La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 139_ 26 setembre-2 octubre 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Cursos de tardor al telecentre de Tremp

Aquesta tardor el telecentre de Tremp aposta pels cursos d'alfabetització digital a tots els nivells. D'una banda proposa cursos per a dones, d'una altra per als immigrants complementats amb sessions de català i d'una altra fa una proposta per a pares i fills, perquè coneguin pàgines d'Internet útils i lúdiques. El telecentre també està mantenint contactes amb el  DARP i amb el Departament de Treball i Indústria per a organitzar cursos d'alfabetització digitals pels uns i d'especialització en algun programa pels altres.

Aquesta és la proposta formativa de l'e-centre de Tremp per aquesta tardor:
 
 - Iniciació a la informàtica i a Internet per a dones (nivell bàsic)

del 6 al 28 d'octubre de 15:30 a 17h

- Taller "no oblidem el què hem après": per a tots aquells que ja han fet el curs d'iniciació a la informàtica i volen practicar i aprendre coses noves.

dilluns al matí a partir del 3 d'octubre

- Taller "Aprenem a través d'Internet pares i fills tots junts" (per nens i nenes d'entre 6 i 12 anys acompanyats pels seus pares)

dissabtes a partir del 15 d'octubre d'11:30 a 13h. Prèvia inscripció

- Iniciació a la informàtica, a Internet i català per a immigrants (nivell bàsic)

a partir del 17 d'octubre

- Iniciació a la Informàtica i a Internet (nivell bàsic)

del 3 al 25 de novembre de 15:30 a 17h

- Taller "com utilitzar una càmera digital, descarregar fotos i fer petits retocs"

els dissabtes del mes de desembre

telecentre@ajuntamentdetremp.com

 • Jornada "Els nous reptes per al món rural. Fòrum pel diàleg sobre cultura i noves tecnologies" al telecentre de Lluçà i curs de mecanografia per a nens

La Jornada "Els nous reptes per al món rural. Fòrum pel diàleg sobre cultura i noves tecnologies", organitzada pel Telecentre de Lluçà i el Consorci del Lluçanès, tindrà lloc els dies 22 i 23 d'octubre.

A la jornada hi participarà la Sra. Margarida Franch, Subdirectora general d'Ajuts per al Desenvolupament Rural, el Sr. Josep Ma. Besora, director del Congrés Món Rural, el Sr. Ramon Barlam, cap del Servei de Societat del Coneixement de la STSI i telecentres de diferents àmbits, entre d'altres.

D'altra banda, a partir del 19 d'octubre, cada dimecres de 12 a 13h es farà un curs de mecanografia adreçat a nens i nenes. Aquesta activitat s'orienta al públic més jove del telecentre per tal de facilitar-li un aprenentatge dinàmic de l'ús del teclat.

Web
telecentre.llusa@diba.es

 • Curs d'iniciació a la informàtica per a dones al Telecentre de la Ribera d'Ebre i campanyes de promoció a les Fires de Flix i Móra la Nova

El Telecentre de la Ribera d'Ebre ofereix cursos d'iniciació a la informàtica per a dones amb un sistema autoformatiu que té l'avantatge d'oferir un horari flexible, un temari adequat a l'alumna i una tutorització personalitzada. Els cursos tenen una durada de 24 hores, el seu preu és de 30 euros per curs i es pot fer un màxim d'un curs per mes. L'alumne es distribueix les hores dins de l'horari del telecentre: de dilluns a dissabte de 10 a 14h i de 16 a 20h. Tots els cursos compten amb un títol acreditatiu. Dates: del 3 al 29 d'octubre i del 7 de novembre al 3 de desembre. Els cursos que s'ofereixen són els següents: 

- Programari lliure: Writer (processador de textos), Calc (full de càlcul), FireFox i Thunderbird (Internet i correu electrònic).
- Windows XP, Word, Excel

D'altra banda, coincidint amb la Fira de Flix, que es va celebrar els dies 30 de setembre, 1 i 2 d'octubre, i continuant amb la Fira de Móra la Nova que es celebrarà els dies 20, 21, 22 i 23 d'octubre, el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre realitza una campanya de promoció de la formació en informàtica a la Ribera d'Ebre.

El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, juntament amb els ajuntaments de la comarca, té previst realitzar un pla comarcal de formació en informàtica. L'objectiu és apropar la formació bàsica en informàtica, sistemes operatius, eines ofimàtiques, navegació per Internet, etc. a tota la població, amb diferents actuacions arreu de la comarca. El gran objectiu és realitzar formació allí on no se'n faci i complementar-la amb noves accions formatives segons les demandes de cada municipi, establint convenis amb ajuntaments interessats, analitzant la possible demanda i intentant que ningú quedi exclòs de l'aprenentatge informàtic i/o tecnològic.

Els cursos que s'ofereixen són: iniciació a Windows XP, iniciació a Word, iniciació a Excel. I, amb programari lliure: iniciació al processador de textos, iniciació al full de càlcul, iniciació a Internet.

Aquest sistema formatiu té com a gran objectiu adaptar la formació a les necessitats de l'alumne. Més de 300 alumnes ja l'han utilitzat amb resultats satisfactoris. L'alumne té un total de 24 hores de formació per realitzar-les durant 1 mes. Aquest pot triar el dia i l'hora per realitzar la formació segons li convingui durant el període marcat i sempre que reservi l'ordinador amb antelació. La formació és pràctica des del primer dia. El temari està format per exercicis pas a pas que l'alumne segueix amb el suport d'un tutor, que l'ajuda en el cas de tenir algun dubte. Al final de cada curs s'entregarà un títol expedit pel Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, on s'acreditaran el temari i les hores totals del curs.

Web
telecentre@riberaebre.org 

 • Dissabte Obert al Telecentre de Callús

A continuació presentem les activitats del mes d'octubre del programa "Dissabte Obert". Per als qui encara no ho sabem tot":

- 1 d'octubre: "Tuning", a càrrec de Ramon Àngel Castellà, director de la revista Maxi-tuning.
- 8 d'octubre: "El districte de la innovació a Barcelona", projecte de transformació urbana mitjançant la innovació, a càrrec de Pere Fons, gerent de la Societat 22@SA. Hora i lloc: a les 11h a la Sala d'Actes de l'Ajuntament.
- 13 d'octubre:
Excursió al museu del ferrocarril de Vilanova i la Geltrú i visita al vagó turístic de Callús. Sortida a les 9h de la Plaça Major.
- 22 d'octubre: Matinal de participació ciutadana. A les 10h a la Sala d'Actes de l'Ajuntament, renovació del web municipal: noves idees per al nou web de l'Ajuntament. A les 11h, preplè i presentació del nou projecte del Casal del poble i presentació del projecte d'adequació de les instal·lacions esportives municipals.
- 29 d'octubre: excursió al Parc Eòlic de la Serra de Rubió amb explicacions a càrrec de Toni Masana, responsable tècnic del complex. Sortida a les 9h de la Plaça Major.

Web
m.valverde@callusdigital.org 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Estadístiques d'ús de juliol 2005

Juliol  2005

Homes Dones Total
Usuaris nous registrats 151 93 244
Carnets emesos 21 12 33
Total usuaris 3250 2355 5605
Usos dels telecentres 7437 5913 13350
Hores d'utilització dels telecentres (*)     8054

Aquest mes falten les dades de 3 telecentres més que no han pogut enviar les estadístiques (normalment en falten 2).

En aquesta altra taula hi ha els percentatges de l'ús que fan els usuaris dels vostres telecentres. Com podeu observar, la majoria d'usuaris utilitzen el telecentre com a punt de connexió. 

Juliol 2005

% Usuaris % Usos % Hores
Connectivitat 84,73 77,93 71,65
Treballs escolars/universitaris 7,09 6,52 9,14
Teletreball 4,88 7,51 11,00
Formació 3,30 8,04 8,21

Ja per finalitzar amb les dades, ha disminuït el percentatge de dones usuàries en relació amb el d'homes. Un 58% dels usuaris van ser homes (+2,08) per sobre del 42% que van ser dones (-2,08).

 • 1a Jornada de formació i alfabetització en noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Convocatòria d'ajuts FTIC

El passat 27 de setembre es va celebrar la 1a Jornada de formació i alfabetització en TIC a Manresa. Va obrir la jornada el Secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Oriol Ferran i a continuació es van presentar una sèrie d'experiències que es van portar a terme amb la Convocatòria d'ajuts FTIC 2004. També es van exposar les experiències de les noves tecnologies en el desenvolupament rural de la comarca dels Ports (Castelló) i una iniciativa francesa sobre formació en TIC per promoure la cohesió digital. Josep Camprubí, de l'OTC, va participar en la taula rodona sobre Formació i societat del coneixement i finalment, Ramon Barlam, cap del Servei de Societat del Coneixement de la STSI, va parlar de la propera convocatòria d'ajuts FTIC 2005. De la convocatòria, que sortirà a finals d'any o principis del que ve, va destacar que mantindria gran part dels criteris de la convocatòria 2004 i que estaven oberts a les aportacions que es volguessin fer. A la jornada també hi van assistir persones de diferents telecentres de la Xarxa. 

OTC

 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • La STSI patrocina el postgrau de Programari Lliure de la UPC

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya patrocinarà el Postgrau en Programari Lliure de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que començarà el proper 9 de novembre. Aquest acord permet establir un sistema de beques per finançar el curs, en el qual també hi participen la Regidoria de Ciutat del Coneixement de l'Ajuntament de Barcelona i l'empresa T-Systems.

El postgrau en Programari Lliure de la UPC va dirigit a informàtics i persones amb responsabilitats en els sistemes d'informació, els quals podran aplicar les tècniques, eines i models de negoci exitosos amb les tecnologies de programari lliure, fet que representa una oportunitat per a respondre a les noves implicacions econòmiques i socials del segle XXI.

Notícia

 • El projecte PortàTIC facilita la compra de 5.000 ordinadors portàtils per a la comunitat universitària

El Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI), i el portal Universia han impulsat a través del projecte PortàTIC la compra  d'ordinadors portàtils a 5000 estudiants universitaris. El projecte compta amb la participació de dotze universitats catalanes.

PortàTIC es portarà a terme del de l'1 d'octubre al 15 de desembre de 2005 i s'emmarca dins el programa Universitat Digital, que impulsa la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI), i amb el qual es vol facilitar la transmissió de coneixement a través de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Els universitaris podran escollir entre dos ordinadors de 741 euros i 1166 euros. A partir d'aquests preus, els 5000 primers alumnes matriculats al curs 2005-2006 d'estudis de primer, segon o tercer cicle de les universitats públiques i privades de Catalunya que vulguin adquirir un ordinador portàtil gaudiran d'un descompte de 90 euros a càrrec del DURSI mentre que gairebé totes les universitats faran una segona aportació que anirà dels 50 als 150 euros, de manera que s'acabi pagant fins a un terç del preu final, segons els casos. 

Des de la STSI s'ha garantit que aquests portàtils fossin plenament compatibles amb sistemes lliures GNU/Linux. Així, a tots els compradors se'ls lliurarà una distribució GNU/Linux (CATix), juntament amb programari en català de lliure distribució. Segons el conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, "el projecte PortàTIC vol impulsar l'accessibilitat a Internet fent que tots els universitaris de Catalunya puguin gaudir de les infraestructures adequades per tal de disposar dels millors serveis de comunicacions electròniques".   

Web

 • El Parlament Europeu rebutja la retenció de dades telefòniques i d'internet de particulars

El Parlament Europeu rebutja la iniciativa proposada per alguns governs europeus per emmagatzemar dades sobre l'origen i el destí de les comunicacions telefòniques i d'Internet en el marc de la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat. El ple de l'Eurocàmara ha aprovat, per àmplia majoria, un informe de l'alemany liberal Alexander Nuno Alvaro en el que expressava els seus dubtes sobre la viabilitat pràctica de la mesura i sobre la seva compatibilitat amb el respecte a la privacitat dels ciutadans i el Conveni Europeu dels Drets Humans. 

L'opinió de l'Eurocàmara en aquesta qüestió no és vinculant, però el rebuig d'aquesta iniciativa a França, Suècia, el Regne Unit i Irlanda podria suposar un precedent pel dia que arribi la proposta de la Comissió sobre el mateix tema al ple. Aquest text és una "decisió-marc", instrument legal utilitzat en l'anomenat "tercer pilar" de la UE (Justícia i Interior), en el que l'opinió del Parlament Europeu només és consultiva.

L'informe de l'Eurocàmara fa referència a la proposta que els governs van presentar el passat mes d'abril i que obligaria als operadors de telecomunicacions a retenir les dades d'origen i de destí, tot i que no el contingut, de les trucades de telèfon, els missatges de la telefonia mòbil i els correus electrònics durant un període d'entre 12 i 36 mesos.

Notícia

 • Tots els centres docents disposaran d'Internet a l'aula el curs 2007-2008

La Consellera d'Educació ha anunciat que "el curs 2007-2008 l'acabarem amb tots els centres del país amb connexió a Internet des de l'aula". Aquesta mesura s'emmarca en un nou pla presentat pel Departament d'Educació per fer arribar les TIC a l'aula i que preveu vàries actuacions: infraestructures, equipaments, suport tècnic, continguts educatius i formació del professorat. En aquest sentit, la consellera ha destacat que "el pla ha de permetre passar de l'aula d'informàtica a la informàtica a l'aula". La inversió global en infraestructures i equipaments serà de 167 milions d'euros.

Pel que fa a les inversions en infraestructures, el pla preveu fer arribar el cable i/o establir comunicació sense cable (tecnologia WiFi) a tots els centres catalans el curs 2006-07. Les mesures en infraestructures aniran acompanyades dels corresponents equips d'Internet a l'aula, formats per un PC amb connexió a Internet amb banda ampla, un projector i una pantalla blanca. 

En l'àmbit del programari, aquest curs, el Departament d'Educació posarà a disposició dels centres l'entorn operatiu Linux, programari lliure i obert amb importants serveis de suport tècnic associats. D'altra banda, el programa JCLIC, programari generador d'activitats educatives a la xarxa, desenvolupat a Catalunya i que s'utilitza internacionalment, constituirà un projecte de programari lliure a la xarxa.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Telefonia IP

Hem comentat diverses vegades que la progressió de la telefonia IP fa pensar que aquest sistema serà el que prevaldrà en el futur. O, com a mínim, que els sistemes actuals de telefonia fixa i mòbil coexistiran amb el de la telefonia IP, d’ordinador a ordinador, cada vegada més implantada per dues raons: per la seva gratuïtat (sempre que ja es tingui connexió Internet) i perquè la qualitat tècnica que ha aconseguit en aquest moment ja és molt gran. La recent adquisició de Skype per eBay per molts milions d’euros ha posat de relleu una vegada més que la telefonia IP no és un joc més o menys interessant sinó que s’ha convertit en un nou sistema de comunicació telefònica que està alarmant les operadores tradicionals perquè obligarà a canviar completament les mateixes bases del seu negoci. En el futur, doncs, no es tractarà de pagar per parlar per telèfon sinó per disposar d’un determinat ample de banda. I que cadascú l’utilitzi en el que vulgui.

Això ens fa pensar que encara hi ha uns quants telecentres que no s’han connectat a Skype. Hem de demanar a tots que ho facin. I així la comunicació serà encara més fàcil... i més barata.

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • 4a Diada de les Telecomunicacions a Catalunya

El 29 de setembre al Palau de Congressos de Fira Barcelona organitzada pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya. [+ info]

 • II Jornada de programari lliure a l'Administració

El 29 de setembre a ABOX (Barcelona), organitzada per ABOX i per Ops! Consulting (Open systems consulting).  [+ info]

 • 2a Jornada de Programari Lliure a Lleida

Del 6 al 8 d'octubre a la Universitat de Lleida. Els dies 6 i 7 d'octubre tindrà lloc la 2a Jornada de Programari Lliure a l'Administració de Lleida i el 8 d'octubre les IV Jornades LLUG (Lleida Linux User Group) [+ info]   

 • 1a Jornada Internacional de Software Lliure per a biblioteques

El 18 d'octubre al Vapor Universitari de Terrassa, organitzada pel Grupo de Trabajo de Software Libre para los profesionales de la información [+ info]

 • Els nous reptes per al món rural. Fòrum pel diàleg sobre cultura i noves tecnologies 

El 22 i 23 d'octubre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món rural i i una taula rodona. Organitzat pel Telecentre de Lluçà i el Consorci del Lluçanès.

 • Dia d'Internet

La comunitat d'internautes ha designat el 25 d'octubre com el Dia d'Internet. [+ info]

 • II Cimera Mundial de Ciutats i Autoritats Locals sobre la Societat de la Informació

Del 9 a l'11 de novembre a Bilbao, organitzada per l'Associació Mundial de les Regions per la Societat de la Informació [+ info]

 • Encuentro de Dinamizadores Guadalinfo 2005 

Els dies 10 i 11 de novembre a Granada, organitzada per la Consejería de Innovación, Ciencia y Empresa de la Junta de Andalucía [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

Improving the World using Information Technology to Help Organizations és una entitat sense ànim de lucre que vol evitar l'exclusió digital i fa projectes basats en l'ús de les noves tecnologies en el tercer sector.

Tecnocampus Mataró: Projecte de Mataró per desenvolupar la societat del coneixement a la ciutat.

Cyberagora: Projecte relacionat amb les noves tecnologies destinat a les persones "sense sostre" 

 

TELECENTRES

::::

::::