La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 140_ 3-9 octubre 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Taller de creació de pàgines web a Montblanc i sobre Linux a Montblanc i l'Espluga de Francolí

Dissabte 29 d'octubre al Telecentre de Montblanc tindrà lloc un taller sobre el gestor de continguts Webfàcil. El taller anirà a càrrec de Josep Maria Cruset, enginyer informàtic de la Diputació de Tarragona. Estarà dividit en dues sessions. La primera de les 10 a les 11:30 servirà per explicar les utilitats i funcionament del gestor Webfàcil.

També s'explicarà el servei que Tinet té previst oferir a tots els ciutadans amb aquest gestor de continguts. La segona de les 11.45 a les 13:45 serà una sessió pràctica.

D'altra banda, a causa de la gran afluència que va tenir el taller d'introducció al linux el curs passat, aquest any de nou han preparat un altre taller als dos telecentres de Montblanc i l'Espluga de Francolí.

El senyor Jordi Clavero, tècnic informàtic del Consell Comarcal portarà a terme el taller d’introducció al Linux els dissabtes 8, 15 i 22 d’octubre, de 10 h a 14 h. En aquest taller es farà una introducció pràctica a aquest sistema operatiu, explicant els seus avantatges i instal·lant i configurant programes.

Web
cccb@conca.altanet.org

 • Cursos programats per a l'octubre al Telecentre/Punt Òmnia de la Fatarella i nou tríptic del telecentre

El dissabte 29 d’octubre de 15:30 a 19:30 hores es realitzarà un curs de tècniques de recerca de feina. Aquest curs de curta durada, va dirigit principalment a les persones aturades que busquen un lloc de treball o a persones que volen millorar la feina que ja tenen. El curs sobre recerca de feina té l’objectiu d’aprendre quines són les tècniques i metodologies que s’han d’utilitzar per aconseguir un lloc de treball: documents imprescindibles per a les persones que busquen un treball, recomanacions sobre què fer i què no fer en una entrevista de feina, etc. El període d’inscripció està obert fins el dia 21 d’octubre, a l’Ajuntament de la Fatarella.

El dia 29 d’octubre s’inicia un curs de disseny de pàgines web amb el programa Dreamweaver dirigit a persones majors de 16 anys i amb una durada de 16 hores. El curs s’impartirà en caps de setmana per a que pugui accedir un nombre més elevat d’usuaris. L’objectiu del qual és que els alumnes es puguin dissenyar les seves pròpies pàgines web i publicar-les a Internet. Dirigit principalment a persones que tinguin coneixements bàsics d’informàtica. Les inscripcions estan obertes al Telecentre / Punt Òmnia fins al 15 d’octubre.

Del 25 d’octubre al 24 de novembre es realitzarà un curs d’iniciació a Internet per a dones, els dimarts i dijous de 19:00 a 21:00 hores. Curs dirigit exclusivament al col·lectiu de dones, per a que Internet sigui una eina molt útil en la seva vida. Estudiant els recursos que ens ofereix internet, com ara el correu electrònic, el xat, els buscadors...

D'altra banda, aquest estiu a la Fatarella han editat un tríptic informatiu sobre el seu telecentre/punt òmnia. Podeu veure'l a continuació:

Tríptic
Web

telecentre@riberaebre.org

 • Segona edició del butlletí digital "Saps que..." del Centre Tecnològic Forestal del Solsonès

El Centre Tecnològic i Forestal del Solsonès ens ha fet arribar la segona edició del seu butlletí digital "Saps que...", que inclou informació destacada de les novetats de projectes, publicacions i activitats que ells impulsen.

"Saps que..."
telecentre@ctfc.es

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Estadístiques d'ús d'agost 2005

Agost 2005

Homes Dones Total
Usuaris nous registrats 126 126 256
Carnets emesos 14 10 24
Total usuaris 2481 2092 4573
Usos dels telecentres 6640 5846 12486
Hores d'utilització dels telecentres (*)     9079

Aquest mes falten les dades de 2 telecentres més que estan de vacances (normalment en falten 2).

En aquesta altra taula hi ha els percentatges de l'ús que fan els usuaris dels vostres telecentres. Com podeu observar, la majoria d'usuaris utilitzen el telecentre com a punt de connexió. 

Agost 2005

% Usuaris % Usos % Hores
Connectivitat 83,60 78,82 74,48
Treballs escolars/universitaris 8,40 6,36 8,45
Teletreball 5,68 7,71 13,48
Formació 2,32 7,11 3,59

Aquest mes ha augmentat el percentatge de dones usuàries en relació amb el d'homes. Un 54,25% dels usuaris van ser homes (-3,75) per sobre del 45,75% que van ser dones (+3,75).

Usuaris, carnets i hores
Distinció usos
OTC
 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El Govern de l'Estat no recolzaria el domini .ct per a Catalunya

En el ple del Senat de dimecres José Montilla, ministre d'Indústria del Govern espanyol, va afirmar en resposta a una pregunta d'una senadora del Partit Popular, que en cas que el Govern fos consultat per la ICANN respecte del domini de primer nivell .ct per a Catalunya, no recolzarien la petició del Govern de la Generalitat de Catalunya. Afirma que els dominis de primer nivell com .it, .fr o .es, entre molts d'altres, corresponen a nacions amb estat i que aquest no és el cas de Catalunya. Assegura també que amb la concessió del domini .cat la llengua catalana ja té assegurada la presència de la seva identitat a la xarxa.

Notícia

 • Desenvolupament de la sanitat electrònica

El Consell de ministres del 30 de setembre va autoritzar la firma d'un conveni de col·laboració entre el Ministeri de Sanitat i Consum, el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç i l'empresa pública Red.es per avançar en la posada en funcionament en tot el territori estatal de la sanitat en línia.
Les accions que es desenvolupen sota aquest objectiu global tindran com a referència la informatització completa del sistema sanitari, la interconnexió i la interoperabilitat entre sistemes d'informació autonòmics amb el del Ministeri de Sanitat. D'aquesta manera es duran a terme accions com la targeta sanitària, la recepta electrònica, la cita mèdica per Internet i la història clínica electrònica.

Per això, el govern destinarà a aquest conveni un total de 141 milions d'euros procedents dels fons del Plan Avanz@, als que es sumaran els que aportin les pròpies comunitats autònomes, podent quedar la quantitat total en uns 252 milions d'euros.

Notícia

 • Programa 'Conéct@te'

La Junta de Comunitats de Castella-La Manxa invertirà 270.000 euros en ajudes per a la compra d'equips informàtics i la seva connexió a Internet per part de ciutadans d'aquesta comunitat autònoma, dins del programa 'Conéct@te'.

La Conselleria d'Indústria i Tecnologia castellanomanxega atorgarà subvencions a persones individuals o associacions sense ànim de lucre que vulguin adquirir equips informàtics i connectar-se a la xarxa per mitjà de banda ampla a través del projecte 'Conéct@te'.

Per a això, el Govern regional destinarà un pressupost de 270.000 euros a la concessió de crèdits sense interessos ni costos per a finançar la compra dels equips, quantitats que atorgaran les entitats financeres acollides a aquest programa (Caja Castilla-La Mancha i Caja Guadalajara).

El màxim d'equips a finançar serà d'un per a les persones físiques i tres per a les associacions; quant al cost de l'equip informàtic serà com a mínim de 800 euros i com a màxim 3.000.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Programes que netegen

Tothom sap que a mida que passa el temps els nostres ordinadors es carreguen de brossa que s’hi va acumulant, que ocupa espai en el disc dur i que fa més lent el seu funcionament. La neteja periòdica de fitxers temporals, de fragments de programari que no s’han descarregat, de registres que no serveixen, etc. és important per mantenir els nostres equips en un estat correcte de funcionament. Aquesta funció de neteja i manteniment és pròpia dels programes netejadors, que es poden trobar en tots els repertoris de programari.

En el camp dels sistemes Windows un programa adequat d’aquest tipus és Ccleaner, que ocupa molt poc espai, és eficaç, actualitzat, gratuït i té versió catalana. Podeu descarregar-lo a dipòsits de programari com www.softonic.com o com www.filehippo.com. Es tracta d’una bona eina que podem recomanar als usuaris dels nostres telecentres.

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • 2a Jornada de Programari Lliure a Lleida

Del 6 al 8 d'octubre a la Universitat de Lleida. Els dies 6 i 7 d'octubre tindrà lloc la 2a Jornada de Programari Lliure a l'Administració de Lleida i el 8 d'octubre les IV Jornades LLUG (Lleida Linux User Group) [+ info]   

 • 1a Jornada Internacional de Software Lliure per a biblioteques

El 18 d'octubre al Vapor Universitari de Terrassa, organitzada pel Grupo de Trabajo de Software Libre para los profesionales de la información [+ info]

 • Els nous reptes per al món rural. Fòrum pel diàleg sobre cultura i noves tecnologies 

El 22 i 23 d'octubre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món rural i i una taula rodona. Organitzat pel Telecentre de Lluçà i el Consorci del Lluçanès.

 • Dia d'Internet

La comunitat d'internautes ha designat el 25 d'octubre com el Dia d'Internet. [+ info]

 • IX Jornada Sidar a Bilbao

Del 7 al 9 de novembre tindran lloc a Bilbao la IX Jornada SIDAR: Mundo Web sin Barreras amb l'objectiu d'exposar i resoltre tot allò que té a veure amb l'accessibilitat a la xarxa. [+ info]

 • II Cimera Mundial de Ciutats i Autoritats Locals sobre la Societat de la Informació

Del 9 a l'11 de novembre a Bilbao, organitzada per l'Associació Mundial de les Regions per la Societat de la Informació [+ info]

 • Encuentro de Dinamizadores Guadalinfo 2005 

Els dies 10 i 11 de novembre a Granada, organitzada per la Consejería de Innovación, Ciencia y Empresa de la Junta de Andalucía [+ info]

 • Congrés del Món Rural de Catalunya - Rural'06 

Durant el primer trimestre del 2006 a tot el territori català [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

Càtedra de Programari Lliure de la UPC.


Fundació SIDAR - Accés Universal. Fundació que treballa per l'accessibilitat a la xarxa de tots els ciutadans, especialments els disminuïts.
Associació japonesa de teletreballadors. 

 

TELECENTRES

::::

::::