'olis d'oliva al mercat, la trobada de joves de la Festa de l'Oli, la 5ª Mostra de Folklore de les Terres de l'Ebre a càrrec del grup de música tradicional catalana "Dos en Ritme", la demostració d'elaboració d'allioli, l'esmorzar popular, la demostració de la tècnica tradicional de collir olives, els jocs tradicionals per als xiquets i la jornada de portes obertes al molí de la Cooperativa Agrícola Sant Isidre.

L’horari de la Mostra de Productes Artesanals i Tradicionals serà de 10:00 a 14:00 i de 16:00 a 19:00.

Us convidem a assistir-hi!

Invitació
Programa
tecnictelecentre@ccar.ddl.net

 • Cicle de xerrades a Lluçà

Ens plau informar-vos que el Telecentre de Lluçà ha organitzat unes xerrades que és faran en quatre dimecres de 18:00 a 20:00 aproximadament. L'inscripció serà gratuïta i està destinada a tota persona del sector primari. A continuació us fem un petit resum de les xerrades:

- 23 de Novembre: “El conreu de cereals a l’agricultura ecològica” a càrrec de Charlie Descombes, enginyer agrònom, amics de l’Escola Agrària de Manresa i Emili Aguilera, pagès productor de cereal
ecològic.
- 30 de Novembre: Conreu de lleguminoses de gra en agricultura ecològica” a càrrec de Josep Tuson, tècnic del DARP de l’Oficina Comarcal del Berguedà.
- 14 de Desembre: “El conreu d’herbes medicinals i aromàtiques” a càrrec de Roser Cristóbal, enginyera Forestal del Centre Tecnològic i Forestal de catalunya i Ramon Comellas, pagès productor d’aromàtiques.
- 21 de Decembre: “Sistemas de calefacció amb Biocombustible” a càrrec de Josep Solè, gerent de Grans del Lluçanès.

Lloc: Telecentre de Lluçà
C/Major, 63
Santa Eulàlia de Puig-oriol

Informació: Telf 93 855 40 34 o per correu electrònic telecentre.llusa@diba.es

Programa

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • 16a Reunió general de telecentres

La 16a Reunió general de telecentres tindrà lloc el proper 14 de desembre a Prades (Baix Camp) i Cornudella de Montsant (Priorat). Al matí ens trobarem a Prades i al migdia ens desplaçarem a Cornudella, on dinarem i acabarem la reunió.

OTC

 • Convenis subvencionables

Ja són 9 els convenis subvencionables entre els telecentres i el DURSI que estàn signats! N'hi ha 4 més que estàn pendents de la signatura del secretari del DURSI. 5 més estàn enviats als telecentres perquè els signeu i els retorneu al DURSI perque els signi el secretari i només 3 queden pendents encara de ser fiscalitzats pel DURSI. Us recordem que cal que aneu preparant tota la documentació relativa a la justificació del vostre conveni amb el DURSI. El termini per presentar la documentació, sempre que ja tingueu el conveni signat, és el 29 de novembre.

OTC

 • Assistència a un "Encuentro" de Guadalinfo

Josep Camprubí, de l'Oficina Tècnica de Coordinació, va assistir al "Encuentro" de Guadalinfo (10 i 11 de novembre), una reunió general dels participants en el projecte Guadalinfo, impulsat per la Junta d'Andalusia, que té l'objectiu d'establir un telecentre de caràcter bàsicament social a cadascun dels municipis andalusos de menys de 10.000 habitants. Aquest "Encuentro" va ser ocasió també per contactar amb representants d'altres xarxes de telecentres com la del País Basc, Cantàbria, Extremadura, Astúries, Navarra, etc.


OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • La STSI crea l'Oficina de Programari Lliure

La STSI impulsarà la creació d'una fundació que coordinarà les accions del govern sobre l'ús del programari lliure

L'Oficina Tècnica de Programari Lliure (OTPL) és un projecte de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació que reforçarà la seva línia estratègica sobre programari lliure (PL). L'ús del PL i els estàndards oberts és una de les apostes del Departament d'Universitats Recerca i Societat de la Informació (DURSI) com a eix d'innovació tecnològic i com a garantia de l'accés per tothom a la Societat de la Informació.

El principal objectiu de l' Oficina Tècnica de Programari Lliure és promoure la utilització del PL i els estàndards oberts en quatre àmbits: la societat, l'administració, l'empresa, i la universitat. Aquest projecte de la STSI farà un seguiment de les accions sobre programari lliure que es fan a Catalunya en aquests sectors. Entre les línies de treball de l'Oficina Tècnica de Programari Lliure hi ha el suport al procés de migració de la STSI; l'impuls d'una xarxa de telecentres amb PL; la col·laboració en el projecte CAMPUS per crear una plataforma virtual basat en PL per totes les universitats catalanes; la dinamització a les empreses perquè esdevinguin un referent en el sector especialitzat en programari lliure; i el desenvolupament de la nova versió de LaFarga.org com a espai d'informació i debat de programari lliure.

Notícia

 • Els països pobres anteposen la millora del nivell de vida de la població a l'entensió d'Internet

Alcaldes de ciutats de països en vies de desenvolupament van anteposar la millora de les condicions de vida a la possibilitat d'extendre l'accés a Internet aquest dijous a Bilbao. Durant la segona jornada de la Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació, diversos mandataris locals van debatre sobre el paper que les seves ciutats poden desenvolupar en la societat de la informació i en l'eradicació de la fractura digital.

Alcaldes de ciutats de països en vies de desenvolupament i alcaldes de ciutats del primer món semblen no compartir les mateixes prioritats. Per uns, els del "primer món", el desenvolupament de les noves tecnologies i la seva aplicació tant en l'administració com en la societat és primordial. Per altres, els de països en vies de desenvolupament, les prioritats passen per destinar recusos a cobrir carències de primera necessitat: vivenda, bona educació, atenció sanitària, reparar danys de les inclemències del temps com els huracans...

Notícia

 • Oriol Ferran defensa a Tunis el PL com a eina per facilitar la inclusió digital

El secretari Ferran i el ministre de Cultura del Brasil, Gilberto Gil, inicien converses per a futures col·laboracions entre ambdós governs

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha presentat aquest dijous, en el marc de la Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació de les Nacions Unides que es celebra a Tunis, les accions en programari lliure del Govern de Catalunya. Ferran destacat que la inclusió dels més desafavorits en la Societat de la Informació es pot garantir per mitjà del programari lliure i de les plataformes obertes. Un dels objectius de la Cimera és buscar mecanismes que garanteixin l'accés a la Societat de la Informació de tothom, independentment de la situació geogràfica. (...)

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Discos durs externs

Els discos durs dels nostres ordinadors han anat creixent progressivament en capacitat fins al punt que comencen a ser habituals els discos de 200 Gb o encara superiors. Tot i això, l’ús de discos suplementaris al principal o externs (per mitjà de connexions USB) està augmentant extraordinàriament per diverses raons. Una és que, des del punt de vista professional, els fitxers de caràcter gràfic són de volum cada cop més gran i en molts àmbits d’activitat ja no n’hi ha prou amb discos durs de fa un any o dos, que solien tenir una capacitat de 60 o 80 Gb. Igualment, des del punt de vista domèstic, el món del so, de la imatge i dels elements multimèdia exigeix cada dia més ocupació de disc. En aquests moments, l’augment de les necessitats coincideix amb una baixada notable del cost per Gb emmagatzemat, que s’hauria de situar clarament per sota de 1€ per Gb (en alguns casos és de 0.65 € per Gb o fins i tot inferior)

Amb aquests preus els discos durs externs són la solució més vàlida per a les noves necessitats d’emmagatzemament domèstic i professional i fins i tot per automatitzar la confecció de còpies de seguretat, que tan sovint oblidem de fer. A més, els discos durs externs portàtils, una mica més cars que els anteriors, fan possible transportar tota la informació professional a qualsevol lloc i emportar-nos la còpia de seguretat a la butxaca, en comptes de deixar-la tal al costat mateix de l’ordinador original, tal com incorrectament moltes vegades.

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Congrés del Món Rural de Catalunya - Rural'06

Des del febrer de 2005 fins el maig del 2006 a tot el territori català
[
+ info]

 • Jornada "Promoció i desenvolupament d'experiències de teletreball a les empreses.

El 15 de novembre a la sala de Plens de l'Ajuntament de Corbera de Llobregat.

 • Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació

Del 16 al 18 de novembre a Tuníssia tindrà lloc la 2ª Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació.  [+ info]

 • II Jornada La Farga

El 23 de novembre a la sala auditori del Consorci el Far tindrà lloc la II Jornada La Farga: Programari Lliure i Empresa [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

Una eina al servei de les empreses canadenques per posar en marxa programes de teletreball.
 

Una presentació sobre el concepte de teletreball i les seves principals característiques.

Telecentre de Patones, Madrid.
 

TELECENTRES

::::

::::