La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 142_ 17-23_ octubre 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • L'Infocentre de Santa Bàrbara ofereix durant el mes d'octubre una sèrie de cursos especialitzats

L'Infocentre de Santa Bàrbara ha organitzat per a aquest més una sèrie de cursos adreçats a un públic concret i amb l'objectiu d'aprofundir, en alguns aspectes, en temes molt concrets.

El primer curs que s'ha iniciat està adreçat a les dones rurals i té per objectiu formar-les en TIC (tecnologies de la informació i comunicació) per evitar la fractura digital; el curs té una durada de 50 hores i està coorganitzat per AFAMMER.

El següent curs és d'iniciació a la imatge digital i va adreçat a tothom que tingui una càmera digital o que tingui previst de comprar-ne una, per poder aprofitar la possibilitat de retocar les imatges i imprimir-les amb més qualitat; aquest curs té una durada de 15 hores i es realitzarà a la nit.

El darrer curs del meés estarà adreçat exclusivament a la gent jubilada i s'anomenarà “Descobreix el món de la informàtica”. Es realitzarà als matins durant tot més d'octubre i tindrà una durada de 15 hores; l'objectiu principal és demostrar que la informàtica no té edats i és perfectament assumible la possibilitat de poder aprendre informàtica a qualsevol edat.

Web
infocentre@sta-barbara.org 

 • Curs de creació i gestió d'empreses a Oliana

A partir del proper 27 d’octubre a Oliana (Alt Urgell) s’iniciarà un curs gratuït destinat als nous emprenedors que tinguin en ment iniciar una nou projecte empresarial i a aquells empresaris amb interès en millorar la gestió de la seva empresa.
El curs de 50 hores forma part del projecte Atenea de foment de l’autoempresa i està inclòs dins del Pacte Territorial per a l’Ocupació de les Terres de Lleida, que compta amb el suport de la Diputació de Lleida, el Servei d’Ocupació de Catalunya del Departament de Treball i el Fons Social Europeu.

Està organitzat per la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Ajuntament d’Oliana i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya que n’és a la vegada l’entitat coordinadora. Combinarà els aspectes teòrics amb pràctics i amb l’elaboració del projecte real per part dels alumnes que el vulguin posar en marxa.

Les persones interessades poden adreçar-se a l’Ajuntament d’Oliana, al Consell Comarcal de l’Alt Urgell o al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya per rebre més informació sobre continguts, horaris, dates i inscripcions o a través de la web www.ctfc.es  a l’apartat de novetats.

web
telecentre@ctfc.es

 • Espectacle sobre PL LinuxShow al Telecentre del Pallars Sobirà

El dia 5 de novembre el el Telecentre del Pallars Sobirà us convida a assistir a l'espectacle sobre PL LinuxShow. Aquest espectacle introdueix els avantatges del programari lliure d'una forma diferent: multimèdia, malabars i foc. Es portarà a terme al Poliesportiu de Sort a les 18 hores.

El divendres 28 d'octubre el Telecentre estarà tancat perquè acull una sessió presencial del curs de dinamitzadors de telecentres.

Durant el mes de novembre es portaran a terme cursos de formació per a personal de l'administració local que provocaran algun canvi en l'horari de la tarda:

-  Les tardes dels dimarts 8, 15 i 22 estarà tancat. A canvi estarà obert els dilluns 7, 14 i 21 de 16 a 18:55 hores.
- El divendres 11 el telecentre estarà tancat també degut a activitats formatives.

Web
telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • Nous cursos d'alfabetització digital al Telecentre de la Terra Alta

El Telecentre de la Terra Alta organitza els mesos d’octubre, novembre i desembre, cursos d'afabetització digital per a usuaris novells.

Alguns dels continguts d'aquests cursos són: la composició d'un ordenador: elements i utilitats principals; hardware i software: sistemes operatius; unitats d'emmagatzemament: disc de 3 ½, disc dur: funcions principals de les tecles.; l'escriptori: la barra d'eines i el menú inici; les icones Les finestres: barra de menús i barra d'eines, barra d'estat i de desplaçament, límits de la finestra... També és farà una introducció a la navegació per Internet.

Per a més informació podeu trucar al telèfon 977421659 o enviar un correu a l'adreça telecentre@terra-alta.altanet.org

Web
telecentre@terra-alta.altanet.org

 • Taller de reparació de PC i curs de Photoshop a la Pobla de Segur

Pobl@ pirineu-e-centre ha organitzat un taller de reparació de PC i un curs de Photoshop.

El taller durarà dues hores i tindrà lloc el dia 27 d'octubre a les 19:30 hores al telecentre de la Pobla de Segur (Av. Madrid, 9). L'assistència és lliure i gratuïta, no fa falta confirmació. Es tractaran temes com: components d'un PC, configuració de hardware,errors de hardware més comuns i canvis de components en un PC (canvis de memòria...).

També han organitzat un curs d'iniciació al tractament d'imatges amb Photoshop que durarà 20 hores. El curs tindrà lloc els dissabtes el 29 d'octubre al 17 de desembre de 10 a 12:30 o de 15:30 a 18 hores al telecentre de la Pobla de Segur. Tindrà un cost de 20€ i és necessari inscriure's-hi al mateix telecentre o trucant al telèfon 973681316. Les places limitades i s'admetran per rigorós ordre d'inscripció.

Web
pirineu-e-centre@pobladesegur.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Participació de l'OTC i del telecentre del Solsonès en una reunió a Breda

Dimecres dia 19 d’octubre va tenir lloc a Breda (Selva) una sessió de treball en el marc del Congrés del Món Rural a Catalunya, sobre “Accés a les Noves Tecnologies de la Comunicació al Món Rural”. Josep Camprubí, de l’OTC, hi va presentar la tasca que fan els centres de teletreball de la Xarxa de Telecentres de Catalunya i les possibilitats que plantegen en el món rural. Hi va assistir igualment Paloma Hernández, del telecentre del Solsonès, que hi va aportar dos pòsters que descrivien l’activitat del telecentre i del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

OTC

 • Participació de la Secretaria de Telecomunicacions i de l'OTC a la jornada de Lluçà

Ramon Barlam, cap del Servei de Societat del Coneixement de la Secretaria de Telecomunicacions, participarà a la jornada que tindrà lloc a Santa Eulàlia de Puig-oriol (Lluçà), organitzada pel centre de teletreball de Lluçà, els dies 22 i 23 d’octubre dedicada a “Els nous reptes per al món rural”, amb una ponència sobre “Les noves tecnologies i el món rural”. Hi assistirà també Josep Camprubí, de l’OTC.

OTC

 • Convenis entre els telecentres i el DURSI i la seva justificació

Aquestes últimes setmanes s'està treballant intensament des de la STSI per tal que tots els convenis subvencionals estiguin signats el més aviat possible.
En relació amb els convenis, des de l'OTC i la STSI s'estan preparant models de certificats de despeses, de relació de despeses i un document amb els requisits mínims que haurà de contenir la memòria de l'activitat dels telecentres per al 2005. Properament rebreu un correu electrònic amb instruccions detallades i amb els models. Us recomanem que comenceu a recopilar documentació justificativa (factures, informes...) per tal d'anar avançant, ja que el termini màxim per entregar tota la documentació (29 de novembre) quedarà, en molts casos, molt proper a la data de signatura del conveni.

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Educació oferirà l'entorn GNU/Linux adaptat a les necessitats dels centres docents

S’ha adjudicat la contractació dels serveis relacionats amb la distribució de l'entorn de programari lliure a l'empresa ITSCAT. El Departament d'Educació de la Generalitat ha adjudicat la contractació dels serveis relacionats amb la distribució de l'entorn GNU/Linux per a l'àmbit educatiu català a l'oferta presentada per ITSCAT, membre de l'Associació Catalana d'Empreses per al Programari Lliure (CAT-PL). El projecte permetrà la distribució pròpia de l'entorn operatiu GNU/Linux adaptada a les característiques i les necessitats dels nivells no universitaris del sistema.

Notícia

 • El personal de la STSI finalitza la formació en PL

Tot el personal de l'STSI ha realitzat durant els mesos de setembre i octubre cinc sessions de formació en programari lliure dins la prova pilot de migració dels sistemes informàtics amb PL. Les sessions han tingut una durada de 4 hores cadascuna d'elles i s'han tractat els següents temes:

1a i 2a sessió. L'entorn de treball
3a i 4a sessió. PIM: Gestió de la informació personal
5a i 6a sessió. Open Office - Writer I
6a i 7a sessió. Open Office - Writer II
9a i 10a sessió. Open Office - Calc i Oo Impress

Un cop acabada aquesta primera fase de formació, s'ha iniciat el procés de preparació del maquinari que comportarà, durant les properes setmanes, la migració de totes les unitats de la STSI.

Actualment, un 10% del personal de l'STSI més el 80% del personal de la Fundació Observatori per la Societat de la Informació (FOBSIC), ja estan migrats.

El projecte contempla tenir migrat el 30% del total d'ordinadors durant les properes setmanes, i arribar al 100% durant al llarg del mes de novembre.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Reproductors de DVD portàtils

Els reproductors portàtils de DVD van començar a aparèixer com una una mena de curiositat o joc però s’han convertit en aparells sofisticats i d’utilitats múltiples, de poc pes i de moltes prestacions. És cert que en aquests moments gairebé tots els ordinadors (portàtils o no) també solen ser reproductors de DVD. Però la facilitat de transport, la lleugeresa i la mida reduïda els fan especialment aptes per a moltes circumstàncies. D’altra banda els preus han baixat notablement i es poden trobar reproductors per poc més de 100 € fins a més enllà de 400. Es tot cas s’ha de tenir en compte la importància que tinguin format panoràmic 16:9, que puguin connectar-se a la televisió, que disposin de sortida per a auriculars, que puguin reproduir tots els tipus de CD i de DVD, que reprodueixin també imatges digitals i fitxers MP3, etc. En més d’un cas incorporen també discos durs i lectors de targes de fotografia digital.
 
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • 4a Setmana de les noves tecnologies per a tothom

Del 17 al 23 d'octubre a Mataró. Conferències, mostre, tallers, jornades, exposicions...  [+ info ]

 • Els nous reptes per al món rural. Fòrum pel diàleg sobre cultura i noves tecnologies

El 22 i 23 d'octubre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món rural i i una taula rodona. Organitzat pel Telecentre de Lluçà i el Consorci del Lluçanès.

 • Dia d'Internet

La comunitat d'internautes ha designat el 25 d'octubre com el Dia d'Internet.  [+ info ]

 • IX Jornada Sidar a Bilbao

Del 7 al 9 de novembre tindran lloc a Bilbao la IX Jornada SIDAR: Mundo Web sin Barreras amb l'objectiu d'exposar i resoltre tot allò que té a veure amb l'accessibilitat a la xarxa. [+ info]

 • e-Week 2005 - Setmana digital a Vic

Del 7 al 13 de novembre a Vic. Un projecte que desenvolupen la Universitat de Vic i l’Ajuntament de Vic per donar a conèixer i debatre els usos i les aplicacions de les TIC  [+ info]

 • II Cimera Mundial de Ciutats i Autoritats Locals sobre la Societat de la Informació

Del 9 a l'11 de novembre a Bilbao, organitzada per l'Associació Mundial de les Regions per la Societat de la Informació [+ info]

 • Encuentro de Dinamizadores Guadalinfo 2005

Els dies 10 i 11 de novembre a Granada, organitzada per la Consejería de Innovación, Ciencia y Empresa de la Junta de Andalucía [+ info]

 • Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació

Del 16 al 18 de novembre a Tuníssia tindrà lloc la 2ª Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació.  [+ info]

 • Congrés del Món Rural de Catalunya - Rural'06

Durant el primer trimestre del 2006 a tot el territori català [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

Fundació nordamericana que persegeix articular interès en la societat en la visió de l'era digital.
 

La Digital Freedom Network (DFN) promou el dret humà a l'educació i l'activisme arreu del món, especialment a través de l'ús d'Internet.Free Sofware Foundation Europe que recolza tots els aspectes de sofware lliue i sistemes operatius basats en GNU/Linux.
 

TELECENTRES

::::

::::