La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 144_ 31 octubre - 06_novembre 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Linuxshow al Pallars Sobirà


Demà dissabte dia 6 de novembre a les 5 de la tarda el Telecentre del Pallars Sobirà tindrà lloc el Linuxshow. Hi esteu tots convidats!
 

 cartell
web
telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • Jornada "La revolució metodològica a l'Era Internet" i activitats "dissabte obert" pel novembre a Callús

Divendres 11 de novembre, a la tarda, iEARN-Pangea amb la col·laboració del Telecentre de Callús, organitza una jornada de dinamització telemàtica amb títol "La revolució metodològica a l'Era Internet". S'adreça especialment a socis i sòcies de l'entitat, a dinamitzadors de la xarxa de telecentres i a totes les persones relacionades amb el món educatiu que els pugui interessar. Si en voleu més informació o fer la inscripció ho podeu fer a l'adreça: www.callusdigital.org/lacenet/guiaeducativa 

D'altra banda, la Fundació Aplicació de Callús organitza tot un seguit d'activitats per a dinamitzar els dissabtes al seu telecentre. Sota el lema "dissabte obert" han preparat:

- 5 de novembre: Xerrada "Educació avui" a càrrec de Joan Badia.
- 12 de novembre: VII Festival de Cinema Negre.
- 19 de novembre: Matinal de participació ciutadana.
- 26 de novembre: Reactivació i nou impuls per a l'ADF i Protecció Civil.

Programa
fundacio@callusdigital.org

 • El Centre Telemàtic de la Conca de Barberà ja compta amb 1000 usuaris

El Centre Telemàtic és un projecte del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, que neix l'any 2002, amb l'objectiu de fomentar el coneixement i la difusió de les noves tecnologies de la informació entre els ciutadans, les organitzacions i les empreses de la comarca.

El CTC posa a disposició de tots els ciutadans i ciutadanes un punt d'accés a Internet, contribueix en la formació de l'ús de les noves tecnologies, especialment en aquells sectors de la població amb dificultats d'accés. I fomenta el coneixement i la utilització del teletreball, com a nou factor que contribueix al reequilibri territorial.

Després de 3 anys en funcionament, podem dir que s'han aconseguit els objectius proposats tot i que des del Consell Comarcal es continua treballant per tal de millorar i ampliar el servei. Ampliant els recursos en maquinari d'última generació i oferint diversos cursos d'informàtica al gust de tothom.

Durant aquest temps han estat més de 1000 persones les que han utilitzat aquest servei, i esperem que en els propers anys moltes més s'apropin al Centre Telemàtic i en facin ús.

cccb@conca.altanet.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Jornada a Lluçà

Dissabte i diumenge passats, dia 22 i 23 d’octubre, va tenir lloc a Lluçà (Lluçanès, Osona) les jornades dedicades als “Nous reptes per al món rural” en l’organització de les quals participava directament el centre de teletreball de Lluçà. El programa va ser extens, amb participació d’autoritats municipals i comarcals del Lluçanès, de Margarida Franch, subdirectora general d’Ajuts per al Desenvolupament Rural del DARP i de Josep M. Besora, director del Congrés del Món Rural de Catalunya. Al llarg de dissabte es van presentar diverses experiències d’ús de noves tecnologies en l’àmbit rural i hi va intervenir també Ramon Barlam, cap del servei de Societat del Coneixement de la Secretaria de Telecomunicacions.

A la taula rodona de dissabte al vespre, que va tractar específicament de les experiències i possibilitats dels telecentres, moderada igualment per Ramon Barlam, hi van participar com a ponents: Miquel Colomer, alcalde de Sant Bartomeu del Grau i suport destacat del seu telecentre, Mònica Valverde, del telecentre de Callús i Tere Adell, de l’ajuntament de Morella i impulsora del seu telecentre.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • puntCAT i la UOC obtenen Premis Nacionals i Centeles PLC una menció d'honor

El jurat de la setena edició dels premis Nacionals de Radiodifusió, Televisió, Internet i Telecomunicacions 2005 ha decidit atorgar els guardons d’enguany a Antoni Bassas i l’equip d’El Matí de Catalunya Ràdio, a Joan Barril, Joan Ollé i Josep Maria Andrés, creadors de L’Illa del tresor, a l’associació puntCAT i a la Universitat Oberta de Catalunya, respectivament. La Menció d’honor de Telecomunicacions ha recaigut en l’ajuntament de Centelles per la iniciativa Centelles – PLC, que ofereix als veïns de la localitat serveis de telecomunicacions avançats, inclosos els anomenats de segonageneració i de banda ampla, mitjançant la xarxa de distribució elèctrica. L’acte de lliurament dels premis se celebrarà al Palau de Pedralbes el proper dia 16 de novembre, a les 12.30 del migdia.

El premi Nacional d’Internet ha anat a l’associació puntCAT per l’èxit assolit amb el reconeixement internacional el passat 16 de setembre, per part de l’Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN, del domini .cat.

El premi Nacional de Telecomunicacions s’ha atorgat a la Universitat Oberta de Catalunya, per haver estat capaç de posar les telecomunicacions al servei de l’ensenyament superior, fent possible, més que mai, l’accés universal a la universitat.

El jurat també ha concedit una menció honorífica a l’Ajuntament de Centelles per la seva iniciativa Centelles – PLC. Mitjançant la xarxa de distribució elèctrica –que és de propietat municipal--, el projecte Centelles – PLC vol oferir serveis de telecomunicacions avançats, inclosos els anomenats de segona generació i de banda ampla, a tots els veïns, en una aposta que ha de fer possible que a Centelles no es produeixi cap mena de fractura digital.

Notícia

 • El Senat aprova una moció per crear un "Govern" que reguli Internet

El Ple del Senat espanyol va aprovar dimecres passat per unanimitat una moció del grup socialista amb la qual s'insta a l'Executiu a impulsar la creació d'un "Govern" d'Internet que elabori normes per regular el seu funcionament global en tots els països. Aquest "Govern" estaria vinculat a la ONU o a algun altre sistema internacional i perseguiria la potenciació de les noves tecnologies en els països menys desenvolupats. Hi participarien els principals impulsors d'Internet: sector privat, societat civil i els governs dels diferents països. Una altra pretenció és que l'Executiu defensi acords en matèria de la Societat de la Informació i del Coneixement que permetin avançar en la cohesió social i territorial en tots els països, especialment els menys desenvolupats, per incrementar el seu nivell de desenvolupament.

Notícia

 • L'ofimàtica i les tecnologies de la informació, les reines de la formació online

L'ofimàtica i les tecnologies de la informació i de les comunicacions (TIC) són les matèries més demandades per les empreses que inverteixen en serveis de formació a través d'Internet (e-learning), segons dades de la Confederació Estatal d'Empreses de Formació (CECAP). En concret, el 59% de les empreses que inverteixen en aquest tipus de formació, ho fan en continguts relacionats amb ofimàtica i les TIC, mentres que el 47% ho fan en matèries sobre prevenció de riscos laborals, qualitat i medi ambient. Els idiomes també estan molt sol·licitats pels empresaris que l'ofereixen als seus treballadors en un 44%.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Una discoteca immensa des de la xarxa

L’evolució de la societat del coneixement (o de la cultura, de la informació...) no deixa de sorprendre’ns una mica més cada dia. I en camps molt diversos. Un d’ells, per exemple, és el de la música, i en el cas concret que avui comentem, de la música clàssica antiga o contemporània. Una de les editores de música clàssica ben conegudes pels interessats és Naxos que té un catàleg de molts milers de CD que comprenen un total de més de 130.000 peces de tots els temps i de tots els compositors de qualsevol país. Naxos acaba de formular una oferta que si més no és una bona novetat. Planteja poder accedir sense cap limitació a tot el seu catàleg (o sigui poder sentir totes les composicions enregistrades en tots els seus CD i tantes vegades com es vulgui) per 150€ l’any. Es pot disposar, doncs, de la més extensa discoteca que hom s’hagi pogut imaginar, sense limitació, sigui on sigui i a qualsevol moment del dia, si s’ha pagat, és clar, la quota anterior i es disposa d’un ordinador connectat a internet.

Segur aviat que hi haurà altres editores de música que faran una oferta semblant. De moment, qui vulgui provar el sistema que proposa Naxos ho pot fer gratuïtament durant 15 minuts a: www.naxosmusiclibrary.com/spain 

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • IX Jornada Sidar a Bilbao

Del 7 al 9 de novembre tindran lloc a Bilbao la IX Jornada SIDAR: Mundo Web sin Barreras amb l'objectiu d'exposar i resoltre tot allò que té a veure amb l'accessibilitat a la xarxa. [+ info]

 • e-Week 2005 - Setmana digital a Vic

Del 7 al 13 de novembre a Vic. Un projecte que desenvolupen la Universitat de Vic i l’Ajuntament de Vic per donar a conèixer i debatre els usos i les aplicacions de les TIC  [+ info]

 • II Cimera Mundial de Ciutats i Autoritats Locals sobre la Societat de la Informació

Del 9 a l'11 de novembre a Bilbao, organitzada per l'Associació Mundial de les Regions per la Societat de la Informació [+ info]

 • Encuentro de Dinamizadores Guadalinfo 2005

Els dies 10 i 11 de novembre a Granada, organitzada per la Consejería de Innovación, Ciencia y Empresa de la Junta de Andalucía [+ info]

 • Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació

Del 16 al 18 de novembre a Tuníssia tindrà lloc la 2ª Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació.  [+ info]

 • Congrés del Món Rural de Catalunya - Rural'06

Durant el primer trimestre del 2006 a tot el territori català [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

Telework calculator, una calculadora per saber el diòxid de carboni que s’estalviaria l’atmosfera si teletreballéssim (en galons i milles, això sí)
 

Fundosa Teleservicios, empresa que pertany a la Fundación ONCE, desenvolupa projectes d’Internet, Business Intelligence i e-learningAssociación Uruguaya de Teletrabajo

 

TELECENTRES

::::

::::